Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Így áll most az ASP Magyarországon

Tavaly decemberben írtunk utoljára az ASP helyzetről. Azóta mindenki csak teszi a dolgát, többé-kevésbé ahogy előírják. De mi a helyzet most, 2020 augusztusában? A helyzet röviden az, hogy nincs már alacsony kockázati besorolású terület az országban.

A 2019. decemberi állapot így nézett ki:

Látható, hogy az ország nyugati fele akkor még bőven alacsony kockázatú volt, Miskolc környéke, a Bükk keleti oldala, a Cserehát, Aggtelek és társa már fertőzött területnek minősültek, de ASP előfordulások még alig voltak, Budapest határában pedig ekkor kezdték felfedezni a vírust a vaddisznókban.

Ezzel szemben ma, 2020. augusztus 11-én így néz ki a térkép:

Immáron a teljes ország minimum közepes kockázatú, tehát az összes vadászatra jogosultnak gondoskodnia kell kilövéskor a mintavételről, és számos előírásnak meg kell felelnie. Mindenki a saját bőrén érzi már a helyzetet. Szürkével jelölve megjelentek a térképen az ún. szigorúan korlátozott területek, ami a magterület, és az azt körülölelő pufferzóna területét foglalja magába. A Cserehát elesett, hogy hatásvadász kifejezéssel éljek. Az egyes felleléseket közlő NÉBIH táblázatot nézve (ami augusztus 2-án frissült utoljára) csak az utolsó pár napban napi tízesével voltak ASP előfordulások elhullott, vagy kilőtt állatokból országos szinten.

Egyszóval annak ellenére, hogy mostanában kevesebb szó esik az ASP-ről a médiában, a helyzet továbbra és elkeserítő.

Ezen kívül a háttérben sincs minden rendben, hiszen a vadásztársaságok a koronavírus miatt jelentős bevételtől estek el, ráadásul meg kell felelni a diagnosztikai kvótáknak is, ami anyagilag viszont sok helyen kompenzálni tudja a külföldi vendégvadászok elmaradásából fakadó hiányt. Az állam ugyanis jóval többet fizet egy-egy diagnosztikai céllal kilőtt vaddisznóért, mint a húsfeldolgozók a vadászati céllal kilőttekért. Az elejtett vaddisznók jelentős része így a “kukába” megy, a húsfeldolgozók pedig előbb-utóbb húshiánnyal fognak küzdeni. Ugyanakkor nem egy vadásztól hallottam már, hogy nem lövi a vaddisznót egy ideje, mert juszt sem fogja azért elejteni, hogy aztán a tetem a szeméttelepen végezze. Maximálisan meg lehet érteni ezt a hozzáállást is. A másik oldalról pedig olyan is van, hogy a helyi húsfeldolgozó át sem veszi a vaddisznót ilyen-olyan okokból.

Szóval semmi jó hír nincs ASP ügyben…

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Kezdeményezést indítottunk a Facebookon, melyben térképes formában összegyűjtjük azokat a helyeket az országban, ahol lehetőség van íjjal vadászni. Ezt...