Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Thermacell a gyakorlatban

A múltkori Thermacell beharangozó után jöjjön egy kicsivel részletesebb írás a Thermacellről, arról hogy mikor és mire jó, mikor és mire nem, arról, hogy mire érdemes figyelni a használatkor, és milyen alternatívák vannak a termékínálatban.

Újra az egymillió dolláros kérdés: működik?

A válasz továbbra is az, hogy igen. Ez tapasztalat, többéves, de ha megnézzük a neten a hozzászólásokat, vadászok, horgászok tapasztalatait, ott is azt lehet látni, hogy sacc/kábé az emberek 80%-a azt mondja, működik és szereti, 20% meg azt mondja, hogy fabadkát sem ér. A baráti köröm és én már régóta használjuk vadászaton, a magam részéről minden vadászatról szúnyogcsípések nélkül jövök haza, ha mégis szerzek párat, az akkor jön, amikor távozáskor kikapcsolom a Thermacellt, hogy lehűljön az elpakoláshoz, és még sétálni kell a kocsiig, meg elpakolni. Na akkor szoktak megenni, menetközben, meg a kocsi mellett pakolászva kergetnek az őrületbe. Aztán persze jónéhány bejön a kocsiba és hazáig folytatják.

Az igazi vadászember ezt mindig gyönyörűnek látja…idén viszont gyakran az az első gondolata, hogy “UHH, SZÚNYOGTANYA!”

Viszont az idei szúnyog-őrület közepette kíváncsi voltam, hogy mit tapasztalnak a nem vadász ismerősök. Először a rokonomék balatoni nyaralójánál ücsörögtünk a kertben szúnyoginvázó közepette. Délután, fényes nappal egy diófa árnyékában. A gyerekeket befújták riasztóval, a füstölőt szokás szerint begyújtották és berakták az asztal alá, mondván, hogy “mindig a lábunkat csípkedik”. Beszélgettünk, de idegesítően sok volt a szúnyog, annak ellenére, hogy 30 fok volt és napsütés. Eszembe jutott, hogy a Thermacell az előző esti vadászatból még bent van a csomagtartómban, jóllehet két kimerült lapka van csak hozzá nálam. Kivettem a készüléket, nézegettem a lapkákat, azt láttam, hogy középen már fehérek, de némi kék hatóanyag mindkettő szélein van még, ezért úgy raktam bele a készülékbe a két lapkát, hogy a két szélük legyen középen összeérve. A dolog működött, a Thermacell elkezdett a szokásos módon füstölni. Beszélgettünk, majd a vendéglátónk egy fél óra után szólt magától: “Te Márk, én érzem csak úgy, hogy eltűntek a szúnyogok?” És valóban. Ott az asztal körül eltűntek. A gyerekek 2-3 méterrel odébb játszottak, őket még mindig csípkedték sajnos. Másodjára ismerősökkel mentünk vacsorázni egy étterem kerthelyiségébe. Gondoltam berakom a táskába a Thermacellt, nagyon vártuk már a gourmet-estet, nem szerettem volna, ha tönkreteszi vacsorát, méginkább az azt követő beszélgetős borozást az, hogy hadakozunk a kertben a szúnyogokkal. Szürkületkor annak rendje és módja szerint meg is érkeztek a dögök, magunkon és egymáson csapkodtuk őket, így hamar begyújtottam a kütyüt egy friss lapkával. 10-15 perc múlva az egyik ismerősünk szólalt meg, hogy “Működik ez a valami, mert mintha kevesebb lenne most a szúnyog, nem?” De. Négy emberből már csak egyet csipkedtek, aztán már őt sem annyira.

Invázióban…

Itt és most szögezzük le: van az a szúnyogmennyiség, amin egy Thermacell már nem igazán segít.

A Thermacell ugyanis nem irtja a szúnyogokat, hanem az illatával távol tartja őket, vagyis a szúnyogok ott vannak körülöttünk, és egy-egy példány mindig próbálkozni akar. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a próbálkozás rövid ideig tart, utána feladják, de ha többszáz szúnyog döngicsél a leshelyünk körül, akkor nekünk bőven elég, ha a többszázból egyidejűleg 5-10 példány próbálkozik, hogy közel jöjjön. Ez már épp elég idegesítő. Szerencsére azonban a szúnyogok szürkületben a legaktívabbak, az éjszaka beálltával nagyrészük elül, ezért viszonylag rövid idő az, amikor egy Thermacell készülék kihelyezése kevés lehet. Ebben a rövid időszakban is próbálkozhatunk még egyéb trükkökkel, miszerint a készüléket nem a lábunkhoz rakjuk a földre/lespadlóra, hanem magunk mellé, vagy mellényzsebbe, esetleg felcsatoljuk magunkra az opcionálisan kapható tokkal. Ezzel az illatanyag töményebb lesz a kezeink, arcunk körül, így a szúnyog is kevesebb lesz. Egy biztos, a gyártó által hirdetett 20-21m2-es területet ilyenkor felejtsük el! Örülhetünk, ha egyetlen viszonylag nyugodt négyzetmétert kapunk. A 20m2 (félreértések elkerülése végett, nem 20 méteres kör, hanem egy kb 4×4 – 5×5 méteres terület!) akkor működhet, ha kevés a szúnyog és szélcsend van.

Megnyugtató izzás…

Azt is tudni kell, hogy minél zártabb helyen ülünk, annál hatékonyabb a Thermacell.

Ha kisszéken ülünk a földön, akkor is működik, rendszeresen használom magam is, és az ismerősök is. De földön ülve azért érhetik az embert kellemetlen pillanatok. Egy nyitott les már egy fokkal jobb, a tetős les még jobb, a zárt les nyitott ablakokkal meg maga a tökély a Thermacellnek. Földön ücsörgéshez én javasolnám minimum körbekeríteni magunkat egy álcahálóval (mintha egy nyitott, tető nélküli lesen ülnénk), de mégjobb a lessátor használata. Magunkat is álcázzuk, és a szúnyogokat is könnyebben távoltarthatjuk.

Két Thermacell?

Nemrégiben kipróbáltam, hogy mit tud kettő, vagy több Thermacell. Egyik nap két kukoricatábla között ültem kisszéken a földön, és rengeteg szúnyog volt már világosban is. Ezeket egy készülék még távol tartotta, tényleg csak az a kábé 5 percenként egy próbálkozó volt a jellemző, de szürkületkor brutális támadásba lendültek. Elővettem hát egy második Thermacellt, ami egy régebbi darab volt, nemrég cseréltem újabbra, és azt is begyújtottam.

Első és harmadik generációs Thermacellek. Az új azért kifomultabban működik, csendesebb a ki-bekapcsolás, jobban füstölteti a lapkát is, és jobban látható hogy izzik-e (ld. a fenti szürkületes fotón).

Az egyik közvetlenül mellettem volt, a másikat leraktam a földre, de mindegyiknél figyeltem arra, hogy a szél felém hordja az illatanyagot. Ezzel elviselhetővé vált a szúnyoghad, szóval valamit hatott, de az a béke és nyugalom, ami kevesebb szúnyog, vagy egy zártabb les esetén jellemző a Thermacell mellett, az nem adatott meg teljes mértékben. Az éjszaka beálltával aztán normalizálódott a dolog. Gondolná az ember, hogy ilyenkor amúgyis eltűnnek, de 11 óra tájékán otthagytam a leshelyemet és elcserkeltem egy 100 métert: akkor jöttem rá (sokadjára), hogy mennyit számít a Thermacell, mert séta közben folyamatosan támadtak a szúnyogok. Ugyanez a szitu, amikor a vadászat végeztével pakolni kezdünk a kocsinál.

Négy Thermacell?

Most jön az, hogy “Na, menj a p…ba, Márk!” Dehát…valakinek ezt is ki kell próbálnia, nem igaz?

Az elmúlt hétvégén Szajolba mentünk vendégségbe. 2 hónapja terveztük ezt a kirándulást, barátainkhoz a Holt-Tisza partjára. Két héttel ezelőtt hívott a vendéglátónk, hogy lehet át kellene gondolni ezt a mókát, mert elviselhetetlenül sok a szúnyog Szajolban. Egy hét után hívott, hogy van még szúnyog, de már elviselhetőbb, megtartjuk a bulit. Mondtam, hogy leviszek 4db Thermacellt, kipakoljuk őket, aztán nem lehet gond. Vettem két asztalit a két kézi készülék mellé, igaz nem magamnak, hanem ajándékba, de átadás előtt azért még levittem Szajolba őket, azzal a koncepcióval, hogy ki lehet pakolni majd a teraszra, vagy ha fürdeni, pecázni megyünk akkor a stégre.

Négy Thermacellnek már elsöprő hatásúnak kell lennie! Az eredmény?

Az eredmény érdekes tanulság volt. Egyet leszögezhetünk szerintem, amivel a jelenlévők úgy tűnt maguk is egyetértettek: a Thermacellek nélkül megdöglöttünk volna. A kertben lévő sörpados kiülőben még kordában tudtuk tartani a szúnyoghadat, annak ellenére, hogy komoly mennyiségű növényzet burjánzott körülöttünk, és a vendéglátónknak nem volt ideje lenyírni a füvet. Érezhető volt, hogy ha a négy Thermacell – amit a forgó szellő miatt ide-oda pakolgattunk – sikeresen távoltartotta a szúnyogokat, az csak addig volt hatásos, amíg valaki nem ment egy kört a fűben, vagy meg nem bolygatta a farakást a bográcsozáshoz. Ezzel felzavarta az ott lévő szúnyoghadat, amik aztán megtaláltak minket a kiülőben is, és kellett újabb 5-10 perc mire tágítottak. Sötétedés után már normalizálódott a helyzet. Másnap megpróbáltuk ugyanezt a stégen, a víz felett, ott este 9-ig bírtuk, aztán az erős szürkülettel annyi szúnyog érkezett, hogy lehetetlenség volt még a négy füstölgő Thermacell mellett is megmaradni. De amint felmentünk a házhoz a teraszra, ott teljesen jól működött a kis rendszerünk, simán távoltartották a Thermacellek a szúnyogokat.

Mire kell figyelni a Thermacell használatakor?

Ezt is már leírtam korábban, de nem árt az ismétlés:

  • Ciki még leírni is, de először is ügyeljünk arra, hogy kapcsoljuk be! 😀 Mindenki felháborodik azon, hogy hülyének nézik, amikor ezt mondják neki, ami jogos, de mégis vannak olyan sztorik, ahol nem tudták, hogy be kell kapcsolni. Inkább leírjuk többször, aztán akit érint, az legalább most már tudja. 😀
  • Ügyeljünk arra, hogy légmozgás esetén szél felőli oldalra helyezzük a Thermacellt, hogy a hatóanyagot ránk fújja a szél, és ne tőlünk elfelé. Magaslesen például remekül látszik, hogy kezdetben a les körül mindenhol vannak szúnyogok, aztán a Thermacell felmelegedése után a szél alatti oldalról eltűnnek, és a szél felőli oldalon gyülekeznek, annak ellenére, hogy az pont nem a szélvédett oldal, amit a szúnyogok egyébként preferálnak. Erősebb szélben nincs szúnyog, gyenge légmozgásnál, vagy szélcsendben kiválóan működik a Thermacell, de van egyfajta szél, ami nem optimális. Ez a tizenpár km/h-s szellő, olykor 20-30km/h-s befúvásokkal. Ez pont az a légmozgás, amiben a szúnyogok még repülnek, de a Thermacell illatanyagát a szél könnyedén elfújja. Ilyen szituációban megoldás lehet a zártabb les, földön ülve egy szélfogó álcaháló kifeszítése, vagy lessátor használata. Esetleg több Thermacell együttes használata több ponton elhelyezve a szél felőli oldalon. Esetleg kombinálhatjuk még bőrre fújható szúnyogriasztóval, ha nagyon túl akarjuk spilázni a védelmet.
  • Ügyeljünk arra, hogy egy Thermacell lapka kb 4 óra folyamatos működést bír. Kikapcsolás után később újra használható, nem szárad ki, nem párolog el a hatóanyag, de ha a lapka a használat során kifehéredik, akkor ki kell cserélni. Ne féljünk a legnagyobb szúnyoghad közepette cserélni a lapkát, ha a készülék izzik már egy ideje, akkor az új lapka fél perc – egy perc alatt felmelegszik annyira, hogy hatni kezd.
  • A gázpalackok kb 12 óra működést bírnak. Nyilván ez felhasználásfüggő, hogy milyen gyakran kell cserélni. Aki sokáig ül a lesen, akár egész éjjel, az 2 alkalommal kivégzi az egy palackot. Mi a nyári időszakban naplemente előtt egy órával szoktunk kiülni, naplementekor kerül elő a Thermacell és 11-ig éjfélig, max fél 1-ig szoktunk ülni a lesen. Ha sok a szúnyog, akkor végig megy a Thermacell, ha kevesebb, akkor fél 11 – 11 körül már ki lehet kapcsolni, mert addigra eltűnnek. Így egy palack akár 4-5 alkalmat is kibír. Azt meg számolja ki mindenki, hogy hány hetet jelent számára a 4-5 alkalom. Valaki összesen megy ennyit lesre egész évben, másnak meg 1, vagy 2 hét egy gázpalack.
  • Ügyeljünk arra, hogy a Thermacell is öregszik, koszolódik! Ennek a legegyértelműbb jele az, hogy sokadik kattintásra se gyullad be, nem izzik fel a szál belül, hovatovább olykor sunyi módon, menet közben kialszik magától. Lehet hallani a hangján is ilyenkor, hogy a szokásos sziszegés-cicergés időnként akadozni kezd, vagy megszakad. Hogy ez pontosan mitől van, azt nem tudom. Volt aki szétszedte és megtisztította, utána állítólag olyan lett mint az új. Én speciel vettem egy másikat, amikor a régivel már küszködtem. Aztán életre kelt a régi is, ugyanis a hibajelenség nem folyamatos, de ugyanakkor borzasztóan idegesítő, ha ott ülünk a szúnyogos közepén, és perceken át elkeseredetten kattintgatunk a gombbal, hogy életet leheljünk a készülékbe. Az ilyen kínos eseteket elkerülendő inkább vettem egy másikat, és így van tartalék is, vagy szükség esetén lehet kettőt is használni. Az újabb Thermacellek amúgyis már kiforrottabb technológiák, mint a régiek.
  • Ne erőltessük a házibarkácsot! Muszáj megemlítenem azt, hogy sokan próbálkoznak a palackok házi töltésével, vagy a lapkák helyettesítésével, hogy olcsóbban megússzák a dolgot. Én ezt nem javaslom, ugyanis a házibarkács adott esetben csökkentheti a Thermacell hatékonyságát, vagy akár rövidítheti is a készülék élettartamát (más hatóanyagú, összetételű, erősségű lapka, gyengébb minőségű gázkeverék, stb). Ha valaki spórolni akar, van számára egyéb alternatíva is, amit lentebb ismertetek.

Milyen lehetőségek vannak?

A Thermacell több típust is kínál a vásárlók számára, felhasználástól függően.

A vadászatra az egyik legalkalmasabb természetesen a Thermacell MR300 típus, és stílszerűen olivazöld színben. De árulják feketében és fehérben is, sőt a korábbi MR150-es modellt még rikító lime színben is. Ha valaki nem idegenkedik ettől, akkor akár el is gondolkozhat a fehér vagy a lime színeken, ugyanis könnyebb nem ottfelejteni őket a sötétben, a vad meg úgysem látja lent a földön, vagy fent a lesen.

Thermacell MR300 olívazöld színben

Ha gyakran előfordul, hogy a Thermacellünk erőbehatásoknak van kitéve, rakjuk, pakoljuk ide-oda, leesik (pl. táborozáskor, túrázáskor), ez esetben választhatjuk az ütésálló MR450 modellt, ami ráadásul státuszleddel is rendelkezik, így messzebbről ránézve is láthatjuk, ha kialudt, kifogyott stb.

Thermacell MR450 (Fotó: Thermacell)

Ha repülővel utazunk, vagy épp spórolni szeretnénk a gázpalackok csereberéjével, akkor érdemes a Thermacell Backpackert venni, ami standard kemping gázpalackkal működik. Használata gazdaságosabb, és nem gyűlik meg a bajunk a reptéri biztonsági személyzettel, amikor a kis műanyag gázpalackokat vinnénk fel a repülőre. Kemping gázpalack meg a világon szinte mindenütt kapható, bérelhető. A Thermacell árul csak lapkákat tartalmazó utántöltő szettet, aminek az ára barátságosabb, mint a teljes szetté.

Thermacell Backpacker egy standard kemping gázpalackon (Fotó: Thermacell)

Otthoni vagy kerti használatra is számos megoldás van. Létezik modern küllemű, asztali verzió is, a Thermacell Halo és a Halo Mini, előbbibe akár négy gázpalackot is tehetünk egyidejűleg, így 48 órán át csak a lapkákkal kell foglalkozni, továbbá LED lámpával mutatja az aktív működést.

Thermacell Halo

A Halo Mini egy aprócska változat, alig nagyobb egy sörösdoboznál. Egy palackot tud fogadni, nincs benne LED lámpa, cserébe az aljában tartalék lapkákat tárolhatunk.

Thermacell Halo Mini

Kerti vagy kemping használathoz a Thermacell kínál lámpákat is, melyek egyidejűleg szolgálnak (elemes) fényforrásként, de tartalmazzák a szúnyogriasztó funkciót is. Kivilágítatlan kerti kiülőknél, sátrazásnál ideális választás. Sokféle forma és méret létezik, sőt, otthonra a kertbe még földbe szúrható változat is van, amiből többet is kirakhatunk a védeni kívánt területre.

Érdekességképpen megemlíteném még a Thermacell Radiust, ami egy elektromos, li-ion akksival rendelkező szúnyogriasztó készülék. Nem lapkát használ, mint a gázüzeműek, hanem folyadékkal töltött patront, és ebből párologtatja a hatóanyagot, ami egyébként nem a lapkákban lévő D-cis/trans allethrin, hanem ún. metofluthrin. Előnye, hogy kis méretű, nem kell a gázpalackokkal nyűglődni, cserébe viszont tölteni kell (kb 5 óra a teljes feltöltés), egy töltéssel kb 6-7 órát üzemel. A benne lévő cserélhető patron akár 40 órányi működést biztosító hatóanyagot tartalmaz. Egyetlen hibája talán, hogy itthon sajnos nem lehet kapni.

Azt hiszem ezzel, és a múltkori cikkel kiveséztük a Thermacell kérdést. Aki nem hiszi, járjon utána…

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

A kisebb felbontású változat már korábban szerepelt a Vadász Blogon, de csak egy összehasonlításban a Pulsar Axion XM30S-sel. Ezúttal viszont egy teljes tesztet olvashattok...

Hőkamera teszt

Az Infiray két top hőkamerája közül a legerősebbet már teszteltük itt a Blogon. Most a kisebb nagyítású, szélesebb látószögű verzió került porondra, egy pár...

Videók

Mit tud a nemrégiben jóárasított Guide Track IR25? Megéri-e a felárat a wifis Guide IR510 Nano 2-höz képest? Az alábbi videóból kiderül.

Hőkamera teszt

Egy rövid időre kipróbálhattam a Leica első hőkameráit, a Calonox View keresőt, és a Calonox Sight előtétet. Mivel ezek még némileg bétaverziós kamerák, nincsenek...