Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Megjöttek a szúnyogok, de van megoldás!

Ennyi eső után bizonyára senki nem csodálkozik, hogy nem csak a disznók turkálnak szívesen a földeken, hanem a szúnyogok is az ember bőrében. Egy-két hete még szinte semmi nem volt (nem is csoda az esti 15, meg hajnali 5 fokok ideje alatt), mostanra viszont a legtöbb területet elárasztották a vérszívók. Van egy hatékony megoldás, bizonyára sokan ismerik már, de olyan is akad, aki még nem. Úgy hívják Thermacell.

A cimboráim és én magam is évek óta használjuk a Thermacellt, de még mindig azt látom, hogy egy csomó vadásztárs soha nem hallott róla és kenegeti, fújkodja magát a lesen. A díjnyertes szúnyog elleni ötletet egyébként az a vadásztársunk adta, aki gumikesztyűben ücsörgött a lesen és már nézegette a szop… izé, szóval a sexshopokban kapható latex álarcokat, hogy az arcát is védje. A Thermacellel hamar meggyőztük, hogy nem kell a Rocco-álarc. 😀

Node viccet félre téve ez az amerikai cég kitalált valamit, amiről pontosan mi sem tudjuk, másnak miért nem jutott az eszébe. Adott egy kézi készülék, ami a konnektorba dugós szúnyogriasztókhoz hasonlóan egy lapkát melegít, vagyis párologtat. Csak ez a lapka nagyobb, a működést pedig nem áram, hanem gáz biztosítja.

A fene se tudja hányadik generációs Thermacell készülék, mellette a hozzá tartozó gáztartállyal és a hatóanyagot tartalmazó lapkákkal

A dolog olyannyira hatékony, hogy a leírások szerint az amerikai hadsereg is rendszeresítette. A lapkák egy speciális anyaggal vannak átitatva, ami egyes leírások szerint a krizantém virágából származik, vagy legalábbis egy ennek megfelelő hatóanyagot állítottak elő mesterségesen Thermacellék. Legyen bárhogy is, az illata az ember számára nem igazán érezhető, a szúnyogok viszont nagyon utálják. Itt fel is merül a kérdés, hogy node a vad? Az megérzi? Lehet. De az ügyes vadászember ugyebár eleve nem vadászik rossz széllel, szóval ha a vad megérzi a Thermacell illatát, akkor megérzi az emberét is, eképpen a szúnyogriasztó a legkevésbé fogja érdekelni. Arról nem is beszélve, hogy a kenegetős, fújkodós szúnyogriasztók ennél sokkal büdösebbek…mégse érnek sokat általában. Amúgy meg árulnak a lapkából földszagút is, ha az embernek mégis ilyen félelmei lennének.

Az egymillió dolláros kérdés persze az, hogy ez tényleg működik? A rövid válasz az, hogy igen.

A magyarázkodós válasz az, hogy ha otthon a szobában működik a konnektorba dugós VAPE és társai, akkor ez miért ne működne? Nyilván kint a természetben nem egy zárt helyiségben vagyunk, emiatt a készülék is nagyobb teljesítményű, mint egy konnektorba dugós. A természetben légmozgás is van, ezért erre is figyelni kell: ha jobbról fúj a szél, mi meg a baloldalunkra tesszük a Thermacellt szél alá, akkor baloldalon pár méteren nem lesz szúnyog, minket meg jobboldalon megesznek. Ilyen egyszerű a dolog.

A gyártó 21 négyzetméteres szúnyogmentes területet ígér a marketingszövegben. Jelentem sosem mértük le. Nem is tudjuk lemérni. Valószínűleg nem is igaz a 21 négyzetméter, maximum úgy hogy teljesen ideális körülmények között vagyunk. De nekünk bőven elég az, hogy a lesen ülve a szúnyogok kint maradnak, a földön ülve pedig mintha valami védőbura alakulna ki az ember körül. Nyilván minél jobban fúj a szél, annál kevésbé hatékony a párologtatós módszer, de a szél irányába letéve még így is jobb mint a semmi. Egy bizonyos légmozgás fölött meg már a szúnyog se repül, efölött pedig már mi se megyünk ki vadászni ugyebár.

Nem egy sztoriról hallottam már, ahol azt állították ez nem működik. Cáfolom. Ismeretségi körben például a kolléga nem tudta hogy be kell kapcsolni, csak letette maga mellé. Persze hogy nem működött. 🙂 Nyilván nem célom senkit hülyének nézni, de higgyétek el, hogy az elmúlt években már oda-vissza agyonteszteltük ezt a kütyüt, és egyszerűen varázslat amit művel! Az embert majd megeszik a szúnyogok, bekapcsolja a Thermacellt, 5 perc múlva már szinte feleződik a számuk, 10 perc múlva pedig úgy eltűnnek, hogy csak néha-néha 1-1 próbálkozó példány kerül elő. Ezt hívja a gyártó 98%-os hatékonyságnak. Persze gondolná az ember, hogy túl vagyunk a szürkületen, placebo az egész, mert a szúnyogok maguktól is eltűnnek egy idő után. Kipróbáltuk. Nem egyszer, nem kétszer. Kikapcsoltuk a Thermacellt (vagy épp úgy jártunk, hogy kifogyott), és nem telt el 5-10 perc, hogy a szúnyoghad újra visszatérjen. Ismételt bekapcsolásnál megint eltűntek. Ennél több bizonyíték nem kell arra, hogy ez tényleg működik.

Mik lehetnek a buktatók, ami miatt egyeseknél nem működik?

  • Nem kapcsoltuk be…haha…előfordul…régebbi típusoknál az is, hogy rosszul kapcsoltuk be, vagy menet közben kialudt. Erre figyelni kell!
  • Nem cseréltünk lapkát, az előző pedig már elfáradt (4 órát bír egy lapka, ezt se felejtsük!).
  • Erős a légmozgás és elviszi a hatóanyagot a szél, vagy rossz helyre raktuk a Thermacellt.
  • Nem vártunk elég ideig, hogy kifejtse a hatását, kb 10 perc mindenképpen kell neki.
  • Irdatlan mennyiségű szúnyog van, ha csak 5% marad még az is kellemetlen.

Igen, olykor a Thermacellt használva is kapálózunk a lesen. 100%-os megoldás nem létezik, de bátran ki merem jelenteni, hogy ez a készülék az eddig létező legjobb eszköz a szúnyoghad távoltartására!

Hamarosan további cikkek lesznek a témában, bemutatva a jelenlegi Thermacell palettát, és hátha sikerül bizonyítani is a hatását valami videóval vagy hasonló módszerrel.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A kullancsok már kora tavasz óta támadnak, az elmúlt esős, nedves időszak pedig kifejezetten kedvez nekik. És hát megjöttek a...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 9 perc A múltkori Thermacell beharangozó után jöjjön egy kicsivel részletesebb írás a Thermacellről, arról hogy mikor és mire jó, mikor és...