Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új céltávcsövek és távmérős keresők jöttek az Infiraytől

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray 2023. őszi termékbejelentés keretében bemutatkozott a kisfelbontású HYBRID, a távmérős FINDER monokulár V2-es verziója, a fúziós GEMINI binokulár és a nagy nagyítású éjjel-nappali céltávcső, a TUBE TD70L V2. Lássuk őket!

Infiray FINDER FH35R V2

Kicsit szerencsétlen nevet adtak az újgenerációs findernek, hiszen egyszer volt már Finderről Finder II-re átállás, akkor kapott az eszköz 35mm-es objektívet (25mm helyett), 800 méteres távmérőt (600m helyett) és cserélhető akkut. Szóval a mostani új kütyü a tavalyi Finder II-es verzió V2-je, ha értitek… 😀

Node nem is ez a lényeg, hanem az, hogy elsőként az Infiray történetében ultraérzékeny, 20mK NETD szenzort kapott, miáltal a 35mK-es elődmodellhez képest élesebb és realisztikusabb képet ad. Ezt az elvet szolgálja a szintén elsőként megjelenő 35mm F/0.9 optika is, ami picivel több hőjelet tud begyűjteni a nagyobb átmérője miatt, mint a régi F/1.0-s, tovább érzékenyítve ezzel a rendszert. Bizonyára csodaszép képe lesz.

Újdonság még, hogy a gombok mechanikáját áttervezték, hideg időben, lefagyott kezekkel jobb lesz nyomkodni őket a gyártó szerint.

Amúgy minden más ugyanaz, 10.5° látószög, 2x optikai nagyítás, 1800m észlelési távolság, 1024x768px AMOLED kijelző, és gyárilag két darab, cserélhető akkumulátor, egyenként 5 óra üzemidővel. A távmérő marad a 800m hatótávolságú, ami egyébként megbízhatóan működik az átlagos vadász lőtávokon.

A modellfrissítés nagyon úgy tűnik, hogy csak a 640x512px felbontású FH-verziót érinti, nem esett szó a 384x288px-es FL-ről, az egyelőre marad a régi.

Infiray TUBE TD70L V2

Az Infiray Tube TD, vagyis a digitális éjjel-nappali céltávcső 50mm-es verzióban már nagy népszerűségnek örvend a piacon. Most megérkezett a felturbózott változata, ami egyedülálló több szempontból is. Az egyik a 70mm F/1.8 optikája, ami amellett hogy egy masszívabb, célzáshoz jobban használható 5.5x-ös alapnagyítást ad, megmarad fényerősnek. Összehasonlításképpen a PARD 70mm-es optikái F/2.4-esek. Elméletben tehát a Tube-nak később, vagy kevesebbszer kell infravető éjszaka, mert egy érzékenyebb rendszer. Összehasonlításképpen a többi gyártó hasonlóan fényérzékeny céltávcsöve (Hik Alpex, Pulsar Digex, Guide DU) 3-3.5x nagyítást tudnak csak az 50mm-es objektívükkel.

De nem csak ebben lépett előre a TD70L V2. A szenzorfelbontást is feltornázták 1920x1080px (FullHD)-ra, a kissé öregecske, kisebb felbontású LCOS kijelzőt pedig lecserélték egy ultramodern 1440x1080px AMOLED-re. Az egyik vadásznapon már sikerült belenéznem, bődületesen éles a képe napvilágnál!

Szintén egyedi dolog, hogy a belövés is finomabb lett. A szálkereszt állításakor 1 klikk 0.2MOA eltérést eredményez, ami 100 méteren 5.7mm. Összehasonlításképpen a Pulsar Digex 11mm-es léptékben állítja a szálkeresztet. A Tube a 945 grammos tömegével a legkönnyebb a piacon, igaz a cserélhető akku kikerült a rendszerből, csak a 9 órát adót beépített maradt. Lövésre aktivált videót is tud majd.

Ha valaki mégis jobban hajlana a kisebb nagyítású változat felé, az se csüggedjen, nem marad ki a buliból, ugyanis hamarosan érkezni fog a TD50L V2 is hasonló paraméterekkel, de 50mm F/1.2 optikával és 4x-es alapnagyítással.

A Tube TD70L V2 már rendelhető Magyarországon is!

Infiray GEMINI

Az őszi bemutató csúcsterméke az új GEMINI binokulár, mely egyszerre hőkamera , fókuszálható, FullHD felbontású éjjel-nappali digitális távcső, és 1200 méteres távmérő. Vagyis multispektrumú, de egyben fúziós is, mert képes a hőképet és a látható fénnyel vagy infrafényel készülő képet egymásra vetíteni, vagy bármelyik üzemmódját kiegészítésként PIP-ablakban mutatni. A színes nappali, vagy fekete-fehér infraképpel látszik a növényzet, a fények, a részletek, a hőkamerával pedig az állatok kerülnek rávetítésre, kiemelésre, akár feketével, akár fehérrel a fuzionált képen. Éjszaka teliholdnál szép, világos képet ad vető nélkül is (akár még színeset is, de igazán kontrasztos a fekete-fehér infrakép ilyenkor), ha pedig minden maradékfény elfogyott, megtoldhatjuk egy infravetővel, amit a készülék aljára rögzíthetünk egy mellékelt adapterrel.

A kamerában két darab 1024x768px felbontású AMOLED kijelző vetíti a szemünkre a panorámás képet, energiaellátása pedig dupla 18650-es cserélhető akkuval történik 6 órán keresztül. A felvett fotókat, videókat a kijelzőbe nézve is vissza tudjuk játszani.

Kétféle Gemini lesz a piacon, a 384x288px, 12 µm, 50Hz, 25mK, 1800 méter észlelési távú GEL35R 4.8x nagyítással, 7.5° látószöggel, illetve a 640x512px, 12 µm, 50Hz, 25mK, 2600m észlelési távú GEH50R, 4.1x nagyítással és 8.8° látószöggel. Mindkettő igazából nagy, nyílt terepeken fogja otthon érezni magát.

A Gemini GEH50R-t jó 2 hónapig nyúztam a megjelenés előtt, hamarosan tesztet is láthattok róla. Véleményem szerint az Infiray eddigi legjobb készüléke!

Infiray HYBRID HYL50W

Az USA-ban igen, Magyarországon nem lett annyira népszerű az Infiray Hybrid, ami egyszerre hőkamera céltávcső és előtét is lehet. Mindezt már tavaly is masszív specifikációkkal hozta, 25mK-es érzékenységgel, brutál felbontású 2K kijelzővel, beépített ballisztikai kalkulátorral. A most bemutatott modell a tavalyival ellentétben 384x288px felbontású, cserébe 90Hz képfrissítést tud (mind a szenzor, mind pedig a kijelző), ami egyedülállóan sima, természetes látványt nyújt majd, különösen mozgás esetén. Videót lövésre aktiválva vesz fel.

Új Infiray EYE III

Bár az őszi termékbejelentésen nem szerepelt, de pár nappal előtte mutatták be a EYE III széria átszabott verzióját, erről külön cikk, és teszt értekezik a Vadász Blogon.

Az új EYE III EH35 már rendelhető Magyarországon is!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...