Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mit jelent a multispektrális optika?

A bispektrális, vagy multispektrális optika a legújabb hívószó a vadászati technika piacán. Egyre több gyártó rukkol elő ilyen készülékkel, ami meglehet épp a jövő kereső és céltechnikáját jelenti, de az is lehet, hogy csak egy érdekes kitérő. De mi is ez?

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a fizikába, mert én is 2-es voltam belőle, maradjunk annyiban, hogy a látható fény, az infra fény és a hősugárzás (ami egyébként szintén infra sugárzás) különféle hullámhosszú sugárzásokat takarnak. Az elektromos sugárzási spektrum különféle részein helyezkednek el, lásd az alábbi ábrán. Az éjjellátók alig vannak a látható fényen túl (ezért van az, hogy a 780nm és 850nm-es infrát még éppen csak de látjuk, a 940nm-t meg már nem), a hőkamera pedig olyan spektrumban lát, ami messze túl van a látható fényen.

A bispektrális, vagy multispektrális optika tehát azt jelenti, az adott készülék több spektrumban is lát, ami konkrétan a látható fény és/vagy az infra bizonyos részei.

Szándékosan nem mondom úgy, hogy éjjellátó és hőkamera egyszerre, mert egyrészt az éjjellátó ma már digitális éjjellátót takar, ami használható nappal is, látható fényben, másrészt az Infiraynek köszönhetően van már olyan készülék, ami az infra éjjellátót kihagyja a buliból, és csak a látható fényben, valamint a hősugárzási spektrumban dolgozik. Ez a Thermal+ technológia, ahol egy hagyományos, nappali (üveg) optikán át nézünk, aminek a képére rávetítik egy hőkamera képét. Aztán persze a hőkamera-éjjelátó kombónál is van többféle, van ahol váltogatni lehet a két képfajta között (hibrid kamera), és van ahol nem csak váltogatni lehet, de egymásra is tudja vetíteni a két képet a készülék (fúziós). Ez utóbbit a gyártók e cikk írásáig egyelőre tessék-lássék módon oldották meg, igazán jó implementációját még nem láttam, és eleve a hasznossága is egy kicsit kérdőjeles számomra, de majd az idő eldönti.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Az Infiray Zoom ZH50 V2 a cég első parfokális, optikai zoomos keresője. Bemutatóvideó és mintafelvételek. (Sajnos a videó utolsó pár másodperce hiba miatt lemaradt...

Hőkamera teszt

Megjelent az Infiray legolcsóbb hőkamerája. Jóllehet pár éve még azt mondták, ebben a szegmensben nem kívánnak versenyezni, de most meggondolták magukat. A gyorsteszt rövid...

Éjjellátó teszt

A három Leitznél kapható, és a Vadász Blogon tesztelt éjjel-nappali céltávcsőből a PARD-é a harmadik, ami kicsit más koncepció, mint a korábban tesztelt kettőé.

Videók

Az Infiray távmérős hőkamera céltávcsövének bemutatója.