Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mit jelent a multispektrális optika?

A bispektrális, vagy multispektrális optika a legújabb hívószó a vadászati technika piacán. Egyre több gyártó rukkol elő ilyen készülékkel, ami meglehet épp a jövő kereső és céltechnikáját jelenti, de az is lehet, hogy csak egy érdekes kitérő. De mi is ez?

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a fizikába, mert én is 2-es voltam belőle, maradjunk annyiban, hogy a látható fény, az infra fény és a hősugárzás (ami egyébként szintén infra sugárzás) különféle hullámhosszú sugárzásokat takarnak. Az elektromos sugárzási spektrum különféle részein helyezkednek el, lásd az alábbi ábrán. Az éjjellátók alig vannak a látható fényen túl (ezért van az, hogy a 780nm és 850nm-es infrát még éppen csak de látjuk, a 940nm-t meg már nem), a hőkamera pedig olyan spektrumban lát, ami messze túl van a látható fényen.

A bispektrális, vagy multispektrális optika tehát azt jelenti, az adott készülék több spektrumban is lát, ami konkrétan a látható fény és/vagy az infra bizonyos részei.

Szándékosan nem mondom úgy, hogy éjjellátó és hőkamera egyszerre, mert egyrészt az éjjellátó ma már digitális éjjellátót takar, ami használható nappal is, látható fényben, másrészt az Infiraynek köszönhetően van már olyan készülék, ami az infra éjjellátót kihagyja a buliból, és csak a látható fényben, valamint a hősugárzási spektrumban dolgozik. Ez a Thermal+ technológia, ahol egy hagyományos, nappali (üveg) optikán át nézünk, aminek a képére rávetítik egy hőkamera képét. Aztán persze a hőkamera-éjjelátó kombónál is van többféle, van ahol váltogatni lehet a két képfajta között (hibrid kamera), és van ahol nem csak váltogatni lehet, de egymásra is tudja vetíteni a két képet a készülék (fúziós). Ez utóbbit a gyártók e cikk írásáig egyelőre tessék-lássék módon oldották meg, igazán jó implementációját még nem láttam, és eleve a hasznossága is egy kicsit kérdőjeles számomra, de majd az idő eldönti.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Az Infiray sok gyártóval ellentétben időnként szeret úgy termékeket fejleszteni, ami lokális igényeket elégít ki. Ha valahol elég nagy a piac, és speciális igények...

Hírek

Az Infiray bemutatta a Rico RH50 PRO nevű céltávcsövét, ami 2x-es optikai zoomot kínál és nagy felbontású szenzort.

Tudtad-e?

Sőt, még a 780-ast is ide vehetjük, bár az már ritka manapság, mint a fehér holló. Lássuk mik a legfontosabb eltérések.

Hőkamera teszt

Az Infiray új termékcsaládjából korábban már bemutattam a belépőszintű AP13-at, majd az alsó-középkategóriás AL19-et, és most végre sikerült párszor kipróbálni a legnagyobb tesót, az...