Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mit jelent a multispektrális optika?

Olvasási idő: 2 perc A bispektrális, vagy multispektrális optika a legújabb hívószó a vadászati technika piacán. Egyre több gyártó rukkol elő ilyen készülékkel, ami meglehet épp a jövő kereső és céltechnikáját jelenti, de az is lehet, hogy csak egy érdekes kitérő. De mi is ez?

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a fizikába, mert én is 2-es voltam belőle, maradjunk annyiban, hogy a látható fény, az infra fény és a hősugárzás (ami egyébként szintén infra sugárzás) különféle hullámhosszú sugárzásokat takarnak. Az elektromos sugárzási spektrum különféle részein helyezkednek el, lásd az alábbi ábrán. Az éjjellátók alig vannak a látható fényen túl (ezért van az, hogy a 780nm és 850nm-es infrát még éppen csak de látjuk, a 940nm-t meg már nem), a hőkamera pedig olyan spektrumban lát, ami messze túl van a látható fényen.

A bispektrális, vagy multispektrális optika tehát azt jelenti, az adott készülék több spektrumban is lát, ami konkrétan a látható fény és/vagy az infra bizonyos részei.

Szándékosan nem mondom úgy, hogy éjjellátó és hőkamera egyszerre, mert egyrészt az éjjellátó ma már digitális éjjellátót takar, ami használható nappal is, látható fényben, másrészt az Infiraynek köszönhetően van már olyan készülék, ami az infra éjjellátót kihagyja a buliból, és csak a látható fényben, valamint a hősugárzási spektrumban dolgozik. Ez a Thermal+ technológia, ahol egy hagyományos, nappali (üveg) optikán át nézünk, aminek a képére rávetítik egy hőkamera képét. Aztán persze a hőkamera-éjjelátó kombónál is van többféle, van ahol váltogatni lehet a két képfajta között (hibrid kamera), és van ahol nem csak váltogatni lehet, de egymásra is tudja vetíteni a két képet a készülék (fúziós). Ez utóbbit a gyártók e cikk írásáig egyelőre tessék-lássék módon oldották meg, igazán jó implementációját még nem láttam, és eleve a hasznossága is egy kicsit kérdőjeles számomra, de majd az idő eldönti.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Guide legutóbb bemutatott hőkamerái már Magyarországon is elérhetők. Lássuk röviden, melyekről van szó, mert van köztük pár egészen izgalmas...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Bemutatta a Hikmicro a Habrok nevű készüléket, mely hőkamera és optikai kamera egyben.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Gemini immáron szériaérett, végleges verzióját teszteltem. Hőkamera, éjjel-nappali távcső, távmérő, fúziós kép. A parádés kiegészítők (táska, nyakpánt) bemutatására...