Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mit jelent a multispektrális optika?

Olvasási idő: 2 perc A bispektrális, vagy multispektrális optika a legújabb hívószó a vadászati technika piacán. Egyre több gyártó rukkol elő ilyen készülékkel, ami meglehet épp a jövő kereső és céltechnikáját jelenti, de az is lehet, hogy csak egy érdekes kitérő. De mi is ez?

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a fizikába, mert én is 2-es voltam belőle, maradjunk annyiban, hogy a látható fény, az infra fény és a hősugárzás (ami egyébként szintén infra sugárzás) különféle hullámhosszú sugárzásokat takarnak. Az elektromos sugárzási spektrum különféle részein helyezkednek el, lásd az alábbi ábrán. Az éjjellátók alig vannak a látható fényen túl (ezért van az, hogy a 780nm és 850nm-es infrát még éppen csak de látjuk, a 940nm-t meg már nem), a hőkamera pedig olyan spektrumban lát, ami messze túl van a látható fényen.

A bispektrális, vagy multispektrális optika tehát azt jelenti, az adott készülék több spektrumban is lát, ami konkrétan a látható fény és/vagy az infra bizonyos részei.

Szándékosan nem mondom úgy, hogy éjjellátó és hőkamera egyszerre, mert egyrészt az éjjellátó ma már digitális éjjellátót takar, ami használható nappal is, látható fényben, másrészt az Infiraynek köszönhetően van már olyan készülék, ami az infra éjjellátót kihagyja a buliból, és csak a látható fényben, valamint a hősugárzási spektrumban dolgozik. Ez a Thermal+ technológia, ahol egy hagyományos, nappali (üveg) optikán át nézünk, aminek a képére rávetítik egy hőkamera képét. Aztán persze a hőkamera-éjjelátó kombónál is van többféle, van ahol váltogatni lehet a két képfajta között (hibrid kamera), és van ahol nem csak váltogatni lehet, de egymásra is tudja vetíteni a két képet a készülék (fúziós). Ez utóbbit a gyártók e cikk írásáig egyelőre tessék-lássék módon oldották meg, igazán jó implementációját még nem láttam, és eleve a hasznossága is egy kicsit kérdőjeles számomra, de majd az idő eldönti.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...