Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Mérföldkő technológia az Infiraytől! Megérkezett az AR a vadászatba

A fusion hőkamerák egy új generációját, vagy inkább fajtáját mutatta be az Infiray Thermal+ néven. A Thermal+ nem egy készülék neve, hanem egy új, kiterjesztett valóság (AR) technológiáé, ami számos jövőbeni modellben megjelenik majd. A hagyományőrző magyar vadászatban nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, de a technológia fejlődése megállíthatatlan.

Úgynevezett hibrid vagy fúziós, vagy mondjuk úgy bispektrális hőkamerát korábban is láttunk, azokat hívjuk így, amikor egy digitális éjjellátó és egy hőkamera képe egymásra vetítve jelenik meg a szemünk előtt. Ilyet először a GSCI csinált, de a konzumer piacon elsőként a Puslar jelent meg vele, a csak USA-ban kapható Trionyx modellel. Nem sokra rá követte a Hikmicro is a Gryphonnal. Ugyanakkor mindegyik megoldásra az volt eddig a jellemző, hogy gyerekcipőben van még ez a technológia, és bármennyire is jó ötletnek tűnt elsőre a fúziós kép, többen is úgy ítélték meg, hogy a gyakorlatban leginkább hasztalan, de legalábbis kiforratlan.

Az Infiray emiatt más megközelítést talált ki a bispektrális hőkamera elvére. Nem infra éjjellátóval vegyítik a hőkameraképet, hanem hagyományos, nappali távcső képével. Az eredmény pedig egy nappali és éjjeli optika egyetlen házban.

Ahogy fent is látható, négyféle módon használható egy ilyen távcső:

  1. tisztán nappali, optikai üzemmód
  2. tisztán hőkamera üzemmód
  3. nappali mód, ahol az állatok körvonalazva kerülnek kiemelésre a környezetből
  4. nappali + hőkamera mód egymásra vetítve, magyarán kiterjesztett valóság (AR) üzemmód

Gyakorlatilag tehát egy nappali kereső- vagy céltávcsövet használ a vadász, amin ha akarja, a tájban megbúvó állatok kiemelve látszanak. Vagy ha úgy akarja, teljes egészében hőkameraképet nézhet. Céltechnika esetén pedig nincs szükség nullázásra.

A várható Thermal+ termékek közt lesz kereső és céltechnika is, utóbbit Magyarországon a hivatásos vadászok, ASP miatti állományszabályozás kapcsán, külön engedéllyel legálisan használhatják.

Emiatt szépen lassan, egy külön szekcióban a Vadász Blog is elkezd hőkamera/éjjellátó előtétekkel és céltávcsövekkel foglalkozni a közeljövőben, hogy a hivatásos vadászok számára eligazodást nyújtson a céltechnikák világában.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Miután a MATE MAH50 és MAL38 külön tesztet kapott a Vadász Blogon és annak YouTube csatornáján, ezért a legkisebb példány, a MAL25 esetében csak...

Hőkamera teszt

Az Infiray Zoom ZH50 V2 a cég első parfokális, optikai zoomos keresője. Bemutatóvideó és mintafelvételek. (Sajnos a videó utolsó pár másodperce hiba miatt lemaradt...

Hőkamera teszt

Megjelent az Infiray legolcsóbb hőkamerája. Jóllehet pár éve még azt mondták, ebben a szegmensben nem kívánnak versenyezni, de most meggondolták magukat. A gyorsteszt rövid...

Hírek

Itthon is kaphatók már az egyes Infiray Tube céltávcsövekhez, illetve a MATE előtétekhez párosítható, külső távmérő modulok.