Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Mérföldkő technológia az Infiraytől! Megérkezett az AR a vadászatba

Olvasási idő: 2 perc A fusion hőkamerák egy új generációját, vagy inkább fajtáját mutatta be az Infiray Thermal+ néven. A Thermal+ nem egy készülék neve, hanem egy új, kiterjesztett valóság (AR) technológiáé, ami számos jövőbeni modellben megjelenik majd. A hagyományőrző magyar vadászatban nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, de a technológia fejlődése megállíthatatlan.

Úgynevezett hibrid vagy fúziós, vagy mondjuk úgy bispektrális hőkamerát korábban is láttunk, azokat hívjuk így, amikor egy digitális éjjellátó és egy hőkamera képe egymásra vetítve jelenik meg a szemünk előtt. Ilyet először a GSCI csinált, de a konzumer piacon elsőként a Puslar jelent meg vele, a csak USA-ban kapható Trionyx modellel. Nem sokra rá követte a Hikmicro is a Gryphonnal. Ugyanakkor mindegyik megoldásra az volt eddig a jellemző, hogy gyerekcipőben van még ez a technológia, és bármennyire is jó ötletnek tűnt elsőre a fúziós kép, többen is úgy ítélték meg, hogy a gyakorlatban leginkább hasztalan, de legalábbis kiforratlan.

Az Infiray emiatt más megközelítést talált ki a bispektrális hőkamera elvére. Nem infra éjjellátóval vegyítik a hőkameraképet, hanem hagyományos, nappali távcső képével. Az eredmény pedig egy nappali és éjjeli optika egyetlen házban.

Ahogy fent is látható, négyféle módon használható egy ilyen távcső:

  1. tisztán nappali, optikai üzemmód
  2. tisztán hőkamera üzemmód
  3. nappali mód, ahol az állatok körvonalazva kerülnek kiemelésre a környezetből
  4. nappali + hőkamera mód egymásra vetítve, magyarán kiterjesztett valóság (AR) üzemmód

Gyakorlatilag tehát egy nappali kereső- vagy céltávcsövet használ a vadász, amin ha akarja, a tájban megbúvó állatok kiemelve látszanak. Vagy ha úgy akarja, teljes egészében hőkameraképet nézhet. Céltechnika esetén pedig nincs szükség nullázásra.

A várható Thermal+ termékek közt lesz kereső és céltechnika is, utóbbit Magyarországon a hivatásos vadászok, ASP miatti állományszabályozás kapcsán, külön engedéllyel legálisan használhatják.

Emiatt szépen lassan, egy külön szekcióban a Vadász Blog is elkezd hőkamera/éjjellátó előtétekkel és céltávcsövekkel foglalkozni a közeljövőben, hogy a hivatásos vadászok számára eligazodást nyújtson a céltechnikák világában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...