Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Infiray AFFO AL25 hőkamera kereső

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray új termékcsaládjából korábban már bemutattam a belépőszintű AP13-at, majd az alsó-középkategóriás AL19-et, és most végre sikerült párszor kipróbálni a legnagyobb tesót, az AFFO AL25-öt, ami nem csak annyiban más, hogy 25mm-es objektíve van.

Részletes tesztbe most nem mennék bele, aki kíváncsi rá, ajánlom figyelmébe az Infiray AFFO AL19 tesztcikket itt a blogon, vagy az alábbi videót.

Lássuk inkább, hogy miben más az újonnan érkezett AFFO AL25?

Értelemszerűen nagyobb objektívet tettek rá, 25mm F/1.0 dukál a 384×288 pixeles, 12 µm pixelméretű, 40mK NETD érzékenységű szenzor elé. Méretre nem lett nagyobb a készülék, csupán a színe jelzi a típusát. Az AP13-as modell világosszürke, fekete gumírozással, az AL19 fekete, világosszürke gumírozással, az AL25 pedig teljesen fekete, csak a dioptriaállító gomb világosszürke.

A látószög ezzel 10.5°-ra módosul, a nagyítás pedig kb. 2-2.5x-ös (pontos adat nincs), ami meglepő lehet, de van magyarázata. Az pedig az új kijelző, amit más Infiray modellekben eddig nem láthattunk. A belépőszintre jellemző 720x540px LCOS helyett az AL25-ben egy új, 640x400px OLED kijelző van, ami bár felbontásban valamivel kisebb, de az okulárlencsékkel jobban nagyították, így látványra majdnem akkora kijelző van benne, mint a nagy kamerákban. Ráadásul szélesvásznú formátum, amilyet szintén nem igazán láttunk még hőkamerában, és azt kell mondjam jól áll neki. Alább egy méretarányos összehasonlítás, melyben pirossal kiemeltem az AFFO AL25 kijelzőjét:

Hogy az AFFO AL19-ben is ilyen kijelző van-e, azt per pillanat nem tudom megmondani. Amikor ezeket a kamerákat bejelentették anno, azt mondták az AL modellekben új OLED kijelző lesz. Amikor az AP13 és az AL19 már kapható is volt, azt mondták, írták a specifikációkban, hogy azokban még a régi LCOS van (ez a teszteken be is bizonyosodott), majd a későbbi AL25-ben lesz csak OLED. Most meg az összes brosúrában és weboldalon az AL19-re is OLED-et írnak, ahogy a bejelentéskor emlegették. A Vadász Blog tesztjében szereplő példány még az első szállítmányból volt, kis kijelzős volt, és a szokásos 4:3 oldalarányú – ez a mintafelvételeken is jól látszik -, de nincs kizárva, hogy menet közben lecserélték benne a kijelzőt.

Ezzel az új, szélesvásznú kijelzővel igazán panorámás látványt kínál az AFFO 25-ös. A képminősége is remek, ezt már az AL19 is bebizonyította, bár a szűkebb látószög miatt* az AL25 képe kicsit sötétebb. Ez talán nem is baj, nem vakít annyira éjszaka, cserébe a táj, a talaj hajlamos besötétedni az állatok körül.

*Ez már az Infiray Cabinoknál is megfigyelhető volt, az oka pedig az, hogy a szűkebb látószögben kevesebb környezet és több hőforrás látszik a szélesebb látószögű, 19mm-esekhez képest, emiatt az automatikus expozíció másképp viselkedik.

Tapasztalataim alapján a white hot és a black hot hőkép nem teljesen azonos élességű, a white hot kevesebb szoftveres élességjavítást kapott, a black hot többet, emiatt optikailag élesebbnek tűnik, de egy kis aura látszik az állatok körül. A Bird képmód pici élesebb, mint a white hot, de jóval kontrasztosabb is, nincsenek finomabb tónusok. Alább a különbség a white hot és a black hot között.

Összegzésképpen azt tudom mondani, hogy alig vártam, hogy megjelenjen az AFFO AL25, és hogy kipróbálhassam az engem simán lenyűgöző AL19 után. (Nem tudom, páran a netes fórumokon nem mondanak jókat az AL19-ről, fogalmam sincs mire alapozzák, nekem nagyon tetszett. Elég csak megnézni a YouTube-on megtalálható mintavideóit, magáért beszél.) Nagy meglepetés volt emiatt, hogy még a kijelző is szebb, jobb, nagyobb lett az AL25-nél,, ezzel pedig simán új kedvenc született nálam. Hiszen van széles látószögünk, van közepes nagyításunk, amik kiváló vegyes terepes kamerává avanzsálják az AFFO AL25-öt, a kedvező árazás mellett. Ugyanúgy van fotó/videó felvételi lehetőség, WiFi csatlakozás, stadiametrikus távbecslés, PIP-ablak, és zseblámpa. A csökkentett árért cserébe olyan huncutságokról kell csak lemondanunk, mint a ködös időre szánt Ultra Clear (képjavító) üzemmód, és a menüből állítható kontraszt- és élességjavítás. Ennyivel tud csak többet például az Infiray E3 Plus V2.0, vagy az Infiray Cabin CBL25. Oké, ezeknek egy picivel nagyobb a kijelzője, és a Cabin cserélhető akkumulátoros. Az AFFO meg ergonomikusabb. Pont.

Mintavideók

Infiray AFFO AL25 hőkamerát keressétek a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.