Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Infiray AFFO AL25 hőkamera kereső

Az Infiray új termékcsaládjából korábban már bemutattam a belépőszintű AP13-at, majd az alsó-középkategóriás AL19-et, és most végre sikerült párszor kipróbálni a legnagyobb tesót, az AFFO AL25-öt, ami nem csak annyiban más, hogy 25mm-es objektíve van.

Részletes tesztbe most nem mennék bele, aki kíváncsi rá, ajánlom figyelmébe az Infiray AFFO AL19 tesztcikket itt a blogon, vagy az alábbi videót.

Lássuk inkább, hogy miben más az újonnan érkezett AFFO AL25?

Értelemszerűen nagyobb objektívet tettek rá, 25mm F/1.0 dukál a 384×288 pixeles, 12 µm pixelméretű, 40mK NETD érzékenységű szenzor elé. Méretre nem lett nagyobb a készülék, csupán a színe jelzi a típusát. Az AP13-as modell világosszürke, fekete gumírozással, az AL19 fekete, világosszürke gumírozással, az AL25 pedig teljesen fekete, csak a dioptriaállító gomb világosszürke.

A látószög ezzel 10.5°-ra módosul, a nagyítás pedig kb. 2-2.5x-ös (pontos adat nincs), ami meglepő lehet, de van magyarázata. Az pedig az új kijelző, amit más Infiray modellekben eddig nem láthattunk. A belépőszintre jellemző 720x540px LCOS helyett az AL25-ben egy új, 640x400px OLED kijelző van, ami bár felbontásban valamivel kisebb, de az okulárlencsékkel jobban nagyították, így látványra majdnem akkora kijelző van benne, mint a nagy kamerákban. Ráadásul szélesvásznú formátum, amilyet szintén nem igazán láttunk még hőkamerában, és azt kell mondjam jól áll neki. Alább egy méretarányos összehasonlítás, melyben pirossal kiemeltem az AFFO AL25 kijelzőjét:

Hogy az AFFO AL19-ben is ilyen kijelző van-e, azt per pillanat nem tudom megmondani. Amikor ezeket a kamerákat bejelentették anno, azt mondták az AL modellekben új OLED kijelző lesz. Amikor az AP13 és az AL19 már kapható is volt, azt mondták, írták a specifikációkban, hogy azokban még a régi LCOS van (ez a teszteken be is bizonyosodott), majd a későbbi AL25-ben lesz csak OLED. Most meg az összes brosúrában és weboldalon az AL19-re is OLED-et írnak, ahogy a bejelentéskor emlegették. A Vadász Blog tesztjében szereplő példány még az első szállítmányból volt, kis kijelzős volt, és a szokásos 4:3 oldalarányú – ez a mintafelvételeken is jól látszik -, de nincs kizárva, hogy menet közben lecserélték benne a kijelzőt.

Ezzel az új, szélesvásznú kijelzővel igazán panorámás látványt kínál az AFFO 25-ös. A képminősége is remek, ezt már az AL19 is bebizonyította, bár a szűkebb látószög miatt* az AL25 képe kicsit sötétebb. Ez talán nem is baj, nem vakít annyira éjszaka, cserébe a táj, a talaj hajlamos besötétedni az állatok körül.

*Ez már az Infiray Cabinoknál is megfigyelhető volt, az oka pedig az, hogy a szűkebb látószögben kevesebb környezet és több hőforrás látszik a szélesebb látószögű, 19mm-esekhez képest, emiatt az automatikus expozíció másképp viselkedik.

Tapasztalataim alapján a white hot és a black hot hőkép nem teljesen azonos élességű, a white hot kevesebb szoftveres élességjavítást kapott, a black hot többet, emiatt optikailag élesebbnek tűnik, de egy kis aura látszik az állatok körül. A Bird képmód pici élesebb, mint a white hot, de jóval kontrasztosabb is, nincsenek finomabb tónusok. Alább a különbség a white hot és a black hot között.

Összegzésképpen azt tudom mondani, hogy alig vártam, hogy megjelenjen az AFFO AL25, és hogy kipróbálhassam az engem simán lenyűgöző AL19 után. (Nem tudom, páran a netes fórumokon nem mondanak jókat az AL19-ről, fogalmam sincs mire alapozzák, nekem nagyon tetszett. Elég csak megnézni a YouTube-on megtalálható mintavideóit, magáért beszél.) Nagy meglepetés volt emiatt, hogy még a kijelző is szebb, jobb, nagyobb lett az AL25-nél,, ezzel pedig simán új kedvenc született nálam. Hiszen van széles látószögünk, van közepes nagyításunk, amik kiváló vegyes terepes kamerává avanzsálják az AFFO AL25-öt, a kedvező árazás mellett. Ugyanúgy van fotó/videó felvételi lehetőség, WiFi csatlakozás, stadiametrikus távbecslés, PIP-ablak, és zseblámpa. A csökkentett árért cserébe olyan huncutságokról kell csak lemondanunk, mint a ködös időre szánt Ultra Clear (képjavító) üzemmód, és a menüből állítható kontraszt- és élességjavítás. Ennyivel tud csak többet például az Infiray E3 Plus V2.0, vagy az Infiray Cabin CBL25. Oké, ezeknek egy picivel nagyobb a kijelzője, és a Cabin cserélhető akkumulátoros. Az AFFO meg ergonomikusabb. Pont.

Mintavideók

Infiray AFFO AL25 hőkamerát keressétek a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Miután a MATE MAH50 és MAL38 külön tesztet kapott a Vadász Blogon és annak YouTube csatornáján, ezért a legkisebb példány, a MAL25 esetében csak...

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...

Hőkamera teszt

Az Infiray Zoom ZH50 V2 a cég első parfokális, optikai zoomos keresője. Bemutatóvideó és mintafelvételek. (Sajnos a videó utolsó pár másodperce hiba miatt lemaradt...

Hőkamera teszt

Megjelent az Infiray legolcsóbb hőkamerája. Jóllehet pár éve még azt mondták, ebben a szegmensben nem kívánnak versenyezni, de most meggondolták magukat. A gyorsteszt rövid...