Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray AFFO AL19 – a szerelemgyerek

A múltkori AFFO AP13 teszt után itt a nagyobb testvér, az AFFO AL19 bemutatása, mely tulajdonképpen a rendkívüli népszerűségnek örvendő Infiray E3n/E3W, és az Infiray Cabin CBL19 szerelemgyereke. Előbbitől a fizimiskáját örökölte, utóbbitól a lelkét, ha röviden és költőien akarnám megfogalmazni. Hosszabban lásd alább…

Az anyuka, az Infiray E3n/E3W ugyebár 384×288 pixeles szenzorral és 19mm-es objektívvel rendelkezik (meg kisméretű kijelzővel), de még 17 µm-os pixelméretű. Ehhez képest az AFFO AL19 ugyanezekkel a paraméterekkel és formavilággal bír, de immáron 12 µm-os szenzort rakott bele a gyártó, melynek köszönhetően erősebb lett az optikai nagyítása, és nőtt az észlelési távolsága is. Míg az E3n/E3W 693 méterig látja az emberalakot, addig az AFFO AL19 986 méterig. Hasonló tulajdonsággal lett ugyan felvértezve az apuka, a Cabin 19 is, de abban nagyméretű, nagyfelbontású kijelző van, cserélhető akku, és miegymás….és hát a szép AFFO szerencsére az anyjára ütött, annak egy fiatalabb, feszesebb, szemgyönyörködtetőbb kiadása. Na befejeztem a költői hasonlatokat, itt egy táblázat, amiből láthatjátok a különbséget az egyes modellek közt. Nekem az E3n nagy kedvencem volt, és ezt kiérdemelte az Affo is.

Építés

Méretre ezek a kis AFFO-k nagyjából megegyeznek a régi E3n/w szériával, vagyis könnyű és kompakt hőkamera keresők, melyek a méretcsökkentés ellenére nem áldozzák fel az ergonómiát és a könnyű kezelhetőséget.

Ahogy az AP13 tesztjében már leírtam, az AFFO-knál az anyaghasználat szintet lépett, modernebb külső és minőségibb anyagok jellemzik. A gumikupak se ugrik már le az objektívről a táskában, kellemesen váltakozik a műanyag és a gumírozás a házon (az AL és AP modellek színben egymás inverzei, ld. fenti és lenti kép), az okulár is jó nagy betekintőt kapott, a gombok vízhatlanok, hézagmentesek, a nyakpánt füle is tisztességes méretű. Bár a hőkamera műanyagból van, de igazán igényes darab, IP67-es időjárásállósággal, aminek köszönhetően bírja az esőt, a párát, a port, és -20-tól +50°C-ig működőképes (az AP13 például csak -10-ig használható). Ja, és van az okuláron egy piros gyűrű, amit az Infiray fontosnak tartott kiemelni… 🙂

Kijelző

Az AL19 hőkamera kijelzője még ugyanaz, mint ami az E3n/W-ben is volt, tehát 720x540px felbontású, kisméretű LCOS. Ezt azért hangsúlyozom ki ennyire, mert van egy kis tévedés a neten. Ebben még nem OLED van, az majd csak a nagyobbik AFFO AL25-ösben lesz! Ha belenéz az ember, láthatja, hogy ki- és bekapcsoláskor derengő feketét látni a logó körül, míg az OLED ilyenkor tökfeketét mutat. Ettől függetlenül a hőkamera kijelzője bár nem nagy, de kellemes, szaggatásmentes képet nyújt, a fényerejét le lehet vinni nagyon alacsonyra, így éjszaka öröm vele nézelődni. Annyira kellemes használni, hogy a teszteléseken egyidejűleg volt nálam egy drágább, nagy kijelzőjű hőkamera is, mégis az AFFO-t emelgettem egész este.

Működés

A kamerán átszabták a gombokat az elődökhöz képest, már nem dedikált funkciógombok vannak, hanem egy menügomb és egy fel/le nyíl gomb, melyek egyenként funkciókat működtetnek (hőképváltás, nagyítás, fotó/videó indítás, távbecslés, hőkövetés), és a menüben navigálhatunk velük. Merthogy az AFFO-kban az E3n/W-vel ellentétben már van egy szerény menü (ld. fent), ahol kapcsolhatunk wifit, nagyított kép- (PIP-) ablakot, állíthatunk kijelző fényerőt, kalibrálási módot, és beállíthatjuk a dátumot és a pontos időt. Utóbbit a kamera folyamatosan kijelzi a monitoron.

Vadászaton az első bekapcsolás kicsit fura, a szokásosnál hosszabb, már-már zavaró ideig kell nyomva tartani a bekapcs-gombot (kb. 8mp), hogy elinduljon a készülék. Gondolom ez a véletlen bekapcsolás elleni védelem, de szerintem kicsit túltolták az óvatosságot. Utána viszont már flottul megy minden, további 3 másodperc, hogy kapjunk képet, és menet közben sincs gond a gyorsasággal.

A kalibrálások infirayesen gyakoriak a bekapcsolást követően, aztán használat közben ritkulnak. A hangja átlagos, nem is a leghalkabb, de nem is zavaróan hangos.

A készüléket wifin keresztül összeköthetjük az Infiray Outdoor applikációval, a készített fotókat és videókat ott tölthetjük át a telefonunkra. Ha számítógépre szeretnénk átmásolni, mi sem egyszerűbb, csak összekötjük egy USB-C kábellel, bekapcsoljuk a kamerát, ami meg fogja kérdezni, hogy az összekötés adatkapcsolat (data) vagy töltés (charge) legyen. Itt az adatkapcsolatot választjuk, és a számítógép mint egy pendrive-ot fogja felismerni. Végre már nem csak Windows alatt működik mindez, hanem Mac-en is.

Ami furcsa nekem ezeknél az AFFO kameráknál, hogy minden felvett videó 117.4 MB méretű, függetlenül attól, hogy milyen hosszú snittet vettünk fel. Ez fizikai…vagy inkább logikai lehetetlenség! Lehetetlen, hogy ugyanannyi adatot tartalmaz egy 10mp-es és egy 2 perces videó, és maga a méret is bődületes a felbontáshoz képest. Összehasonlításképpen az Infiray Cabinnál egy 20 mp körüli snitt kb. 2 MB, egy egyperces kb. 7-8 MB. Ráadásul, ha letöltögetjük ezeket a 100+ megás videókat telefonunkra, annak is hamar be fog telni a memóriája.

Ez bizonyára csak valami szoftveres malőr, jeleztük az Infiraynek, azt mondták a fejlesztői csapat intézi a megoldást.

A készülék frontoldalán egy zseblámpát és egy infra lézerpointert találunk. A lámpa táskában turkáláshoz elegendő, csak kikapcsolt állapotban, vagyis üzemen kívül működtethető. A lézerpointerrel pedig a kísérő tudja megmutatni a vadat a vendégvadásznak, de ezúttal nem látható piros lézert rakott az Infiray a kamerába, mint korábban (vagy mint más gyártók), hanem kizárólag digitális éjjellátóval látható, 940nm-es infravörös lézert.

Képminőség

A képminőség szerintem parádés ehhez a kategóriához képest! Patent tónusok, kellemes kontraszt, élesen látható élőlények. Néha annyira élesnek hatott, hogy nem is értettem, egy 384p-s kamerából hogyan hoztak ki ennyit. De nem volt különb az Infiray E3n sem a maga idejében, azt is azért szerették annyian, mert olyan képminősége volt, mint a nagy és drága hőkameráknak, csak kisebb méretben, nagyítás nélkül. Ez az AFFO AL19-re is igaz, csak immáron megnövelt nagyítással. Mivel látószögben és észlelési távban ez a kamera nagyjából megegyezik az uszkve 150.000 Ft-tal drágább Guide Kitalpha TK421-el (csak Guide-nak a nagyobb kijelzője miatt még erősebb az optikai nagyítása, meg hát funkciógazdagabb), ezért kíváncsiságképpen összehasonlítottam őket, ha már nálam volt mindkettő. Az alábbi képpár magáért beszél: ha jobban megnézzük, az AFFO képe kifinomultabb, nincs mesterséges élesítés ráerőltetve (ami a Kitalphánál tapasztalható aurásodást okozza), mégis szép éles az Infiray képe. Nézzük meg a Infinél mennyivel szebben látszanak a fák lombjai a háttérben, és hogy nincs fehér aura a disznók körül.

Többszáz méterig meg lehet különböztetni ezzel a hőkamerával az őzeket a disznóktól, és fel lehet ismerni a ragadozókat. A digitális nagyításnál a 2x-es érték még egész jól használható. A hőképek közül nekem a Black Hot tűnt a legélesebbnek, ráadásul olyan szépen le lehet venni a kijelző-fényerőt, hogy még a Black Hot sem vakít éjszaka.

Fiatal őzbak 30m
Gímbikák kb. 150m
Őz és nyulak 70-100m

Akku

A kamera beépített 3600 mAh-s akkuval rendelkezik. Ez természetesen a hazai szervizben könnyedén cserélhető, ha idővel elfárad, tehát ettől nem kell félni. Egy töltéssel és relatíve kíméletes használattal 7-7,5 órát bír az AFFO AL19. Az alján USB-C csatlakozást találunk, így természetesen powerbankkal, vagy szivargyújtóról is tölthető.

Mintavideók

Összegzés

Nagy jól eltalált hőkamera lett ez az AFFO széria. Új design, minőségibb anyagok, jobb időjárásállóság jellemzi, illetve funkciókban is gazdagabb, mint a hasonló kategóriájú elődök. Van már némi kis menü, PIP-ablak, távbecslés, pontos idő a kijelzőben, infravörös lézerpointer, és szerencsére az elődök kategóriaelső képminőségét is továbbviszi. Azért tud olcsóbb lenni, mint például az Infiray Cabin CBL19, mert kisebb a kijelzője, szerényebb a menüje és nem cserélhető az akkuja. Bátran ajánlom mindenki számára, aki első hőkameráját veszi, vagy a régebbi hőkameráját cserélné le egy középkategóriás újra. Fedett terepen zseniális, vegyes terepen helytáll, nyílt terepen nyilván van jobb is, de ott sem fog csődöt mondani.

Az Infiray AFFO AL19 – okos szettben – elérhető a Leitz Hungária webshopjában.

KLIKK IDE!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Kevés szó esik a hőkamerás és éjjellátó előtétekről, pedig a keresőkhöz képest elég speciális szerkezetek, így van pár dolog, amit nem árt tudni róluk....

Hőkamera teszt

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a...

Hőkamera teszt

A Guide pár hónapja dobta piacra a tenyérnyi méretű, cserélhető akkus Delphinus hőkamerákat, ráadásul egészen kedvező áron a mai viszonyokhoz képest. Kipróbálva őket kellemes...

Optika teszt

A Leica nemrégiben bemutatta a távmérős Geovid széria első PRO modelljét, ami olyan okos funkciókat tud, amire álmunkban nem gondoltunk volna. Én legalábbis nem...