Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray EYE III E3 Max hőkamera – a trendteremtő (FRISSÍTVE!)

Olvasási idő: 8 perc Elkezdték megújítani a népszerű Infiray X-EYE hőkameracsaládot (E3 és E6 néven ismeretesek). A név egyszerűsödött, az AFFO, Cabin, Finder és Zoom modellek mellett, ezt a szériát egyszerűen csak EYE-nak hívják mostantól. A “felvagányosított” EYE III első tagja az Infi legnépszerűbb modelljének utóda, az új E3 Max, melyet pár hete már tesztelek. Lássuk mire jutottam vele.

Külcsín

Ahogy a külsőből egyértelműen látszik, az EYE III teljesen megújult. Nem csak kívül, hanem belsőleg is, de a külcsín a legszembetűnőbb. Véleményem szerint legmenőbben kinéző hőkamera kereső, ami kapható. Profi ipari designerek alkották, futurisztikus forma, az okulárnál olyan áttört, pirosra dekorált dioptriaállító gyűrűvel, ami leginkább egy hajtóműre emlékeztet a Star Warsból.

Ám a kamera további elemei is eltérnek a megszokottól. A működtetésére mindössze két kezelőszervet szántak, így az pofonegyszerű, intuitív és praktikus még egy hideg téli lesvadászaton is, vastag kesztyűben. Ezekről bővebben a működés szekcióban szólok.

A készülék bár műanyag, ugyanakkor masszív darab, “van benne anyag”, több kezelőszerve is fémből készült, így összességében majd’ fél kilót, vagyis 80 grammal többet nyom, mint elődje. A ház nagyon igényes, egyedi gumírozást is kapott, ami a fenti illusztráción jól látható. A szemkagyló merev, de kellemes tapintású gumibevonattal látták el. Oldalt találjuk az USB csatlakozót, amin keresztül tölthető a készülék. Ez alapból egy mágneses aljzat, mely leginkább otthoni töltésre javallott. A csomagban kapott mágneses USB kábelt csak odaközelítjük, és a helyére ugrik.

Így a hőkamera mindennapi töltése nem koptatja az USB-foglalatot az évek során, és a gyorstöltés révén 1 óra alatt 90%-ra tolja fel az akksit. Ha viszont a lesen szeretnénk powerbankról tölteni, vagy a kocsiban szivargyújtóról, akkor ne a mágneses verziót használjuk! Egyrészt ne hurcoljuk magunkkal a speciális kábelt, mert el fogjuk hagyni, másrészt a mágnes nem annyira erős, hogy használat közben, kocsiban hánykolódva is a helyén maradjon. Erre gondolt az Infiray is, ezért ez a mágneses aljzat kihúzható (körömmel bele lehet kapaszkodni), merthogy csak egy szigetelt dugó, amit ha eltávolítunk, alatta megtaláljuk a standard USB-C csatlakozást. A dugót nem tudjuk elveszíteni, mert egy kis gumival csatlakozik a kameraházhoz, épp csak kifordítható annyira, hogy beférjen mellette egy USB csati.

A dobozban minden földi jót megtalálunk, merev, kipárnázott, táskát, puha szütyőt, igényes nyakpántot, stb.

Belbecs

Az EYE III E3 Max hőkamera 12 µm pixelméretű, 384×288 pixel felbontású hőszenzorral rendelkezik, és 35mm F/1.0 objektívvel. Igazi nyílt terepes kereső, melynek látószöge 7.5°, optikai alapnagyítása pedig igen magas, eddig talán soha nem is látott, 5x-ös. Emiatt azért kicsit már remegős a képe, cserébe mezőgazdasági területeken, legelőkön nincs akadály. A termikus érzékenysége (NETD) <25mK, tehát a ma kapható konzumer hőkamerákat nézve a legjobbak közül való, mostoha időben is helyt fog állni, jobban, mint egy 40-50mK-es kamera. Szintúgy a kijelzője is top, 1440×1080 pixel felbontású AMOLED. Gigantikus méretű, a Zoom szériából már ismerhetjük, nagyobb mint bármelyik kapható, népszerű hőkameráé, és ezt most megkapta az EYE III család is. Ez miatt nagyobb az optikai alapnagyítása, mint a korábbi, 1024-es v. 1280-as kijelzőjű E3 Maxoké. Az észlelési távolsága emberalak esetén 1818 méter.

Ha nem érted, miért lett nagyobb a nagyítás ugyanakkora optikával, itt egy gyors videó, ami megmagyarázza:

A tápellátásról beépített akku gondoskodik, ami 8 órás üzemidőt tesz lehetővé.

Működés

Az új E3 Maxon nincs dedikált Power gomb, a kamera ki- és bekapcsolása az objektívkupak nyitásával és csukásával történik (ehhez a zsanérban rejtettek el kontakt-érzékelőket). Nyitáskor a készülék kb. 5-6mp után képet mutat, behajtáskor pedig rákérdez, hogy alvó módba tennénk-e, vagy maradjon bekapcsolva. Ha nem reagálunk a kérdésre, 3mp-en belül kikapcsol. Ehhez egyébként nem kell bepattintani a kupakot (ami hangosan kattanna), elég csak behajtani, így vadászat közben az altatással-ébresztéssel nem zajongunk. Az Infiray gondolt arra az esetre is, ha a kupak megsérülne, ezért gombkombinációkkal is ki-be kapcsolható marad a hőkamera: a vezérlőtárcsa egyidejű nyomásával és elforgatásával bekapcsol, illetve a fotó-gomb és a tárcsa egyidejű nyomvatartásával kikapcsol. Szóval a bekapcsolás egészen gyors, hamar látunk élőképet a kijelzőn, de a státuszcsík, a menü és a funkciók, mint pl. a digi-zoom, az élőkép megjelenése után csak egy jó 10mp elteltével aktiválódnak.

A fentiekből már kiderült, hogy mindössze két kezelőszerv van a hőkamerán: egy fotó/videó gomb, és egy nyomható, forgatható tárcsa. Utóbbi tekerésével a digitális zoomot állítjuk 0,5x-ös lépésekben 1x-től 4x-ig. Rövid nyomásával a gyorsmenüt érjük el (hőképváltás, témamód váltás, kijelző fényerő, élességjavítás a repertoár), hosszú nyomásával pedig a főmenüt.

Újdonság az Infiraynél a témamódok használata, ami például a Guide és a Pulsar tulajdonosoknak már ismerős lehet. Van Forest, Flatland, Focus és a City témamód, ezek eltérő kontrasztú, előre beállított témamódok. A kontrasztosabb Forest (erdő) és a Flatland (mező) módok vadászaton használatosak hivatalosan, az alacsonyabb kontrasztú City lakott területen, a Focus meg olyan mint a City, csak a kép közepén kör alakban extrémmagas kontrasztot alkalmaz a kamera, így a hőforrások méginkább elkülönülnek a környezettől. Megmondom őszintén nekem az alacsonyabb kontrasztú City is tetszett kint a terepen, más kamerákban is előszeretettel húzom le a kontraszt csúszkát a kevésbé harsány, naturálisabb képi világ érdekében.

Amit kihagytak a kamerából az a hőkövetés, a stadiametrikus távbecslés és a kézi kontrasztállítás lehetősége. Van viszont Ultra Clear üzemmód párás, ködös időhöz, PIP ablak (a képközép nagyítva egy kis ablakban), digitális iránytű, váltás a neutrális szürke és a sárgás/meleg színezetű hőkép között, illetve kaptunk egy új funkciót is, melynek neve Interconnection. Ez arra szolgál, hogy ha két vadász, vagy vadász és kísérője közel ülnek egymáshoz (max. 15-20m), össze tudják csatlakoztatni az EYE III kameráikat wifin keresztül, és a kijelzőben láthatja az egyik a másik kameraképét a sarokban.

A készülékben természetesen van fotó és videórögzítési lehetőség, illetve ha akarjuk, hangot is rögzít a kamera. Wifin keresztül tudjuk csatlakoztatni az Infiray Outdoor applikációhoz, a beépített memória 32GB.

Képminőség

Az EYE III E3 Maxban újfejlesztésű képalkotó algoritmus dolgozik (a neve ‘Sense-based’ algoritmus, jelentsen ez bármit), és az tisztán látszik, hogy részletgazdagabb, látszólag nagyobb hőérzékenységű képet ad, mint a hasonló paraméterű Infiray kamerák. Több részlet látszik a tájból, a talajból, a növényzetből, sőt a cikk végén látható mintavideók között látható olyan szituáció is, ahol a felém közelítő, kb. 80-100 méterre lévő gímbika agancsa is látható (szeptemberben).

Ami az élességet illeti, a kijelzőbe nézve azzal szembesülünk, hogy a hatalmas méretű, ultra-panorámás AMOLED display egy kicsit már sok a 384×288-as szenzorfelbontáshoz. Tény, hogy nagyobb a nagyítás, mindent nagyobb méretben látunk, mint a korábbi E3 Maxokban. Ez olyan érzés, mint amikor először vettünk nagy méretű lapostévét otthonra, de ennek sajnos ára van, épp olyan, mint amikor a FullHD TV-n nem HD-adást nézünk. Kapunk soha nem látott méretű képet (ami egyébként részletesebb mint valaha, felbontástól függetlenül), cserébe az élességből egy kicsit vissza kell adni, hiszen minél nagyobb méretben nézünk egy adott felbontást, annál kevésbé fogjuk élesnek érzékelni. Ez igaz egyébként a hasonló kijelzős Zoom ZL38-ra is.

FRISSÍTÉS: a teszt prototípus kamerával készült, a sorozatgyártású modellen futó új szoftvernek hála már jobb a helyzet. Ha élesebb nem is lett sokkal a kép a fent említettek miatt, de tisztább, kevésbé pixeles, kevésbé zajos a tesztkamerához képest, ami határozottan jót tett a képminőségnek. Lásd az alábbi mintavideót, ami ráadásul ködös párás időben készült:

A később érkező, nagyfelbontású EYE III E6+ modellnél nyilván nem lesz ilyen, ahogy a Zoom ZH38-nál sincs ilyen jelenség, ezekhez való ugyanis az 1440-es kijelző véleményem szerint…ha már nagytévét veszünk, a HD-adásra is előfizetünk ugyebár…

Összehasonlítás az E3 Max V3.0-val

Nos, bár az E3 Max V3.0 a kijelzőben nézve élesebb, minden egyéb szempontból kicsit más helyezet. Mivel alacsonyabb a kontrasztja a V3.0-nak, a képe közel sem olyan részletes, mint az új EYE III-é. Ez utóbbiban sokkal inkább látszik a növényzet és a terepviszonyok, dacára annak, hogy mindkét kamera 25mK érzékenységű. Itt jön ki az új Sense-based algoritmus hatása. Nehéz ügy a választás, mert az EYE III egyértelműen egy fejlettebb, modernebb hőkamera, mégis én a magam részéről azt vettem észre, hogy az együttes tesztelés során szívesebben nézelődtem az E3 Max V3.0-val. Nem csak az élesebb kép miatt, hanem azért is, mert kevésbé vakított a kisebb kijelzője éjszaka. FRISSÍTÉS: az EYE III időközben új szoftvert kapott, és sokkal sötétebbre lehet állítani a kijelzőjét, így az sem vakít éjjel!

Aki rendszeresen használja a távbecslőt vagy a hőkövetést, annak is az E3 V3.0 lesz a barátja, mert az EYE III-ból ezeket kihagyták. Kisebb képen látja ugyan az éjszakai életet, az viszont gyönyörűen éles kép lesz. Aki viszont rendre szenvedni szokott a hőkamerák gombjainak éjszakai kezelésével, minél nagyobb monitoron szeretne vizsgálódni, vagy épp jól jönne az 1 órás gyorstöltés, az imádni fogja az EYE III egyszerű használatát, és a praktikumot.

Fent: Őz kb. 80-100 méter;
Középen: spíszer bika (feje-nyaka) az erdőben kb. 260 méter;
Lent: spíszer bika kb. 200 méter

Összehasonlítás a Zoom ZL38-cal

A 384-es felbontású Zoomal való összevetésnél is picit más a helyzet. A Zoom ZL38-nak ugyanis olyasmi képi világa van, mint az E3 Max V3.0-nak, vagyis az EYE III-hoz képest kevesebb a táj, kevesebb a részlet. A kijelzője viszont ugyanakkora (1440-es), mint az EYE III-é, vagyis a szintén kisfelbontású Zoom ZL-t is érinti az ebből fakadó, életlenebb kijelzőkép, ergo nincs meg az az előnye, ami az E3 Max V3.0-nak. Két dolog maradt ezután, ami a Zoom mellett szól, igaz mindkettő ütős érv. Az egyik a variábel optika kínálta rugalmasság, univerzalitás, hiszen erdőtől a nyílt terepig jól használható: 19mm-es állásban a 14 fokos látószöggel mindent látunk, amit látni kell, bárhol is ülünk, 38mm-es állásban az 5.2x-es nagyítással meg bármit közel hoz annyira, hogy többszáz méter távolságból is meg tudjuk állapítani, milyen állatot látunk. A másik pozitívuma meg persze cserélhető akku, amik együttesen szinte kimeríthetetlen, 20 órás üzemidőt kínálnak.

Mintavideók

A mintafelvételek prototípus készülékkel készültek, vagyis nem a végleges szoftverrel, emiatt eltérések vannak a gyártásérett verzióhoz képest! A kamerával készült felvételek az alábbi videóban a bemutatás után 15:54 perctől kezdődnek:

Összegzés

Az EYE III E3 Max egy óriási húzás az Infiraytől. Aki eddig nem látta, most láthatja, hogy a kínaiak nem futnak már az európai és amerikai márkák után, hanem kvázi ők diktálják az iramot. Oké, tudom, néhány dolgot még mindig átemelnek innen-onnan, a hatalmas kijelzők hajkurászása, és a 35mm-ről 38mm felé tendálás (ld. Zoom 38mm, MATE előtét 38mm) is esélyesen a Pulsarnak szól. De ismét sikerült az Infiraynek egy olyan hőkamerát letennie az asztalra, ami visz mindent a designos külsőtől, az egyedi részletmegoldásokon át (ld. kupakos ki-bekapcsolás, tárcsás kezelés, mágneses gyorstöltés, Interconnection), a 384-es kamerában soha nem látott, 25mK-es, extra részletes képet adó szenzorig és az extranagy felbontású kijelzőig bezárólag. Épp úgy, ahogy a Zoom esetében, ami szintén máig egyedülálló, de említhetném a legújabb Thermal+ technológiájukat is, ami majd ötvözi a nappali távcsövet a hőkameraképpel, vagy a nemrégiben bejelentett HD szezorfelbontású Ricot. Itt az EYE III-nál egy kicsit talán túl is tolták a fejlesztést, kijelző tekintetében én a helyükben 1440-es monitort csak nagyfelbontású kamerába raknék, annak ellenére, hogy nagyon látványos a panorámakijelző. Azt se tudom, hogy a fejlesztéseknek miért esett áldozatul a távbecslő, a hőkövetés és a manuális kontraszt, jóllehet utóbbi helyett kaptunk témamódokat, ami hasonló ereményt hoz. Mindettől függetlenül az E3 Max úgy hiszem egy újabb sikertermék lesz – ahogy az elődje is az volt -, az EYE III széria pedig egy olyan hőkameracsaláddá válik, aminek megoldásait valószínűleg mások is igyekeznek majd lemásolni a közeljövőben. Amióta működik a blog, egyértelműen ez a legvagányabb hőkamera, amit valaha próbáltam (pedig közel 70 modellnél járok már).

Az Infiray EYE III E3 Max megvásárolható a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.