Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Infiray AFFO AP13 hőkamera – belépőszint extrákkal

Olvasási idő: 5 perc Először került górcső alá az Infiray legújabb szériája az AFFO. A belépőszintű modell sokáig csak egy éjjellátó céltávcsővel szettben véve volt elérhető, de egy ideje már külön is meg lehet vásárolni. Testvérmodellje, vagy inkább elődje az AFFO AP13-nak az Infiray E2n V2.0 és a C2W, de azoknál ez már egy újabb, modernebb generáció.

Paraméterek

Az Infiray AFFO AP13 a belépőszintet képviseli, de lassacskán érkeznek az országba a nagyobb testvérei is (AL19 és AL25). Az AP13 256x192px felbontású, 12 µm pixelméretetű, 25Hz képfrissítésű VOx szenzorral bír, az objektíve 13mm. Ez a kombináció olyan nagy mélységélességgel rendelkezik, hogy nincs szüksége fókuszálható objektívre, minden “éles” tokától bokáig. (Nyilván az éles szót tegyük idézőjelbe, mert egy 256px felbontású szenzor azért nem tud csodát produkálni.). A kamera 13.5° horizontális látószöggel bír és 1.2x nagyítással. A kijelző kisméretű 720x520px LCOS típusú. A termikus érzékenység <40mK, az észlelési távolság 675 méter emeralak esetén. Az akkuja beépített, 3.6Ah-s és 9.5 órás üzemidőt biztosít. A ház IP67 időjárásállósági besorolást kapott, van wifi, kompatibilis az InfirayOutdoor applikációval, tud fotót/videót rögzíteni és 32GB beépített memóriát kapott.

Építés, küllem

Szembetűnő változáson esett át az AFFO az elődökhöz képest. Nem csak szemlátomást lett más, hanem érzetre is. Sokkal modernebb, elegánsabb design, kompakt, de ergonomikus méret, és a korábbi X-Eye modellekhez képest különb anyaghasználat jellemzi. A ház műanyag, de nagyon kellemes tapintású fajta, és a kulcsfontosságú helyeken alkalmazott gumírozás is szuper érzetet kelt. Még a kupakot is megváltoztatták, keményebb gumiból készül, így nem ugrik le az objektívről a táskában.

Az készülék alján fémbe ágyazott állványmenetet, valamint egy USB-C és egy micro-HDMI csatlakozót találunk. Az USB-n tölthető a kamera powerbankról, a HDMI-vel pedig külső monitorra köthetjük. Az USB mellett egy kis piros LED mutatja a töltés folyamatát, egyéb státuszfény nincs is a kamerán, ami éjszakai használatnál zavarna, ezt végre elengedte az Infi. Apropó USB! Végre valahára megcsinálták rendesen az adattovábbítást. USB-n keresztül számítógéphez kötve a kamera rákérdez, hogy csak tölteni szeretnénk, vagy adatkapcsolatot is. Utóbinál a PC meghajtóként ismeri fel és áthúzhatjuk a képeket videókat. Windowsosoknak ez nem újság, mert eddig is működött, de végre Macintoshon is működik!

A frontoldalon, az objektív fölött apró zseblámpa kapott helyet, de nagyon kis gyengusz fénye van, tényleg arra jó, hogy távozáskor a lesen körbenézzünk, nem hagytunk-e ott valamit, vagy táskában turkáljunk vele.

Az okulárlencse minősége közepes, picit torzít a széleken, de nem vészes, a dioptriaállítás jobb, mint a korábbi modellekben volt.

A készülék kompakt méretei ellenére a gombok jó nagyok, kellően távol vannak egymástól, így nem fogjuk összekeverni őket a sötétben, nagyon ergonomikus az egész.

Működés

Az E2n/C2w-hez képest a gombkiosztás és a menürendszer is más lett, az Infiray Cabintól örökölte ezt az AFFO. A Power gombon túl egy fel-le és egy menü gombot találunk. Az okulárhoz közelebb eső gomb fotót vagy videót készít, a menü gomb 2x nagyítást kapcsol, vagy a főmenüt hozza be, az objektív felőli nyíl gomb pedig a hőképeket kapcsolja. Gombkombinációval stadiametrikus távbecslőt érünk el, vagy hot-track hőkövetést, amikor a kamera egy vándorló négyzettel mutatja a legmelegebb pontot.

Hőképfajtákból a szokásos Infiray-féle White Hot, Black Hot, Red Hot, Color és a sötétben szemkímélőbb Bird áll rendelkezésre, bár a kijelző háttérvilágítását is nagyon szépen le lehet csökkenteni, nem vakít a kamera.

A menüje egyszerű, kép a képben (PIP) ablakot kapcsolhatunk, wifit, kijelző-fényerőt állíthatunk, kalibrálási módot választhatunk, dátumot/pontos időt állíthatunk be. A kamera által alkotott kép nem paraméterezhető, ez csak a Cabin szériától felfelé lehetséges.

Képminőség, használat

Kategóriájához képest ennek az AFFO-nak zseniálisan kontrasztos, élvezetes képe van! Nyilván az élesség nem ugyanaz, mint a nagyobb, akár 384x288px-es felbontásúaknál, de azért egészen jól használható a kamera. (Mellesleg alig várom, hogy kipróbáljam a 384px felbontású AL-szériás AFFO-kat is ezek után!) Annyi, hogy míg az AL modellek már 50Hz-esek, addig a kis AP13 csak 25Hz képfrissítésű, így területet pásztázva lehet érezni kissé a kép szaggatását.

A kisméretű kijelző valamennyire szintén visszafog az élményből, de lehet ezt csak azért mondom, mert már annyira hozzászoktam panorámás, nagyméretűekhez az elmúlt teszteken. A 13 fok körüli látószög épp optimális vegyes terepre. Erdőben még nem túl szűk, nyílt terepen meg hát…jó lenne, de ugye kis felbontás, kis objektív, 675 méter észlelési táv…azért ne ettől a kamerától várjunk csodát a 100 hektáros mezőgazdasági területeken. Olyan 250 méterig van még formájuk az őzeknek (persze messzebbről is látszanak), a szarvasok viszont jóval messzebbről is szépen kivehetőek. Disznókhoz sajnos a teszt alatt nem volt szerencsém ilyen nagyobb távokon, csupán egy les alatt kóricáló malackára futotta. Az AFFO AP13-at együtt teszteltem a szintén belépőszintű (bár jóval olcsóbb) Guide Delphinus TD210-zel, de az AFFO köröket vert a kis Guide-ra képminőségben (legfőképpen képkontrasztban, de élességben is valamicskét), annak ellenére, hogy hasonló felbontásúak, és a Guide-ban még a kijelző is nagyméretű.

Az E2n, E2n V2.0 már rég volt nálam, a műszakilag ezeken alapuló C2W-t pedig még nem próbáltam, de szerintem az AFFO képe szebb, kontrasztosabb, mint az elődöké. Meg hát szebb és praktikusabb a külcsín, és több a funkció is ugyebár, távbecslő, PIP ablak, stb.

A fotók és a videók, amiket a készülék csinál élvezhető 720x540px méretűek, de valami furcsa ok folytán mindegyik 120Mbye-os, függetlenül attól, hogy mindössze 12 másodpercesek vagy épp 1,5 percesek. Ez eleve elég szokatlanul nagy fájlméret, más hőkamerák 20-50 megabájtos videókat készítenek, és ilyet még életemben nem láttam, hogy fix a fájlméret a video hosszától függetlenül. Mindenesetre elkél majd a 32GB-os memória.

Mintavideók

A cikk írásakor az Infiray AFFO AP13 csak okos-szettben kapható, így a kicsivel 300ezer Ft fölötti árban jár hozzá egy jófajta tok (a gyártó csak egy puha szütyőt ad hozzá), egy powerbank, és egy széles neoprén nyakpánt, ami szemescsavarral a kamera állványmenetébe csatlakozik így bombabiztos.

Klikk ide!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.