Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: UOVision Compact LTE vadkamera

Olvasási idő: 8 perc Az UOVision 2021-es vadkamerái közül járt nálam két modell. Kezdjük a tesztet a középkategóriába sorolható felhős, képküldős típussal, a Compact LTE-vel.

FRISSÍTÉS 2023. MÁRCIUS: A Compact LTE már kifutott modell, de a tesztje után megjelent a beépített nemzetközi SIM-kártyás, előfizetős változata is, ami szintén kifutott már, de helyenként még kapható. FIGYELEM: a cikkben nem a beépített kártyás verzió szerepel, hanem a korábbi vásárolt SIM-es. A beépített kártyásnak havi előfizetési díja van!

Egy korábbi cikkben már beszéltem erről a kameráról, ott kvázi el is mondtam a lényeget. A Compact által képviselt koncepció a felhős vadkamerák egy új sarjhajtása. Megszokhattuk már, hogy a felhős vadkamerákat a mobiltelefonunkról kényelmesen tudjuk vezérelni, állítgatni, igazából csak akkor kell kimenni hozzájuk az erdőbe, ha kártyát, vagy elemet cserélnénk. Az UOVision ezt gondolta tovább azzal, hogy

akkor tulajdonképpen minek a felhős vadkamerára kijelző és gombok?

Ebből az eszméből született meg a Compact nevű modell, ami e “hiányosságok” miatt jóval kedvezőbb árcetlit kapott, mint a többi 4G-s, felhős UOVision modell. Bár, ha jobban végiggondoljuk, hasonló koncepciót követ a Spypoint Link-Micro, és a Boly Bat is: minimál kezelőfelület, nyista LCD, vagy csak egy nagyon pici, és teljeskörű kezelés a felhőn keresztül.

A Compat LTE-n csak egy bekapcsológombot találunk, és egy-egy nyílást a kártyáknak. 8db ceruzaelemet fogad, a hátlapja csak egy üres burkolat, ami a fára rögzítést segíti. Rözgíthetjük a mellékelt, barna hevederes (végre nem zöld és fekete, hanem fába illeszkedő barna), fekete műanyag csatos (végre nem csillogó fém) pánttal, illetve max. 10mm-es kábelzárral, vagy 1/4″ állványcsatlakozású konzollal. A készülékben az is újdonság, hogy nem hagyományos méretű SIM-kártyát és SD-kártyát fogad, hanem az okostelefonokban használt nano-SIM-et, és microSD-t.

A kamera frontoldalán találjuk a kamera egészéhez képest hatalmas kiterjedésű, láthatatlan, 940nm-es infravakut, a 64° látószögű, F/1.85(!!) fényerejű objektívet, természetesen a PIR érzékelőt, mikrofont és két aprócska LED-et. A zöld LED az üzemelést jelzi bekapcsolás után, a piros a mozgásérzékelést. Életre keltés után egy rövid ideig (pár percig) ezek még működnek, szóval ne lepődjünk meg, ha bekapcsoltuk a kamerát, küldi rólunk a képeket, amíg ott mozgunk a környéken, és látjuk a villogó piros LED-et. Nem fogja megijeszteni a vadat, mert pár perc után már nem lesz aktív. Ez csak arra való, hogy lássuk, a kamera üzemel, hiszen LCD híján semmilyen más visszajelzést nem kapnánk arról, hogy egyáltalán bekapcsolt-e.

Beüzemelés

Az UOVision Compact LTE beüzemelése hasonlóképpen történik, mint a cég többi felhős vadkamerája esetében. Annak ellenére, hogy az angol használati útmutatóban nem így említik, remélem a magyarban majd helyesen jelenik meg. A lényeg, hogy nem elég csak belerakni a kilőtt PIN-kódos SIM-kártyát, memóriakártyát, és beregisztrálni a felhőbe a Linckeazi.com oldalán (csak ennyit írnak le), hanem ugyanúgy el kell látogatni a Linckeazi weboldalán a Service&Support menüben a Setup fülre, és megadni a kameratípust, az országot, a mobilszolgáltatót (ld. lenti kép), majd memóriakártyára másolni az így kapott kis beállítófájlt, és azzal együtt bekapcsolni a kamerát. Csak ezután fog képet küldeni!

A kamera helyszíni pozícionálása úgy történik, hogy a felfogatás és bekapcsolás után becsukjuk az ajtaját, majd egy kicsit mozgunk előtte, hogy csináljon és küldjön képet – így láthatjuk, hogy mit lát a készülék.

Az elegánsabb, de bonyolultabb verzió, hogy az appon keresztül képet kérünk a kamerától, de ahhoz, hogy ez ott, azonnal megtörténjen, még korábban az app beállításaiban (Settings), a távvezérlés menüben (Remote Control) a kamera valós idejű vezérlésre (Realtime) kell legyen állítva (ld. lenti kép). Ez erősen meríti az elemeket hosszú távon, szóval beüzemelés és beállítás után (vagyis amikor ott hagyjuk a kamerát az erdőben) érdemes hosszabb időre, 1-2 órás késleltetésre visszaállítani a telepek kímélete miatt. (Fontos, hogy ha a kommunikáció az app és a kamera között eddig mondjuk két órás késleltetésre /Delay 2H/ volt állítva, akkor a Realtime-ra állítás is csak két óra múlva fog megtörténni, és csak utána lesz valóban Realtime, vagyis azonnali a kommunikáció. Ez kiküszöbölhetjük azzal, hogy mozgunk a kamera előtt, hogy küldjön képet, és akkor hamarabb megkapja a parancsot, nem kell két órát várni rá.)

Ingyenes felhőtárhely, de szigorításokkal

Szintén újdonság, hogy az UOVision kicsit megszigorította a felhőtárhelyük használatát. A korábban ingyenes és korlátlan felhasználás továbbra is ingyenes, de korlátozott. Értsd a nem-fizetős verzió csak 10 napig tárolja a felhőben a küldött képeket, utána a minden nap kitöröl egy napot a végéről. Ha több hónapig szeretnénk a felhőben tartani a (kisfelbontású) képeinket, akkor pár euróért elő kell fizetnünk magasabb csomagra. Fontos, hogy ez nem befolyásolja az eredeti képek/videók meglétét, azok továbbra is rajta lesznek a kamerában lévő SD-kártyán! Meg persze egy-egy fontosabb, vagy érdekesebb képet az applikációból lementhetünk a telefonunk galériájába is, és ott örökre megmarad ugyebár. Egyszóval nem akkora érvágás ez a szigorítás, és valahol logikus is: mely szolgáltatónak érné meg ingyenes korlátlan tárhelyet biztosítani évekig, olyan képekért, amiket egy idő után soha nem néznek már meg? Ez max csak akkora cégeknek éri meg mint, mint az Apple és a Google.

Hatótáv

A többi UOVisionhöz hasonlóan a Compact LTE-nek is kb. 15 méter a hatótávolsága. Mind a mozgásérzékelőé, mind pedig az infra vakué, bár utóbbira 15-20 métert írnak. Az alábbi képeken az itató kb. 15 méterre volt a kamerától. Ha ott madarak szálltak le, kölyöksakálok nyüzsögtek, akkor a kamera bekapcsolt. Ha a disznó az itatót övező bokrokban mozgott, akkor is jött róla kép. Ez a 15 méter nem épp a piac legjobbja, de a legtöbb esetben elegendő, nagy átlagnak mondható.

Hatótáv – a képek jobb felbontásban lejjebb görgetve!

Képminőség

Az új UOVision kamerák új szenzort is kaptak. Sajnos a natív felbontásukat a gyártó továbbra sem árulja el (nem értem, ez miért titkos adat), mindenesetre a Compact LTE már 20 megapixeles képeket tud gyártani, ám nyilván ez felméretezett felbontás. A nappali képminőség egészen szép, bár picit hűvös tónusú. Az éjszakai…hááát, a fene tudja. Azt éreztem, hogy inkább középkategória, picit életlen, picit zajos, az volt az első a gondolatom, hogy a tavaly tesztelt UM785 képe szebb volt, de most, hogy visszanézem őket, nem: a Compact élesebb képeket gyárt valamivel.

Ennél élesebb éjszakai képe talán csak a Spypoint Force-Darknak van. Ha a hasonló árú Boly Falconhoz hasonlítanám, akkor a nappali képei a Falconnak lényegesen jobbak (élesebbek, szebbek a színei), az éjszakai képek pedig közel egyformák, de talán a Falconé picivel jobb. Kivéve a megvilágítottságot, de erről a vakus fejezetben értekezem. Az applikációban állíthatjuk a záridőt is (Shutter speed) normálra, vagy gyorsra (Fast). Ezt ki kell kísérletezni: ha normálra állítjuk, valamivel tisztább lesz a kép, de a mozgó állatok könnyebben elmosódnak; ha gyorsra állítjuk, kisebb az esély a bemozdulásra, viszont zajosabb lehet a kép valamivel. Utóbbi a kamera előtt 5-10 méterre lévő állatok esetén nem zavaró, de a hatótáv szélein lévő állatoknál meglehet, hogy alakot nem, csak képzajban elvesző, halovány foltot, és világító szemeket látunk majd.

Reflektorfényben a disznó
Pirkadatkor (a képen lévő óra nem volt pontos, +1 órát rá kell számolni)

Vaku

Ami a képek megvilágítását illeti, ebben az UOVision magasabb szinten áll, mint a korábban tesztelt Boly Falcon. Míg a Boly csak egy spot-fényt produkál a kamera elé, és a szélek sötétek maradnak, a képközép meg néha túl van világítva, addig az UOVision kivilágítja a teljes területet a kamera teljes látószögében, és a világítás szép egyenletes.

Fontos azonban tudni, hogy csak fotó üzemmódban ilyen szép a világítás,

videó módban a Compact LTE visszavesz a vaku teljesítményéből, és sokkal sötétebb snitteket produkál.

Videóból kivágott snitt – a megvilágítottság közelében sincs a fotó módnak

Valószínűleg így oldották meg a cég mérnökei az energiahiányt, ugyanis a korábban tesztelt UOVision UM785-4G LTE is friss alkáli elemekkel mindössze 4-5 éjszakai videót csinált, aztán letiltotta az egész mókát, és csak nappal volt hajlandó videózni. A Compactnál nincs ilyen, itt viszont gyenge a világítás videózáskor. (Mellesleg el nem tudom képzelni, hogy 8 meg 12db ceruzaelem miért nem tud meghajtani hosszabb távon 40-50db infra-LED-et).

Videó módban egy fájl max 10 másodperces lehet, így ha ennél hosszabb snittre állítjuk a kamerát, több videófájlt fog készíteni egymás után.

Érzékenység, fals képek

Az érzékenységet tekintve talán ezzel a kamerával volt a legkevesebb nyűgöm eddig. Az UOVision ugye a PIR-érzékenységet alacsonyra, magasra és automatára tudja állítani, én az automatát használtam, és a tesztidőszak alatt alig kaptam fals képet. Amikor disznók, őzek, szarvasok, rókák, saklálok jöttek, stabilan küldte a képeket a kamera, amikor nem volt semmi, akkor meg csendben maradt a telefonom is. Pedig voltak azért szelesebb napok, a 15 méterre lévő itatóhoz a madarak is odajárogattak napközben a 38-40 fokban, de nem nagyon jöttek az üres képek, galamb méretnél kisebb madarakra nem kapcsolt be. Egy-egy örvösgalamb, vagy holló tudta csak néha működésre bírni a kamerát.

Mintavideó

Applikáció és stabilitás

A kamerához, mint már említettem a Linckeazi appot kell használni. Fontos, hogy ez csak angol, vagy német nyelven érhető el egyelőre, magyar kezelőfelület nincs. Az app viszonylag stabilan működik, ez alatt értsd azt, hogy a képek mindig megjönnek (a sorozatképet lő a kamera, mindig csak az elsőt küldi!), és az esetek döntő többségében jelez is a telefon. De sajnos nem minden alkalommal, és ez rapszodikus. Egy korábbi tesztnél is ezt tapasztaltam, és most is, hogy az üzembehelyezés után pár napig-hétig néha az app kilépeget, és akkor nem jelez a telefon új kép érkezéséről, csak akkor, ha megint elindítjuk. Általában ez naponta megtörténik, hiszen reggelente bőszen nyomkodni fogjuk kíváncsiságból, hogy járt-e vad a szórón az éjjel. Ha induláskor látjuk a Linckeazi feliratot, az azt jelenti, hogy az app korábban leállt. Aztán egy pár hét után valamiért stabilizálódik, és többé nem csinálja. Objektumvédelmi célokra tehát az UOVision Compact LTE nem a legjobb választás, oda olyan kamera kell, ami appba és emailben is tudja küldeni a képeket (pl. a 785-ös UOVision), így a kettő közül valamelyik biztosan megérkezik, optimális esetben mindkettő.

Ezt leszámítva a Linckeazi app továbbra is egy nagyon jól használható alkalmazás, sokkal kényelmesebb ezzel vadkamerát üzemeltetni, mint emailek közt bogarászva, SMS-kódokat küldözgetve. Egy helyen látjuk a képeinket galériában, visszakereshetjük, lementhetjük, törölhetjük őket, megjelölhetünk kedvenc fotókat, amikre később szűrhetünk, továbbá képet kapunk a kamera állapotáról, és annak teljeskörű vezérlését elvégezhetjük grafikus felületen.

Összegzés

Ár/érték arányban nem rossz készülék az UOVision Compact LTE. Pici, jól rejtőzködik, felhős kamera teljeskörű vezérléssel, láthatatlan vakuja van. A képminősége szerintem középkategóriás, mind az éjszakai, mind a nappali, és a kezelőfelület hiányának megvannak a maga kompromisszumai, amivel lehet élni. Cserébe olcsóbb, mint a csúcs UOVisionök, és képminőségben kvázi ugyanazt tudja. Az éjszakai videó felejtős, mert ilyenkor gyenge a vaku. Az akkuteljesítménye nagyon jó, többszáz képet és videót készített és küldött a kamera 2 hónap alatt kb, és 50-60%-ig merült csak sima ceruzaelemekkel.

Az UOVision Compact LTE vadkamerát ide kattintva találjátok a Leitz webshopban.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...