Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Egy évet csúszik a plasztik vadászjegy, és az online érvényesítés

Olvasási idő: 2 perc Az előző vadászjegy érvényesítésekor mindenkitől bekérték – GDPR-kompatibilis módon – a személyes adatokat, és az volt az ígéret, hogy évközben kiküldik a plasztik kártyákat, illetve a következő vadászjegy érvényesítés már online is mehet, bankkártyás fizetéssel, kényelmesen, otthonról. A koronavírus azonban közbeszólt.

A részletekről Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke tájékoztatta a Magyar Vadászlap olvasóit a szeptemberi számban megjelent Szolgáltató Vadászkamara c. cikkben. Jámbor Úr elmondásából megtudhatjuk, hogy a plasztik vadászjegy bevezetése nem csak annyi, hogy a papír alapú vadászjegy helyett műanyagot gyártanak. Szükséges volt egy informatikai fejlesztésre, rendbe kellett tenni a tagnyilvántartást (jelentsen ez bármit), és össze kellett hangolni a vizsgáztatási és a vadászjegy kiadási adatbázist is. Eztán a GDPR-előírásoknak megfelelően kellett regisztrálni a tagokat (ez megtörtént január-februárban), feldolgozni az új adatokat, majd meg kellett tervezni a kártyát, és letárgyalni a gyártást. Ezek is megtörténtek a 2020-as évben, tehát a Kamara a maga munkáját elvégezte a cserét illetően.

Volt azonban még egy utolsó fontos tennivaló is, ez pedig a szükséges törvénymódosítás, ami megteremtette volna a kártyás vadászjegy bevezetésének jogi hátterét. Ez nem a Kamara feladata, hanem az államigazgatásé, amely gépezet a koronavírus miatti vészhelyzet, az otthoni munka és társai következtében sajnos lelassult az elmúlt hónapokban. Ennek köszönhetően bár a plasztik vadászjegyeket már csak gyártani kellene, és kiküldeni, de erre a jogszabályi háttér még nem ad lehetőséget. Emiatt csúszik hát jövő évre a plasztik vadászjegyek kiosztása, vagyis azok majd csak 2022-től lesznek érvényesek.

Jámbor László azt is elmondta, hogy nem csak a vadásztársaságok, de a Kamara is jelentős bevételkiesést könyvelhetett el idén a külföldi vendégvadászok távolmaradása miatt. Bevételük jelentős részét teszi ki ugyanis a vendégvadászok számára kiadott vadászati engedélyek díja, ami az idei évben legfeljebb 50%-át éri el az eddig megszokottnak. A központ és a megyei szervezetek finanszírozását a korábbi évekből hozott tartalékok szavatolják, ám új, az Országos Vadgazdálkodási Alaphoz kötődő pályázatot most nem fognak kiírni, egy év kimarad. Jámbor László szerint ez jó alkalom lesz arra, hogy az eddig megvalósult pályázatok eredményeit kiértékeljék, és egy év utánra az új pályázatok célterületeit kialakítsák. A hangsúly valószínűleg az élőhelyfejlesztéssel kapcsolatos pályázatokon lesz.

Egy fontos mondanivalót még kiemelnék: “Szeretnénk szolgáltató kamarává válni! A hatékonyabb érdekképviseleti tevékenység mellett kiemelt szerepet szánunk a vadászat társadalmi elfogadtatásának is.” – nyilatkozta Dr. Jámbor László a Magyar Vadászlapnak. Bizton állíthatom, hogy ezt mi vadászok már nagyon várjuk!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Megjelent a Magyar Közlönyben az új agrárminiszteri rendelet, mely módosítja a vadászjegyek és a külföldi vendégvadászoknak szóló vadászati engedélyek...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ezt a cikket már január eleje óta terveztem, de talán jó is, hogy vártam vele, mert aktuálisabb, mint eddig....

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Ezt a napot vártuk! Bár plasztik vadászjegyünk továbbra sincs, de azután, hogy az éves érvényesítést mostantól otthonról is lehet végezni,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Elérhetővé vált a beígért adategyeztetési lap az OMVK oldalán. Ahogy korábban itt a Vadász Blogon is szerepelt, jövőre a...