Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Bemutatta az Elite a 2021-es vadászíj kínálatot

Mint már korábban említettem, az október-november a Vadász Blogon a vadászíjászat szellemében telik. A legnagyobb íjgyártók minden év őszén mutatják be a következő évi modelleket, az október-november tehát mindig mozgalmas időszak a világ íjászai körében. A Vadász Blog rendre beszámol ezekről, hogy segítse a hazai vadászíjász társadalmat. Idén elsőként a Bear mutatta be a 2021-es lineupot, most pedig a neves Elite Archery van soron.

Tavaly az Elite volt a két neves gyártó közül az egyik, aki az íjhangolást új módszerrel közelítette meg. Esetükben a hangolás nem a kifutó mozgatásával történik, hanem az ún. SET technológiával. Az SET mechanikája az osztott íjkarokat “billegteti”, miáltal értelemszerűen a csigák is mozdulnak. Ezzel tudjuk hangolni az íjat, hogy a vessző kilövése szögegyenes legyen, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyakorló terephegyet, és a vadászatra használt pengés hegyet ugyanoda tudjuk lőni. A tavalyi modellek közül az Elite Kure kapta meg az új SET technológiát, idén viszont két új csúcs-modellbe is bekerült a szolgáltatás, melyet az alábbi pár másodperces videó be is mutat:

EnKore

Az új zászlóshajó modell idén az EnKore lesz, ez a tavalyi Kure utóda. Az EnKore is megkapta a SET hangoló technológiát, illetve az új ASYM Tri-Track csigarendszert, és a szintén új VersaMod System modulrendszert. Ez utóbbi 90%-os kikönnyülést tud biztosítani az egyik modullal, vagy megnövelt teljesítményt a másikkal, ami az Elite szerint meglepő egyvelegét adja a komfortnak és a sebességnek. A Bowtechnél már megismert elgondoláshoz hasonlóan (ahol kényelmesebb kihúzást adó Comfort, és sebességre kihegyezett Performance beállítást eszközölhetünk) már az Elite is 3-féle modult kínál az új íjaihoz: Standard, Performance és 75% let-off. Az EnKore a Performance-szal jön gyárilag. Választhatunk kábelstoppos és íjkarstoppos beállítást is, ízlés szerint. Egyik beállításhoz sincs szükség íjprésre, mindent a csigán tudunk intézni. A görgős kábelvezetőt is lehet állítani a vessző tollazásának megfelelően.

Az Elite EnKore adatai a következők:

 • 33″ tengelytáv
 • 6″ aljzási magasság
 • 23-30″ húzáshossz (1/4″ lépésekben)
 • 70-90% között állítható kikönnyülés
 • 340 fps IBO sebesség
 • 4.55 font tömeg
 • 40, 50, 60, 65, 70# max húzóerővel választható
 • Standard, Performance (alapértelmezett) és 75% cserélhető csigamodulok
 • Elérhető színek, minták: Realtree Edge, Realtree Excape, Kuiu Verde 2.0, OD Brown (barna), OD Green (vadász-zöld) és 8 élénk target-szín.
 • Ár: 1100 dollár

Remedy

A Remedy a 2021-es széria nagyobbik vadász-modellje, 34″ tengelytávjával a hosszabb lövésekhez ad stabilabb célra tartást, jóllehet a fenti 33″-es EnKore se mondható kicsinek. Az ezeknél nagyobb íjak (35-36-38″) általában már a céllövő (target) kategóriát képviselik, vadászaton történő használtuk kényelmetlen lehet lesen, vagy cserkeléskor. A Remedy is megkapta a fent említett SET hangolást, az ASYM Tri-Track csigarendszert, és a VersaMod modulrendszert (gyárilag Standard modullal). Max 31″-os húzáshosszával a hosszabb kezű íjászoknak lehet még jó alternatíva.

Az Elite Remedy specifikációi az alábbiak:

 • 34″ tengelytáv
 • 6.375″ aljzási magasság
 • 24-31″húzáshossz (1/4″ lépésekben)
 • 70-90% közt állítható kikönnyülés
 • 331 fps IBO sebesség
 • 4.6 font tömeg
 • 40, 50, 60, 65, 70# max húzóerővel választható
 • Standard (alapértelmezett), Performance és 75% cserélhető csigamodulok
 • Elérhető színek, minták: Realtree Edge, Realtree Excape, Kuiu Verde 2.0, OD Brown, OD Green és 8 target-szín.
 • Ár: 1100 dollár

A fent említett VersaMod modulok kompatibilisek a tavalyi Kure-ral is, melyben gyárilag Standard modul van (így opcionálisan szerelhető a 4-5 FPS pluszt adó Performance moddal is, illetve a 75% kikönnyülést adó 75% let-off moddal).

Embark

Míg a fenti EnKore és Remedy modellek a zászlóshajók a kínálatban, addig az Elite 2021-es Embark modellje a középkategória újdonsága 750 dolláros árával. Az IBO sebessége 327 fps, 32″ tengelytávval és 6.25″ aljzási magassággal rendelkezik, tömege 4.2 font. A kikönnyülése 75-90% közt állítható, a max húzóerő pedig 50, 60 vagy 70# lehet. A fent említett jóságokat ebbe az íjba már nem rakták bele, a csigarendszer Elite Two-Track Binary Cam System-féle, a húzáshossz pedig 25-29,5″ között állítható, cserélhető modulokkal. Csak fekete színben lehet majd megvásárolni. Az Elite szerint ugyanakkor egy nagyon kellemes húzású, modern íj.

Ha érdekel a vadászíjászat, kövesd a hasonló cikkeket a Vadász Blogon! Kattints a menüben az Íjászat menüpontra, ahol rendszeresen hasznos információkat és újdonságokat osztunk meg a vadászíjászattal kapcsolatban!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Úgy hirdetik az EZ V irányzékot, hogy ez az egyetlen, kifejezetten vadászíjászathoz kifejlesztett irányzék, ami stadiametrikus távbecsléssel, és megannyi más előnnyel szolgálja az íjjal...

Hírek

A Vadász Blogon megjelent számtalan vadászíjász kedvcsináló és ismeretterjesztő cikk révén úgy tűnik több vadásztárs is beleszeretett a vadászíjászat varázsába. Már csak el kellene...

Hírek

A Hungexpo sajtóközleményében az áll, hogy a jövő hétre tervezett virtuális Fehova kiállítás elmarad.

Hírek

A - szintén online megrendezett - 2021-es SHOT Show-n új egyeneshúzású golyóst mutatott be az amerikai Savage, csodaszép söréteseket az olasz F.A.I.R., és egy...