Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Összehasonlítás: Guide IR510 Nano 2 vs. Guide Track IR25 hőkamerák – Mitől tud többet a drágább?

A Guide két hasonló felhasználású, ám generációban, tudásban és persze árban eltérő hőkameráját hasonlítottam össze. Megéri-e a Guide Track IR25 a felárat a régebbi, de még mindig polcon lévő IR510 N2-höz képest?

Első blikkre az ember azt látja, hogy a Guide IR510 Nano 2, és a Guide Track IR25 szinte teljesen azonos kamera. Mindkettő 400x300px felbontású, 17µm pixelméretű mikrobolométerrel rendelkezik, és mindkettő 25mm-es, raádásul az észlelési távolságuk is azonos (700m emberalak). Mégis a Track IR – e cikk írásakor legalábbis – 140-160ezer Forinttal drágább az IR510-nél. Ez viszont nem véletlen. A Guide IR510 egy régebbi generációs hőkamera, csupán az olcsósága miatt – értsd a szélesebb kínálat érdekében – még mindig piacon tartja a gyártó. A Track IR pedig egy jóval fejlettebb hőkamera, szebb képpel és számos extra szolgáltatással. Ezeket vesszük sorra, először listaszerűen:

Külső és belső

Mindkét kamera építési minősége megfelelő, ám a Guide Track IR25 nagyobb méretű. A gombkialakítása más, a Track IR-en a POWER, és a fotó/videó gombon kívül csupán egy menü, és két nyíl gombot találunk. Ezekkel tudjuk sokféleképpen vezérelni a kamerát. Ebből logikusan következik, hogy van menüje, ahol rengeteg dolgot beállíthatunk, míg a Guide IR510-nek nincs ilyen. Utóbbi kamera csak dedikált funkciógombokkal rendelkezik (kijelző fényerő, nagyítás, hőképek), csupán annyi a variálás ezeknél, hogy nem mindegy, hogy egy gombot hosszan, vagy röviden nyomunk.

A Guide IR510-ben egy régi típusú, kis méretű, és kis felbontású kijelző van. Használható, de ha belenézünk a Track IR-be, szinte szemen vág a különbség. Az IR510-ben az okulár nem a legjobb minőségű, én speciel nem tudom úgy beállítani, hogy a kép közepe, és sarkokban látható ikonok is maximálisan élesek legyenek egyszerre. A Track IR-ben nincs ilyen gond, belenézünk, és a szemünk elé tárul a faltól falig éles, nagy méretű, és a mai kornak megfelelő, HD-felbontású kijelző.

A Guide IR510-ben van beépített LED lámpa, amit kikapcsolt állapotban a fényerő gomb nyomva tartásával tudunk működtetni. Táskában kotorászni, leshelyet elhagyva utolsó ellenőrzést végezni elegendő. Oda kell figyelni ugyanakkor, mert a LED a kamera üzemkész állapotában is bekapcsolható a fényerő gomb nyomva tartásával, és akkor úgy is marad. Ha ezt véletlenül eljátsszuk, akkor kellemetlen pillanatok is érhetnek minket a lesen azzal, hogy véletlenül kivilágítjuk magunkat.

A Guide Track IR25-ből már kihagyták a LED lámpát, cserébe olyan extra funkciókat kapott, mint a stadiametrikus távbecslő, a kép a képben (PIP) üzemmód, ráadásul a PIP ablak pozícióját is beállíthatjuk. A menüben továbbra is elrejtve bújik meg a Ranging (Távmérés) menüpont, ami vélhetően egy jövőbeni termék, egy csatlakoztatható, külső lézeres távmérő fogadását szolgálja majd, ezt azonban még nem mutatta be a gyártó, csak a funkció aktiválása és kalibrálási (pozícionálási) lehetősége enged következtetni rá a menüben. Szintén sosem látott termék az IR510 Nano 2-höz való 1,6x nagyítású előtétlencse, ami 25mm-esről 40mm-esre növeli az IR510 gyújtótávolságát – a gyártó az opcionális kiegészítők közt sorolja a termék adatlapon, de ilyen előtétlencsét jelenleg nem árulnak.

A Guide Track kamerák oldalán két lyukat találunk, ide Picatinny sínt lehet felfogadni, amire különféle kiegészítőket szerelhet az, akinek erre igénye van.

A Guide Track rendelkezik gyorsmenüvel is, ahol alapbeállításokat (pl. kijelző fényerő állítást) tudunk elvégezni, vagy az extra funkciókat bekapcsolni (PIP ablak, távbecslés).

Működés és képminőség

Mindkét kamera 25mm-es, és 400×300 pixel felbontású, 17 µm pixelméretű mikrobolométerrel rendelkezik. A látószögük hasonló (a Track IR25-é valamilyen ok folytán 0,8°-kal nagyobb), nagyításuk viszont más, köszönhetően az eltérő kijelzőméretnek. Míg a kis kijelzős IR510 Nano 2-nek 1,4x nagyítása van, addig a Track IR25-nek 1,7x-es, tekintve, hogy a nagyobb kijelzőn nagyobbnak látjuk az állatokat. Mindkettő kamera vegyes terepen történő használatra alkalmas.

Itt felhívnám a figyelmet, hogy a Guide IR510 Nano 1 egy másik termék, 25 helyett 19mm-es, a nagyítása pedig 0,9x-es. Ez a verzió inkább szórózáshoz, erdei vadászathoz való.

Az elérhető hőképfajták is eltérőek a két kamerában. A Guide IR510-ben csak a hőkép típusokat lehet váltogatni, úgymint White Hot, Black Hot, háromféle vöröskiemelés White hot módban, illetve adott egy speciális White Hot-mód is, Highlight néven, aminél más a képkontraszt. Ezzel a szemben a Guide Trackben nem csak a fent említett hőkép típusokat lehet állítani, hanem témamódokat (Scene mode) is kapunk mellé. Ezek tulajdonképpen előre programozott világosság-, kontraszt- és élességbeállítások a fent említett hőkép típusoktól függetlenül (tehát fehér és fekete hőképhez is lehet társítani őket). Itt eltérhetnek a Track modellek, régen ugyanis sokféle témamód volt (City, Desert, Snowfield, Forest stb), de ezek többsége gagyi volt (életlenek és/vagy kontraszttalanok), csak az Enhanced és a Highlight módokat volt érdemes használni vadászaton. A Trackek új vezérlőszoftverében már csak három témamód található: Natural, Enhanced és Highlight. Viszont előfordulhat, hogy a boltban vásárolt hőkamerán még a régi szoftver fut. Ha szeretnénk frissíteni, azt a Leitz Hungáriánál lehet kérvényezni, mert szoftvert jelenleg csak szervizben lehet frissíteni a Guide-okon. A legjobb eredmény érdekében fontos, hogy a Guide Trackekben a menüben aktiváljuk az Image Enhancement funkciót, ami kiélesíti a képet (olyan, mint a Pulsar kamerákba nemrégiben érkezett Image Boost funkció, ez a Guide Trackekben már régebbóta létezik), és használjuk az Enhanced, vagy a Highlight témamódokat. Ez a beállítás adja a legszebb képet mind White Hot, mind Black Hot módban. A világosságot és kontrasztot (Brightness/Contrast a menüben) pedig lőjük be az adott környezethez, időjárási körülményekhez, és a választott hőképhez. Itt nincs recept, sokféle variáció létezik és nagyjából egyéni ízlés kérdése. Segítségükkel azt tudjuk szabályozni, hogy a kép mennyire legyen világos, és hogy a megfigyelt állatok mennyire emelkedjenek ki a környezetből, hogy mennyire érvényesüljön körülötte a növényzet és a tereptárgyak a képen.

Guide Track IR25 – Szarvas kb. 260m – Black hot hőkép, Enhanced témamód, Image Enhancement bekapcsolva

Ami a két kamera közti képminőség különbséget illeti, azért akad ilyen bőven. A Track IR25 képe jóval élesebb és kontrasztosabb, mint az IR510-é. Papíron az észlelési távolságuk ugyanaz, nagyjából a gyakorlatban is, de azért mégsem teljesen. 400 méterről az őzek még mindig jól látszanak mindkét kamerában, de az IR510-zel már csak foltok, és nagyon szugerálni kell őket a képen, hogy a foltba belelássuk az őz alakot (és meg tudjuk különböztetni egy turkáló disznótól). Ellenben a Track IR-ben még simán, élesen kivehető az őz alak ilyen távolságon. Utóbbival sikerült egy kondát is megfigyelnem 700-800 méterre. Persze ilyen távon már csak pöttyöket lát az ember, de az már eleve jelent valamit, ha ekkora távolságon bármilyen pötty megjelenik. Az azt jelenti, hogy valami nagyobb állat jött ki. A konda mikor megjelent a vetésen először egy hosszú, mozgó csíknak látszott.

Guide Track IR25 – Konda a vetésen: több disznó egymás mögött kb 800 méterre, csak egy vonuló csíknak látszott a kamerán

Ilyet még nem is láttam azelőtt, hogy nem pötty van a képen (ismétlem kb. 800 méterre!) hanem egy hosszú csík, ami egyenletesen halad. Aztán akkor bontakozott ki a konda-forma, amikor a csík hirtelen szétszakadozott pöttyökre. Az IR510-zel ezt végignézni ilyen távolságon már esélytelen lett volna.

Nehéz azért szavakba önteni a két kamera közti látványkülönbséget, de egyértelműen nagyobb élmény a Track IR25-öt használni. Az alábbi videós összehasonlítást úgy készítettem el, hogy a valóságot tükrözze. Mindkét kamerával ugyanis 400×300 pixeles videofelvételt lehet készíteni, azonban ha ezeket 1:1 méretben egymás mellé teszem, az nem tükrözi az igazságot. Ugyanis az IR510-ben mindezt kisebb kijelzőn nézzük a Track IR25-höz képest, így a látvány nem ugyanaz, mint amikor két azonos méretű videót teszek egymás mellé. Ezt a “csalást” kiküszöbölendő, az IR510 videói annyival kisebb méretben szerepelnek az összehasonlításban, amennyivel kisebbnek látszanak a kijelzőben.

Akkuidőben elméletileg a Guide Trackek jobbak, hiszen 6000mAh-s akku van bennük, ami akár 6-8 órás működési időt is biztosít ésszerű használat mellett. De ha állandóan nézelődünk, 5-6 órát még úgy is kibír. Az IR510-ben csak 3200mAh-s akku van, ami kb a fele, de a kisebb kijelzője kevesebbet is fogyaszt, így ennél sincsenek akku-gondok. Egyik cirka 3-4 óra hosszú kiülésemmel sem sikerült megizzasztani ezeket Guide-okat, közelében se voltak a lemerülésnek a vadászat végére. És természetesen mindegyik üzemeltethető powerbankról, csak arra figyeljünk, hogy a Tracken USB-C csatlakozás van már.

Összegzés

A Guide Track IR25 egy újabb, modernebb, jobb képminőséggel, lényegesen jobb kijelzővel, és számos fejlett funkcióval bíró, vegyes használatra szánt hőkamera. E cikk írásakor 135.000 Ft-tal drágább a Guide IR510 Nano 2 Wifinél, és 160.000 Ft-tal a wifi nélküli verziónál. Véleményem szerint bőven tud annyival többet, mint amennyivel drágább, tehát érdemes többet áldozni rá annak, aki megteheti. A 25mm teljesen jól használható erdőben és még a nagyobb placcokon is. Őzek, vaddisznók minimum 400 méter távolságig megkülönböztethetők egymástól, ha nyílt terepen tartózkodnak. A rókát 200-250m körül még olyan szinten látni a 2x digitális nagyításon, hogy azt is meg tudjuk ítélni mit csinál (a fenti videón 4:02-től látszik, hogy konkrétan jelöli a területét), ideális körülmények közt látszik a hosszú farka, ergo meg lehet különböztetni a borztól és a sakáltól. A YouTube csatornámon megtalálhatjátok azt a videót is, ahol a Guide Track 35mm-es testvérét hasonlítottam össze a Pulsar Helionnal, és hát lazán verte képtisztaságban, élességben a Heliont. Azóta a Helionok kaptak egy új szoftvert, így élességben talán felzárkóztak, de a Guide képe továbbra is tisztább, kontrasztosabb, világosabb. De ha még abból indulunk is ki, hogy ezek a kamerák nagyságrendileg ugyanazt tudják, a Guide akkor is lényegesen olcsóbb, mint a Pulsar. A Guide Track IR35 tesztjét egyébként ide kattintva találjátok.

Abban az esetben, ha a büdzséből “csak” egy Guide IR510 Nano 2-re futja, azért ne csüggedjünk, hiszen ez is egy rendkívül jó ár/érték arányú hőkamera. Ezt nem csak én mondom, hanem a tulajdonosaik, elég csak feltenni egy kérdést bármilyen fórumon, sorra jelentkezni fognak az elégedett IR510 tulajdonosok (és persze mindig lesz pár ember aki a milliós hőkamerákhoz szokott, és leszólja). 200-250m-ig ezzel is fel fogjuk ismerni a ragadozót, bár azt megállapítani, hogy róka vagy sakál, már nem lehet. A disznót az őztől pedig 400-ig meg lehet különböztetni, ha más nem a mérete és a habitusa alapján, az észlelés pedig ennél messzebb sem lesz probléma. A képe kellően kontrasztos és részletes, nagyon jól használható a white hot és a black hot üzemmódja is, továbbá a szabályozható kijelző fényerő miatt nem fogja (annyira) szétvakítani a szemünket. Sokan kérdezik, hogy ebben az árban ezt válasszák-e, vagy az Iray E2n-t, vagy a Pulsar Axion Key XM30-at. Erre azt szoktam válaszolni, hogy az Iray E2n inkább szóróra, erdőbe való, ilyen nagy távokat nem tud, mint a Guide. Az Axion Key meg épp az ellenkezője, nagy nagyításával, szűk látószögével kényelmesen csak a nagy nyílt placcokon, 100 méteren túlra tudjuk használni. Ha olyan helyen ülünk, ahol 80-90m-re is figyelni kell, azt fogjuk észrevenni, hogy vesszettül pásztázzuk a tájat, mert egyszerre csak keveset látni belőle. A Guide tehát a kettő között helyezkedik el, amolyan arany középút, tipikus vegyes felhasználású kamera.

A Guide Track IR25 e cikk írásakor 559.900 Ft-ért kapható a Leitz Hungáriánál, a Guide IR510 Nano 2 pedig 399.900 és 424.900 Ft között.

Szívesen olvasnál még hőkamera témában? Ajánljuk a következő cikkeket:

Így válassz hőkamerát!

Számos hőkamera vásárlási útmutatót közzétettünk már itt a blogon, de folytatjuk a tájékoztatást. Ugyanazt magyarázzuk, csak mindig másképpen, hogy biztosan olyan hőkamerát válasszon mindenki, ami számára megfelelő.

Milyen hőkamerát vegyek?

Bár folyamatosan zajlanak a hőkamera tesztek, és íródnak a magyarázó, oktató jellegű cikkek itt a Vadász Blogon a hőkamerákról, annak érdekében, hogy a vadásztársak minél jobban átlássák a hőkamerák világát, úgy ítéltem meg, hogy elférne egy cikk, ami konkrét típusokat javasol különféle összeghatárok esetében.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...