Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide Track IR35 hőkamera – A zseniális középkategóira

A Guide egyik legjobb hőkamerája, a Track IR35 rótta a tesztköröket erdőn-mezőn az elmúlt hetekben. A Track IR35 az Iray E3 Max, és a Pulsar Helion XQ38F közvetlen versenytársa, és úgy tűnik igencsak helytáll ebben a kérdésben.

A Guide Track IR35 egy 400×300 pixel felbontású, 35mm-es hőkamera, 2.3x optikai nagyítással, kb 11 fokos látószöggel, 1000 méteres észlelési távolsággal. Ezekkel a paraméterekkel alapvetően vegyes felhasználásra való, tehát jó erdőbe, szóróra, cserkeléshez, és nagy nyílt terepekre, mezőgazdasági területekre is. Lehet, hogy páran ebben nem értenek egyet velem, de az én véleményem az, hogy a kisszenzoros (384/400p) hőkamerák 35mm-es gyújtótávolsággal a tapasztalatok alapján azért inkább már a nagyobb távolságokra ideálisak. 100-200 méterre, vagy akár távolabb élmény nézelődni velük, viszont erdőben, fedett terepen, dimbes-dombos környzetben talán egy hangyányit már szűk a látószögük, de azért még használhatók. Aki kizárólag erdőben és szórón használná, annak jobb választás lehet a 25mm-es IR25 verzió, akinek pedig az Alföldre, vagy az Alpokba kell valami komolyabb nagyítás, annak az 50mm-es Track IR50 ajánlott.

Ennyit lát erdőben a kisfelbontású, 35mm-es hőkamera az emberi szemhez képest

A régebbi Guide IR510 Nano 2-vel szerzett (rövid) tapasztalataim után a Track IR35 igazi pozitív meglepetés volt. A gyártó láthatóan beleadott apait anyait, sőt azt is tudni kell, hogy a Track széria megjelenését követően nem sokkal a Guide egy firmware (szoftver-) frissítést is kiadott, ami javított a képminőségen. Nálam már a frissített verzió járt, illetve, ha mostanság vesz valaki ilyen készüléket, az is az új szoftverrel fogja már kapni. Viszont aki régebben vett ilyet, az feltétlenül frissítsen, mert megéri!

Külső, kezelés

A Guide Trackek kezelése hasonlít a Pulsaréhoz, ami alatt azt értem, hogy nem dedikált funkciógombok vannak rajta, hanem – a bekapcsoló és fotó/videó gombot leszámítva – csak egy középső menügomb, ill. egy fel és le nyíl gomb. Ezek többfunkciósak, különböző szituációkban mást-mást csinálnak, továbbá a kamera rendelkezik egy gyorsmenüvel, és egy normál menüvel, csakúgy mint a Pulsar.

A burkolat jó minőségű műanyag, szépen össze is van rakva, bár a nálam lévő példány alul a hűtőbordánál kicsit nyekergett, ha úgy rendesen rámarkoltam. Ennek ellenére IP66 védettséget ad, tehát ha elázunk vele, vagy beleesik a pocsolyába, és rögtön kivesszük, nem lesz baja, továbbá 1 méter magasságig történő leejtést is kibírja a gyártó szerint. A műanyag burkolat ugyanakkor nem csúszásgátló gumírozású, mint az Iray, vagy a Dali, ennek ellenére sosem éreztem azt, hogy ki akarna csúszni a kezemből használat közben. Inkább azt éreztem, hogy sötétben első blikkre minden oldala egyformának tűnik, így gyakran 90 fokkal elforgatva, vagy fejjel lefelé nézem bele, annak dacára, hogy a készülékházon lévő gombok olyan mértékben kidudorodnak, hogy azt még kesztyűben is könnyű kitapintani. A helyes fogás tehát némi megszokást kíván. A kamera alján nagyobb bordázott hűtőrács található, ezt könnyű kitapintani éjszaka, ahogy az okulár dioptiraállítóját is…csak bennem a teszt ideje alatt ezek még nem tudatosultak, viszont a majdani felhasználóknak ezek jó támpontok lesznek sötétben tapogatózáskor, hogy helyes állásban emeljék a szemükhöz a kamerát.

Az objektív kézzel fókuszálható, erről is elmondható, hogy kicsit nehezen jár, de igazából sokat nem kell állítgatni vadászaton, így inkább jó, hogy nem tud véletlenül eltekerődni.

A Guide Track mindkét oldalán két-két lyukat találunk, ide Picatinny sínt lehet rögzíteni, és kiegészítőket felrakni rá, mint például egy külső távmérő (erről még lesz szó). Itt találjuk a HDMI csatlakozót, és az USB 3.0 csatlakozót is, utóbbi segítségével tölthetjük, előbbivel pedig külső kijelzőhöz csatlakoztathatjuk.

Az 5 gombból 4 könnyedén használható, a bekapcsoló gomb védelmét viszont kicsit túltolta a gyártó. Kétoldalán merev dudorokat kapott, ezek védenek a véletlen ki/bekapcsolástól, így viszont néhány szituációban (pl. kesztyűben) azt éreztem, hogy nehéz benyomni a Power gombot a két dudor között.

Az említett néhány apróságot leszámítva igazán nem lehet panasz a Guide építési minőségére!

A kamera gyorsmenüjében a

  • PIP ablakot (nagyított kép a képben),
  • a kijelző háttérvilágítását (Screen BRI),
  • a távbecslő funkciót,
  • a hőkövetést (Hot Track) és
  • az energiatakarékos mód aktiválását

érhetjük el. Ha hosszan nyomjuk a menü gombot, akkor bejön a rendes menü, ahol mindenféle egyéb beállítást elvégezhetünk: képvilágosság (Brightness), képkontraszt (Contrast), képélesítés (Image Enhancement), kalibrálás módja, wifi aktiválása, energiatakarékos beállítások, és megannyi egyéb funkció és beállítás. A Guide Track menüje klasszisokkal jobb, részletesebb, mint az Iray, vagy a Dali menüje. Kettőt emelnék ki a számos menüpont közül, az egyik az Other settingsben található, és az a neve, hogy Ranging, ezen megakadt a szemem. A kamera – mint kiderült – együttműködik külső távmérővel, amit a fentebb említett picatinny sínre kell rögzíteni, összekötni a kamerával, és a Ranging mód aktiválásakor a kijelzőben mutatja a lézeres távmérő által mért értéket. A gond ezzel csak az, hogy keresve se találtam távmérőt ehhez a kamerához, valószínűleg ez egy jövőbeli termék lesz a Guide-tól. A másik kiemelendő menüfunkció a státusz-LED kikapcsolása a kamera tetején. Végre valaki! Nem kell többet takargatni, leragasztani, hanem ki lehet kapcsolni. Akár teljesen, akár úgy, hogy a töltést még mutassa, de a normál működést ne.

Kijelző

A Guide Track kijelzője a mai modern hőkameráknak megfelelően színes, nagy méretű, és nagy felbontású. 1280×960 pixeles, és a gyártó szerint olyan méretű, mintha 1 méter távolságból néznénk egy 22 collos monitort. A képfrissítés 50Hz, így pásztázáskor sem szaggat.

Kalibrálás

A Guide Track IR35 egy kicsit hangosan kalibrál, hangosabb, mint az Iray, a Dali, vagy a Pulsar Axion. Ugyanakkor, ha olyan szituációban vagyunk, ahol ez zavaró lehet, a menüből átállhatunk manuális kalibrációra, ami hangtalan és akkor indítjuk, amikor szükség van rá a Power gomb rövid megnyomásával.

Akku

A Track IR35-ben 6000mAh-s akku van, ami elég masszív darab, kétszer akkora teljesítményű, mint amilyen például a Guide IR510-ben, vagy a Pulsar Axionban van, de még a jelenlegi Pulsar Helionnál is 1000mAh-val nagyobb. A gyártó leírása szerint minimum 5 órát bír egy töltéssel, és tölthető powerbankről is. Az akksi ugyan beépített, de ez ne adjon okot az aggodalomra! Masszív használat esetén is évekig kell bírnia, ha pedig egy idő után gyengülni kezd, a Leitz Hungária szervízében könnyedén cserélik egy újra. Hogy mennyiért, azt sajnos nem tudom, de nem lehet egy egetverően nagy tétel.

Képminőség

A Guide képminőségét én bevallom őszintén nagyon szerettem. Ha össze kellene hasonlítanom a számomra etalonnak számító Irayével, akkor azt mondanám, hogy kevésbé éles és kevésbé kontrasztos (bár utóbbi beállításfüggő), de valahogy ezt mégsem éreztem igazán problémának a használat közben. Nem tudnám egyértelműen kimondani, hogy jobb, vagy rosszabb az Iraynél, egyszerűen csak más. Az is hozzátartozik, hogy a teszt ideje alatt Irayből egy 640×512 pixeles kamera volt nálam, szóval nem teljesen fair az összehasonlítás. A Guide szenzora is 50mK NETD értékű, ami nagyon jó érzékenységűnek mondható, ennyit tud az Iray is, míg a jelenlegi Pulsar szenzorok csak 60mK-esek, a Dali pedig 80mK. Igaz a képminőséget nem kizárólag a NETD érték befolyásolja.

Őz 120-130 méterre

A Guide Trackben számos hőképet kapunk, melyet két gomb állít. Az egyik gomb kapcsolja a White Hot, Black Hot, és a 3-féle érzékenységű Red Hot hőképeket, ezek közül szerintem a Black Hot a legkellemesebb, vagyis az, amelyik fehér alapon feketével mutatja az állatokat. Mivel a kijelző háttérvilágítását (Screen BRI) a gyorsmenüben jócskán le lehet húzni, így a Black Hot kép se vakít annyira éjszaka (a White Hot meg pláne nem). A másik gomb a kontrasztot, és a képélességet módosítja a Black/White/Red hőképtől függetlenül, mégpedig úgy, hogy témamódokat kínál: Default (Alapértelmezett), City (Városi), Forest (Erdő), Desert (Sivatag), Snowfield (Hómező), Enhanced (Javított) és Highlight (Meleg-kiemelő). Az első ötből négy egy kontrasztos, ámde életlen hőkép. A Desert tér el tőlük jól láthatóan, ami egy sötétebb, erősen kontraszttalan képet kínál, és ez sem éles. A legjobban szerintem az Enhanced és a Highlight használható, ezeknél ugyanis a kamera alkalmaz egy élesítési eljárást, így sokkal pengébb, részletesebb képet ad. Az Enhanced picit kevésbé kontrasztos, sötétebb kép, a Highlight sokkal inkább kiemeli a hőt kibocsájtó képi elemeket és világosabb. E két témamódot vegyítve a Black és a White hőképekkel, esetleg még a menüben a Brightnessel (világosság) és a Contrasttal (képkontraszt) játszva igazán élvezhető, és vadászaton jól használható képminőséget láthatunk a Guide-tól. Mindenképpen érdemes a menüben bekapcsolni az Image Enhancement képjavítást is!

Különféle képbeállítások a Guide Track IR35-ben, melyet a Brightness és a Contrast beállítások módosításával lehet elérni a menüben

A lenti mintafotókon látható, hogy a 35mm-es Guide Track IR35-tel egy 400 méterre sétáló szarvasnál jól kivehető a hosszú nyak és a lábak, az alábbi videóban pedig látszik, hogy egy 200-300 méterre portyázó sakálról is simán felismerni, hogy ragadozó. Cirka 400 méterig szerintem kis gyakorlattal meg fogjuk tudni különböztetni a disznót a legelő őztől, és egy vaddisznó méretű állatot akár 6-700 méterig is láthatunk vele. Próbáltam párásabb ködösebb időben is, ott is meglehetősen jól teljesített a Guide, de azért az Iray teljesítményével nem ért fel ilyen időben.

A képbe lehetőség van apró lépésekben 4x nagyításig zoomolni is, így max álláson a teljes nagyítás 2.3 x 4, vagyis 9,2x-es. A zoomolás pozitívuma, hogy szépen simítja az éleket, így nem esik szét pixelesre a kép, inkább csak lágyul. Negatívuma, hogy a zoomolás bekapcsolásához hosszan kell nyomni az egyik gombot, és videófelvétel közben le van tiltva ez a funkció.

Balra szarvas kb. 400 méterre, jobbra őzek, 2-3x digitális zoom
Szarvas 400+ méterre, alapnagyítás, white hot
Szarvas 400+ méterre, alapnagyítás, black hot
Őz szóró távolságon (kb. 80m)

További funkciók

A Trackben van jól használható stadiametrikus távmérő, becses magyar nevén távbecslés. Ez a szokásos módon működik, két vonalat passzintunk rá a látott állatra (ld. lenti képen), és oldalt kiírja a távolságértékeket nyúlra (Rabbit), vaddisznóra (Boar), vagy szarvasra (Deer) vonatkoztatva. A gyártó leírása alapján egy nyulat 35 centi magasnak számolnak a becsléskor, egy vaddisznót 90cm-esnek, egy szarvast pedig 150cm-esnek a füleitől a földig. Utóbbi talán inkább az amerikai fehérfarkúra érvényes, szerintem itthon őznek túl nagy, gímnek meg túl kicsi, esetleg dámszarvas méret.

A kamerával lehetőség van fotót készíteni és videót rögzíteni, erre külön gomb áll rendelkezésre, amit ha megnyomunk rögtön készíti is a fotót, nyomvatartás esetén indítja a videót. Ez az azonnali reakció nagyon szuper dolog, és nem befolyásolja az energiatakarékos mód bekapcsolása sem. Ezeket a belső memóriájában tárolja, és a Guide applikációjával menthetjük le őket a telefonunkra. Először csak az app saját albumába menti a felvételeket, ha szeretnénk a saját fotóink/videóink közt tudni őket, azt külön exportálni kell az appból. Fotókészítéskor azt figyeltem meg, hogy a kamera elég hosszú záridőt használ, így stabilan kell tartani, különbben életlen lesz a készített kép.

Az iOS-re és Androidra letölthető Track IR nevű app könnyen kezelhető. Ha a telefont wifin keresztül összekötöttük a kamerával, akkor az app megnyitáskor automatikusan csatlakozik hozzá. A kezelőfelületen sokmindent állítani tudunk, amit a kamerán tudnánk (fényerő, kontraszt, távmérő, hőképek, hőkövetés), és válthatunk fotó és videó üzemmód között. A fotóalbumot a korábban lementett képekkel és videókkal természetesen a kamera csatlakoztatása nélkül is megtekithetjük.

Összegzés

A fentiekből szerintem mindenki leszűrte már, hogy a Guide Track egy kiváló hőkamera és ez nem marktetingduma. A teszt folyamán alig tudtam belekötni, pedig szeretek kötözködni. 😀 Az építési minősége alapvetően jó, de apró bakik előfordultak, a képminősége viszont nagyon jól használható vadászaton. Tesztvideók alapján hagyon hasonló a Pulsar Helionokéhoz, de ezt majd később kiderítjük. Az Iray kamerák képélességétől talán valamivel elmarad, de kárpótol a rengeteg beállítási lehetőség, amivel úgy tudjuk testreszabni a képet, ami az adott körülmények között a legjobb, jóllehet ez némi menüben bindzsizést kíván. Szerintem ezt egyszer kell megcsinálni rendesen, aztán később nem szükséges különösebben hozzányúlni. A kamera nagyon jó akkuidővel kecsegtet, és ellátták mindenféle extra funkcióval, ami a mai modern hőkamerákra jellemző, úgymint nagy kijelző, távbecslő, wifi, PIP ablak, fotó/videókészítési lehetőség. Továbbá elrejtettek benne egy Easter Egget is (magyarul meglepit), ez a Ranging funkció, amihez alig várjuk, hogy érkezzen kompatibilis lézeres távmérő. Az igazán nagyot szólna. Meg az is, ha a Guide kiadna egy nagyobb felbontású hőkamerát is. A Track IR35-öt tehát bátran merem ajánlani a tisztelt vadásztársaknak, főleg olyan területekre, ahol nem ritka, hogy távolabbra is nézelődni kell a kiváltó vad után. Aki csak erdőben cserkel, meg szórón vadászik, annak inkább a 25mm-es Track IR25-öt javaslom.

Guide Track IR35

400x300px 35mm hőkamera


ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...