Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

2020 új vadászpuskái

Ha már elmaradt az IWA (pontosabban őszre halasztották), így egy cikkben mutatunk be néhány érdekes új fegyvert, ami a kiállításon debütált volna, a teljesség igénye nélkül.

Több gyártó is új fegyverekkel készült a 2020-as évre. A Sako S20 külön cikket kapott korábban, de lássuk a többieket:

Benelli Lupo

A Benelli belépett az forgó-tolózáras, ismétlő golyósfegyverek világába, amikor nemrégiben bemutatta a Lupo modellt. Ez egy széles skálán állítható, futurisztikus vadászfegyver, ahogy azt a Benellitől már megszokhattuk. A szintetikus tus több ponton testreszabható, ahogy az elsütőbillentyű is paraméterezhető. A cső szabadon lengő, és kriogenikus kezelést kapott, sub-MOA garanciával. Hossza 56cm a standard kaliberek, és 61cm a magnum kaliberek esetén. Első körben .300WM, .30-06 és .270 kaliberekben lesz elérhető, 1700 dolláros nettó kiskeráron.

Weatherby Mark V Backcountry

Az új Backcountry már tavaly ősszel debütált, de a téli kiállításokon mutatkozott be igazán. Szénszálból készült tus, 6 illetve 9 reteszelőszemölccsel ellátott tolózár, cerakote felületkezelés és a Weatherby TriggerTech elsütőmechanikája jellemzi, tovább a mindössze 54 fokos zárdugattyú nyitás. A Weatherby Backcountry rendkívül könnyű darab, 2.4kg-ot nyom, a titán verzió 2.2kg-ot. 9-féle camo színben, és 9-féle fémfelület színkezeléssel készíti a gyártó, szóval a fegyver külleme is elég komolyan egyénre szabható. Ára 2500 dollár.

Browning Fiber Fusion

A Browning a végletekig tudja cifrázni a népszerű X-Bolt szériát új mintákkal, tusformákkal és célirányos felszereltséggel. Idén a Hell’s Canyon Fiber Fusion modellt mutatták be, ami üvegszálborítást kapott, a camo-minta pedig az átlátszó üvegszál alatt található, így nem tud lekopni. A speciálisan bordázott cső bronz színű, cerakote felületkezelésű, a végén menetes kompenzátorral. Kalibertől függően 56-66cm-es csővel érkezik, továbbá 10-féle kaliberrel a 6.5 Creedmoortól a .300 Remington Ultra Magnumig. Tömege kb. 3kg, ára pedig 2000 dollár.

Savage 110 Ultralight

A Savage is felismerte az igényt az ultrakönnyű, pontos, magashegyi vadászatokra szánt puskákra, így felnőttek a feladathoz. Az új 110 Ultralight modell 56-61cm-es, szénszál bevonatú rozsdamentes acél csővel rendelkezik. A tus a Savage állítható AccuFit rendszerét rejti, az biztosító-elsütőszerkezet pedig a jól ismert, szintén állítható AccuTrigger. A fegyver tömege kb 2.7kg és nyolc kaliberben árulják majd 1500 dolláros nettó áron.

Bergara Mountain 2.0

A Bergara frissítette a népszerű Mountain szériáját, mely új verzió kompozit szénszálas tust, 56-61cm-es, rozsdamentes, cerakote bevonatú csövet, és a Bergaria Premier 2-szemölcsös zárdugattyúját kapta. Többek közt 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .308Win, 28 Nosler, .300WM és .300PRC kaliberekben lesz kapható. A fegyver a gyártó leírása alapján 1-MOA-t garantáló szórásképpel rendelkezik. Ára 2250 dollár.

Savage Renegauge

A Savage Renegauge (ejtsd “renegédzs”) a cég első félautmata sörétesfegyvere, tele egyedi jellemzőkkel, úgymint a bordázott cső és a szabadalmaztatott gázelvezető rendszer. A tus állítható AccuFit, azt viszont tudni kell, hogy nem egy könnyű puska, 3.6 kilót nyom a 71cm-es csővel szerelt változat. Három choke-ot adnak hozzá, melyek Beretta/Benelli Mobil choke kompatibilisek egyébként. A biztosítási mechanizmusa kétkezes, így a jobbkezes puskát balkezesek is tudják használni, feltéve ha nem zavarja őket, hogy az orruk előtt röpköd a hüvely. A fekete változat 1450 dollár, a camo modellek 1550 dollárba kerülnek.

Benelli 828U 20 cal

A Benelli első bock-puskája immáron 20-as csővel is elérhető. A modern kinézetű, kecses puska így még kecsesebb és könnyebb, mindössze 2.7kg.

Browning Citori White Lightning

A Browning Citori széria 1970 óta létezik, legújabb tagja a White Lightning (fehér villám) egyes alkatrészei nem kaptak szokásos felületkezelést, hanem természetes polírozott fémszínűek maradtak. A tus III és IV-es kategóriájú diófából készül. Ára 2700-2740 dollár.

Franchi SLX

Az új SLX lesz a Franchi top sörétese, az SL széria legdrágább modellje. 12, 16 és 20-as csővel árulják majd, a baszkült pedig vésés és aranyberakás díszíti. Az SLX nem, de az SL fegyverek idéntől 28-as és .410-es kaliberben is elérhetők lesznek. Az SLX ára 2000-2100 dollár.

CZ Bobwhite G2 All-Terrain

A 2020-as kínálat egyetlen duplapuskája, a már korábban bemutatott Bobwhite G2 fegyver All-Terrain változata. A CZ idén indította el az All-Terrain sorozatát, ami 11 sörétes puskából áll, melyek döntő többsége bock, továbbá egy félautomata, és a fenti duplapuska. Közös jellemzőjük a sötétzöldes színárnyalatú, matt cerakote felületkezelés, amit a fenti fotó annyira nem ad vissza, az alábbi videó is csak talán. A fegyver további érdekes jellemzője, hogy a hüvelykivonó körül mágnest kapott, ami bent tartja a sörétes patronokat. Így nem fordulhat elő, hogy bizonyos szituációkban a megtört fegyvernél véletlenül kiesnek a patronok (úgy sejtem szinte mindenki járt már így ilyen-olyan körülmények közt). Az angolagyas duplapuska 828 dollárért kapható a fenti jellemzőkkel, 12-es és 20-as csővel.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Sauer lerántotta a lepelet a legújabb zászlóshajó ismétlő golyóspuskájáról. Utódott kapott a legendás Sauer 404.

Hírek

Olvasási idő: 4 perc Múlt héten zajlott Las Vegasban a legnagyobb amerikai fegyverkiállítás, a SHOT Show. Íme a legérdekesebb újdonságok, melyek Vegasban debütáltak idén.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Ruger belépőszintű vadászpuskája második generációjához érkezett, teljeskörű testreszabhatósággal, rövid csövekkel.