Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Itt van a Sako 2020-as újdonsága, az S20

A Sako kínálatába egy elég komoly, rendhagyó modell érkezett az idei évtől, ráadásul egészen baráti áron.

Az új Sako S20 felzárkózik a 21. század vadászfegyverei, mint például a Blaser R8, vagy a Steyr Monobloc formavilága mellé. Íme:

Nem egy tipiku Sako, ugye? 🙂 A finnek láthatóan odatették magukat. A fenti képen az S20 Hunter modell látható egyébként, de van belőle S20 Precision is, szögletesebb GRS tussal, thumbhole nélkül, azt azonban inkább sportcélokra ajánlja a gyártó.

A hidegen kovácsolt Match Grade cső a cég szerint rendkívül ellenálló, pontos és precíz (sub-MOA). Elérhető lesz barnított szénacél verzióban, és cerakote felületkezelésű, rozsdamentes acél verzióban is. Az elérhető kaliberek ahogy látom .243 Win, .270 Win, .300 Win Mag, .30-06 Sprg, .308 Win, 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC és 7mm Rem Mag. Kiemelendő ezek közül a 6.5 PRC, ami egy új kaliber, a Hornady mutatta be 2018-ban, és gyakorlatilag a 6.5 Creedmoor “magnum” változata, ígéretes tulajdonságokkal.

A fegyver szintetikus tussal kapható csak (a belsejében alumínium vázzal), a markolatnál pedig bőrhatású gumírozást kapott. A pofadékmagasság és a tushossz állítható. Az alján egy M-LOK nevű csatlakozó található, ahová kiegészítőket rögzíthetünk, például egy kifordítható monopodot, ami elülső bipod használata esetén hátul tudja feltámasztani a puskát.

A fegyver forgó-tolózáras, az elsütőszerkezeten pedig nem csak a sütés érzékenységét tudjuk állítani, hanem az elsütőbillentyű pozícióját is. A Sako leírása szerint a sütés opcionálisan kétfázisú is lehet. Ellentétben az egyfázisú elsütéssel, ahol folyamatos nyomást eszközöl a vadász az elsütőbillentyűre addig, amíg a fegyver el nem sül, a Sako S20 kétlépéses sütése úgy működik, hogy a billentyűt részben meg kell húzni, amíg egy “falnak” nem ütközik. Innentől már sokkal kisebb erővel kell húzni az elsütéshez. Ez kisebb bemozdulást generál, miután a teljes húzóerő kifejtésének jórésze már az első fázisban megtörténik.

És most jöjjön a jóhír: azokban az amerikai boltokban, ahol már belistázták az S20-at, 1600 dolláros áron kaphatók a Hunter modellek. Ez átszámítva nettó 500.000 Ft, magyar áfával tehát valahol 630-650.000 Ft körül várható.

Szuper lett az S20-hoz készült reklámfilm is, nézzétek meg!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Sauer lerántotta a lepelet a legújabb zászlóshajó ismétlő golyóspuskájáról. Utódott kapott a legendás Sauer 404.

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc A Ruger belépőszintű vadászpuskája második generációjához érkezett, teljeskörű testreszabhatósággal, rövid csövekkel.