Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Shot Show figyelemreméltó újdonságai

Január 18-21-ig zajlott Las Vegasban a SHOT Show fegyverkiállítás, ahová néhány gyártó bejelentéseket időzített. Többségében persze amerikai gyártók, mivel az európaiak inkább a nürnbergi IWA kiállításra szoktak fókuszálni, ami idén március 3-6 között kerül megrendezésre.

Browning Citori 725

A Citori 725 új szériája alacsony profilú baszküllel érkezik a korábbi Citorikhoz képest, ami a Browning szerint növeli a lövő “egy a puskával” érzését, jótékony hatással van a célzásra, és a visszarúgásra egyaránt. Ezen kívül új, kényelmesebben használható elsütőszerkezetet is kapott. Tíz különféle modell alkotja a szériát különböző ágyazással, felületkezeléssel és véséssel. Találhatunk többek közt limitált szériás, vésett, aranyberakású, fekete baszküllel, és Grade IV török diófa tussal rendelkező, gyönyörű fegyvert is a kínálatban (ld. fent).

Sabatti Rover

Az olasz Sabatti teljesen megújította a Rover golyósfegyver családot. Mondják, hogy csak a név maradt ugyanaz. Tíz különböző modell, és tíz különböző kaliber alkotja a famíliát. Az új Roverek új zárszerkezetet kaptak, gyárilag Picatinny sínnel szereltek, és nem utolsó sorban cserélhető csővel rendelkeznek. Egy imbuszkulccsal otthon könnyen átválthatók a csövek az új megoldásnak köszönhetően, melyek típustól függően barnított, vagy króm felületkezeléssel készülnek. Szerencsére az olaszok továbbra is kínálnak diófa tussal szerelt verziót a vadászok számára (Hunter Classic és Classic Pro, ld. fent). Ám ezen túl létezik még Pathfinder, Shooter, Scout, Patrol és Ranger verzió is. 930 eurótól indulnak az árak (műanyagtusos Hunter modell) 1530 euróig, az elérhető kaliberek pedig .223, .243, .270, 6.5×47, 6.5×55 SE, 6.5 Creedmoor, .30-06, .308, 7mm Rem és .300WM.

Kahles Helia 1.6-8x42i

A Helia család új tagja elsősorban cserkeléshez és vaddisznóhajtáshoz ajánlott. Könnyű és kompakt céltávcső, nagy látómezővel, és automatikusan működő, nappali/éjszakai világítópontos szálkereszttel. 42mm-es objektívének, és kiváló képminőségének köszönhetően még szürkületben is használható marad. Rendelhető sínes, és ballisztikai tornyos kivitelben is.

Noblex E-Optics NF 10x42R

A Noblex (egykoron Docter) új távmérős keresőtávcsövet mutatott be. Elmondásunk szerint prémium kategória, de azért az 1100 eurós bevezető árat ismerve legyünk szkeptikusak, mert ebben a szegmensben a távmérős keresők még valamelyest kompromisszumosak (ismerve a hasonló árkategóriában kínált Minox és DDoptics modelleket). A kijelző OLED típusú, és állítható a fényereje, hogy sötétben is jól használható maradjon. A távmérő 5 métertől legfeljebb 2300 méterig mér, vadra tett mérés esetén 1200m-ig működik. Ekvivalens horizontális távolságot is mérni tud (dőlésmérő). A “binokli” látószöge 6°, látómezeje 105 méter 1000 méteren.

Guide Delphinus TD210

A kínai hőkameragyártó bemutatott egy új hőkamera keresőt a SHOT Shown, a Magyarországon is kapható Normae binokulár modellek mellett. A Delphinus TD210-et a belépő szegmensbe szánja a gyártó, egy olcsó, kisfelbontású szenzoros, kompakt keresőről van szó, ami hamarosan hozzánk is megérkezik. Az érzékelője 256×192 pixeles, 12 µm pixelméretű, az objektíve 10mm F/1.0, látószöge 17.5°, nagyítása 1.8x. A kijelzője nagy méretű, 1280x960px felbontású, de a képfrissítés csak 25Hz. A készülék 2 másodperc alatt üzemkész bekapcsoláskor, és 8 órát bír az akkuja, ami cserélhető, 18650-es típus. WiFi van benne, de videót rögzíteni csak telefonos kapcsolattal lehetséges.

Sajnos ennyi az újdonságok sora. Meglátjuk mire jutunk az IWA-val. Azt tudni kell, hogy a covid miatt a nagy nemzetközi kiállítások tavaly többnyire elmaradtak, idén pedig rendre 20%-os látogatottsággal futnak a kütyükiállításoktól a fegyverkiállításokig. Ezt a gyártók is tudják, így sokan részt sem vesznek rajta, vagy csak csökkentett módban. Vélhetően ez vár az IWA-ra is, és talán a mi feburári Fehovánkra is.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

A Guide DU50 éjjel-nappali céltávcső bemutatása, menüszerkezete és mintafelvételei.

Hírek

Eljött ez a nap is, kifutott modell lett az egyik legnagyobb darabszámban eladott hőkamera, a Guide Track IR25. Utódja a Kitalpha több ponton is...

Hírek

A meglévő Kahles Helia TI hőkamera keresők mellé hamarosan érkeznek a nagyfelbontású modellek is, 35mm-es, és meglepő módon 18mm-es objektívvel. A cég a Helia...

Hírek

30mK-esek lettek a Kitalpha és Normae modellek, és 40mK-esek a Delphinusok.