Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Iray X-Eye E2n hőkamera – Budget kamera korrekt képminőséggel

Az Iray belépőszintű modellje volt nálam pár alkalommal kipróbálásra…amíg egy közeli ismerősöm meg nem vette. Íme a tapasztalatok az egyik legjobb ár/érték arányú hőkameráról.

Az Iray E2n a gyártó legolcsóbb hőkamerája, sőt a Leitznél kapható legolcsóbb kézi, egyszemes hőkamera, ennél olcsóbbak már csak a mobilos termékek. Ha valamiben nem érdemes spórolni manapság, akkor az a hőkamera, sajnos ez olyan dolog, mint a keresőtávcső. Ami jó, az drága, vagy mondhatjuk úgy, hogy kisebb kilengésekkel, de az ár arányos a minőséggel. Azt nem mondom, hogy egyenesen, mert ez sosem egyenes. Az eggyel jobb egy bizonyos szint után nem eggyel kerül többe hanem kettővel. Na a hőkamerával spórolás elmélete alól az Iray E2n a kevés üdítő kivétel egyike, ugyanis árához képest egy igenis jól használható modellt kapunk a pénzünkért.

Az Iray E2n a komolyabb testvéreihez képest fizikailag is egy kisebb modell. Nem véletlen, hiszen kisebb a szenzora, kisebb az optikája és a keresője is. Papíron a 240×180 pixeles érzékelő nem tűnik valami huszárosnak, de ez ne tévesszen meg senkit, ugyanis az Iray kamerák egyre több vásárlót meggyőző képminősége a kis E2n-ben is jelen van. A kamera képe kategóriájához képest meglepően kontrasztos, és egészen éles is. Annyira persze nem, mint egy nagyobb felbontású kameráé, amivel az 50 méterre lévő kukoricatábla leveleit is meg lehet számolni, de aki egy jól használható, és kedvező árú hőkamerára vágyik, az nem azért veszi, hogy leveleket számoljon, hanem azért, hogy szórós távolságon, esetleg 150-200m-ig, vagyis a vadászias lőtávolságig észlelni tudja a kiváltó sertevadat, vagy kiszúrja a környéken ólálkodó rókát, vagy sakált. Erre pedig az Iray E2n maximálisan alkalmas.

Próbáltam már vagy 12-féle hőkamerát a blog indulása óta, és eddig azt láttam, hogy a legolcsóbb darabok, mint a Flir TK, vagy a Dali S240E kivétel nélkül egy ködös, homályos képet mutatnak, amiből alig lehet kivenni mit látunk. Ezzel szemben az Iray E2n-ben megjelennek a részletek, jól elkülöníthető a horizont, a növényzet, és az abban mozgó, nagyjából egérnél nagyobb élőlények. A 13mm-es gyújtótávolság is csalóka lehet a napjaink kínálatát figyelő vadásznak. Én nagyon örülnék, ha a hőkameragyártók az objektív gyártókhoz hasonlóan bevezetnék az ekvivalens gyújtótávolság fogalmát, hogy össze lehessen hasonlítani a kamerákat a látószögük tekintetében. Mivel az E2n-ben kis méretű és kis felbontású szenzor van, ezért a 13mm-es gyújtótávolság nagyjából olyan látószöget ad, mint egy 19-20mm körüli 384p szenzoros, vagy egy 35mm-es 640p szenzoros hőkamera. Feltételezvén, hogy mindegyik 17µm pixelméretű, ami manapság leginkább elterjedt. Számszerűleg ez 17-18 fokos látószöget jelent, ami egy ilyen szenzorfelbontás esetében legfőképpen szóróra, erdőbe és cserkeléshez ajánlott. Nagyobb távolságokra is el fogunk látni vele, hiszen emberalak esetén 500 méter feletti az észlelési távolsága, de a tapasztalataim alapján 200 méteren túl már csak a gondolkozás megy, hogy a látott pötty vajon mi lehet, bár a mozgásából és a viszonyított méretéből még így is lehet következtetni, de formákat már nem fogunk látni 200 fölött. Ezen persze a rendelkezésre álló 2x digitális nagyítás se segít sokat, tekintve, hogy 240×180 pixel felbontásba belenagyítani szinte felesleges. Az Irayeknél megszokott 4x-es zoomot a gyártó is jobbnak látta kihagyni, csak 2x-es van. Az Iray E2n fix fókuszos, ekkora látószögnél, és ilyen szenzorméretnél minden éles közeltől a végtelenig.

A hőképfajták ugyanazok, mint a többi Iray esetében: White Hot, Black Hot, Red Hot, Színes és Bird. A kontraszt és a hőmérsékletkülönbségek leképzése azért nem teljesen ugyanolyan, mint a nagytestvéreknél, azok még kontrasztosabbak, még élesebbek, és máshogy képezik le a tájat. Érdekes módon például a Bird és a White Hot képek közt az Iray E2n-nél alig van különbség, míg a nagyobb Iray kameráknál a Bird egy jóval sötétebb, extrakontrasztos, éjszaka a legkevésbé vakító hőképfajta.

Az E2n-ben nincs fotó- vagy videókészítési lehetőség, így a tetején a harmadik gomb a 720×540 pixeles kijelző háttérvilágítását állítja. Van ugyanakkor van egy nagyon komoly ütőkártyája az Iray E2n-nek: a piacon egyedülálló módon 15 órát bír egy töltéssel az akksija. Ezt a kamerát tehát nem kell minden vadászat után töltőre rakni (ez is USB-ről tölthető egyébként). Extra szolgáltatásként kapunk még (kikapcsolt állapotban) LED-es zseblámpafunkciót táskában turkáláshoz, vagy kocsihoz visszataláláshoz, illetve működés közben kapcsolható lézerpointert, arra az esetre, ha vadásztatunk.

Mutatnék is néhány mintaképet, ezek a keresőbe telefonnal fotózva és videózva készültek őzekről. Sajnos ez a kijelzőbe fotózás nem egy egyszerű műfaj (nehéz beállítani az élességet, az expozíciót ráadásul még vibrál is a kijelző, ha le akarjuk fotózni vagy videózni), így csak nagyságrendileg tudom megmutatni, hogy mit tud a kamera.

A háttérben látható neonzöld elszíneződés csupán a telefonos fotó képhibája (a kijelző vibrálása okozhatta), a kamerában a való életben nem látszik.
Hát nem előnyös a hőkamera a portréhoz. Egy szép nőt is banyává varázsol 😀
A különbség a 330ezres, és az 1milliós hőkamera közt. Látószög ugyanaz.

Összegzés

Nehéz ügy az 500-600ezer forint alatti hőkamerák világa, márpedig sokan épp ebben a szegmensben keresgélnek. Ebben az ársávban mindenképpen kell valamilyen kompromisszumot kötnünk. Vagy képminőségben, vagy felbontásban, vagy kijelzőméretben, vagy a wifi és a video hiányában és hasonlók. Az Iray E2n esetében egész szerencsés helyzetű a kompromisszum, ugyanis a képminősége kiválónak mondható a kategóriájában, még ha nem is annyira éles, mint a drágább hőkamerák képe. Itt a kompromisszumot inkább a kisebb felbontás (ami felejtőssé teszi a hatékony digitális nagyítást), és az 5-600ezer feletti hőkamerákhoz képest kisebb méretű kijelző jelenti, illetve a videofelvétel hiánya. A fent említett ismerősöm egy Flir Scout TK helyett vett az Iray E2n-t, és nagyon szereti, azt mondta ég és föld a különbség a kettő közt. A látószögéből, nagyításából és felbontásából kiindulva én ezt a kamerát inkább szóróba, erdőbe és cserkeléshez ajánlanám elsősorban, de lesen sem fog cserben hagyni a vadászias lőtávolságban érkező vad esetén. 5-600 méterre persze már nem ezzel a kamerával fogunk nézelődni, de nem is ez a célja. Amiben viszont mindenkit leköröz, még az 1millió feletti hőkamerákat is, az az üzemidő: 15 óra egy töltéssel. Ezt biztosan imádni fogja minden leendő tulaj!

Az Iray E2n e cikk írásakor 324.900 Ft-ért kapható a Leitz Hungáriánál.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog első adása. Az aktuális témánk...