Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

6.75″ aljzás, 340 FPS sebesség – ez az új Elite Ethos

Olvasási idő: 3 perc Az Elite is bemutatta a 2024-es csigás íjakat, élükön az Ethosszal, illetve a rövidebb húzáshosszú Kairosszal, továbbá a hölgyeknek szánt Allure-rel.

Elite Ethos a flagship

Az Ethos az Elite Archery legújabb alumínium zászlóshajója. 33″ tengelytáv, 6.75″ aljzási magasság, 25.5-31″ húzáshossz, 340 FPS, 4.5 font tömeg. Figyelemreméltó a nagy aljzási magasság, mely jótékony hatással van a könnyű lőhetőségre, mégis meg tudott maradni az Ethos a 340 FPS sebességnél, ami a prémiumkategóriára általában jellemző. Ezt a sebességet rendszerint rövidebb, 6-6.5″ aljzással szokták tudni elérni.

Az Elite szerint ezekkel a hatalmas csigákkal olyan húrszöget ad a 33-as Ethos, mint amilyet régebben a 35″-es íjak adtak. A csigák ráadásul idén átalakításon estek át, az új rendszer neve SP CAM, melyeken szintén új Versa V3-as modulok dolgoznak. Az Elite-nél eddig is megszokott módon a csigán egy imbuszkulccsal állítható a húzáshossz 1/4″ lépésekben, a kikönnyülés gyakorlatilag fokozatmentesen 70 és 90% között, illetve választhatunk kábel- vagy íjkarstoppos megoldást. Gyárilag 340 FPS-t kínáló, combosabb Performance modullal szerelik az Ethost, de választható hozzá a finomabb húzást kínáló Comfort modul, vagy a fix 75%-os kikönnyülést biztosító verzió egyaránt.

Az Ethos természetesen megkapta a pár éve debütált S.E.T. rendszert, mely íjprés nélküli csigahangolást teszt lehetővé. A rezgéscsillapításért gumibetétek, rezgéselnyelők és egy második ministabi felel. 19 színben lehet kapni, köztük a csodaszép Liquid Bronze és Midnight Copper (ld. fenti képen), vagy a homok és zöld színek, és persze a terepszínűek sem maradhattak ki. A kiegészítők is néhány új színben érhetők el, így egész pofás íjat lehet építeni gyári kellékekkel.

Elite Kairos a kisebb termetűeknek

A Kairos gyakorlatilag ugyanaz, mint a fentebb tárgyalt Ethos (33″ ATA), azzal a különbséggel, hogy rövidebb húzáshosszú íjászoknak tervezték (24-29.5″). Emiatt az új SP csigák egy módosított változatát kapta, az SPX-et, és 6.5″ aljzási magasságot. Gyárilag Comfort modulokkal érkezik, ezzel a sebessége 335 FPS, de az Ethosban is lévő Performance modulok használatával a Kairos is el tudja érni a 340 FPS-t.

Elite Allure a csajoknak

Már szinte mindenkinek van hölgyek számára szánt csigás íja, emiatt az Elite sem maradhatott ki. 31″ tengelytáv, 6.25″ aljzás, könnyített, 4 fontos saját tömeg, 23-28.5″ húzáshossz, 40, 50, vagy 60# max húzóerő és jellemzi. Ezen is az SPX csigarendszer és a Versa V3 modulok dolgoznak, meg persze a SET hangolás, így minden földi jót tud, amit az Ethos, csak épp hölgyekre szabva. Szerencsére a “csajosságot” nem tolták túl, csak az íjkarokon van egy kis feminin vonásra utaló, ízléses design. 340 FPS IBO sebességet írnak rá, de ne dőljünk be egyből ennek, mert a 60 font miatt ezt könnyebb vesszővel érik el, ráadásul 30″ húzáshosszra írják, ami nem is érhető el a boltban kapható íjon, hiszen 28.5″ a max húzáshossza. Ellenben a Comfort modullal adják meg a 340 FPS-t, ami figyelemreméltó. A többi íj Performance-szal tudja csak ugyanezt, szóval azért biztosan egy jó gyors gépezet az Allure. Sőt az Elite azt állítja, hogy ez a legnagyobb teljesítményű női íj a piacon.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Idén februárban a patinás PSE-t, talán az utolsó magánkézben lévő márkát Pete Shepley alapító eladta egy befektetőcégnek. Izgatottan várta a...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...