Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Bowtech DeadLock, Elite SET hangolása

Olvasási idő: 2 perc Ezt a cikket a digitális “levéltárnak” szánom, ugyanis mindig úgy kell vadászni, hogy merre kell tekerni a Bowech íjakon a DeadLockot, vagy az Elite íjakon a SET-et hangolás közben.

A fenti csigahangolási technológiák célja az, hogy a kifutó az ideálisnak mondott 13/16″ körüli beállításon maradjon, és a csigák mozgatásával tudjuk hangolni az íjunkat anélkül, hogy íjprésre, szétszedésre, vagy kábeltekergetésre lenne szükség. Csak egy imbuszkulcs kell hozzá ugyebár. Az íjhangolásról szóló cikket itt találod.

De mikor merre is kell tekerni a fentieket?

Bowtech DeadLock

Hangoláskor ne felejtsük a “Lock” csavarokat meglazítani. Ezután az alsó és felső “Tune” állítócsavarokat egyformán kell mozgatni. A “Tune” tekerése után szorítsuk is vissza lövés előtt a Lock csavarokat!

Ha a papírteszten a vessző vége jobbra tép (a nock jobbra áll), a kopaszvessző, vagy a fixpengés hegyek balra hordanak, akkor az alsó és felső DeadLock csavarokat órajárással ellentétesen kell forgatni. Érdemes egy negyed fordulattal kezdeni.

Ha a papírteszten a vessző vége balra tép (a nock balra áll), a kopaszvessző, vagy a fixpengés hegyek jobbra hordanak, akkor az alsó és felső DeadLock csavarokat órajárással megegyezően kell forgatni.

DeadLock nullázás

Ha eltekergettük a DeadLock-csavart az íjon, magyarán elvesztettük a fonalat, úgy tudjuk kinullázni (középállásba visszaállítani), ha órajárással ellentétesen kitekerjük ütközésig, majd két teljes fordulatot vissza.

Elite S.E.T.

Az Elite SET-nél valamivel könnyebb a helyzet, mert voltak oly’ kegyesek és ráírták, mikor mit kell csinálni, de azért egyértelműsítsük, mert a feliratot félre is lehet érteni.

Állítgatás előtt a középrész élén található Lock csavart lazítsuk meg! Ez hagyhatjuk így a hangolás idejére, de ha végeztünk, ne felejtsük visszaszorítani! Hangolni a középrész oldalán lévő csavarokkal kell, fent és lent egyforma irányba forgatva. Az van ráírva/rajzolva az íjra, amit lövés után látunk a papíron. Ha jobbra tép a vessző a papíron, akkor a “Tail RT” (tail right, vagyis a vessző vége jobbra áll) felirat érvényes.

Ha a papírteszten a vessző vége jobbra tép (a nock jobbra áll), a kopaszvessző, vagy a fixpengés hegyek balra hordanak, akkor az alsó és felső SET csavarokat órajárással megegyezően kell forgatni. Az Elite azt mondja, hogy egy 1″ (kb. 2.5cm) jobbra tépés esetén egy fordulatot, fél inch tépés esetén fél fordulatot érdemes tekerni.

Ha a papírteszten a vessző vége balra tép (a nock balra áll), a kopaszvessző, vagy a fixpengés hegyek jobbra hordanak, akkor az alsó és felső SET csavarokat órajárással ellentétesen kell forgatni.

S.E.T. nullázás

Ha eltekergettük a SET csavart és már elveszítettük a fonalat, akkor a következő módon tudjuk gyári középállásba visszatenni: valamelyik irányba tekerjük ki a csavart koppanásig, majd egy teljes fordulatot tekerjük vissza.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc 25 éves a Bowtech, ennek szellemében mutatták be a 2024-as íjaikat. Nem is keveset!

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Az Elite is bemutatta a 2024-es csigás íjakat, élükön az Ethosszal, illetve a rövidebb húzáshosszú Kairosszal, továbbá a hölgyeknek szánt...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 2 perc Bemutatták az Elite Carbonara...izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 4 perc Rengeteg új csigás íj érkezett a Bowtechtől, de talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó az első felsőkategóriás karbon íjuk, olyan...