Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Bemutatták a 2023-as Bowtech csigás íjakat

Rengeteg új csigás íj érkezett a Bowtechtől, de talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó az első felsőkategóriás karbon íjuk, olyan ami eddig csak a Hoytnak és a PSE-nek volt.

Az amcsik összesen 7 új íjat dobtak be, ám ebből három nem vadászíj, egy a fonterőt leszámítva ugyanaz mint a másik, így hát marad három, amit most bemutatok nektek. Lássuk is sorban az új modelleket.

Bowtech Carbon ONE

A Bowtechnek korábban is volt szénszálból készült íja, a legutóbbi a Carbon Zion, de ezek alsóbb kategóriás, tömör íjkaros változatok. Az új Carbon ONE az első, ami a prémiumkategóriát erősíti, osztott íjkaros, és mint ilyen, ellátták mindennel, amit egy csúcs-Bowtechnek manapság tudnia kell. Deadlock rendszer az íjprés nélküli csigaállításhoz, hangoláshoz, Flip Disc modul (állítható húzáskarakter/sebesség), vibrációmentesség, dovetail kifutócsatlakozás, stb. Mivel a carbon teljesen más megmunkálást, merevítést, kialakítást igényel, mint az alumínium, ezért szokatlan megoldásokkal találkozhatunk a stabilizátor-csatlakozások és a rezgéselnyelők elhelyezkedése terén. Formáját tekintve egy picit talán hajaz a Hoyt RX-7-re is, de lehet épp az előbbiek miatt. Szerintem lesz akinek nem fog tetszeni, és olyan is lesz, aki rajongani fog érte, de valamilyen véleménye mindenkinek lesz róla. Azt hallottam, hogy ezt az íjat már 3 éve tervezi a Bowtech, és már tavaly készen volt, csak a termelőkapacitás nem bírta volna a várható keresletet, ezért csak idén mutatták be.

Az íj nem könnyebb mint a hasonló méretű alumínium társai, de egészen más a súlyeloszlása: a középrész könnyű karbon, de a karbefogadó zsebeknél jelentős mennyiségű alumínium alkatrész van, így a súly kettéoszlik fentre és lentre, ami stabilabbá teszi az íj tartását. Hasonló elven működik, mint a hosszú stabilizátor, aminek csak kevés súly kell a végére ugyanazért a hatásért, amit egy rövidebb, nehezebb stabi tud. A megadott IBO sebessége az első tesztek alapján valós adat, 30″ | 70# | 350gr adatokkal Comfort módban 320-322 FPS-t, Performance módban 330-332 FPS sebességet mértek, azt mondták ez az idei leggyorsabb Bowtech, amit teszteltek, és csak a peep miatt lett valószínűleg 335 helyett 332 az eredmény. Végre egyre kevésbé lódítanak a gyártók.

Az ára meredek, az USA-ban 1799 dollár lesz, de még így is olcsóbb mint a hasonló Hoyt RX-7, vagy a PSE Carbon Levitate.

Specifikációk:

 • Tengelytáv: 30″
 • Aljzási magasság: 6.6″
 • IBO sebesség: 335 FPS (Performance módban)
 • Húzáshossz: 25.5 – 30.5″
 • Össztömeg: 4.5 font
 • Max. húzóerő: 50, 60 v. 70#

Bowtech CP30

A tavaly megjelent aprócska, kompakt, de annál mérgesebb CP28-as modell után megérkezett a nagyobb, 30″ tengelytávú testvére, “jótékony”, közel 7″ aljzási magassággal. A CP a “Center Pivot” rövidítése, ami sekély reflexet jelent a középrészen. A CP30 is természetesen rendelkezik a Bowtech-féle Deadlock hangolási mechanizmussal, melynek segítségével íjprés nélkül, egy imbuszkulccsal állíthatjuk a csigákat.

Valós sebessége az első tesztek alapján kb. 325-327 FPS Performance módban (ettől meglehetősen agresszív lesz a csiga a rövid íjaknál), és 315-317 FPS Comfort módban.

Specifikációk:

 • Tengelytáv: 30″
 • Aljzási magasság: 6,75″
 • IBO sebesség: 331 FPS (Performance módban)
 • Húzáshossz: 25 – 30.5″
 • Össztömeg: 4.5 font
 • Max. húzóerő: 50, 60 v. 70#

Bowtech SS34

Az SS rövidítés a Bowtechnél hagyományosan a Super Smooth-ot jelenti, vagyis ezek nagyon kellemes, könnyed húzású íjak a gyorsabb társaikhoz képest. Különösen persze Comfort módban, de ha a csigamodult Performance-ra állítjuk, kaphatunk egy kis plusz “sebót” némi húzásciklusban keletkező hupliért cserébe. Tesztek alapján ezeknél a nagyobb tengelytávú Bowtech íjaknál nem válik annyival agresszívabbá a csiga, ha Performance-ra állítjuk, mint a kisebb modelleknél. Deadlock hangolási rendszer itt is adott természetesen. A mért sebességek kb. ugyanazok, mint a fenti CP30 esetében.

Specifikációk:

 • Tengelytáv: 34″
 • Aljzási magasság: 6.75″
 • IBO sebesség: 331 FPS (Performance módban)
 • Húzáshossz: 26.5 – 31.5″
 • Össztömeg: 4.7 font
 • Max. húzóerő: 50, 60 v. 70#

Bowtech SX80 néven ugyanezt az íjat meg lehet majd kapni 80# húzóerővel is, azt nem tudjuk, ennek miért kellett külön nevet adni. Talán mert a “super smooth” húzás 80 fonton már nem annyira helytálló. 😉

A fentieken kívül bemutattak még három céllövő íjat is, a népszerű Reckoning modellcsalád második generációját (Gen2) 36 és 39″ tengelytávokkal, és SD (short draw) verzióban is.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Végre ismét jelentkezett az Outdoor Life / Field&Stream szerkesztősége a mindenre kiterjedő, profi íjtesztjükkel, ami néha évente, néha csak kétévente jelenik meg.

Hírek

Bemutatták a Telos hőkameracsaládot, egy keresőt, ami a prémium szegmensbe érkezik, és több szempontból rendhagyó és innovatív. Például azért, mert moduláris, emiatt időtálló. Ezen...

Hírek

Úgy tűnik beáll a rendszer az Infiraynél, és évente kétszer lesznek bejelentések: ősszel és tavasszal. Legutóbb tavaly szeptemberben volt csinnadrattával egybekötött, monumentális termékleleplezés, amikor...

Vadászíjászat

Bemutatta a PSE az új zászlóshajó Fortis, és a John Dudley-féle Nock On márkanév alatt futó Unite modelleket, de túl sokat nem tudunk egyelőre...