Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Íme az Elite első karbon íja

Bemutatták az Elite Carbonara…izé..Carbon ERA csigás íjat, ami azt hiszem a ma kapható legszebb karbon modellek között van. Felhasználóbarát aljzási magasság, mégis tisztességes sebesség jellemzi, és még könnyű is.

ERA, mint éra, vagyis korszak, mert az Elite szerint a Carbon ERA a karboníjak új korszakát hozza el. Egy biztos, hogy néhány éve még csak a Hoyt kínált a prémium szegmensben íjakat, majd becsatlakozott a PSE is a Carbon Stealth szériával, idén pedig jött a Bowtech ONE és az Elite ERA.

Specifikációk:

  • Tengelytáv: 31.25″
  • Aljzási magasság: 7.25″
  • Húzáshossz: 25.5-31″
  • IBO sebesség: 336 FPS
  • Húzóerő: 40, 50, 60, 65 és 70# max
  • Kikönnyülés: max. 90%
  • Tömeg: 3.95 font

A fentiekből látható, hogy egy barátságos, 7 és negyed inches aljzási magasságú íjról beszélünk, ami messze jóindulatúbb, kezesebb, mint a sebességre kihegyezett 5.5-6″-es változatok. Mégis 336 FPS a sebessége, ami nagy átlagban a 6.5″-es íjakra jellemző. A 31″ körüli tengelytávja igazi mindenes vadászíjjá teszi, a kikönnyülés pedig az Omniánál bemutatott, új SP csigának és a V2 Micro moduloknak köszönhetően fokozatmentesen állítható egészen 90%-ig. Teszem hozzá, nem tudom az Elite hogyan oldja meg a tökéletes csigaszinkront a fokozatmentes állítással, hiszen a kikönnyülés ezeknél a csigáknál azon múlik, hogy mikor ütközik a modul a végpontba (stopperbe vagy kábelbe). Ha pár milliméterrel hamarabb, akkor sekély völgyet, 70-75% kikönnyülést kapunk (ezzel picit csökken is a húzáshossz), ha pár milliméterrel később, akkor jobban át tud billenni a csiga, mélyebb a völgy és 80-90%-os a kikönnyülés (de a húzáshossz is picit felfelé változik). Amíg ezt fokozatokban lehetett állítani, nem volt kérdés, hogy egyforma lesz az alsó és felső csigán a beállítás. De így, hogy egy imbuszkulccsal tekerünk egy fogaskerekes mechanikát, ami fokozatmentesen tili-tolizza az ütközőt (ld. lenti képen a piros nyilak), nehéz lesz egyformára belőni. Ha nem egyforma, akkor oda a szinkron, és az egyik ütköző hamarabb fog végpontba ütközni, mint a másik. A viszonyításhoz az Elite 7 csíkot “rajzolt” fel a modulra (zöld nyíl a képen), hogy valamennyire mégiscsak lássuk, mennyit tekertünk, de csak jelzés, ettől függetlenül az Elite szerint 1%-onként lehet állítani a kikönnyülést 70-90% között. Nem tudom, hányan kérhették ezt a szolgáltatást a cégtől, minek kapcsán a mérnökök ezen kezdtek agyalni. Szerintem a standard 5%-ént állítható kikönnyülés bőven elegendő volt.

A Carbon ERA íjon is megtalálható az Elite prémiumszegmensében már alapvető SET technológia, aminek köszönhetően a csigahangolást íjprés nélkül, egy imbuszkulccsal tudjuk elvégezni. Az is megszokott már, hogy a csigán nem csak a húzáshosszt és a kikönnyülést tudjuk házilag állítani, hanem választhatunk “betonfalat” adó íjkarstoppot, vagy szivacsosabb falat adó kábelstoppot.

És akkor most lehet szavazni, kié a legszebb karbon íj.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Bemutatta a PSE az új zászlóshajó Fortis, és a John Dudley-féle Nock On márkanév alatt futó Unite modelleket, de túl sokat nem tudunk egyelőre...

Vadászíjászat

Az ősz végi-tél eleji csigásíj dömping következő versenyzői a Prime új zászlóshajói, a Revex modellek. Lássuk!

Vadászíjászat

Karbon vonalon a Hoyt megtartja a tavalyi RX-7-et a csigásíj kínálatában, de az alumínium vonalas Ventumnak érkezik a harmadik generációja, a minimálisan átszabott VTM.

Vadászíjászat

Különösebb dirr-durr nélkül a Mathews is bemutatta a 2023-as íjait, egészen érdekes koncepciókkal. Két flagship 29" és 33" tengelytávval, illetve egy könnyű húzóerejű íj,...