Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új prémium keresővel hozakodott elő a Pulsar, és frissült a Krypton előtét is.

Bemutatták a Telos hőkameracsaládot, egy keresőt, ami a prémium szegmensbe érkezik, és több szempontból rendhagyó és innovatív. Például azért, mert moduláris, emiatt időtálló. Ezen kívül érkezik a Krypton 2 előtét is.

A Pulsar Telos LRF XP50 egy 640x480px 17 µm szenzoros, 50mm F/1.0 objektívvel rendelkező hőkamera kereső. A termikus érzékenysége (NETD) mindössze <18mK, ami a piacon jelenleg egyedülálló. A monokulár alján egy lézeres távmérő kapott helyet, az átgondolt kialakításnak köszönhetően pedig mindegy, hogy jobb-, vagy balkézzel használja a vadász, minden gomb és kezelőszerv kézre esik, a kézpánt pedig gyűrűkön rögzül, így egy mozdulattal át lehet fordítani. Az objektíven a szokásos fókuszgyűrű található elöl, mögötte pedig a digitális nagyításért felelős második gyűrű, nem kell tehát gombokat nyomkodni a zoomoláshoz, elég csak megtekerni a gyűrűt (digitális nagyításról beszélünk, nem optikai!).

Az akkumulátor teljesen új, egy mozdulattal cserélhető, a töltéséhez nem szükséges külön töltőkészülék, csak egy USB-C kábelt kell beledugni, továbbá vezetéknélküli töltést is támogat. Egy töltéssel 8 órás üzemidőt kínál.

A Telos igazi különlegessége, hogy – ahogy a Pulsar fogalmaz – “jövőálló”. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó a vásárlást követően upgrade-elni, frissíteni (illetve hát gyanítom szervizben frissíttetni) tudja a kamerát, ugyanis cserélhető az objektív, a szenzor, a kijelző, az LRF és néhány elektronikai alkatrész is. Ha idővel ezekből jön egy újabb, szebb, jobb ahhoz képest, mint amit megvettünk korábban, nem kell az egész hőkamerát cserélni, csak az adott elemet cseréltetni. Jelenleg a 640×480-as, 17 µm-os, <18mK-es XP modell debütál az IWA-n, de a későbbiekben lesz belőle 384x288px/17µm XQ modell is, illetve 640x480px/12µm XG egyaránt.

Megújul a Krypton hőkamera előtét is, a Krypton 2 FXG50 és FXQ35 személyében. A második generáció kisebb, könnyebb, mint elődje, és javítottak a képminőségen is. A kezelőszervek a kamera tetejéről a baloldalára kerültek, szóval a balkezes vadászokkal most rendesen kitolt a Pulsar. Az FXG50 modell 640x480px/12µm szenzorral, 50mm F/1.0 objektívvel és 40mK NETD-vel rendelkezik, az FXQ35 modell pedig 384x288px/17µm szenzorral, 35mm-es objektívvel és 25mK NETD-vel.

Bevezeti továbbá a Pulsar az XQ Pro szériát is (eddig csak XP Pro létezett), az első fecskéi az Axion 2 XQ35 Pro keresők (LRF-fel és nélküle), illetve a Talion XQ35 Pro céltávcső lesznek. Jobb képminőséget és érzékenységet ígér a Pulsar a Pro verziókhoz, ami tulajdonképpen a 25mK termikus érzékenység bevezetését jelenti az XQ, vagyis a 384x288px/17 µm készülékeknél.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Végre ismét jelentkezett az Outdoor Life / Field&Stream szerkesztősége a mindenre kiterjedő, profi íjtesztjükkel, ami néha évente, néha csak kétévente jelenik meg.

Hírek

Számos új terméket belengetett a PARD először a vegasi Shot Show-ra, aztán meg a nürnbergi IWA kiállításra, de ezekből a polcokra egyelőre csak kettő...

Hírek

Az eleve innovatívnak számító hőkameragyártó, a ThermTec is új termékekkel mutatkozott be az IWA kiállításon. Az első előtéteik, a zoomos céltávcsöveik és a zoomos...

Hírek

Úgy tűnik beáll a rendszer az Infiraynél, és évente kétszer lesznek bejelentések: ősszel és tavasszal. Legutóbb tavaly szeptemberben volt csinnadrattával egybekötött, monumentális termékleleplezés, amikor...