Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Két új céltechnika a PARD-tól

Olvasási idő: 3 perc Új termékeket mutatott be a PARD, melyek közül az egyik egy digitális céltávcső, a másik pedig egy új mögétét, utóbbi lézeres távmérővel.

PARD DS35 2K

Az új DS35 a PARD első klasszikus tubusos digitális céltávcsöve, mely használható nappal, szürkületben és éjszaka infra éjjellátóként is, lövésállósága 6000J. A magyar piacon jelenleg négyféle létezik, távmérős és anélküli, 850nm-es és 940nm-es infravetővel szerelt verziók.

Egészen komoly funkciókkal és specifikációkkal vértezte fel a gyártó. A szenzorfelbontása 2K, vagyis 2560×1440 pixel, a kategóriában eddig szokásos FullHD felbontásoknál nagyobb, és a PARD elmondása szerint extrém érzékeny, 0.001 lux megvilágítottságig képes képi információt gyűjteni. A képfrissítés 30Hz, a kijelzője 800×800 pixel, kör alakú, és négyféle színmódot tud mutatni: színes, szürke, zöld és sárga képmód.

A távcső itthon kapható DS35-ös változata 70mm F/2.4 objektívvel szerelt, alapnagyítása 5.6x-os, amit digitálisan 2x-esére (11.2x) növelhetünk, látószöge alapnagyításon 3.4°. (A PARD később piacra dob egy kisebb nagyítású, 50mm-es DS33-as modellt is.)

Ha azt mondom funkciógazdag a távcső, nem túlzom. Először is a belövés (nullázás) olyan módon történik, hogy nem a szálkeresztet toljuk el a képen állításkor (mint más digi távcsöveknél), hanem a kijelzőkép mozdul, ezért belövés után is minden optikailag középen marad. Az extrém 20 és 300mm közötti betekintési távolság tiszt tiszta és éles képet ad minden körülmények között.

Az RF jelzésű verzión 1000 méterig használható lézeres távmérő csücsül, és egy ezzel együttműködő ballisztikai kalkulátor is megtalálható benne. Kapunk még lövésre aktiválódó videó rögzítést, ami 20mp-et rögzít (8mp lövés előtt, 12mp lövés után).

A távcső tetején található egy 5W-os infra fényvető melyből, ha az enyhe csillanású 850nm-es verziót választjuk, 500m-ig, ha a teljesen láthatatlan 940nm-est, akkor 300 méterig világíthatunk. A vető ráadásul állítható, kilazítva mozgatni lehet, hogy biztosan pont oda világítson, ahová kell.

A fentieken kívül kapunk még 6-féle szálkeresztet, 18650-es akkuról működést, nappal fókuszálásmentes képet biztosító védőkupakot, kesztyűben is könnyen használható fókuszállító csapot, IP67 védettséget, egygombos/tárcsás működtetést.

A DS35-ök már megtalálhatók a Leitz Hungáriánál és partnereinél.

PARD NV007SP-LRF

A gyártó a népszerű NV007 éjjellátó mögétét-család új tagját is bemutatta. Hasonlóan a fent említett DS35 céltávcsőhöz, ennek is 2K, vagyis 2560x1440px felbontású érzékelője van, 30fps (Hz) képfrissítéssel, és 0.001 lux érzékenységgel. Betekintéskor egy 1024×768-as OLEd kijelző mutatja a látottakat. Lövésállósága szintén 6000J.

Céltávcső mögétét lévén 4-14x céltávcsőnagyításig ajánlott. Keskeny kialakítása miatt bár ez is lecsökkenti a céltávcső betekintési távolságát, de nagyobb rá az esély, hogy azt nem kell elmozdítani eredeti pozíciójából.

Újdonság továbbá, hogy most először jelent meg ebben a kategóriában az 1000m-es lézeres távmérő, és a fentebb már szintén tárgyalt, állítható irányú, 5W-os infravető, ami lehet 850, vagy 940nm-es.

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközöket a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP diagnosztikai vaddisznó-kilövések céljából! Az engedély nélküli használat a magyar jogszabályok szerint orvvadászatnak, tehát bűncselekménynek minősül, a büntetése minden esetben többéves eltiltás, pénzbírság, adott esetben felfüggesztett, vagy letöltendő elzárás is lehet.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Bemutatta az Infiray az IWA-n a lassan legendássá váló MATE MAH50 előtét továbbfejlesztett verzióját, melyben - előtétek közt elsőként -...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: < 1 perc A PARD első előtéte részletesen bemutatva asztalnál, lőtéren és terepen. 00:00 - Adatok, jellemzők 02:28 - 3 az 1-ben?...