Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide TA425 és TA450 hőkamera előtétek

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a forgalomból. Hogy ideiglenesen, vagy tartósan, azt nem tudom, de egymilllió forint alatt a Leitz Hungáriánál csak e két modellt találjuk jelenleg, melyekből az egyik igen kellemes meglepetést okozott.

Mindkét Guide modell 400×300 pixel felbontású, 17 µm pixelméretű, 50mK NETD érzékenységű és 1024x768px OLED kijelzővel rendelkeznek. A kisebbik példány 25mm-es objektívvel, a nagyobbik 50mm objektívvel jön.

Építés és funkciók

A Guide TA modelljei kisméretű, karcsú előtétek és egészen könnyűek is, pedig teljes egészében fémből készülnek. Az objektívkupak lágy gumiból van, de a helyén marad a kétoldali rögzítése miatt. Használat közben az objektív fölé vagy alá lehet kihajtani.

Végtelenül könnyen kezelhető, egyszerű készülékekről beszélünk, nincsenek csidi-csudi szolgáltatások, csak négy funkciógomb, egy zárható ajtó a CR123-as akkuknak, meg egy fura video-csatlakozó. Fotó/videórögzítést, wifit és hasonlókat ne keressünk, van viszont – külön kapható – bluetooth távirányító hozzájuk, amit a puskára rögzíthetünk, és megkönnyíti a használatot (nem kell nyújtózkodni a távcső elejéhez). A két kis akku kb. 3 órás üzemidőt tesz lehetővé, és mivel USB csatlakozó sincs rajtuk, powerbankkal nem tudunk tölteni.

Fontos, hogy az okulárjuk nem standard (52mm) átmérőjű, ezért a Rusan/Smartclip távcsőadaptereket egy szűkítő gyűrűvel kell kiegészíteni, hogy a Guide TA-k 33,5mm-es okulárját fogadni tudják.

Az előtétek három funkciógombja közül az első a digitális nagyítást (2x, 4x) állítja, a középső a témamódokat (háromféle kontrasztbeállítás), a hátsó pedig a hőképeket váltogatja, melyek közül megtaláljuk már a Guide új, szemkímélő zöld hőképét is. A középső gomb hosszú nyomására jön be az egyszerű főmenü: kijelző fényerő állítás, kalibrálás módja, automatikus altatás és -kikapcsolás időzítése, bluetooth távirányító csatlakozás, hot track kijelzés, video kimenet kapcsolása, központosítás (belövés), illetve a kép világosságának és kontrasztjának állítása. A bekapcsolási idő 8-9mp, de alvó módból azonnal üzemkész a kamera.

Használat közben

Lövést természetesen ezekkel az előtétekkel sem adtam le, csupán dummy-puskán, nem vadászaton próbáltam őket. Egy Leica Amplus 2.5-15×50-es távcsövön teszteltem a TA425-öt és a TA450-et is. Először meglepődtem az eredményen, de aztán itt jött ki, hogy gyerekcipőben vagyok még a céltechnika terepén. Most már kezd tisztulni a kép, a lényeget itt leírom, az emögött húzódó elméletet pedig a keretes részben olvashatjátok röviden, bővebben pedig majd egy videóban fogok beszélni róla.

A lényeg pedig az, hogy a Guide (is) azt írja a hivatalos termékismertetőkben, hogy a kisebb gyújtótávú modellek gyengébb nagyítású, a nagyobb modellek pedig erősebb nagyítású céltávcsőre valók. Konkrétan a TA425-ös modell 1-2x távcsőnagyításig, a TA450-es modell pedig 3-5x távcső nagyításig ajánlott. Ez fedi is a valóságot, ugyanis a TA425-ösnek a 2.5x nagyításról induló Leica céltávcső már picit sok volt, épp a határon billegett, feljebb tekerni eszembe se jutott a nagyítást. Emiatt leginkább szórótávolságra merném ajánlani. Ellenben a TA450-nek olyan gyönyörű képe van 5-6x nagyításig, hogy abba nem lehet belekötni, főleg nem ilyen árcímke mellett. Ezzel simán el lehet nyúlni nagyobb távolságokra is.

Mindennek a magyarázata pedig abban rejlik, hogy az előtéteknél a gyártók mindig 1x-es alapnagyításra törekszenek. Tekintve, hogy az objektívek és a látószögek az egyes modelleknél különböznek (ld. itt a 25mm 14.6° vs. 50mm 7.5°), ezért az 1x-es nagyítást úgy tudják tartani az összes modellnél, hogy a kijelző méretével kompenzálják az objektívek miatt eltérő nagyításokat: minél kisebb a gyújtótávolság (pl. 19-25mm), annál jobban nagyítják fel a kijelzőt optikailag, magyarán belenézve közelebbinek, nagyobbnak tűnik. Így viszont a céltávcsövek 2-3x nagyításon már eleve csak a nagy kijelző közepét látják. Ennél a gyújtótávnál a szélek tehát gyakorlatilag elvesznek (így a látószög is), ergo nincs is már hova “variábelezni” ezekkel. A nagyobb gyújtótávolságúaknál (pl. 50mm) pedig a kijelző optikailag “messzebb” van, kisebbnek hat, a céltávcsövek szinte teljes egészében látják még 2-3x nagyításon, ezáltal szép éles a kép, hasznosul az egész látószög, és van még lehetőség a céltávcső feltekerésével belezoomolni a kijelző közepébe addig a pontig, amíg olyan közelről nem látjuk a monitort a távcsőben, hogy az már életlenedik és láthatóvá válnak a pixelek. Ha ez így nem teljesen érthető, kövessétek a blogot, lesz erről majd külön anyag is.

Belefotózva az okulárba a 450-es kijelzője jóval távolibbnak, kisebbnek tűnik, ezért a céltávcső 2-2.5x-ös nagyításon az egész kijelzőt látja.
Itt látható, hogy a 450-es modellnél még látszik a kijelző alsó-felső pereme, a 425-ösnél nem. Alul a képközepet látjuk kivágva-felnagyítva, jól látszik az élességbeli különbség.

Az alábbi videóban a kocsi, ameddig elsétáltam kb. 60 méterre van. A Guide TA450 képén a háttérben felbukkanó ember 100 méter fölött. Sajnos a postás bekerekezett a képbe. 🙂

A mintafelvétel novemberi párás időben készült!

A kamerák bár még 50mK-esek, de ne legyenek illúzióink, ez még ma is egy stabil, jó hőkamera érzékenység, olyan oltári nagy különbség a 25-40mK és 50mK között nincsen. A Guide TA-k szép, kontrasztos és éles képet adnak tiszta, vagy enyhén párás időben, a TA450 konkrétan szebb képet produkál, mint a Guide kereső hőkamerái.

A csomagolásban kábeleket, neoprén szütyőt és gumi szemkagylót kapunk (nem nagyítólencsés okulárt, az külön vásárolható meg, de szerencsére nem drága).

Ha valaki keresőként, monokulárként (is) szeretné használni ezeket, preferálja inkább a TA425-öt, mert abban jóval nagyobb méretű kijelző látható (még az opcionális okulár se kell hozzá, elég a gyárilag kapott szemkagyló), továbbá nagyobb a látószöge is, az ára pedig rendkívül vonzó az előtétek közt. Ha puskára tesszük, igyekezzük olyan távcsőre rakni, aminek van 1-2x-es nagyítása. Amennyiben nagyobb nagyítású távcsőre szánja a leendő felhasználó, a keresőként használat pedig másodlagos, ez esetben a TA450-et ajánlom tiszta szívvel, mert zseniális ezért az árért.

A Guide TA előtéteket keressétek a Leitz Hungária webshopjában, vagy a viszonteladó partnereinél országosan.

KATT IDE!

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközöket a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP miatti diagnosztikai vaddisznó-kilövések céljából! A tesztelés ideje alatt az előtét nem került lőfegyverre.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Személy szerint nagyon vártam már, hogy mikor rukkol elő az Infiray a 2022 őszén belengetett hőkamera binokulárral. Arra viszont nem számítottam, hogy a hőkamerán...

Vadászíjászat

Végre ismét jelentkezett az Outdoor Life / Field&Stream szerkesztősége a mindenre kiterjedő, profi íjtesztjükkel, ami néha évente, néha csak kétévente jelenik meg.

Vadászíjászat

Nem csináltak neki nagy felhajtást, pedig nagy szó, hogy övék az első kifejezetten éjszakai vadászíjászatra szánt hőkamerás irányzék, a Holo HL25B.

Hírek

Az eleve innovatívnak számító hőkameragyártó, a ThermTec is új termékekkel mutatkozott be az IWA kiállításon. Az első előtéteik, a zoomos céltávcsöveik és a zoomos...