Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide TA425 és TA450 hőkamera előtétek

Olvasási idő: 4 perc A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a forgalomból. Hogy ideiglenesen, vagy tartósan, azt nem tudom, de egymilllió forint alatt a Leitz Hungáriánál csak e két modellt találjuk jelenleg, melyekből az egyik igen kellemes meglepetést okozott.

Mindkét Guide modell 400×300 pixel felbontású, 17 µm pixelméretű, 50mK NETD érzékenységű és 1024x768px OLED kijelzővel rendelkeznek. A kisebbik példány 25mm-es objektívvel, a nagyobbik 50mm objektívvel jön.

Építés és funkciók

A Guide TA modelljei kisméretű, karcsú előtétek és egészen könnyűek is, pedig teljes egészében fémből készülnek. Az objektívkupak lágy gumiból van, de a helyén marad a kétoldali rögzítése miatt. Használat közben az objektív fölé vagy alá lehet kihajtani.

Végtelenül könnyen kezelhető, egyszerű készülékekről beszélünk, nincsenek csidi-csudi szolgáltatások, csak négy funkciógomb, egy zárható ajtó a CR123-as akkuknak, meg egy fura video-csatlakozó. Fotó/videórögzítést, wifit és hasonlókat ne keressünk, van viszont – külön kapható – bluetooth távirányító hozzájuk, amit a puskára rögzíthetünk, és megkönnyíti a használatot (nem kell nyújtózkodni a távcső elejéhez). A két kis akku kb. 3 órás üzemidőt tesz lehetővé, és mivel USB csatlakozó sincs rajtuk, powerbankkal nem tudunk tölteni.

Fontos, hogy az okulárjuk nem standard (52mm) átmérőjű, ezért a Rusan/Smartclip távcsőadaptereket egy szűkítő gyűrűvel kell kiegészíteni, hogy a Guide TA-k 33,5mm-es okulárját fogadni tudják.

Az előtétek három funkciógombja közül az első a digitális nagyítást (2x, 4x) állítja, a középső a témamódokat (háromféle kontrasztbeállítás), a hátsó pedig a hőképeket váltogatja, melyek közül megtaláljuk már a Guide új, szemkímélő zöld hőképét is. A középső gomb hosszú nyomására jön be az egyszerű főmenü: kijelző fényerő állítás, kalibrálás módja, automatikus altatás és -kikapcsolás időzítése, bluetooth távirányító csatlakozás, hot track kijelzés, video kimenet kapcsolása, központosítás (belövés), illetve a kép világosságának és kontrasztjának állítása. A bekapcsolási idő 8-9mp, de alvó módból azonnal üzemkész a kamera.

Használat közben

Lövést természetesen ezekkel az előtétekkel sem adtam le, csupán dummy-puskán, nem vadászaton próbáltam őket. Egy Leica Amplus 2.5-15×50-es távcsövön teszteltem a TA425-öt és a TA450-et is. Először meglepődtem az eredményen, de aztán itt jött ki, hogy gyerekcipőben vagyok még a céltechnika terepén. Most már kezd tisztulni a kép, a lényeget itt leírom, az emögött húzódó elméletet pedig a keretes részben olvashatjátok röviden, bővebben pedig majd egy videóban fogok beszélni róla.

A lényeg pedig az, hogy a Guide (is) azt írja a hivatalos termékismertetőkben, hogy a kisebb gyújtótávú modellek gyengébb nagyítású, a nagyobb modellek pedig erősebb nagyítású céltávcsőre valók. Konkrétan a TA425-ös modell 1-2x távcsőnagyításig, a TA450-es modell pedig 3-5x távcső nagyításig ajánlott. Ez fedi is a valóságot, ugyanis a TA425-ösnek a 2.5x nagyításról induló Leica céltávcső már picit sok volt, épp a határon billegett, feljebb tekerni eszembe se jutott a nagyítást. Emiatt leginkább szórótávolságra merném ajánlani. Ellenben a TA450-nek olyan gyönyörű képe van 5-6x nagyításig, hogy abba nem lehet belekötni, főleg nem ilyen árcímke mellett. Ezzel simán el lehet nyúlni nagyobb távolságokra is.

Mindennek a magyarázata pedig abban rejlik, hogy az előtéteknél a gyártók mindig 1x-es alapnagyításra törekszenek. Tekintve, hogy az objektívek és a látószögek az egyes modelleknél különböznek (ld. itt a 25mm 14.6° vs. 50mm 7.5°), ezért az 1x-es nagyítást úgy tudják tartani az összes modellnél, hogy a kijelző méretével kompenzálják az objektívek miatt eltérő nagyításokat: minél kisebb a gyújtótávolság (pl. 19-25mm), annál jobban nagyítják fel a kijelzőt optikailag, magyarán belenézve közelebbinek, nagyobbnak tűnik. Így viszont a céltávcsövek 2-3x nagyításon már eleve csak a nagy kijelző közepét látják. Ennél a gyújtótávnál a szélek tehát gyakorlatilag elvesznek (így a látószög is), ergo nincs is már hova “variábelezni” ezekkel. A nagyobb gyújtótávolságúaknál (pl. 50mm) pedig a kijelző optikailag “messzebb” van, kisebbnek hat, a céltávcsövek szinte teljes egészében látják még 2-3x nagyításon, ezáltal szép éles a kép, hasznosul az egész látószög, és van még lehetőség a céltávcső feltekerésével belezoomolni a kijelző közepébe addig a pontig, amíg olyan közelről nem látjuk a monitort a távcsőben, hogy az már életlenedik és láthatóvá válnak a pixelek. Ha ez így nem teljesen érthető, kövessétek a blogot, lesz erről majd külön anyag is.

Belefotózva az okulárba a 450-es kijelzője jóval távolibbnak, kisebbnek tűnik, ezért a céltávcső 2-2.5x-ös nagyításon az egész kijelzőt látja.
Itt látható, hogy a 450-es modellnél még látszik a kijelző alsó-felső pereme, a 425-ösnél nem. Alul a képközepet látjuk kivágva-felnagyítva, jól látszik az élességbeli különbség.

Az alábbi videóban a kocsi, ameddig elsétáltam kb. 60 méterre van. A Guide TA450 képén a háttérben felbukkanó ember 100 méter fölött. Sajnos a postás bekerekezett a képbe. 🙂

A mintafelvétel novemberi párás időben készült!

A kamerák bár még 50mK-esek, de ne legyenek illúzióink, ez még ma is egy stabil, jó hőkamera érzékenység, olyan oltári nagy különbség a 25-40mK és 50mK között nincsen. A Guide TA-k szép, kontrasztos és éles képet adnak tiszta, vagy enyhén párás időben, a TA450 konkrétan szebb képet produkál, mint a Guide kereső hőkamerái.

A csomagolásban kábeleket, neoprén szütyőt és gumi szemkagylót kapunk (nem nagyítólencsés okulárt, az külön vásárolható meg, de szerencsére nem drága).

Ha valaki keresőként, monokulárként (is) szeretné használni ezeket, preferálja inkább a TA425-öt, mert abban jóval nagyobb méretű kijelző látható (még az opcionális okulár se kell hozzá, elég a gyárilag kapott szemkagyló), továbbá nagyobb a látószöge is, az ára pedig rendkívül vonzó az előtétek közt. Ha puskára tesszük, igyekezzük olyan távcsőre rakni, aminek van 1-2x-es nagyítása. Amennyiben nagyobb nagyítású távcsőre szánja a leendő felhasználó, a keresőként használat pedig másodlagos, ez esetben a TA450-et ajánlom tiszta szívvel, mert zseniális ezért az árért.

A Guide TA előtéteket keressétek a Leitz Hungária webshopjában, vagy a viszonteladó partnereinél országosan.

KATT IDE!

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközöket a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP miatti diagnosztikai vaddisznó-kilövések céljából! A tesztelés ideje alatt az előtét nem került lőfegyverre.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...