Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray E3 Max V3.0 – kár kihagyni a leköszönő királyok koronáját!

Elköszön a méltán népszerű (gyanítom legtöbb példányban eladott) Infiray X-EYE II modellcsalád, hiszen a csőben van már az új generáció, az EYE III. Ám határozottan javaslom, hogy ne siessünk még előre, mert az Infiray búcsúzóul egy olyan hőkamera keresőt rakott le az asztalra a széria – szerintem – utolsó példányaként, amit bevallom jobban szerettem a tesztidőszaka alatt, mint az új, dögös kinézetű, kívül-belül megújuló EYE III-at. El se hinnétek mennyit számít a 25mK és az OLED kijelző, és barátibb áron kapható, mint az új EYE III!

Ennyi ugyanis az E3 Max V3.0 újdonsága a korábbi V2.0-hoz képest: 40mK NETD értékű szenzor helyett érzékenyebb, 25mK-est kapott, és az egyszerűbb LCOS kijelző helyett modernebb, szebb képű OLED-et. Nem is szaporítanám hát nagyon a szót, hiszen a X-EYE II hőkamera-kereső generációt töviről hegyire bemutattam már itt a blogon a 2019-es eredeti modelltől kezdve, a 2020-as 12 µm-os V2.0-kon át, a tavaly érkezett, első 25mK-es OLED kijelzős V3.0-kig. Mindösszesen hét alkalommal, így nyolcadjára már nem térnék ki az építési minőségre és társaira. A korábbi hét X-EYE II tesztet ide kattintva találjátok.

Az E3 Max V3-ról csupán annyit szólnék, hogy

ennek a kamerának olyan képe van a kijelzőben, amilyet pár éve még a 640-es nagyfelbontású keresőktől láthattunk csak!

Tudom ezzel a kijelentéssel megcsúfolni látszom a fizika és a logika törvényeit, de aki nem hisz nekem, nézzen bele egyszer! Magam sem gondoltam volna, hogy egy 384×288 pixeles kamerából ennyit ki tudnak hozni. Valami bődületes, hogy mennyit számít a 25mK-re átállás, meg talán egy új képalkotó algoritmus is, de legfőképpen az 1024×768 pixel felbontású OLED kijelző!

Gyönyörű élesség, brilliáns kontraszt, mély feketék jellemzik a látványt,

és olyan szépen le lehet húzni a kijelző fényét a képminőség megtartása mellett, hogy szinte egyáltalán nem vakít éjszaka.

A 25mK miatt a kamera jobban bírja a mostoha időjárást, tiszta időben pedig gyakrabban találkozhatunk olyannal, hogy látszik a letisztított agancs is a képen. Lásd az alábbi csapost.

Ennek a hőkamera keresőnek a korábbi E3 Max V2.0 csak jelenthet. Ha valaki dilemmázna a kettő között (bár a V2.0-t újonnan már nemigen kapni), ha azon agyalna, hogy megéri-e többet fizetni a V3.0-ért, azt kell mondjam, hogy feltétlenül! Látván, hogy e cikk írásakor a következő generációs EYE III E3 Max már 1 millió Ft lesz, az E3 Max V3.0-t meg még 850ezerért meg lehet kapni, és még kellemesebb is vele nézelődni éjszaka, így szerintem nem kérdés. Miért kellemesebb? Mert élesebb a kijelzőben látott kép, mert nincs 5x-ös nagyítása, így sokkal nyugodtabb a képe, nem remeg annyira, és mert nem vakít úgy a kijelzője a sötétben.

Mivel tud többet az új EYE III E3 Max? Részlettelibb képe van, több látszik a tájból, a növényzetből (jobb mikrokontraszt), modernebb a külseje, modernebb szolgáltatásai vannak, egyszerűbb a kezelése (jóllehet a V3.0-é sem bonyolult) és nagyobb méretű és felbontású a kijelzője. Utóbbi viszont egy szint után már nem feltétlenül előny, ugyanis a szenzorfelbontás maradt a régi. A 384-es érzékelőnek véleményem szerint már kissé túlzás a hatalmas kijelző, amit az EYE III kapott (ld. fenti kép), így én az Infiray helyében nagy kijelzőt csak a később érkező 640×512 pixeles EYE III E6-ba raktam volna, a 384-eseknek meg meghagytam volna ezt a most emlegetett 1024×768-s OLED-et (így olcsóbb is lehetne). Egyszóval az új EYE III E3 Max mindenben jobb, mint a búcsúként szánt E3 Max V3.0, kivéve azt a pillanatot, az az első benyomást, amikor a lesen ülve belenézünk a kijelzőbe. Olyankor ez a V3.0 olyat mutat, amilyet 384-es kamerától még nem láttunk!

Ahogy a fentiekből látható, az E3 Max V3.0 és az EYE III E3 Max látószöge megegyezik (7.5°). Természetesen az EYE III nagyítása nagyobb, 5x-ös, míg a V3.0-é 3.5x-ös, ez a különbség a különböző méretű kijelzőkből fakad.

Bár készültek mintavideók is, de ezek nemigen adják vissza azt a látványt, ami az E3 Max V3.0 kijelzőjében fogad, amit miatt ennyire ajnározom ezt a hőkamerát, ezért úgy döntöttem nem teszem közzé őket külön, csak néhány, belőlük kivágott képet teszek a cikkbe.

A csapos bika kb. 80 méterre volt, alatta ugyanaz csak az erdőben kb. 260 méterre. Alatta az őz szintén kb. 80 méter, a távoli őzek meg 3-400 méterre. Legalul a pöttyök a semmi közepén pedig gímszarvasok a tarlón, valahol 1300 és 1900 méter között.

Az Infiray E3 Max V3.0 megvásárolható a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél!

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Személy szerint nagyon vártam már, hogy mikor rukkol elő az Infiray a 2022 őszén belengetett hőkamera binokulárral. Arra viszont nem számítottam, hogy a hőkamerán...

Vadászíjászat

Végre ismét jelentkezett az Outdoor Life / Field&Stream szerkesztősége a mindenre kiterjedő, profi íjtesztjükkel, ami néha évente, néha csak kétévente jelenik meg.

Vadászíjászat

Nem csináltak neki nagy felhajtást, pedig nagy szó, hogy övék az első kifejezetten éjszakai vadászíjászatra szánt hőkamerás irányzék, a Holo HL25B.

Hírek

Az eleve innovatívnak számító hőkameragyártó, a ThermTec is új termékekkel mutatkozott be az IWA kiállításon. Az első előtéteik, a zoomos céltávcsöveik és a zoomos...