Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray E3 Max V3.0 – kár kihagyni a leköszönő királyok koronáját!

Olvasási idő: 4 perc Elköszön a méltán népszerű (gyanítom legtöbb példányban eladott) Infiray X-EYE II modellcsalád, hiszen a csőben van már az új generáció, az EYE III. Ám határozottan javaslom, hogy ne siessünk még előre, mert az Infiray búcsúzóul egy olyan hőkamera keresőt rakott le az asztalra a széria – szerintem – utolsó példányaként, amit bevallom jobban szerettem a tesztidőszaka alatt, mint az új, dögös kinézetű, kívül-belül megújuló EYE III-at. El se hinnétek mennyit számít a 25mK és az OLED kijelző, és barátibb áron kapható, mint az új EYE III!

Ennyi ugyanis az E3 Max V3.0 újdonsága a korábbi V2.0-hoz képest: 40mK NETD értékű szenzor helyett érzékenyebb, 25mK-est kapott, és az egyszerűbb LCOS kijelző helyett modernebb, szebb képű OLED-et. Nem is szaporítanám hát nagyon a szót, hiszen a X-EYE II hőkamera-kereső generációt töviről hegyire bemutattam már itt a blogon a 2019-es eredeti modelltől kezdve, a 2020-as 12 µm-os V2.0-kon át, a tavaly érkezett, első 25mK-es OLED kijelzős V3.0-kig. Mindösszesen hét alkalommal, így nyolcadjára már nem térnék ki az építési minőségre és társaira. A korábbi hét X-EYE II tesztet ide kattintva találjátok.

Az E3 Max V3-ról csupán annyit szólnék, hogy

ennek a kamerának olyan képe van a kijelzőben, amilyet pár éve még a 640-es nagyfelbontású keresőktől láthattunk csak!

Tudom ezzel a kijelentéssel megcsúfolni látszom a fizika és a logika törvényeit, de aki nem hisz nekem, nézzen bele egyszer! Magam sem gondoltam volna, hogy egy 384×288 pixeles kamerából ennyit ki tudnak hozni. Valami bődületes, hogy mennyit számít a 25mK-re átállás, meg talán egy új képalkotó algoritmus is, de legfőképpen az 1024×768 pixel felbontású OLED kijelző!

Gyönyörű élesség, brilliáns kontraszt, mély feketék jellemzik a látványt,

és olyan szépen le lehet húzni a kijelző fényét a képminőség megtartása mellett, hogy szinte egyáltalán nem vakít éjszaka.

A 25mK miatt a kamera jobban bírja a mostoha időjárást, tiszta időben pedig gyakrabban találkozhatunk olyannal, hogy látszik a letisztított agancs is a képen. Lásd az alábbi csapost.

Ennek a hőkamera keresőnek a korábbi E3 Max V2.0 csak jelenthet. Ha valaki dilemmázna a kettő között (bár a V2.0-t újonnan már nemigen kapni), ha azon agyalna, hogy megéri-e többet fizetni a V3.0-ért, azt kell mondjam, hogy feltétlenül! Látván, hogy e cikk írásakor a következő generációs EYE III E3 Max már 1 millió Ft lesz, az E3 Max V3.0-t meg még 850ezerért meg lehet kapni, és még kellemesebb is vele nézelődni éjszaka, így szerintem nem kérdés. Miért kellemesebb? Mert élesebb a kijelzőben látott kép, mert nincs 5x-ös nagyítása, így sokkal nyugodtabb a képe, nem remeg annyira, és mert nem vakít úgy a kijelzője a sötétben.

Mivel tud többet az új EYE III E3 Max? Részlettelibb képe van, több látszik a tájból, a növényzetből (jobb mikrokontraszt), modernebb a külseje, modernebb szolgáltatásai vannak, egyszerűbb a kezelése (jóllehet a V3.0-é sem bonyolult) és nagyobb méretű és felbontású a kijelzője. Utóbbi viszont egy szint után már nem feltétlenül előny, ugyanis a szenzorfelbontás maradt a régi. A 384-es érzékelőnek véleményem szerint már kissé túlzás a hatalmas kijelző, amit az EYE III kapott (ld. fenti kép), így én az Infiray helyében nagy kijelzőt csak a később érkező 640×512 pixeles EYE III E6-ba raktam volna, a 384-eseknek meg meghagytam volna ezt a most emlegetett 1024×768-s OLED-et (így olcsóbb is lehetne). Egyszóval az új EYE III E3 Max mindenben jobb, mint a búcsúként szánt E3 Max V3.0, kivéve azt a pillanatot, az az első benyomást, amikor a lesen ülve belenézünk a kijelzőbe. Olyankor ez a V3.0 olyat mutat, amilyet 384-es kamerától még nem láttunk!

Ahogy a fentiekből látható, az E3 Max V3.0 és az EYE III E3 Max látószöge megegyezik (7.5°). Természetesen az EYE III nagyítása nagyobb, 5x-ös, míg a V3.0-é 3.5x-ös, ez a különbség a különböző méretű kijelzőkből fakad.

Bár készültek mintavideók is, de ezek nemigen adják vissza azt a látványt, ami az E3 Max V3.0 kijelzőjében fogad, amit miatt ennyire ajnározom ezt a hőkamerát, ezért úgy döntöttem nem teszem közzé őket külön, csak néhány, belőlük kivágott képet teszek a cikkbe.

A csapos bika kb. 80 méterre volt, alatta ugyanaz csak az erdőben kb. 260 méterre. Alatta az őz szintén kb. 80 méter, a távoli őzek meg 3-400 méterre. Legalul a pöttyök a semmi közepén pedig gímszarvasok a tarlón, valahol 1300 és 1900 méter között.

Az Infiray E3 Max V3.0 megvásárolható a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.