Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Teljesen megújul az Infiray legnépszerűbb hőkameracsaládja

Olvasási idő: 3 perc Jóllehet a legtöbb ember – ahogy jómagam is – az Infiray legnépszerűbb keresőire E3 illetve E6 néven hivatkozik, illetve ezeknek a V2.0 és V3.0 verzióira, de a igazából ezt a hőkameracsaládot X-EYE-nak hívják és jelenleg a II. generációjánál tart. De már nem sokáig, ugyanis küszöbön áll a teljesen megújult EYE III család első tagja.

Az X-EYE első generációját a kis kijelző és a tetején lévő gumikupakos USB-csatlakozó jellemezte (pl. E3 Pro), meg persze a 17 µm pixelméretű szenzor. Az X-EYE II generáció 2019-ben, kb. a Vadász Blog indulásával egyidejűleg debütált, először még azonos szenzorral, de nagyméretű kijelzővel, menüvel, extrafunkciókkal (távbecslés, stb.). A V2.0-s verzióval beköszöntött a 12 mikronos korszak, megújult szenzor, megújult képi világ, szintet ugrottak a nagyítások is. A V3.0-s verziók pedig OLED kijelzővel és 25mK-es szenzorral bírtak, de a ház, a kezelés, a menürendszer ugyanaz volt még, mint a 2019-es V1.0 verzióban.

Ezúttal viszont az Infiray nem ezt a kamerát reszelgeti tovább, hanem útnak indítja a valódi 3. generációt, egy igencsak átgondolt, a felhasználók visszajelzései alapján megalkotott szériát, ami minden népszerű modellt érinteni fog: E3 Plus, E3 Max és E6+.

Íme az EYE III, melynek elsőként megjelenő tagja a 35mm-es EYE III E3 Max!

Formabontó külső

Az EYE III széria legszembetűnőbb jellemzője a profi formatervezők által megalkotott, mással össze nem téveszthető ház, minimális kezelőszervekkel.

Az okulárnál lyukacsos, vörös színnel dekorált gyűrű tölti be a dioptriaállító szerepét. Az objektívet lehajtható kupak védi, ami egyben POWER “gombként” is szolgál: amint nyitjuk a kupakot, a kamera pár másodpercen belül bekapcsol, a becsukás pedig alvó módot, vagy kikapcsolást eredményez. (Ha megsérülne a kupak, egyéb módon is ki-be kapcsolható a kamera.)

A készülék tetején mindössze két kezelőszerv van, egy fotó-videó gomb, és egy forgatható-nyomható tárcsa. Minden funkció ezek segítségével vezérelhető pofonegyszerűen, akár sötétben, akár kesztyűben dolgozunk vele.

A készülék oldalán egy mágneses töltőcsatlakozó kapott helyet. Ez otthon, asztalon töltéshez való, gyors, nem kell dugdosni, nem kopik az évek során, viszont értelemszerűen speciális, saját kábele van. Ha powerbankozni szeretnénk a lesen, vagy futtában, kocsiban töltenénk a kamerát, a mágneses csatit ki lehet húzni, és alatta ott egy stabilabban rögzülő, standard USB csatlakozó, amibe bármilyen USB-C kábel belemegy.

Az EYE III kamerákban továbbra is beépített akkumulátor gondoskodik a tápellátásról, ami egy töltéssel 8 órát bír. Gyorstöltéssel 1 óra alatt 90%-ra tölthető!

Piacvezető belső

Az EYE III E3 Max 12 µm-os, 384×288 pixel felbontású szenzorral rendelkezik. Termikus érzékenysége (NETD) <25mK. Az objektíve 35mm F/1.0, látószöge 7.5°, nagyítása 5x-ös, vagyis ez egy igazi nyílt terepre való kamera. Az észlelési távolság emberalak esetén 1818 méter. Az optikai alapnagyítás azért ugrott meg a hasonló specifikációval rendelkező E3 Max V3.0-hoz képest, mert az új EYE III E3 Max már megkapta az Infiray Zoomnál megismert, hatalmas méretű, 1440×1080 pixel felbontású AMOLED kijelzőt.

A menürendszer és a kezelés továbbra is egyszerű, ahogy a korábbi X-Eye modelleknél megszokhattuk. 4x-es digitális zoomot kapunk 0,5x-lépésekkel, a szolgáltatásokat tekintve pedig mostoha időre szánt Ultra Clear funkciót kapcsolhatunk, WiFi-t, PIP nagyító ablakot, illetve kép paramétereit állíthatjuk (pl. élességjavítás). Újdonság, hogy más márkákhoz hasonlóan már ebben is vannak témamódok (kontraszt presetek), úgymint Forest (erdő), Flatland (mező), Focus és City (lakott terület). A Focus módnál a kép nagyrésze olyan, mint normál esetben, de a kép közepén egy kör alakú terület emelt kontrasztú, így ott jobban elkülönülnek a hőforrások a környezettől.

Focus üzemmód

A készülék wifin csatlakozik okostelefonhoz, a megújult Infiray Outdoor app már teljeskörű kameravezérlést kínál. A fotó/videórögzítés belső 32GB-os memóriára történik, a készülék tud hangot is rögzíteni. Ezen kívül kapunk a menüben egy Interconnection nevű funkciót is, ami lehetővé teszi, hogy két EYE III kamerát összekössünk, így két vadász láthatja egymás hőkameráinak képét.

Tartozékok garmadája

Az EYE III E3 Max merev hordtáskával, puha szütyővel, vállpánttal, csuklópánttal és a speciális kábelekkel érkezik gyárilag, a szintén megújult dobozában.

Az EYE III E3 Max tesztje már egy ideje zajlik, így hamarosan ezt is olvashatjátok a Vadász Blogon, és láthatjátok a YouTube csatornán!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!