Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: ThermTec Cyclops hőkamera keresők

Olvasási idő: 11 perc Megérkeztek Magyarországra egy új gyártó, a ThermTec hőkamerái, melyek a szokásosnál innovatívabb megoldásaikkal, és kedvező árukkal hívják fel magukra a figyelmet. Azon ritka eset állt elő, hogy egy hőkameracsaládból – melynek neve ezúttal Cyclops – az összes modellt módomban állt egyszerre tesztelni, összehasonlítani.

Így tehát a fedett terepre szánt 15mm-es Cyclops 315, a vegyes terepre szánt 25mm-es 325, és a nyílt terepen használatos, 35mm-es 335 került összevetésre. Mindhárom hőkamera 384×288 pixeles, 12 µm pixelméretű szenzorral szerelt optika, mindhárom nagy felbontású és fizikai méretű, 1024×768 pixeles OLED kijelzővel rendelkezik, és mindhárom <40mK termikus érzékenységű. Az optikai nagyítások, látószögek és észlelési távolságok (emberalak v. kisebb testű szarvas esetén) az alábbiak szerint alakulnak:

Ami az árat illeti, nem szeretnék konkrétumot írni, hogy időtálló maradjon a cikk, de általánosságban elmondható, hogy a hasonló kategóriás konkurens termékek alatt helyezkednek el a Cyclopsok. Jóformán azt is mondhatjuk, hogy annyiba kerül a 35mm-es ThermTec, mint másnál egy 25mm-es kamera, és annyi a 25mm-es változat, mint másnál a 19mm-es. A 15mm-es Cyclops pedig árban azokkal a hőkamera keresőkkel vetekszik, melyek 19mm-esek, kisméretű, kisfelbontású LCD kijelzővel rendelkeznek, és egyszerű menüvel, miközben a Cyclops nagy OLED kijelzős és rendkívül funkciógazdag.

Építési minőség

Az összerakást tekintve nem sok dologba lehet belekötni. Ezek a Cyclopsok érzésre, anyaghasználatra épp olyanok, mint például a V2.0 sorozatszámú Infiray X-Eye kamerák: kellemes kivitelűek, teljes egészében gumírozottak, a fókuszgyűrűk szépen járnak, a gombok jó helyen vannak, kézre áll a kamera. Abban is hasonlítanak, hogy a dioptriaállítás nem a legprecízebb, de azért a funkcióját betölti, és az objektív kupak könnyen lejön a táskában. A Cyclopsok IP67 védettségűek, így fröccsenés és porállóak, 1 méterről elejtésig ütésállóak, ha beesik a pocsolyába, és egyből kivesszük, nem lesz bajuk, otthon pedig gyengére állított csap alatt lemoshatók.

Egy apró érdekesség, hogy míg a 25mm-es lencséje olyan domború, mint bármelyik hőkameráé a piacon, addig a 15mm-es változat frontlencséje teljesen sík. Vélhetően van valamilyen szűrő az objektíve előtt. A 35mm-es változat lencséje enyhe konvex, és nincs túlságosan süllyesztve, ezért vigyázni kell rá, nagyobb eséllyel sérülhet, mint a másik két modell jócskán süllyesztett frontlencséje.

Objektívek:

  • 15mm gyújtótáv, F/0.9 fényerő, 16.6mm átmérő, manuális fókusz
  • 25mm gyújtótáv, F/1.0 fényerő, 25mm átmérő, manuális fókusz
  • 35mm gyújtótáv, F/1.0 fényerő, 35mm átmérő, manuális fókusz
A 25mm-es frontlencséje víztiszta, a tükröződésmentesített réteg mögötte van a második lencsén, ezért tűnik picinek az objektíve. Valójában ott van a széle, ahol látszik a piros vonal. A 15mm-esen pedig egy tükröződésmentesített szűrő található, ezért tűnik olyan nagynak, de valójában az alatta lévő objektív kisebb, 16.6mm átmérőjű.

A ThermTec Cyclops hőkamerákkal egy puha szütyőt kapunk a csomagban, illetve egy lecsatolható nyakpántot. Ezen kívül egy USB-C kábelt a töltéshez, meg egy analóg videókábelt.

Működés

A kamera tetején mindössze három kezelőszerv van. Egy süllyesztett Power-gomb, egy kidudorodó fotó/videó-gomb, és egy négyirányú, nyomható, narancssárga joystick. Ez teljesen egyedi a piacon, és a pofonegyszerű kezelést teszi lehetővé. Előre-hátra nyomva digitálisan zoomolhatunk (fokozatmentesen), jobbra húzva hőképeket váltunk, balra húzva a távbecslőt aktiváljuk.

Ha megnyomjuk, soron kívüli kalibrálást végez a hőkamera, ha kétszer nyomjuk meg, akkor az igencsak funkciógazdag menübe jutunk. Ez a joystickos megoldás egészen jófajta, egyszerűvé és gyorssá teszi a kezelést, bár egy kicsit hosszú úton jár a pöcök, így nem mindig reagál a kisebb egyujjas mozdulatokra, leginkább az előre-hátra irányba.

A jól strukturált menüben funkciók garmadáját találjuk. A szokásos szolgáltatásokon túl (wifi, PIP-ablak, kalibrálás módja, brightness/contrast stb) van egy csomó olyan funkció, amit más hőkamerákban csak ritkán, vagy egyáltalán nem találunk meg. Ezek az alábbiak:

  • Mode (Object / WDR): Ez a kamera képi világát befolyásolja. Object esetén a kép homogénebb, sötétebb és jobban kiemelkednek az állatok a környezetből. A WDR a nagy dinamikatartomány rövidítése, ilyenkor a táj részletesebben látszik, a kép kevésbé kontrasztos, és az állatok jobban belesimulnak a tájba, de még jól észlelhetők. Én utóbbi üzemmódot szerettem jobban, de rossz időjárási körülmények közt az Object lehet a jobb. Kicsit olyan funkció ez, mint az Infiraynél Ultra Clear üzemmód rossz idő esetére.
  • Sharpness/Denoise: Ez a funkciópáros felel a digitális élességjavításért, és a zajszűrésért. Mindkettőnek van előnye és hátránya. A gyenge élességjavításnál lágyabb a kép, de tiszta. A túlélesített állás pedig hajlamos aurát varázsolni az állatok köré, és a képzajt is erősíti. A gyenge zajszűrés szemcsésebb, zajosabb, de éles képet eredményez, a túlszűrt kép pedig veszít a részletekből, az élességből, de tiszta. E két funkciót érdemes az alacsonyabb tartományokban használni, hogy valami élesítés és zajszűrés azért legyen, de ne sok. Az élesítést én 2-3-as fokozaton, de max 5-ösön, a zajszűrést pedig 1-esen használtam, max 2-esen. Ez függ a páratartalomtól is, hiszen párás időben jobban erőlködik a kamera, így zajosabb lesz a kép, erősebb szűrés kellhet.
  • Ranging (MIL/AI): Itt állítható be, hogy a kamera a kétfajta távbecslési módból melyiket használja: vonalkás MIL, vagy mesterséges intelligenciás AI. Erről bővebben lejjebb olvashattok.
  • Reticle: 7-féle digitális szálkeresztet láthatunk a kamerában, ami a kapcsolható lézerpointer helyét mutatja. A lézerpointer gyárilag le van tiltva, sajnos nem jöttem rá, hogyan lehet aktiválni.
  • OLED (Hue/Brightness): Itt a kijelző színtónusát és világosságát állíthatjuk. Előbbi egy viszonylag egyedi dolog, a kiválasztott hőképre húzhatunk még rá színezést (éjszakai szemkímélés végett). Míg az Infiraynél vagy a PARD-nál a látott kép például lehet neutrális fekete-fehér, vagy sárgás szépia-tónusú, addig a Cyclopsoknál lehet neutrális FF, világoskék vagy lila. Éjszakai használaton a lila talán egy kicsit jobban kíméli a szemet, ami nem árt, mert a Cyclops-kijelzők még minimum álláson is elég fényesek éjjel. Én tuti a vörös színezést raktam volna bele a gyártó helyett, az az igazi éjszaka.
  • Kikapcsolható hőképek: ha mindig csak a Black Hot/White Hot hőképeket használjuk, akkor az összes többit kilőhetjük a menüből.
  • System/Blindpixel: Ez a pixelhiba javítás, ami szintén rendszerint csak a top hőkamerák funkciója szokott lenni. Volt is rá szükségem, mert a tesztre kapott 315-ös modellben volt egy fehér dead-pixel, amit ezzel a funkcióval lehetett javítani. Bár tökéletes nem lett, de majdnem teljesen eltűnt.
  • GPS: a kamera beépített GPS vevőt kapott. Kell neki egy pár perc, mire jelet fog, de utána írja a koordinátákat a kijelzőben, megjeleníti a fotókon, és be is írja a fotó metaadataiba, illetve frissíti a pontosidőt. A megfelelő szoftverek, applikációk (pl. iPhone Fotók app) ezzel térképre tudják helyezni a hőkamerás fotóinkat. De egyébként is jól jöhet, amikor vaddisznólövésnél az ASP adatlapra be kell írni az elejtés helyének koordinátáit.
  • OSD: ha a sok info a kijelző sarkában zavaró, ebben a menüben kikapcsolhatjuk őket.
  • LED: a kamera tetején világító töltöttségjelző, vagy státusz-LED itt ki-be kapcsolható.
  • Wifi/Hotspot: a kamera kétféle adatkapcsolatot tud létesíteni a telefonunkkal, de megmondom őszintén nem teljesen értem miért különb egyik a másiknál. Az egyik, a Hotspot ugyanúgy működik, mint más hőkameráknál: bekapcsoljuk a kamera wifijét, telefonnal hozzácsatlakozunk, és lehet használni az appot, vezérelni a kamerát stb. A WIFI funkció viszont fordítva működik. A telefonunkon hozunk létre internetmegosztást (Személyes hotspotot), és a hőkamerával csatlakozunk a telefon wifijéhez. Ezzel az app pont ugyanúgy működik elviekben, mint az első módszerrel, szóval nem tudom miért jobb egyik a másiknál. Az tény, hogy ha a telefon csatlakozik a kamera wifijéhez, akkor a telefonon nem lesz net. Ha viszont a kamera csatlakozik a telefon hotspotjához, akkor megmarad a netkapcsolat, ezzel lehet, hogy lehetőségek tárháza nyílik meg, de hogy hogyan, az nekem magas. Az appos résznél még visszatérek ezekre.
  • Visszanézés: a Cyclops menüjéből lehetőség van a korábban készült fotókat és videókat a kijelzőben visszanézni, egyenként törölni, vagy a Delete All paranccsal az összeset eltávolítani.
  • +1: EIS: sajnos az EIS, vagyis az elektronikus képstabilizátor funkció csak a Magyarországon jelenleg nem kapható 640×512 pixel felbontású Cyclops 635 és 650 hőkameráknál érhető el. Pedig hasznos dolog, mert már a 335-ös modell is eléggé remegős képet ad egy kézzel használva. Ütős lenne, ha ebbe is belekerült volna a stabilizált kép. Ettől függetlenül megemlítettem, mert ilyet sem kínál más gyártó!

A kalibrálás viszonylag gyakori, de kellemesen halk, lehet automata, vagy manuális. Az elérhető hőképek szortimentje is jófajta, standard White Hot, Black Hot, Red Hot (vörös kiemelés) és Violet (lilás) mellett kapunk arany kiemelést, és szemkímélő, a Guide-nál nemrégiben megismert zöld hőképet is, bár ez a Guide-nál valóban csak zöldárnyalatos, itt a ThermTecnél viszont zöld-bíbor árnyalatos. Pozitívum, hogy talán a Violetet kivéve egyik hőképfajta se csorbítja az élességet.

A Red, Green, Golden és Violet hőképek a menüben egyesével kikapcsolhatók, ha sosem használjuk őket (ld. lenti kép). Ilyet se tud más hőkamera!

Kijelző

Ami a kijelzőt illeti, szép nagy, világos, kontrasztos OLED, ami nagyon panorámás és látványos. Ami kevésbé tetszett, hogy nem lehet elég sötétre lehúzni a fényerejét éjszaka, és hiába írják, hogy a Cyclopsok képfrissítése 50Hz, a kijelzőben látott mozgókép nem ezt mutatja. Egy Infiray vagy egy Guide kijelző a táj pásztázásakor simábban funkcionál, kevésbé szaggatós, vibráló. Ettől függetlenül nem vészes a Cyclopsé sem, amikor csak ezeket használtam, már megszokta a szemem. Csak a másik két márka hőkameráival váltogatva tűnt fel a különbség.

Van viszont egy ügyes funkciója Cyclopsoknak, amit én először zavaró hibának gondoltam, de rájöttem, hogy ez szándékos. Ha alvó módból felébresztjük a kamerát, először egy sötét, túlhúzott kontrasztos képet mutat, ahol az állatok látszanak, de a környezet alig. Kell neki úgy 1-2 másodperc, amíg kivilágosodik, és megjelenik a környezet, a táj is az állat körül. Ennek úgy hiszem az a logikája, hogy éjszaka nem belevillan egy világos kijelző a sötéthez szokott szemünkbe, hanem fokozatosan fényesedik ki, kímélve ezzel a látásunkat.

Távbecslés

Mint említettem fentebb, kétféle távbecslő van a Cyclopsokban (mindkettő lehet méter vagy yard skálázású is). A MIL olyan elven működik, mint a MIL-Dot szálkereszt, vonalak közé fogjuk az állatot és leolvassuk a becsült távolságot. 1.7m magas embert, és 70 centi magas állatot tud “mérni”, utóbbit disznóval és farkassal jelzi. Jó, hogy itt nem kell vonalakat közelíteni egymáshoz a gombokkal, csak odapasszintjuk az állatot a meglévőkhöz.

MIL-típusú távbecslés

Az AI esetében mesterséges intelligencia ismeri fel a képen az állatokat a méretük és formájuk alapján, majd kiírja föléjük a becsült távolságot. Ezt őzekkel tudtam csak tesztelni, a 25mm-es kamera esetében kb 140 méterig, a 35mm-es kamera esetében kb 160 méterig működött stabilan akkor, ha az őz viszonylag keresztben állt, és a lábaiból nem sokat takart ki a növényzet. Ha úgy állt az őz, vagy akár egy nyúl, hogy kissé formátlan volt, néha a kamera távoli embernek gondolta egy pillanatra, de inkább nem mutatott semmit. A szarvasfélék illusztrációja a távkijelzésben megtévesztő, mert zsiráfokat mutat. Én gyanítom, hogy az AI-t nem őzre, hanem dám méretű fehérfarkúra tanították be, így kicsit túlbecsüli a távokat őz esetén.

A promovideókon lehet látni ily módon lovat és embert is, de hogy disznót, illetve más állatokat felismer-e (nyulat, rókát biztosan nem), azt sajnos nem sikerült kipróbálnom, a teszt alatt nem hozott össze velük a sors. Azt viszont megfigyeltem, hogy az AI távbecslő nagyon érzékeny a precíz fókuszbeállításra.

Képminőség

Ár/érték arányban ezek a kamerák nagyon jók. A 40mK-es érzékenység és a nagy kijelző nem hazudik, élmény használni őket. Az észlelési távolságok megegyeznek a konkurenciával. (Halkan jegyzem meg, hogy a ThermTecnek a szenzort szerintem az Infiray szállítja, erre utal az, hogy ha lesz nagyfelbontású Cyclops, az 640x512px lesz, és ilyen szenzora csak az Infinek van.) Élességet tekintve szintén nem rosszak, de azért a mai Infirayekkel nem igazán érnek fel (nem is annyiba kerülnek). Ha a digitális élességjavítás alacsonyan van, akkor a lágyabb kép miatt nem, ha feltoljuk az élesítést, akkor gyakran túl harsány, pixeles, aurás lesz tőle a kép, ami élesebbnek hat ugyan, de minden más képi jellemző kissé leromlik a túlzott élesítéstől. Egy közepes beállításon tisztességes, jól használható képet ad.

Alább egy kis összevetés:

ThermTec Cyclops 315 vs. Infiray AFFO AL19

A 315 nagy kijelzős, funkciógazdag, nagyobb a látószöge, nagyobb a dinamikatartománya, viszont a kijelzője jobban vakít, kissé szaggat, a kép picivel életlenebb, és a 315-ös Cyclopsnak kisebb az észlelési távolsága, amint az AFFO-nak. Az AFFO 19 élesebb, simább a képe, nagyobb az észlelési távja, nem vakít éjszaka, cserébe kicsi a kijelzője, és nincs annyi funkciója. Az alábbi összehasonlításban az Affonak látszólag nagyobb a nagyítása, de a valóságban a kisebb kijelző miatt ez nem érvényesül. Csak a szűkebb látószög érezhető a 315-höz képest. AFFO19 optikai nagyítás kb. 1.2x (nincs pontos adat az Infiraytől), Cyclops nagyítás 1.5x.

Őz kb. 170-180 méter

ThermTec Cyclops 325 vs. Guide Kitalpha TK421

Nem teljesen igazságos összehasonlítás, mert bár mindkettő 25mm-es, de a Cyclops 12 µm, a Guide 17 µm pixelméretű, így nem azonos a nagyítás, a látószög és az észlelési táv. Mindazonáltal a 325 picivel jobban paraméterezhető, rogyásig van funkciókkal, kérdés hogy van-e rá ilyen mértékben szükség a hétköznapokban. A Guide-nak pedig picivel szebb, kontrasztosabb a képe, de inkább csak másnak mondanám. Mindkettő hajlamos az auraképzésre az állatok körül. Ellenben a növényzet a Guide-nál kevésbé részletes, kb a fatörzsek és a lombkorona sziluettje látható, a Cyclopsban pedig a szürketónusok teljes skáláját vonultatják fel a lombok és a növények (ahogy az Infiraynél is).

ThermTec Cyclops 325 vs. Infiray E3 Plus V2.0

Ezt a két kamerát nem sikerült egyidejűleg kipróbálnom, de a tapasztalatok alapján a Cyclops funkciógazdagabb, OLED kijelzős, szép szürketónusos a képe, és nem sokban marad el az Infiraytől. Az Infi képe kontrasztosabb, még úgy is, hogy a szürketónus-skálát megtartja, nem romlik tőle a képi világ részletessége. Bár ilyen ütős kontrasztot a Cyclopson is be lehet állítani, de az talán picit ront az élességén, és a részleteken. Nekem élesebbnek hatott a Cyclops alacsony kontraszttal, ahogy a Guide-ok is jellemzően, ezért szürke, lapos szinte az összes Cyclops mintafotó. Az alábbi összehasonlításokat csak azért tettem be, hogy legyen valami, de láthatóan nem egy időben, nem egy helyen és nem azonos távolságokról készültek.

ThermTec Cyclops 335 vs. Infiray E3 Max V2.0

Ezt sem sikerült egyidejűleg kipróbálnom, de azt tudom mondani ismét, hogy a Cyclops funkciógazdagabb, OLED kijelzős, szép tónusos a képe. Az Infiray pedig picivel talán élesebb, kontrasztosabb képpel, és kevésbé szaggató kijelzővel rendelkezik. A helyzet az, hogy már dukálna az Infiraynél egy X-Eye E3 Plus/Max V3.0, ugyanis az Affokon és a Zoomokon jól látszik, mennyivel előrébb tartanak már, mint amit a V2.0-ás X-eye-ok tudnak. De ezeknek egyelőre se híre se hamva.

Akkumulátor

A Cyclops hőkamerákban beépített dupla 18650-es akku van, de szervizben szükség esetén könnyedén cserélhető. Egy feltöltéssel a gyártó szerint 12 órát tudnak üzemelni, ami bőven átlag fölötti ebben a kategóriában. USB-C csatlakozón keresztül ezek is tölthetők powerbankról, szivargyújtóról stb.

Applikáció

A ThermTec Cyclopsokhoz való app neve SmartThermal. Megtalálható az App Store-ban és a Google Play áruházban egyaránt.

A SmartThermalban teljeskörűen vezérelni tudjuk a hőkamerát, kapunk élőképet és lehetőség van a szoftverfrissítésre. Ami nálam elő is fordult, az egyik kamerát a háromból sikeresen lefrissítettem próbaképpen. Annyi változás történt, hogy az alvó módot korábban dupla power-gomb nyomással lehetett aktiválni és deaktiválni, a frissítés után meg egy gombnyomással, mint bármilyen más hőkamerát.

Az élőkép nekem néha homokórázott, nem volt túl stabil a sima Hotspot kapcsolat. A fentebb említett, fordított wifis kapcsolattal meg nem is tudtam összekötni a kamerát a telefonnal, mert az app mindig azt írta ki, hogy nem lehet egyszerre több lokális hálózat. Jelentsen ez bármit is. Pedig a kétirányú wifi kapcsolatnak elméletileg (a gyártó szerint) az lenne a lényege, hogy a kamera képét élőben lehet megosztani interneten keresztül (pl. otthon ülő vadászcimborával), ez azonban nem derült ki számomra hogyan kivitelezhető.

Fontos, hogy a kamerán lévő fotókat/videókat az applikációból nem érjük el, csak azokat, amiket az app segítségével készítettünk. Így hát, ha meg akarjuk osztani, kell hozzá egy számítógép és egy USB kábel.

Mintavideók

Összegzés

Egészen különleges kamerák ezek a Cyclopsok. Abszolút pozitívumként írható fel nekik a rengeteg innovatív funkció, a kedvező ár, a jó építési minőség, a brutális akkuidő, és az olyan felsőkategóriás jellemzők, mint a nagyméretű OLED kijelző, a 40mK termikus érzékenység, a szofisztikált menürendszer, a hotpixel javítás, az applikációs szoftverfrissítés, stb. Az innovatív funkcióknak szinte külön bekezdést kellett szánni, annyi van belőlük, ezért itt csak röviden felsorolva: joystickos működtetés, kétféle távbecslés, élesítés és zajszűrés állítása, elszínezhető OLED kijelző, kikapcsolható hőképek, GPS, kijelzőben visszanézhető-menedzselhető fotók/videók, szemet kímélő, lassan világosodó kijelző, a nagyfelbontású verziókban elektronikus képstabilizátor. Ilyen szolgáltatások és ilyen képminőség ennyivel a konkurens termékek ára alatt igencsak komoly ütőkártya. Ami nem tetszett, az a jelenleg még gyengusz AI távbecslés, mert olyan távokon működik csak szépen, ahol nincs igazán jelentősége. Maximum úgy, hogy amikor a kamera már mutatja a távolságot, tudhatjuk, hogy vadászias lőtávon belül vagyunk. Nem tetszett továbbá az átlagnál kissé szaggatósabb kijelző, hogy a kétfajta adatkapcsolatból csak egy működik rendesen, és hogy az applikációból nem lehet elérni a kamerán lévő fotókat-videókat. Ezektől eltekintve igazi Best Buy márka ez a ThermTec.

A ThermTec Cyclopsok elérhetők a Hőkamera Boltban:

KLIKK IDE!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...