Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új hőkameramárka érkezett Magyarországra

Olvasási idő: 3 perc Mostantól a ThermTec Cyclops hőkamera keresők is kaphatók kis hazánkban, melyek innovatív funkcióikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Jelenleg három “küklopsz” van a kínálatban, melyek csak látószögben, nagyításban, ebből fakadóan pedig észlelési távban különböznek egymástól:

  • ThermTec Cyclops 315 – 15mm – fedett terepre, 750m észlelési táv
  • ThermTec Cyclops 325 – 25mm – vegyes terepre, 1300m észlelési táv
  • ThermTec Cyclops 335 – 35mm – nyílt terepre, 1800m észlelési táv

Mindhárom modell a legújabb 384×288 pixel felbontású, 12 µm pixelméretű VOX szenzorral szerelt hőkamera, emiatt a 15mm-es egy nagylátószögű, erdőbe, fedett terepre szánt készülék, a 35mm-es a nagy nagyítású, nyílt mezőgazdasági területekre való darab, a 25mm-es pedig átmenet a kettő közt.

Mindhárom hőkamera <40mK NETD érzékenységű, tehát az élvonalhoz tartozik, továbbá nagyméretű, 1024x768px felbontású OLED kijelzővel rendelkezik, ami szintén a legfrissebb megoldás a piacon. Beépített 2×18650-es akkujuknak köszönhetően 12 óra üzemidőt biztosítanak. Mindhárom modellben GPS vevő is helyet kapott, és IP67 védettségűek.

Node miben különlegesek még?

A ThermTec egészen innovatív funkciókat pakolt a Cyclopsokba, amilyeneket más gyártóknál még nem láttunk. Vegyük sorra:

Egyszerű használat joystickkal

A kamerák összetéveszthetetlenek a tetejükön lévő narancsszínű joystick miatt, mely egyszerű, egyujjas használatot tesz lehetővé. Általa funkciók tárháza érhető el a digitális nagyítástól, a távmérésen és hőképváltáson át, a menüzésig. Ezen kívül csak egy bekapcsoló és egy fotó/videó gombot találunk a készüléken.

AI-alapú automatikus távbecslés

A Cyclopsok különleges, mesterséges intelligenciát segítségül hívó távbecslést használnak. Ez annyit tesz, hogy ha bekapcsoljuk, a képen látható állatok fölött a kamera automatikusan mutatja a becsült távolságot az állat képen betöltött mérete (és formája) alapján. Van sima stadiametrikus távbecslés is (ha az AI nem találna fogást egy formátlan állaton, de mi tudjuk mi az), ám azt is sikerült egyszerűbbre megcsinálniuk, nem kell vonalakat közelíteni egymáshoz, mint más gyártóknál.

Kétirányú WiFi

A Cyclops kamerák egy okostelefonnal ún. kétirányú vezetéknélküli kapcsolatot tudnak létrehozni, ami azt jelenti, hogy nem csak láthatjuk a telefonunk kijelzőjén a kamera képét (és távvezérelhetjük), de ezt az élőképet valós időben megoszthatjuk másokkal is. Hogy ez milyen módon történik, azt egyelőre még nem tudom elmondani, számomra sem tiszta.

Fejlett menüfunkciók

A ThermTec kameráknak elég kiterjedt menüfunkcióik vannak, melyben olyan egyedi funkciókat állíthatunk, mint a digitális élességjavítás, a digitális zajszűrés mértéke, vagy a kijelző színtónusa, úgymint fekete-fehér, lila-fehér, kék-fehér (ez nem hőképfajta, hanem a kijelző képének színezése szemkímélés miatt).

Nem teljesen egyedi, de ritka a piacon az is, hogy a rögzített fotókat és videókat a kamerán visszanézhetjük. A Cyclops hőkamerák a megszokott White Hot, Black Hot, Red Hot és Lila (Violet) hőképeken kívül kínálnak még Green (zöld), és Golden (arany) hőképfajtát is, melyek egész jól használhatók.

Kedvező ár

A ThermTec hőkamerái egészen jó áron kerültek a piacra, gyakorlatilag minden kategóriában a legolcsóbbak között vannak. A 35mm-es Cyclops például annyiba kerül, mint az Infiray palettájában a 25mm-es E3 Plus V2.0, vagy a Cabin CBL25, míg a 25mm-es Cyclops a 19mm-es Cabinnal van hasonló árszinten. A 15mm-es Cyclopsot pedig az Infiray Affo AL19 és a Guide Track IR25 szintjére sorolták, ám előbbi kis kijelzős, utóbbi meg nem OLED, ellentétben a Cyclopsszal. Mindegyik modell megtekinthető a hokamerabolt.hu weboldalon.

A tesztpéldányok már nálam vannak, pár hét múlva jelentkezem a tapasztalatokkal.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!