Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: PARD TA32 35mm hőkamera kereső – kis testben nagy potenciál

Olvasási idő: 7 perc Nyolcadik hónapja formálódik a véleményem a PARD tenyérnyi méretű hőkamera keresőiről. Tavaly ősszel még a prototípusként érkezett 19mm-es változatot próbálgattam, de az bizony számos sebből vérzett, végül aztán nem is került a boltok polcaira Magyarországon. A gyártó azonban a visszajelzéseink alapján kiküszöbölte a csorbákat, és a jóval nagyobb nagyítású 35mm-es verzióval egészen korrekt hőkamerát alkotott, ami már az Infiray E3 Max V2.0, a Guide Track IR50, vagy a Pulsar Helion XQ50F ligájában igyekszik a vásárlók kegyeit megszerezni.

Amikor a PARD bemutatta a TA szériát (merthogy ez egy széria többféle felbontással és objektívvel, csak mindebből Magyarországra a 35mm-es 384px-es került egyelőre), igen lenyűgöző adatlapot mutattak meg. Tenyérnyi méret, 25mK NETD-érzékenység, 12 mikronos pixelméret, impresszív észlelési távolságok, nagyméretű 1024x768px OLED kijelző, cserélhető, bárhol olcsón beszerezhető 18650-es akku, IP67 védettség, fém ház. Csupa prémium jellemző, az árat tekintve pedig úgy sejtettük kedvező lesz, hiszen a PARD nem egy prémium-árazású márka. Alig vártam, hogy kipróbálhassam. Az első benyomás a kisebbik verzióról nagy csalódás volt, de a második benyomásra a 35mm-es verziónál már pozitív tapasztalatokat szereztem, jóllehet 1-2 elhanyagolható gyerekbetegség még mindig fellelhető.

Küllem, építés

Az első tenyérnyi hőkamerát a Pulsar hozta a világra az Axion formájában, aztán követte őket az Infiray a Cabin szériával, de Infiék azért figyeltek arra, hogy egy kicsit más legyen, ne tűnjön egy az egyben koppintásnak. A PARD ezzel nem annyira foglalkozott, a TA32 küllemben jobban hasonlít Pulsarék Axionjaira. (Az a nagy különbség, hogy a kínaiak ebben a szegmensben nem belépőszintű kamerákat kínálnak, mint a Pulsar.) A forma előnye, hogy jobb- és balkezesre is átszerelhető (a kézpánt), mert a ház teljesen szimmetrikus. A burkolata jóllehet oldalt műanyag, de alatta a kamera váza fémből van. Fém az objektív, fém az előlap, fém a gombokat beágyazó fedlap is (AL6061), így a készülék egy masszív darab, IP67-es védettséggel, és a műanyag burkolatnak köszönhetően nem fagy rá a kezünkre a téli hideg éjszakákon.

A tetején lévő gombok kellően nagy méretűek, kellően távol vannak egymástól, ujjak alá esnek, csendesen nyomkodhatók, ahogy a nagykönyvben meg van írva, így sötétben is jól kitapintható, jól kezelhető a hőkamera. Az objektív fókusza finoman jár, nem kell sokat állítgatni, de a kupakja ennek is bedugós gumi, bár egész merev anyagú, így nem jár le könnyen. A kupakban mágnes van, így felcuppantható a kézpánt okulár felőli részére, miközben használjuk.

Az okulárlencse jó nagy, nem torzít a széleken, ha egyenesen nézünk bele, és jó a dioptriaállítás is. Az akkut a kamera hátulján tudjuk behelyezni, ez is játszi könnyedségű, szóval azt kell mondjam, a PARD építési minősége 5-öst érdemel. Még a frontoldalon lévő csatlakozófedelet is jól eltalálták, nem az a fajta gumi, amit egyszer kinyit az ember és soha nem tudja rendesen visszazárni.

A gumi alatt egy USB-C és egy micro-HDMI csatlakozót találunk. Az USB-vel tölteni tudjuk a kamerát powerbankról vagy hálózatról, a HDMI-vel pedig kiköthetjük külső kijelzőre. Ami határozott érdekessége a PARD-nak, hogy nem belső memóriája van, hanem micro-SD kártyát kell behelyezni az elejébe, erre rögzít fotót-videót. Ez egyrészt jó, mert könnyedén áttehetjük egy számítógépre a felvételeket, másrészt rossz, mert magamból indulok ki, én mindig otthon felejtem a kártyát, ha egyszer kiszedem. Oké, igaz, én mindig mindent otthon felejtek.

Működés

A készülék egészen gyors, a gomb nyomva tartásától fogva kb. 6-7 másodperc alatt bekapcsol használatkészre. Érdekes, hogy ha nem elég sokáig nyomjuk a bekapcs gombot, akkor csak kattan egyet úgy, mint mikor kalibrál. Ilyenkor azt hinnénk, hogy mindjárt be is kapcsol, de nem. Addig kell nyomni, amíg meg nem jelenik a PARD felirat kijelzőn. Ezt azonban ne nézzük éjszaka a kamerába betekintve, mert bekapcsoláskor fehéren villan az OLED, és szétvakuzza a szemünket. Nem csak bekapcsoláskor, de alvó módból felébresztéskor is, ezért én mindig úgy használtam, hogy felébresztéskor eltakartam az okulárt a kezemmel, mert még a lest is telibe villantja. Ez tipikusan OLED gyermekbetegség, amit néhány gyártó néhány modellnél már kiküszöbölt (pl az Infiray Zoom is így indult, de megszüntették a jelenséget), mások meg hagyták így.

Amin határozottan fejlesztett a PARD a prototípushoz képest az a kezelés, mert az első verzión teljesen logikátlan volt a gombok működése, de most már jónak mondható. A három funkciógombból rövid nyomás esetén a hátsó hőképet vált, a középső a menüt hozza be, az első a digitális nagyítást végzi. Hosszú nyomás esetén a hátsó lézerpointert kapcsol, a középső videót/fotót indít, az elsővel pedig egészen ritka módon a kamerán visszanézhetjük a felvételeinket.

Minden mást a meglehetősen terjedelmes, 3-oldalas menüből állíthatunk, ahol ismét csak profi kamerákra utaló lehetőségeket találunk, sőt a PARD talán kicsit túl is tolta szerintem a testreszabhatóságot. Külön állíthatjuk a szenzor által alkotott képet (Image setting), annak világosságát (Brightness), kontrasztját (Contrast), részletgazdagságát (mikrokontraszt, Detail), élességét (Sharpness) és a hőképfajtákat innen is váltogatni tudjuk. Egy másik menüpontban (Display setting) pedig külön állítható csak a kijelző fényereje (Brightness), kontrasztja(!) (Contrast) és színhőmérséklete (Color Temperature). Ez talán már egy kissé túl sok állítandó paraméter, sőt a szenzor által alkotott kép világossága és kontrasztja 0-255-ös skálán 1-es lépésekben(!) módosítható, így egy örökkévalóságig tart eljutni a legalacsonyabb fokozattól a legmagasabbig, garantáltan megmacskásodik tőle az ember ujja.

Ez a kis PARD tud témamódokkal is szolgálni (Scene mode), Forest, City és Rain beállítás van a menüben, de én az égvilágon semmi különbséget nem láttam közöttük. Ráadásul még nem is úgy van, mint a Guide esetében, hogy mindhárom külön jegyezné meg a beállításokat, így magunk kreálhatnánk egyedi, előre beállított kép-profilokat.

Kapunk még kép a képben üzemmódot, és a készülék hanggal is tudja venni a videót. Aztán van még a menüben Auto recording és Loop recording funkció, ezeket a TA32 a PARD céltechnikáiból örökölte. Auto esetén a kamera bekapcsolást követően azonnal videót kezd rögzíteni. Loop esetén pedig 3-5-10 perces snitteket vesz fel. A PARD egyiket se javasolja állandóra bekapcsolni, mert csúnyán eszi az akkut, és inkább a céltechnikáknál van létjogosultsága, ha a vadász felvenné a lövést.

Aztán ezen kívül hibás pixel javítást indíthatunk a menüből, akár a nagyoknál, meg persze wifit kapcsolhatunk és összeköthetjük alkalmazással, amit bevallom férfiasan nem találtam, nem próbáltam.

A hivatalos akkuidő 5 óra, ez szerintem fedi is a valóságot.

Képminőség, használat

A PARD TA32 35mm-t önkéntelenül is az Infiray E3 Max V2.0-hoz hasonlítotam, hiszen nagyításban és látószögben megegyeznek, és sokáig az áruk is azonos volt.

Suta 30-40 méterre a repce szélében
Jófajta gímbika majdnem kész aganccsal a repcében, kb 60 méterre

Első blikkre nekem úgy jött le, hogy bár a képe szép, de élességben egy fokkal elmarad az Infiray élességétől. A kép részletessége, kontrasztja (értsd a növényzet, domborzati elemek láthatósag) is talán egy picit az Infiray alatt van, annak ellenére, hogy a PARD 25mK-es az Infiray E3 Max meg 40mK, ergo ebben a PARD kellene jobb legyen. Az Infiraynél az E6 V3-ak és a Zoomok 25mK-esek csak, de azokban még a letisztított agancs is látszik, míg a PARD-ban nem. Jóllehet a PARD nem is nagyfelbontású kamera. A 25mK viszont nem hinném hogy kamu, mert egy szintén teszt alatt lévő, belépőszintű 40mK-es kamerával a napsütötte meleg talajon gubbasztó nyúl nem volt észrevehető egy kukoricatábla kelésgyenge részén (ahol a hűvösebb kukorica tök fekete volt, a pár méter átmérőjű napsütötte talaj közte tök fehér), ellenben a PARD-dal lehetett látni.

Róka figyel a dagonya szélén, a vízben tükröződik. Kb. 25m
Kocák malacokkal kb. 220m lucernatáblán. Mögöttük az erdőben, takarásban lépkedő gímbika. Jobboldalt a kis pötty valószínűleg egy a kondától lemaradt malac.

Próbálgattam így-úgy állítgatni, de a fent említettek miatt annyi kombináció létezik a beállításokat tekintve, hogy simán előfordulhat, hogy többet ki lehet hozni a PARD-ból, mint amire én jutottam.

Mindettől függetlenül nagyon szép képpel rendelkező hőkamera ez, élvezet használni, és miután belépőszintű kamerákkal teszteltem egyszerre, egy idő után kifejezett felüdülés volt látni a PARD élességét és kontrasztos képét.

Gímtehén ünőkkel kb. 400 méterre a kaszálón, előtérben repcetábla
Őzek a kaszálón kb. 350-380 méterre, előtérben repce. Háttérben a szántón őzek igen messze.

A kijelzője sem vakít, ha valakit mégis zavarna, használhatja a SKY hőképet, amikor szinte minden fekete, csak az állatok és a fák látszanak. A Black Hot hőkép élessége viszont elmarad a White Hotétól és a Skytól. A B-HOT-nál egy kicsit gombócszerűvé válnak az állatok, formát veszítenek.

Amit viszont mindenképp tudni kell, hogy a PARD TA32 35mm egy igazi, nyílt terepre való, nagy nagyítású, szűk látószögű kamera.

Mint ilyen, kicsit remegős is a képe egy kézzel tartva, viszont az észlelési távolságok brutálisan jók, bőven 1000m méter fölött látszanak vele a nagyvadak. Hivatalosan 2000 méter az emberalak észlelési távja, ami bizonyára nincs messze a valóságtól, hiszen az Infiray E3 Max V2.0 is 1800 métert tud.

Mintafelvételek

Összegzés

Nagyon jó úton jár a PARD. Egy aprócska kamerába hatalmas tudást, és high-end technológiát pakolt: 12 µm 384x288px szenzor, 25mK érzékenység, nagyméretű OLED kijelző, cserélhető akku, átlag feletti testreszabhatóság, fejlett funkciók. Sosem láttam még ilyet, hogy egy hőkamerában vissza lehet nézni a videókat, vagy hogy a kijelzőt ilyen szinten lehet paraméterezni a szenzorképtől függetlenül. Van még 1-2 apró gyerekbetegség, de ezek nem idegesítőek, csupán arról árulkodnak, hogy a gyártónál még nincs sok rutin a hőkamerafejlesztést illetően, így a működést tekintve még nincs minden átgondolva a legapróbb részletekig (lásd mondjuk a 256 lépésben állítható világosság és kontraszt).

Abban a pillanatban viszont, hogy az Infiray E3 Max V2.0 ára megemelkedett, és kb 70.000 Ft-tal drágább lett a PARD-nál, helyükre kerültek a dolgok. Van amiben a PARD tud többet, képminőségben meg talán az Infiray az erősebb. Ha valakinek egy profi funkciókkal rendelkező, kompakt, cserélhető akkus, nagy nagyítású nyílt terepes kamerára van szüksége, válassza a PARD-ot, mert ezzel sem fog mellélőni. Ha egy jóval egyszerűbben működtethető, jól bevált, kényelmes fogású, kategóriájában kiemelkedő képminőséggel rendelkező nyílt terepes kell, akkor válassza az E3 Max V2-t. Aki erdőben, vagy más fedett, tagolt, dimbes-dombos terepen vadászik, aki sokat cserkel, vagy vadászíjászik, annak ez sok lesz, számukra egy kisebb nagyítású, szélesebb látószögű kamera a jó választás, mint az Infiray E3 Plus V2, az Infiray Cabin CBL25, a Guide Track IR25, vagy a Guide TK421 Kitalpha.

A PARD TA32 ide kattintva érhető el a Leitz Hungária webshopjában!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...