Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Tenyérnyi hőkamerák jönnek a Guide-tól

Hamarosan Magyarországra is megérkezik a Guide Delphinus, vagy másnéven Guide TD szériaelnevezésű keresőcsalád a belépő, és a középkategóriás szegmensbe, kompakt méretekkel, cserélhető akkuval.

A Guide Delphinus család az alábbi tagokból áll (elsőként a TD210 érkezett 225.000 Ft-os áron).

  • Guide TD210: 256×192 px, 10mm, 1.8x
  • Guide TD410: 400×300 px, 19mm, 2.2x
  • Guide TD420: 400×300 px, 25mm, 2.8x
  • Guide TD430: 400×300 px, 35mm, 4x

A fenti adatokból az élelmesebbek már le is szűrhették, hogy ezek bizony egytől egyig 12µm pixelméretű kamerák, vagyis a korábbi Guide-okhoz képest az adott objektívekkel nagyobb nagyításokat és észlelési távolságokat kapunk. A 35mm-es esetében a 4x nagyítás, és 7.8°-os látószög nagyteljesítményű, nyílt terepes kamerát eredményez. A 19mm-es és 25mm-es változatok pedig vegyes terepes kamerák a maguk 2.2x és 2.8x nagyításukkal, és 14.4° illetve 11° látószögükkel. A szenzorok érzékenysége (NETD) <50mK, képfrissítésük 50Hz, bár ez még megerősítésre vár, nincs kizárva, hogy a legkisebb TD210 modell esetében csak 25Hz.

Mindegyik készülékben nagyméretű, 1280x960px FLCOS kijelző található, még a belépőszintű, kisfelbontású TD210-ben is. Önmagukban videofelvételre, fotókészítésre nem alkalmasak, mert beépített memóriájuk nincs, de WiFi mindegyikben van, így telefonos kapcsolattal a felvételkészítés applikáción keresztül megoldható.

A Delphinusok cserélhető, 18650-es akkuval rendelkeznek, amik a legkisebb modell esetében 8, a többinél 7 órás üzemidőt tesznek lehetővé. USB-C-n keresztüli töltés is lehetséges 5V 2A teljesítményű töltővel, vagy powerbankkal. A készülékek bekapcsolási ideje mindössze 2 másodperc. A dobozban szütyőt, 1db akkut, töltőt, csuklópántot és kábeleket találunk majd.

A kis kamerák újfajta kezelőfelületet is kaptak. A csendesen nyomható gombok jól elkülönülnek egymástól, kellően kitüremkednek, és különböző magasságúak is, mindez a kényelmes használatot biztosítja akár sötétben, kesztyűben is. A power gomb mellett egy gomb jut a kijelző fényerő állításának, egy a hőképmódok kapcsolásának, egy pedig a digitális nagyításnak. Ezek hosszú és rövid nyomással különféle funkciókat is takarnak.

A készülékek mindegyike manuális fókuszálással használható, kivéve a kisfelbontású TD210-et, ami a piacon egyedülálló módon elektronikus fókuszálást kapott. Mivel ebben a kamerában apró szenzor, és széles látószögű objektív található (hatalmas a mélységélesség), így az elektronikus fókuszálás csak két fokozatú (közeli és távoli), melyből vadászaton valószínűleg a távoli fókuszt fogjuk használni az esetek döntő többségében. Itt megjegyezném, hogy az ilyen kamerákat a nagy mélységélesség miatt eddig fix fókusszal gyártották.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Kevés szó esik a hőkamerás és éjjellátó előtétekről, pedig a keresőkhöz képest elég speciális szerkezetek, így van pár dolog, amit nem árt tudni róluk....

Hőkamera teszt

A Guide e két előtéte jelenleg az egyik legolcsóbb a piacon (így a legvonzóbb), miután a hasonló kategóriájú versenytársakat az Infiray nemrégiben kivonta a...

Hőkamera teszt

A Guide pár hónapja dobta piacra a tenyérnyi méretű, cserélhető akkus Delphinus hőkamerákat, ráadásul egészen kedvező áron a mai viszonyokhoz képest. Kipróbálva őket kellemes...

Videók

Az Infiray prémiumkategóriás hőkamera-előtéteinek bemutatása.