Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Hozd el a gyereket!

“13 éves voltam, de emlékszem. Nyilván az nem volt ennyire színvonalas.” – ezt a mondatot egy látogatótól csíptem el, aki a párjának emlegette fel az 1971-es Vadászati Világkiállítást, ami 50 év után újra megrendezésre került. Vadászünnep 20 napon át a fővárosban, és az ország több pontján. Képes beszámoló.

Bár csak rövid ideig de sikerült tiszteletemet tennem az Egy a Természettel kiállítás nyitónapján. Amellett, hogy az emberfia e napon lépten-nyomon politikusokba, diplomatákba és grófokba botlott, egy igen nagyszabású és impozáns kiállításba is. Nemigen aprózták el, amit jó jelez, hogy pár óra leforgása alatt 9 kilométert sétáltam le, és fotóztam, vagy csak ámultam. És ebben még nincs benne a később nyíló FeHoVa+, ami még két pavilon a meglévő 8 mellé.

Kétségtelenül a legimpozánsabb helyszín a trófea és preparátum pavilon, ahol 1200 trófeát szemlélhetünk meg (képtelenség végignézni, bárhová nézünk trófeák hada vár), de semmiképpen ne hagyjuk ki a sarokban megbújó magyar rekordokat, ahol eredetiben(?) láthatunk olyan világrekorder nemzeti büszkeségeket, mint a karapancsai bika, vagy a martonvásári őzbak…persze a guthi dámok mellett.

Ebből a csarnokból egyik irányba az európai taxidermia bajnokság kiállítása van szebbnél szebb és ötletesebbnél ötletesebb preparátumokkal, továbbá a Blaser standja csudaszép fegyverekkel.

A másik irányba nyílik, bár nincs különösebben kitáblázva az F-pavilonban lévő Hagyományos Vadászati módok íjászattal, solymászattal (rengeteg madár van kint!), agarászattal és elöltöltőzéssel. Lehet lőni íjjal is, és elöltöltős puskával is a helyszínen!

Szintén hatalmas élmény a Hal-Víz-Ember csarnok óriási akváriumokkal és hatalmas halakkal, melyek bemutatják a hazai vízi élővilágot.

Gyönyörű a Központi Magyar Kiállítás is, ahol egy körcsarnok formájában ismerhetjük meg a legnagyobb hazai vadászokat, láthatunk néhány ereklyét is tőlük (saját puskáikat többnyire), továbbá a hazai vadfajokat bemutató poszterek alatt egy-egy kis barlang is van, ahol ezekről a fajokról nézhetünk narrált rövidfilmeket. De van itt még néhány darab a Seuso kincsekből is.

Több pavilonban is van kisebb-nagyobb színpad, itt érdemes leülni és megnézni a magyar nemzeti parkokat bemutató, igen látványosra és igényesre sikerült természetfilmet. Szerintem folyamatosan vetítik, amikor nincs külön előadás.

A legnagyobb A-pavilonban van a nemzetközi kiállítás, több ország standja, ezek közül talán a legimpozánsabb Romániáé, Szerbiáé és Lengyelországé. Itt is láthatunk különleges trófeákat.

Szinte minden helyen vannak VR-standok, szimulációs játékok. Nem csak ezek miatt, hanem összességében látható volt, hogy a helyszínre érkező gyerekek számára varázslatos az egész kiállítás, szóval kár lenne kihagyni.

Egyelőre ennyire futotta, bízom benne, hogy lesz még folytatás itt a blogon.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vélemény, ajánló

Ebben az írásban igyekszem a Világkiállításról objektív képet festeni, mert ezt nem sokan tették meg ebben az országban. A kormánypárti média egekig magasztalta, az...

Hőkamera teszt

Egy ideje már a boltokban az Infiray csúcskeresőjének 3. generációja, bár lassan trónfosztás is lesz, hiszen a Zoom modell még erre is rátesz egy...

Vélemény, ajánló

4 napot töltöttem már az Egy a Természettel kiállításon, így összejött némi anyag egy újabb beszámolóhoz.

Tesztek

Nem mindenki ég a "képküldős" lázban, ekképpen van még piaca az olcsó(bb), nem képküldős, magyarán szólva "kimászkálós" vadkameráknak. Ennek egyik legújabb generációja az UOVision...