Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

A fixpengés hegyek jobbak, mint a nyílók. Itt a bizonyíték!

Olvasási idő: 6 perc A fenti címmel jelent meg egy alapos elemzés az amerikai Field&Stream webmagazin hasábjain, Will Brantley szakíró és terméktesztelő tollából. Hasznossága okán az alábbiakban leközlöm az írás magyar fordítását.

Borítókép: Field&Stream / Írta: Will Brantley

Fixed-Blade Broadheads Are Better than Mechanicals. And Here’s the Proof – címmel találjátok meg az eredeti írást, mely így szól ékes magyar anyanyelvünkön:


“Az elmúlt két évben körülbelül 4000 dollár értékű új vesszőhegyet pusztítottam el az éves vadászhegy tesztjeink keretében. 33 különböző modellt teszteltem – fixpengést, nyílót, csigás íjhoz és számszeríjhoz valót vegyesen – pontosság, konzisztencia, élesség és tartósság szempontjából. A mechanikus, vagy nyílóhegyeket megbízhatóság szempontjából is. (A tesztekről és az eredményekről itt olvashatsz a számszeríjak, és emitt a csigás íjak vonatkozásában.)

A leghasznosabb információ számomra nem is feltétlenül az, hogy egyik vagy másik hegy a jobb, mindinkább az összkép, amit a végén kapok. Most pedig, hogy két éven túl vagyunk, a legfontosabb benyomásom nem más, mint amit mindig is hittem: a fixpengés vadászhegyek egész egyszerűen jobbak, mint a nyíló pengék.

Többévnyi tesztelés és terepen szerzett tapasztalatok a fix penge felé húznak

Mielőtt bárki vitázna, vagy sikítozna, némi háttérinfó: 24 éve vadászom íjjal, és többtucatnyi vadat hoztam terítékre mechanikus vadászhegyekkel. Használtam Rage-eket, NAP-eket, Blood Sportsokat, meg talán néhány olyat is, amit már el is felejtettem. Nem emlékszem rá, hogy valaha is elveszítettem-e mechanikus heggyel lőtt vadat úgy, hogy azért a vadászhegyet lehetett volna hibáztatni. (Ami azt illeti, nem hiszem, hogy valaha is veszítettem el vadat mechanikus heggyel lőve. Pont.)

Nem azt állítom tehát, hogy nem működnek, még csak azt sem, hogy nem jól működnek. De láttam őket kudarcot vallani. Rengeteg “hivatali” vadászaton vettem részt más szakírókkal, nem beszélve a helyi barátokkal folytatott vadászatokról, továbbá több évet dolgoztam utánkereső kutyával. Pár éve már hivatásos vadászkísérő vagyok. Mindez azt jelenti, hogy tonnányi vércsapát követtem már más vadászok lövései után. És hát kétség nem fér hozzá, hogy több elveszett vadat láttam nyíló pengével meglőve, mint fix pengével.

Nem én vagyok az egyetlen aki ezt látta. Charles Hart, aki a Hart Farms húsfeldolgozót üzemelteti Kentuckyban (ő adja a marhabordákat a hegytesztjeinkhez) többszáz vadász által elejtett szarvast kezel minden évben.

“A legtöbb hozzánk érkező szarvast lőfegyverrel ejtik el, és nem tudom megmondani hány nyíló pengét szedünk ki belőlük” – mondja. “Ezeket íjjal lőtték meg, de túlélték, hogy aztán golyó által kerüljenek terítékre. Minden évben körülbelül egytucat nyílóhegyet találunk bennük, és csak alkalmanként egy-egy fixpengés hegyet. Ha fixpengét találunk, az többnyire egy nagyon szerencsétlen lövés okán került oda, ellenben rengeteg nyíló pengét találunk egyenesen a lapockába szorulva. Sokáig nem tartottam meg őket, de mára egész szép gyűjteményem van a boltban.”

Az átütőerő a kulcs – lehet, hogy rossz helyre célzol?

Iron Will SX125 heggyel szerelt tesztvessző átrepült a marhabordán és majdnem a mögé helyezett vesszőfogón is – Fotó: Field&Stream

Na várjunk! Ez a tanulmány azt állította, hogy azok a vadászok, akik nyíló pengét használnak, kisebb arányban veszítenek el vadat, mint azok, akik fix pengét. Plusz nézd meg a mechanikus hegyek vágásméretét, vitatkoznak majd egyesek, meg a sok véres promóvideót. Fix pengével nem látni ekkora lyukakat.

Ezek közül csak néhánnyal vitatkoznék annyiban, hogy szerintem sok vadászíjász rossz helyen tanulta megcélozni a vadat. Ha a bordákat célzod a vállhajlat mögött, a tüdő hátulját fogod eltalálni. Két inch-el elvétve már a májnál vagy. Az anatómia nem hazudik. Ebben a “rögtön a váll mögött” zónában könnyű a behatolás, a találat halálos sebet okoz, és a nyílós pengéknek – bizony – előnyük van. (Sőt, a legnagyobb előnyük az óriási össz-vágófelülettel rendelkező hibrid hegyeknek van, amik egyszerre fixpengések és nyílók.)

Ám a legerősebb vércsapák, és a legrövidebb utánkeresések a tüdő első harmadából keletkeznek, közel a szívhez. Itt gyülekeznek a keringési rendszer legnagyobb erei. Ez a terület a vállak között helyezkedik el, és erős izmok meg némi csont védi (nem annyi, mint sokan hiszik). Ez jóval előrébb található, mint ahová sok vadászíjász kényelmesnek érezné a célzást. De ha ezen áthatolunk bármilyen pengés heggyel, a vércsapa bőséges, az utánkeresés pedig rövid lesz.

Az átütőerő a kulcs. Egy jó fixpengés hegy a 60 fontos, 28-inches húzáshosszú íjamból lőve nem okoz problémát, de ugyanez a lövés a legtöbb nyílópenge-koncepciót bizony kihívások elé állítja, és a tesztjem ezt rendre meg is erősítették számomra. Nem csak ez az egyetlen, ami miatt azt állítom, a fix pengék jobbak. Íme további három ok.

A mechanikus hegyek pengéi hajlanak és törnek

A marhabordába lőtt hegyek közül a fix pengések jobban teljesítenek, mint a mechanikusok – Fotó: Field&Stream

A vadászhegy tesztek legkeményebb része a marhaborda-teszt, ahol egy friss oldalast függesztek a célzóna elé, és egymás után lövöm át rajta a vadászhegyeket, amíg el nem használok egy csomagot. Eztán kielemzem az eredményeket. A marhabordán lehetőség van megmérni a vágászélességet a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt, így képet kapunk arról, hogy valódi húsban és kemény csontban hogyan viselkedik a hegy és a penge.

Azok a hegyek keltik fel az érdeklődésemet, amik tiszta vágást, és törött csontokat hagynak maguk után. Ha lyuk még nagy is, az még jobb. Ha a hegy mindezek után még éles és újra használható marad, az a jó teljesítmény egyértelmű bizonyítéka. A vadászhegyek pengéi általánosságban véve nem túl tartósak, és hát a nyíló pengék a legtörékenyebbek – amint elérik a marhaborda csontjait, szinte minden alkalommal elhajlanak, néha el is törnek. A korrektség kedvéért azért jegyezzük meg, hogy még így is átrepülnek rajta, de nem mindig. Néha ez a sérülés kellőképpen lelassítja őket ahhoz, hogy megakadályozza az áthatolást, vagy kisméretű kimeneti nyílást okozzon úgy, hogy a pengék bent maradnak a bordák között.

Az elmúlt két év tesztelései során mindössze a hegyek 40%-a élte túl sértetlenül a marhaborda tesztet – köztük a fixpengések. De csak 9%-a élte túl a mechanikusok közül. Máshogy megközelítve, a nyíló hegyek 75%-a kapott három, vagy kevesebb csillagot a tartósság kategóriában. Három csillag jelenti azt, hogy a pengék meghajlottak, vagy sértültek, de áthatoltak a bordán, tették a dolgukat, és néhány új alkatrésszel javíthatók maradtak. Egy csillagot érdemel az, ami annyira megrongálódott, hogy az befolyásolta az átütőerőt, a teljesítményt, és kukába is kellett dobni őket a végén.

A mechanikus hegyek nem garantálják a pontosságot

A lövés elhelyezése felülmúlja a vadászhegy típust. Ezzel soha nem vitatkoznék. Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a vadászok a mechanikus hegyek felé húznak az, hogy azt gondolják, ezek jobban repülnek. Ami általánosságban véve igaz is. A tesztjeim során 20 vadászhegy kapott a pontosságra tökéletes 5-csillagot, ami azt jelenti, hogy úgy repültek, mint a terephegyek. Ebből a 20-ból 13 volt nyílópengés hegy. A legtöbb nyíló hegy 4-csillagot kap az 5-ből, ami azt jelenti, hogy 1-2 inch eltéréssel repülnek a terephegyhez képest.

De vannak kivételek. A múlt év két legrosszabb pontosságot produkáló hegye mechanikus hegy volt, és vannak fixpengés hegyek, amelyek pont olyan jól repültek, mint a nyíló hegyek, különösen csigásíj sebességeknél. A legnagyobb pontossági eltéréseket a széles pengéjű fix hegyek esetében – mint a Thunderhead 125, vagy a TruGlo Titanium Quad Cutter – csak 400 fps feletti számszeríj sebességeknél tapasztaltam. Másfelől néhány kompaktabb méretű fixpengés hegy – mint az Iron Will SX125, vagy a Wasp Mortem – a valaha látott legjobb repülési pontosságot nyújtotta az eddig tesztelt vadászhegyek közül.

A WASP Mortem a szerző pontosság tesztjén kiemelkedően jól teljesített

Ha számszeríjjal vadászol, különösen, ha 50 yardnál messzebbre lősz (mert lősz, tudom jól), meglehet, hogy rá kell szánnod némi időt, hogy leteszteld a pontosságot a vadászhegyeiddel. Simán meglehet, hogy egy fixpengés hegy jobb pontosságot ad, mint bármi más, a további előnyei pedig egyértelmű választássá teszik.

A mechanikus hegyek drágák a fixpengésekhez képest

Iron Will

Azok a bizonyos Iron Will vadászhegyek darabonként 33 dollárba kerülnek. Fenébe. De élettartam garanciát adnak rá, és nagyon könnyű újrafenni őket. A legtöbb fixpengés vadászhegy ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik: újraélezheted őket, vagy könnyedén ki tudod cserélni bennük a pengét. Kicserélheted a mechanikus hegyekben is, de nem olyan egyszerűen, hogy kicsavarsz egy csavart, és az új penge magától beilleszkedik a pontos helyére. Ehelyett valószínű, hogy pengerögzítőket kell cserélned, O-gyűrűket, gallérokat, neadjisten rugókat újraillesztened, és ki tudja még mit. Néhányban mechanikus penge-ellenállást is kell állítanod egy imbuszkulccsal. És mindezt egyetlen vesszőfogóra küldött gyakorló lövés után is akár.

Véleményem szerint ez egy nyűg, ami miatt sok vadász nem gyakorol a mechanikus hegyeivel. Ez az én véleményem. De a vadászidény során, ha gyakorolok, azt a pengés hegyeimmel teszem. Az erdőben meg szeretek vadat lőni. Múlt évben öt fehérfarkút, két disznót és egy pulykát lőttem. Ha mindezt az idei teszt legdrágább mechanikus hegyeivel tettem volna, és magam fizettem volna (igen, ingyenes termékmintákat kapok a tesztelésekre), 160 dollárral lennék most rövidebb, de legalábbis vennem kellett volna jónéhány cserepengét és alkatrészt.

Máris nem tűnik olyan rossz üzletnek egy 100 dolláros csomag vadászhegy, élettartam garanciával, amit szükség esetén a lesen is újra tudsz élezni. 3 darab a cserélhető pengés Wasp Mortemből – ami nagyon jól szerepelt a tesztemen – 33 dollárba kerül.

Egyszóval a fixpengés hegyek jobbak.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog első adása. Az aktuális témánk...

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...