Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Új belépőszintű kamera az Infiraytől, megérkezett az E2n V2.0

Olvasási idő: 3 perc Frissítette az Infiray a belépőszintű modelljét, az E2n-t. Az eddig is népszerű, olcsó kereső-hőkamera szinte minden ízében megújult, jobb és fejlettebb lett, így méginkább remek választásnak tűnik a 200-300.000 Ft közötti szegmensben.

Az új Infiray E2n V2.0 több fontos változtatást hozott magával úgy, hogy az ára továbbra is nagyon kedvező, 250.000 Ft. Ezek az alábbiak:

Nagyobb felbontású, modernebb szenzor

A korábbi 240×180 pixeles, 17 µm pixelméretű szenzor helyett a V2.0 modell megnövelt felbontással, és modernebb, 12 mikronos pixelmérettel rendelkezik. Az új felbontás 256×198 pixel, ami nem nagy lépés, viszont a 12 µm-ra ugrás igen, hiszen ezzel nőtt a kamera nagyítása, és észlelési távolsága.

Nagyobb észlelési távolság

A 13mm-es F/1.0 fényerejű objektív nem változott, de a 12 µm-os rendszer miatt a nagyítás 1.24x-es lett a 0,93x-os helyett. A korábbi 476 méteres észlelési táv is jócskán megnőtt emiatt, ugyanis az E2n V2.0 675m-ről látja már az emberalakot, vagy bármilyen 1.7×0.5m-es hőforrást. Ez majdnem megegyezik a magasabb kategóriás E3n-nel, persze azért a kisebb felbontás miatt képélességben nem azonosak, továbbá az E2n V2.0 képfrissítése csak 25Hz, míg a komolyabb hőkameráké 50Hz, így a kép egy valamivel szaggatósabb drágább kamerákénál. Ezt azért nem kell drámainak elképzelni, a drámai az az USA-ból származó, importkorlátozások miatt lebutított 9Hz-es hőkamerák képe, ami valóban darabos.

Az új szenzor, és a meglévő optikai rendszer miatt a látószög 13.5° lett a korábbi 17.8° helyett, így a nagyobb nagyítás és a szűkebb látószög.

Szarvasmarhák a távolban, kb. 1000 méterre (Telefonnal a kijelzőbe fotózva készült, a valóságban a látott kép eltérő lehet!)

Jobb érzékenység

A 2021-es év óta minden Infiray hőkamera 40mK NETD érzékenységű, így az E2n V2.0 is. Ez mostoha időben használatkor (köd, pára, poros-szeles idő) teszi alkalmazkodóbbá a készüléket.

Jobb akkuidő

A 12 µm persze az akkuidőnek is jót tett, pedig ezeknél a kameráknál már eddig sem volt rossz dolgunk e téren. Míg korábban 15 órát tudott az E2n (és az E3n is), addig az új V2.0 20 órás akkuidővel büszkélkedhet, ami azt hiszem piacvezető teljesítmény. Ez már tényleg az az akku, amit normál használat esetén tudni se fogjuk, mikor töltöttük utoljára.

A kijelző továbbra is 720x540px méretű, a kis felbontás miatt pedig csak 2x-es digitális nagyítást kapunk. Az E2n V2.0-nál is találunk inaktív állapotban kapcsolható zseblámpát a kamerán, illetve lehetőség van a kijelző fényerőt állítani, meg persze hőképfajtákat váltogatni. A kalibráció lehet manuális, vagy automatikus. A kamera által alkotott képet sajnos ennél a modellnél nincs lehetőség felvenni, az USB-n keresztül csak tölteni lehet, Video-OUT üzemmódja nincs. A kamera önmagában sem fotó, sem videófelvételre nem képes, és nem került bele WiFi csatlakozás sem, így telefonos applikációval sem használható. Cserébe viszont rendkívül kedvező áron kínálják, és nagyon egyszerűen kezelhető, sokat bíró kis készülékről van szó.

Első teszteredmények

Az első próbák alapján az érzékenység és a kontraszt nagyon jó a kategóriájához képest (meg más kategóriákhoz képest is), de az E2n V2.0 élessége elmarad az E3n-étől. Kis gyakorlattal körülbelül 280-300 méterig, ideális pozícióban max 320-350 méterig lehet vele megkülönböztetni az őzet a disznótól, de az egyértelmű megkülönböztethetőség nagyjából 250 méter lehet. Ugyanakkor az állatok még nagyon messziről is látszanak, 800 méterre legelő őzeket is lehetett nagyon halvány pöttyként látni az első tesztnapon az E2n V2.0-val, de 300 méter fölött a nagyvad már csak folt. A nagyobb nagyítása, és szűkebb látószöge már vegyes terepes kamerának sejtetné az E2n-t, de a kis felbontás miatti gyengébb élesség ezt nem segíti elő. Így az E2n véleményem szerint továbbra is inkább szóróra, erdőbe, fedett terepen történő cserkeléshez, vagy vadászíjászathoz javallott, oda viszont szerethető készülék a kis mérete, könnyű súlya, kiváló kontrasztja, brutális akkuideje, egyszerű kezelhetősége és extra halk működése miatt.

Az Infiray E2n V2.0 hőkamera keresőt 250.000 Ft-os áron ide kattintva találjátok a Leitz Hungária webshopjában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...