Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Így lehetsz vadászíjász

Olvasási idő: 6 perc Október-november hónap a Vadász Blogon a vadászíjászat szellemében telik. Egy olyan vadászati formáéban, amit sokan nem ismernek, sokan félreértenek, miközben a vadászat talán legszebb, és legizgalmasabb formájáról beszélünk. Olyan ősi vadászati mód ez, ami a természetbe illeszkedés legelemibb, legnyersebb és legkalandosabb formáját testesíti meg, de a 21. század olyan modern köntösbe öltöztette, hogy azzal bármelyik fiatal vadász azonosulni tud. A vadászíjászat egy folyamat, aminek minden elemét, lépését élvezheti az ember, a vad elejtésének élménye pedig sokszorosa a lőfegyverhez képest. A mai cikkben lássuk hogyan tudsz ma Magyarországon íjjal vadászni legálisan és etikusan.

A íjas vadászat Magyarországon 1993. óta engedélyezett, Európában elsők közt fogadtuk be ezt a vadászati módot. Jóllehet hagyományos vadászati módként emlegetik itthon, de az íjászatban mára olyan modern technológia fejlődött ki, hogy azt némely esetben inkább lehet nevezni “elemi vadászati módnak”, mint hagyományosnak. Más mint az elöltöltőzés, és más mint a solymászat, utóbbinál elsősorban a madár vadászik, a vadász pedig együtt él és dolgozik vele. Az íjászat nem ilyen. Ez egyben technikai és ügyességi sport, és épp olyan szenvedély, mint a solymászat. Ennek ellenére a megítélése Magyarországon gyakorta még nem túl rózsás. Tapasztalataim alapján bár a törvény engedi, és a hazai vadászok döntő többségének is szimpatikus, de sokan – főleg az idősebb korosztály – ennek ellenére tart tőle. Ezen szeretne a Vadász Blog lehetőségeihez mérten változtatni: elmondani, megmutatni az élményt, eloszlatni a tévhiteket, és bevallani a hibákat. Tájékoztatást adni. Mindezt azért, hogy őszintén, tiszta lapokkal játsszunk, illetve azért, hogy a fiatal vadászgenerációnak ne tévhiteket adjanak tovább.

Törvényi és etikai feltételek

Vadászíjász úgy lehetsz, hogy teljesíted a törvényi és az etikai, morális követelményeket. Pont, mint a vadászat lőfegyveres formájában. A törvényi rész abból áll, hogy először is állami vadászvizsgát kell tenni. Ha csak és kizárólag íjjal szeretnél vadászni a későbbiekben, akkor a fegyveres lőgyakorlattal kapcsolatos része a vizsgának nem kötelező. Ha már megvan a vadászvizsgád, és kiváltottad az éves vadászjegyet, akkor kell még egy különbözeti vadászíjász vizsgát is tenned. Ezt újabban évente háromszor szervezi a Vadászkamara Gödöllőn és Nyíregyházán. Utóbbin Lukács Tamás, egy régi motoros, tapasztalt vadászíjász és szakember vezetésével, Gödöllőn pedig egy Ambrózy Árpád nevű, óriási vadászíjász tapasztalattal, és rendkívüli vadász életúttal rendelkező úriember közreműködésével, aki vadászíjász berkekben nagy elismertségnek örvend. Nem csak a tapasztalata miatt, hanem azokért az erőfeszítésekért, amiket az elmúlt 30 évben társaival a magyar vadászíjászati kultúra és jogszabályi környezet kialakításért tett/tettek. Többek közt neki köszönhetjük, hogy ma íjjal is vadászhatunk Magyarországon. A vadászíjász vizsga európai színvonalú, akkreditált, a kiadott bizonyítványt a világ legtöbb országában elfogadják, miután egy nemzetközi vadászíjász szervezet áll mögötte.

A vizsgára a Vadászkamara központi szervezetnél kell jelentkezni, az azt megelőző opcionális, de ajánlott tanfolyamra Ambrózy Árpádnál (Gödöllő), vagy Lukács Tamásnál (Nyíregyháza).

Elérhetőségek a cikk végén!

A hivatalos kiegészítő íjászvizsga írásbeli, szóbeli és lövészet részekből tevődik össze. A lövészetre a felkészülést érdemes pár hónappal a vizsga előtt elkezdeni egyénileg, szintúgy az elméletire is. Az írásbeli és szóbeli vizsgára hivatalos tankönyvből lehet készülni, de emellett(!) ajánlom mindenkinek a vizsgát megelőző opcionális tanfolyamot. Amellett, hogy megtanítják az elméletet, és minden nap lehet vizsgakörülmények közt gyakorolni, marha jó buli, és rengeteg hasonszőrű embert lehet megismerni az ország minden részéről. Kár kihagyni!

A gyakorláshoz és esetleg a későbbi vadászathoz szükséges íj és vesszők kiválasztását első körben bízd szakemberre! Keress fel egy íjászboltot, ahol segítenek, és bújjad a szakirodalmat, videókat a témában Te magad is! Lesznek boltok, ahol azt fogják javasolni, hogy először járj el edzésre, hogy megtanuld a helyes mozgáskoordinációt, és ne a pontatlansághoz vezető, rossz szokások rögzüljenek be. Ez egy jó módszer, de ha nincs lehetőséged rá, az sem tragédia. Számos szakirodalom van a neten magyar nyelven is, angolul pedig YouTube videók garmadája található a témában. Tanulmányozd ezeket, és megtudhatod milyen helyes szokásokat kell kialakíts a lövéshez, és milyen helytelen szokásokat kerülj. Testtartás, kéztartás, kihúzás, célzás, oldás, stb. Ezek fontos dolgok az íjászatban!

Ambrózy Árpád a vadászíjász tanfolyamon
Lőgyakorlat állatalakos lőlapokra a gödöllői vadászíjász vizsga helyszínén

A vizsga egyébként nem nehéz, de nem is könnyű. Vannak dolgok, amiket pontosan be kell biflázni, az 50 kérdéses teszten 10-et lehet maximum hibázni a praktikus, vagy épp technikai jellegű kérdésektől kezdve az íjásztörténelemig és a vad-anatómiáig bezárólag, és bizony lőni is tudni kell. A lövészeti rész alapkövetelménye pár hónapnyi gyakorlással elsajátítható, amennyiben hetente pár alkalommal van alkalmad lőni. Nem kell órákat kint lenni, egy gyakorlás legyen 30-40 lövés, főleg az elején, amíg az izomzat nem szokik hozzá a speciális terheléshez. Utána úgyis elfáradsz és szétesik a mozgásod, így nincs értelme többet erőltetni.

A vizsgán 8 különböző lőállásból kell 3-3 vesszőt kilőni állatlakos céltáblára, melyen a találati zóna mérete a távolság függvényében változik:

  • 5 és 10m távon 7,5cm átmérő
  • 15 és 20m-en 15cm átmérő
  • 25 és 30m-en 22.5cm átmérő
  • 35 és 40m-en 30cm átmérő.

Irányzék nélküli nem csigás íjjal vizsgázók a 30 és 40m-es lőállást kihagyhatják, helyettük a 25 és 35m-est kétszer kell teljesíteniük.

Sokan a 30-40 méteres távoktól félnek, de javaslom a kisebb lőtávokat is gyakorolni, ugyanis 5-10 méteren beletalálni a 7,5cm átmérőjű körbe pont annyira szivatós, mint 40 méterről a 30 centisbe. Ha nem hiszed, próbáld ki az 5 métert! Ezeken a rövid távokon a vessző még máshogy viselkedik, és az irányzék magassága miatti parallaxhatás is érvényesül!

Minden találati zónába jutott vessző 10 pontot ér, így egy lőállásban max. 30 pont szerezhető. A találati zónán kívül becsapódott vesszők 0 pontot érnek. 110-150 pontig a vizsgázónak ismételnie kell a helyszínen. 160 ponttól lehet átmenni a vizsgán.

Az oktatók ugyanakkor gyakran elmondják, hogy aki valóban vadászni akar, annak azért illik a lövészet vizsgát max pontszám környékén teljesítenie. Értsd, ha éppcsak átmentél a lövészeten, akkor örülhetsz, de a tényleges vadászat előtt sürgősen kezdj el gyakorolni, és etikus vadászatra alkalmas szintre felfejleszteni a lőtudásod, mert ami a pályán, szabályos lövő-pozícióban, kiadós ebéd után, a meleg szobából kiballagva a napsütésbe elegendő a sikerhez, az a téli erdőben, vadászláztól remegve, guggolva, féltérden görnyedve, lefagyott ujjakkal nem lesz az. A jó vadászíjász amúgy is rendszeresen gyakorol! Nem lehet megúszni úgy, mint puskával, hogy évente egyszer, vagy egyszer sem mész ki a lőtérre. Szerencsére íjjal kicsit egyszerűbben kivitelezhető a gyakorlás, és élvezetesebb is, mint puskával.

Ha sikerült a vizsga, és bepecsételték a vadászjegyedbe a kiegészítést, lehet menni íjjal vadászni legálisan, már csak egy minimum 50# húzóerejű íj kell hozzá, ha nagyvadra is szeretnél vadászni, bár valószínűleg ez a vizsgán már nálad volt. Ez az a íj-erősség az, amit egyezményesen megállapítottak annak idején, mely pontos lövés, és megfelelő vessző/hegy használata esetén biztos elejtést ad a hazai vadfajoknál. A vizsgán lemérik az íjadat, hogy megvan-e 50 fontos. Csak egy tipp: érdemes is a vizsgára ennyin hagyni, még akkor is, ha erősebb íjat is ki tudsz húzni. Céllövészethez bőven elegendő, és nem fogsz annyira elfáradni a 24. vesszőig.

Eddig a törvényi része a dolognak.

Fotó: Austin Thomas (Mathews Facebook oldal)

Az etikai, morális része pedig (majdnem) ugyanaz, mint a vadászat egészében. Innen kezdődik a holtig tartó tanulás, fejlődés, hogy elérj egy szintet, amire azt lehet mondani, “vadászíjász”. Nagy a pofám, de ezen a szinten még én sem vagyok. De légy óvatos! Ne menj bele bizonytalan helyzetekbe, mert a vadászíjászt itthon százszor kritikusabb szemmel figyelik, mint a puskás vadászt!

Ha a lőfegyveres vadász sebez sokat, akkor csak legyintenek, és kikiáltják bénának, vagy épp szidják a kalibert, a puskát, meg a távcsövet, de ha az íjász sebez, akkor jónéhány vadász szemében maga lesz a megtestesült ördög, egy kalap alatt a vadászíjászattal!

Hogy hova menj vadászni, az egy másik kérdés

Ha bérvadászol, akkor keresgélj olyan helyeket az országban, ahol fogadnak vadászíjászokat. Nem sok van, de azért akad jópár, még akár állami erdészeteknél is van lehetőség. Magyarnádorban például van olyan szabadterület, ahol csak vadászíjászokat fogadnak szinte egész évben, és erre is rendezkedtek be (lesek például). De az is lehet, hogy a szomszéd vadásztársaságnál is engedik, csak nem híresztelik. Bérvadászat esetén ne gondolj óriási összegekre, mert hidd el nekem, íjjal a kezedben maga a vadászat fog érdekelni, nem pedig a trófea! Egy süldőnek, malacnak, vagy sutának is úgy fogsz örülni, mint puskával egy érmes bikának. Süldőt, tarvadat meg a legtöbb helyen 10-20.000 Ft-os áron lehet lőni.

Ha tag vagy valahol, akkor érdemes átböngészni a háziszabályzatot, hogy nincs-e letiltva az íjas vadászat nálatok. Alaposan nézd át a HSZ-t, mert sokszor nem úgy írják le, hogy “íjjal vadászni tilos”, hanem azt írják, hogy összeségében a területen csak lőfegyvert lehet használni, vagy épp milyen vadfajra mivel szabad vadászni, és ami nincs felsorolva, az tiltott. Ha mindenhol lőfegyvert emlegetnek, akkor bukó, mert az íj hivatalosan nem lőfegyver. Ha ez ellen vétesz, az fegyelmi eljárást vonhat maga után, aminek előbb-utóbb kirúgás lesz a vége, függetlenül attól, hogy a törvény ellen nem vétettél. A vadásztársaságnak, mint önálló (sport)egyesületnek joga van a háziszabályzatában a törvénynél szigorúbb feltételeket is megszabni, amennyiben az nem ütközik a törvénybe. Ha viszont nincs leírva, csak azt mondják, hogy “nem szeretjük”, akkor dönts belátásod szerint. Ha mégis belevágsz, bizonyosan nem leszel népszerű a tagok körében, de nem vétesz semmilyen szabály ellen. Szerencsére azért nagyon sok olyan VT van az országban, ahol jó esetben üdvözlik a vadászíjászatot, rossz esetben csak elfogadják, nem érdekel senkit, csak ne csinálj kárt. Utóbbi esetben még arra is van remény, hogy körültekintő és etikus íjas vadászattal a tagok megbecsülését is kiváltod idővel.

Ezek tehát a törvényi és morális követelményei a vadászíjászatnak Magyarországon. Az eszközigény már egy másik téma. Az már az út része, mire megtanulod milyen íjak vannak, milyen vesszők vannak, eligazodsz a hegyek, irányzékok, kifutók, mobil lesek, íjhangolás, és még megannyi más trükk és titok világában…

De ezt az utat bizony már élvezni fogod! 🙂

Elérhetőségek:

  • Íjász tanfolyam: Ambrózy Árpád, +36 20 488 0582 / ambrozy.arpad@gmail.com
  • Vadászkamara: info@omvk.hu

Kedvcsinálóként itt egy amatőr kisfilm, ami a 2019-es vadászíjász vizsga hétvégéjén készült az egyik vizsgázó srác szemszögéből mutatva:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...