Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Gyorsteszt: Minox X-Range 10×42 távolságmérős keresőtávcső

Olvasási idő: 6 perc Évekig a prémium márkák kiváltsága volt a beépített távmérővel rendelkező keresőtávcső, de ez mára megváltozott. Egyre több középkategóriás modellbe építenek be hasznos lézeres távmérőt, legutóbb a Minox rukkolt elő az X-Range típussal. De vajon jól működik-e?

Magam is beszámoltam már róla, hogy az elmúlt időszakban a Minox jócskán megújult. Először költöztek, aztán honlapot, és kicsit arculatot is váltottak, majd átszabták a teljes termékpalettájukat. Ez utóbbi egyik eredménye a Minox X-Range, ami az új, a cég berkein belül csúcskategóriának számító X-HD távcsőszériára épülő, de beépített lézeres távmérővel rendelkező modell (Frissítés: nem az X-HD-re épül, még csak nem is azonos gyárban készül). Az X-HD-k még nem jártak nálam (időközben igen), ellenben az elődjükből, a korábbi BL-HD-ból többet is próbáltam, egy 8×56-os verzióval pedig pár évig vadásztam. Az egy szuper széria volt, az új X-HD-k pedig valószínűleg még jobbak lesznek (Frissítés: sajnos nem, ugyanaz, mint a BL-HD csak más névvel). Gondolom ezt abból, hogy az áruk a BL-HD-khoz képest feljebb csúszott egy kicsit, és megjelent bennük az ED lencsetag (Frissítés: a BL-HD-kban is volt ED lencse). Aztán kezembe került az X-Range, és azt tapasztaltam, hogy építési minőségben is feljebb lépett a Minox a zászlóshajó modellekkel. Eddig se volt rá különösebb panasz, de felületkezelés még jobb lett, a kitekerhető okulárok még minőségibb érzetet keltenek, a fókuszgyűrű még finomabb járású lett, mint eddig volt. Igazi prémium sugallata van már az X-Range-nek, ha kézbe vesszük.

Kezelhetőségét, küllemét tekintve érdemes még megemlíteni, hogy ez az X-Range a Minox távcsövek kis köpcöse. 10×42-es létére bár külső méreteit tekintve nem tűnik nagynak, de vaskos, és nem egy könnyű példány. A konyhai mérlegen elkerülte az 1 kilót, és ha valakinek közel ülő szemei vannak, emiatt össze kell tolnia a távcsövet, annak még szűkösebb lesz a fogás rajta, mert a hüvelykujjaknak nem sok hely marad.

Kinyitva
Összecsukva

A távmérés működtetéséhez szükséges elemet (CR2) a fókuszállító gyűrűbe rejtették, de ezen, és a két funkciógombon kívül semmi nem utal arra, hogy ez egy távmérős távcső lenne, olyan ügyesen rejtették el benne az elektronikát, és a plusz optikát. A híd frontján, ahol például a Geovidoknak a lézervetője van, itt állványmenet csatlakozást találunk.

Távmérés

A Minox X-Range távmérője gyári adat szerint 2800 méterig mér, de a cég volt annyira korrekt, hogy melléírta, ez a távolság nagyobb tereptárgyakra (pl. épületekre) értendő. Emberek és állatok mérése esetén kb. 1600 méter a hatótáv. Tekintve, hogy egy hónapja minden nap minimum erősen párás, vagy ködös idő van, ami a lézeres távmérés rákfenéje, ezt a hatótávot nem tudtam letesztelni. Azt viszont igen, hogy 3-400 méteren belül a távmérő pontos, és elképesztően gyorsan dolgozik. Az egyszeri mérés sem lassú, de a gomb nyomvatartásával indított folyamatos mérés gyakorlatilag real-time történik, semmiféle késlekedést nem tapasztalni. Ld. az alábbi videón. Érdemes hanggal nézni, mert úgy hallatszik mikor nyomom meg a távmérő gombját, ebből lehet érzékelni a távmérő reakcióidejét – ami egyébként azonnali. Ezen kívül a képminőséget ne nagyon nézzük, telefonnal készült, a teló össze-vissza fókuszált a felvétel közben, én is tekergettem a fókuszt, hátha segítek vele a telefonnak, de csak rosszabb lett, így a távcső valódi élességét ezen felvétel alapján nem lehet megállapítani!

A távcsövön két gombot találunk, a jobboldali a mérést indító gomb, a baloldali a menü gomb, de ezek egy egyszerű beállítással felcserélhetők, ha valakinek úgy esik jobban kézre. A menüben lehetőségünk van beállítani többek közt a mértékegységet (yard/méter), a kijelző fényerejét 5 lépésben, a méréshez használt pont formáját (kereszt vagy kör), mérési limitet (távoli és közeli limit), illetve a szögmérést is aktiválhatjuk, ami működhet úgy is, hogy csak kijelzi a távcső a dőlést fokokban, de tud ekvivalens horizontális távolságot is mutatni a vadász számára. Ballisztikai programot a távcső nem tud.

A kijelző minden első mérésnél megjeleníti az akkutöltöttséget is, aztán a későbbiekben ez eltűnik. Mivel a kijelzés fényereje állítható, így éjszaka sem vakítja el a pirosan világító, mért érték a vadász szemét. Sajnos a fényerőállítás nem automatikus (nem környezetifény-érzékeny, mint mondjuk a Leicánál), így ha napsütésben használjuk a távcsövet, a menüben vissza kell állítani a fényerőt valami erősebbre, hogy rendesen látsszon. Az 5 fokozatból ehhez elég a 2-es, 3-as is már. Borús időben, szürkületben maradhat 1-esen is, amit éjszaka használunk.

42-es távcsövekre kitalált hevederes táskába éppen belefér még

Aki még nem próbált ilyen távcsövet az ne lepődjön meg, amikor először belenéz. A távmérés kijelzője csak a jobboldali tubusban látható, tehát a jobb szemünknek vetíti az értékeket (ez minden ilyen távcsőnél így működik tudtommal, nem csak a Minoxnál). Nyilván az agyunk összerakja a jobb és bal szemünk által alkotott képet, de picit fura lesz elsőre a látvány, főleg azoknak, akiknek mondjuk nem a jobb szeme a domináns. De azért meg lehet szokni (Geovidet használó ismerősömnek ez egy év után még fel se tűnt).

Mivel a távcső két tubusa beltartalomban, optikai elemekben, stb. is különbözik egymástól, ezért az X-Range-en is dupla dioptriaállítót találunk. Van tehát a központi élességállítás, és mindét tubuson van külön-külön dioptriaállítás. Ezek egyike arra szolgál, hogy egyszerre lássuk a képet és a távmérés kijelzőjét is élesnek, a másikkal pedig szükség esetén a két szem közti dioptriaeltérést tudjuk korrigálni. Ezzel érdemes próbálkozni, mert bár nekem mindkét szemem egyforma, és nem vagyok szemüveges, mégis el kellett állítanom mindkét korrekciós gyűrűt, hogy közel tökéletes képet lássak a távcsőben.

Képminőség

A “közel tökéletes” kifejezést megmagyaráznám. A Minox X-Range képe nem rossz, sőt kifejezetten éles. Mivel nincs nagy tapasztalatom a távmérős binokulárok terén, ezért beszélgettem erről a Leitz szakembereivel. Ők arról tájékoztattak, hogy az X-Range ebben az árkategóriában ezzel a képminőséggel és távmérővel kivételesen jó teljesítményt produkál. Bizonyára így van. Azt viszont nem szeretném, hogy a témában hozzám hasonlóan kevésbé jártas vadásztársak úgy járjanak, mint én. Azért, ha az ember a kezébe fog egy félmilliós távcsövet, akkor félmilliót érő képminőséget várna tőle ugye. Amibe már úgy nem nagyon tud belekötni az emberfia. De ez egy távmérős távcső, és sajnos nincs ingyen ebéd.

500.000 Forintért ennek a távcsőnek bár valóban korrekt képe van, de nem olyan, mint egy távmérő nélküli félmilliós távcsőnek. Nekem bindzsiznem kellett azzal, hogy a két tubus élességét megpróbáljam egyformára hozni, ami hellyel-közzel sikerült, de tökéletes nem lett: a jobboldali tubus képe egy hangyányival élesebb, mint a baloldalié. Ezen kívül azt is láttam, hogy a jobboldali kép kicsit hűvösebb, a baloldali kép kicsit melegebb tónusú. Elsőre nem is látszik, amikor megjött a távcső, és délután már szürkületben kinéztem a teraszon a szomszéd felé, még csettintettem is, hogy milyen frankó, éles képe van. De amikor napvilágnál apró részleteket akarunk megfigyelni (mondjuk egy őzbak agancsán az ágakat), akkor azt fogjuk látni, hogy egy nagyon picit mintha szellemképesek lennének az apró részletek a két tubus eltérő élessége miatt. Talán hosszabb használat esetén meg lehet szokni, nem tudom. Ha ez most nem gyorsteszt lenne, hanem tartós teszt, akkor tudnék erről is nyilatkozni.

Mindezek pedig azért vannak, mert a beépített távmérő miatt a két tubus felépítése, optikai összetétele, és fényáteresztése nem azonos. Ez technológiai jellegzetesség, amit csak a legdrágább ilyen távcsövek tudnak annyira kiküszöbölni, hogy észrevétlen legyen.

Kezdve azzal, hogy egy transzflektív felület van az egyikben, ami lehetővé teszi a távcsőképre vetített számkijelzést. Már önmagában ez az – egyszerre átlátszó és tükröződő – felület is okoz elétérést a két tubus között, és akkor még ott vannak a lézeres távmérés elengedhetetlen alkatrészei, optikái, amik mind észrevétlenül bújnak meg a tubusokban. Azért aki ilyen távcsövet vesz, szerintem szeretni fogja, de nem árt ha tisztában lesz vele, hogy nem egy szuper távcsövet vesz távmérővel, hanem egy szuper távmérőt lényegesen jobb – szürkületi és éjszakai – használhatósággal az egykezes kis távmérőkhöz képest.

Szóval, ha bárki azon gondolkozna, hogy mivel tud többet egy százezrekkel drágább Leica Geovid, akkor mondom: az úgy távmérős, hogy a képminőségén ez egy cseppet sem változtat – prémium képminőség, prémium távmérés, prémium építési minőség, bármiféle kompromisszum nélkül.

Egy szó mint száz, kár, hogy vissza kellett adnom, én elviselném a táskában. Azt érzem, hogy éjszaka, ha kint a pikét közepén turkál a disznó, és nincs mihez viszonyítani a távolságot, akkor ez a távcső nagyon jó szolgálatot tenne. Szintúgy vadászíjászatban is megbecsült társa lehet a vadásznak szerintem. Nekik mondom, hogy a kütyü 5 métertől mér, szóval íjászatra használva maga a tökély! Nem kell egy külön távmérőt magunkkal vinni, ami sötétben egyébként is használhatatlanná válik.

Minox X-Range 10×42

Távolságmérős keresőtávcső

511.400 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....