Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Sorra érkeznek az új InfiRay hőkamerák

A távmérős InfiRay Finder FL25R már előrendelhető, járt is már nálam egy prototípus, de a végleges, sorozatgyártású modell érkezéséig még nem kerülhet ki a tesztje. Van azonban itt más is, a Findernél komolyabb, ráadásul már most is kapható:

Infiray X-Eye V2.0

Beköszöntött a 12µm-os szenzorok kora az InfiRaynél. Idén frissülnek a már piacon lévő X-Eye E3, és X-Eye E6 modellek is. Ezek is 12µm pixelméretű szenzort kapnak a Finderhez hasonlóan, így ha valaki még nem érti mi, és hogyan befolyásolja a hőkamerák nagyítását és látószögét, annak javaslom, hogy tájékozódjon a témában (a cikk végén összegyűjtöttem a linkeket), mert

a 12 mikronos kamerák jócskán megkavarják az eddig esetleg ismert képletet.

Röviden csak annyit, hogy a 12 mikronos szenzor használatával általánosságban nőnek a nagyítások, szűkülnek a látószögek, így szintet ugrik az összes hőkamera, amibe ilyet raknak. A 25mm 35mm-nek felel meg, a 35mm pedig 50mm-nek, ha az eddig jellemző 17µm-ról 12µm-ra ugrunk! De először lássuk a modelleket:

Továbbra is lesz 25mm-es Infiray E3 Plus, 35mm-es E3 Max, illetve 35mm-es E6+ és 50mm-es E6 Pro, de az újak V2.0 jelzést kapnak. Küllemre látszólag nem változnak (a menürendszer talán új lesz), a kijelző is marad a HD felbontású, de nő a nagyítás, csökken a látószög, ezáltal nő az észlelési távjuk is az új kameráknak. A 12 mikronos szenzor kevesebbet is fogyaszt, így az akkuidők is növekednek. A korábbi jellemző kb. 3,5-4 óra helyett immáron 7 ill. 8 órás akkukapacitást kapunk. Az akkuk továbbra sem cserélhetők házilag.

A jó hír, hogy az új V2.0 modellek ugyanannyiba kerülnek, mint a régiek! KATT IDE!

Jelenleg még csak a 640x512px felbontású X-Eye E6 V2.0 kamerák kaphatók. Az új szenzornak köszönhetően az E6+ V2.0 olyan nagyítással, látószöggel és észlelési távolsággal bír, mint a tavalyi E6 Pro, az új E6 Pro V2.0 pedig olyat tud, amit eddig senki. A nagyítása és a látószöge már inkább a nyílt terepeken történő használatra sorolja, de extrémnek még nem nevezhető. Az észlelési távolsága ellenben az, a 2600 méterrel olyat tud, amit a piacon jelenelg egy konzumer hőkamera sem. Ez a távolság emberalak észlelése esetén értendő, vagyis egy szarvasbika akár 3-4 kilométerről is látható vele, egy összeálló konda pedig még messzebbről!

A fentieket illusztrálandó újra kreáltam a látószög-grafikont, mely a magyar piacon kapható legnépszerűbb hőkamerákat fedi le. Ez már tartalmazza az új Infiray Finder, és X-Eye V2.0 modelleket, ahogy a szintén 12 mikronos, nagyfelbontású Guide Track IR Pro-kat is, utóbbiakról külön cikk lesz.

Tudásbázis:

Hőkamerák közti különbségek

Hőkamera: nem (csak) a milliméter a fontos

Így válassz hőkamerát!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...