Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Mi a különbség a képküldős és a felhős vadkamera közt?

Manapság rendkívül népszerűek a képküldős vadkamerák, de nemrégiben megjelentek a felhős rendszerek is, ami egy sokkal modernebb megoldás. Lássuk miben más a cloud-rendszerű kamera?

Az tény, hogy a végeredmény mindkét rendszernél ugyanaz: a kamera képet rögzít mozgásra, ami aztán a telefonunkon, vagy a számítógépünkön landol. Mégis a felhős kamera ezt sokkal szakszerűbb formában végzi el, mint a hagyományos képküldős kamera. Utóbbi ugyanis MMS-ben, vagy emailben küld képet. Az MMS-t nagyjából hagyjuk is, azt hiszem utoljára a 2000-es években használtuk ezt a fogalmat, ráadásul az MMS nem az adatkeretet fogyasztja, hanem darabonként kell fizetni a szolgáltatónál.

Az emailküldés már egy fokkal evilágibb megoldás, de több kényelmetlenséggel jár. Ha a saját emailünket használjuk, teleszemeteli a kamera az email-fiókunkat. A fontos emailek így elvesznek a sok küldött kép között, tehát célszerű egy csak erre a célra fenntartott email-fiókot csinálni. A képeket egyenként töröljük, vagy épp egyenként mentjük le a telefonunkra, ami megint csak olyan dolog, hogy a családi fotók és társai teleszemetelődnek a kamerafelvételekkel egy idő után, és akkor még jön a visszakeresés. Ha előszednénk egy korábbi fotót, a telefon fotógalériájában kell turkálnunk, vagy a tonnányi email között, amit küldött a kamera. Az emailküldős kamerák másik problémája maga az emailküldés, annak beállítása. Kezdve azzal, hogy kell egy olyan küldő emailcím, amin keresztül a kamera kommunikálni tud. Az ingyenes email szolgáltatások, de adott esetben még a fizetősek is gyakran ezt nem engedik, ugyanis a kamera szinte úgy küld emailt, mint egy spam-szerver. Gyakran és sokat, amit az emailszolgáltatók nem szeretnek, sem küldő, sem pedig fogadó oldalon, így azt hiszik, az az email, amit a kamera használ épp spammel (levélszemetet küldözget), ezért letiltják, feketelistára teszik stb. Persze van erre megoldás, rengetegen használnak emailes kamerát, de foglalkozni kell vele. A másik gond ezzel még a kamera első beállítása: SMTP adatokat kell megadni, és egyéb digitális alaptudást igényélő beállításokat kell elvégezni, hogy működjön a rendszer, ami egy laikus számára gyakran nem könnyű feladat. Ezért van az, hogy egyes kereskedők előre beállított kamerát árulnak, de az meg feláras ugye. Nomeg ezért vannak tele a vadászfórumok olyan kérdésekkel, hogy “XY kamera beállításában valaki tud segíteni?”.

Ezzel szemben a felhős kamerák nem így működnek.

Ezekben is SIM-kártya van, adatkapcsolat van, de a kamera nem MMS-ben, vagy emailben küld képet, hanem egy internetes tárhellyel, úgynevezett felhőszolgáltatással van közvetlen adatkapcsolatban. Ha képet, vagy videót rögzít, erre az internetes tárhelyre tölti fel (adatkímélő méretben), mi pedig a tárhelyet tudjuk elérni telefonon, vagy internetböngészőn keresztül. Nomeg persze rögzíti a saját memóriakártyájára is természetesen a teljes felbontású fotót/videót.

Ennek több pozitív hozadéka is van:

  • Kiküszöböli az emailes spamszűrés okozta problémákat.
  • Jóval egyszerűbb a kamera első beállítása.
  • A képek egy helyen vannak, ahol könnyedén kezelhetjük, visszakereshetjük őket, a kedvenceket elmenthetjük.
  • Elérhetjük a képeket/videókat telefonról, tabletről, számítógépről, csupán internetkapcsolat kell hozzá.
  • A képeket, videókat is igény szerint letölthetjük a telefonunkra, számítógépünkre, és meg is oszthatjuk.
  • Kisméretű képekkel és video-előznézetekkel dolgozik, de kérésre lekérhetjük a nagyfelbontású fotót, és a teljes videofelvételt is (videót csak bizonyos modellek tudnak küldeni!)
  • Folyamatos információt kapunk a kamera státuszáról (akku, memória, térerő, aznap küldött képek száma), azon felül, hogy a dátum, idő, hőmérséklet és az akkutöltöttség ezeknél is szerepel a képeken.
  • Azonnali képlekérést kérhetünk (parancsra a kamera képet/videót csinál, és rögtön küldi)
  • Távvezérelhetjük a kamerát, minden beállítást otthonról elvégezhetünk akár azonnali aktiválással is. Ezt például csak kevés hagyományos képküldős kamera tudja.
  • Megszabhatunk időintervallumot, hogy a kamera mikor legyen aktív (pl. csak éjszaka), és mikor ne. Ha csak a sötétben érkező disznókra vagyunk kíváncsiak, de nappal állandóan bekapcsolják a madarak vagy az őzek a kamerát, akkor ezzel a módszerrel kiküszöbölhetjük.
  • A telefonos applikáció ma már ugyanúgy jelez új kép érkezésekor, mint az emailküldős kamerák! A megfelelő beállítással, és kellően gyors internetkapcsolattal ez kvázi azonnal történik, így biztonsági, megfigyelési célokra is alkalmasak. (FIGYELEM: Iphone-on jelez, Androidon állítólag egyes készülékekkel nem küld értesítést!)
  • Bár a tolvajok ezt sajnos még jó eséllyel nem tudják, de a felhős kamera más számára használhatatlan, hiszen szériaszám és IMEI szám alapján hozzánk van regisztrálva a neten (más nem tudja regisztrálni, amíg mi ki nem töröljük), sőt a GPS-es verziók pozícióját nyomon tudjuk követni.

Felhős vadkamerából létezik saját SIM-kártyás, és előfizetéses verzió is. A saját SIM-kártyásnál (pl. UOVision) mi vesszük meg itthon egy szolgáltatónál az – általában feltöltős – SIM-kártyát, és installáljuk a kamerába. A beállítás így sem bonyolult, csupán megadunk pár adatot a neten, így letöltünk egy fájlt a gyártótól, rámásoljuk a memóriakártyára, és behelyezzük a kamerába. Utána már működik is a rendszer. Ha elfogy a mobilnet a kártyáról, akkor töltünk rá (benzinkúton, dohányboltban stb.), és mehet tovább a móka.

Az előfizetéses kamerák (pl. Spypoint) lényege pedig az, hogy teljesen beállításmentesek, ugyanis a gyártó saját nemzetközi SIM-kártyát ad hozzá, ami a világon mindenütt működik. Emiatt csak berakjuk a kamerába, regisztráljuk a gyártó weboldalán a gépet, jelezve, hogy mi vettük meg az adott terméket, és már működik is a rendszer. Bizonyos képszámig ingyenesen (ez általában havi 100 kép körül van), de ha több képet gyárt a kamera havonta, akkor előfizetést kötünk, ami havi- vagy éves díjas szolgáltatás. Mivel ez drágább megoldás, mint a saját SIM-kártyás módszer, ezért ennek a rendszernek a legnagyobb haszonélvezői azok a vadászok, akik olyan területeken vadásznak, melyeken hol az egyik szolgáltatónak, hol a másiknak van több térereje, így a legjobb, ha váltogatni lehet köztük. A nemzetközi SIM kártya mindig a legerősebb térerejű hálózatot választja roaming díj, vagy bármilyen egyéb felár nélkül. Hegyvidékes területeken, határmenti területeken vadászók, vagy épp vadászutazók számára előnyös megoldás ez tehát.

A felhős vadkameráé tehát a jövő, hiszen egy kényelmesebb, egyszerűbb megoldás. Nem véletlen, hogy egyre több gyártó kínál ilyen szolgáltatást. Ide kattintva találsz is jópárat, alap 68.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Tesztek

Olvasási idő: 4 perc Nem kellett hosszú tesztelési időszak, hogy a világ talán legapróbb és legegyszerűbb vadkamerája megmutassa mit tud.

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 3 perc Segítségével az emailküldős vadkamera egy applikációba küldi a képeket, ahol galériaszerűen érjük el őket. Akár több kamera képét is egy...

Tesztek

Olvasási idő: 5 perc Ez a nap is eljött. Végre van olyan képküldős vadkamera, aminél nincs szükség semmiféle előzetes felprogramozásra, és még csak nem...