Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: Heat Lucky fűthető ruházat

Kipróbáltam a Heat Lucky egyik szettjét: fűthető póló és nadrág + zokni. Zseniális a cucc, íme a tapasztalatok…

A Heat Lucky fűthető ruházat a professzionális termékek közé tartozik. Ezt nem a marketingduma miatt mondom, hanem azért, mert a legtöbbünknek a fűthető ruházatról általában két dolog jut eszébe: az egyik, hogy beizzadunk alatta, a másik meg, hogy hamar lemerül…és hát ebből a kettőből általában az következik, hogy beizzadtunk, lemerült, és utána izzadtan a hidegben szétfagyunk, és jól megfázunk. No a Heat Lucky nem így működik. Tegnap 3 órán keresztül ücsörögtem íjjal a gazosban kisszéken, és nem tudom hány fok volt, az Időkép szerint -3, de én inkább -4-5re tippelnék, mert minden csonttá volt fagyva körülöttem, még az álcahálómon is kicsapódott a dér, a maszkomra meg ráfagyott a lehelletem. A talpam alatt elhúzkodtam a gazt, faleveleket mert már akkor recsegtek, ropogtak, amikor megérkeztem. Később a kiválasztott helyemről mozdulni sem bírtam, megjöttek a disznók 3-400 méterre, de esélytelen volt, hogy rájuk cserkeljek, mert amint ki akartam kászálódni a gazosból, a fagytól csörgött-zörgött, recsegett-ropogott minden. Hogy emiatt vagy sem, de a konda már 300 méterről futásnak eredt az erdő felé. No a lényeg az, hogy igen hideg volt.

Nyilas Misi a bukszusban -3 fokban

Ehhez jött még hozzá, hogy a camomintás nadrágom nyári, hártyavékony műszálas, felülre pedig egy meleg gyapjúkardigánt vettem, és a camomintás télikabátomat. Plusz sima bakancs, semmi lescsizma, hótaposó vagy ilyesmi. Mindezt persze szándékosan, fűthető ruházat teszt volt kéremszépem, tehát “mindent, vagy semmit”. Normál esetben ebben a szerkóban 100%, hogy megdöglöttem volna, ismerem már magam, nagyon fázós vagyok. Mondtam is a vadásztársamnak, hogy 8-ig maradunk, ezzel a fűthető cuccal én vagy vigyorgok a helyemen nyolcig, vagy ha mégsem működik, akkor nagyon ráfázok, szó szerint, mert alapvetően alulöltöztem.

Örömmel jelenthetem, hogy SIMÁN kibírtam az ücsörgést! Bár 8-ig nem maradtunk – mert a kolléga fázott 😀 -, csak 7-ig, de

így is 3 órát gubbasztottam egyhelyben a mínuszban, és a Heat Lucky ruházat gyönyörűen végezte a dolgát.

Nem izzadtam meg, nem fáztam, és nem merült le. Némi hidegérzetem azért volt, de ezt inkább annak tudtam be, hogy a sejhajom alá nem hoztam semmit. A bőr-ülőkés háromlábún ücsörögtem, így csak abban reménykedhettem, hogy nem fázom fel alulról annak ellenére, hogy mindenhol máshol komfortosan éreztem magam. Kaptam tesztelésre fűthető lespárnát is, de az nem épp egy háromlábú kisszékre való. Hülye voltam, az önfelfújó lespárnámat azért elvihettem volna, az legalább jól szigetel. Na mindegy.

Lényeg a lényeg, hogy a Heat Lucky esetében a hatékony működés több dolognak köszönhető.

  • Az egyik, hogy lítium-ion akkumulátoros minden cuccuk, így sokkal tovább, órákon keresztül bírják, ellentétben a hagyományos, ceruzaelemmel működő fűthető ruházatokkal. Ráadásul kijelzést is kapunk az akkuk töltöttségéről, így láthatjuk, hogy mennyit bír még a ruházat.
  • Ezen kívül a fűtés intenzitása 3 fokozatban kapcsolható, így lehetőség van úgy beállítani, hogy ne izzasszon, ne égesse a bőrt, de melegen tartson. Ha nincs nagyon hideg, vagy okosan öltözünk, akkor alacsonyabb fotozatokon tovább bírja az akksi is.
  • A ruházat vezérlőgombja minden esetben könnyen elérhető helyen van, felöltözve is tudjuk működtetni.
  • A hatékonyság harmadik alappillére pedig a fűtőszálak optimális elhelyezkedése.

Meddig bírja?

A 3 órás vadászat alkalmával a nadrág és a felső közepes fokozaton ment, a zokni pedig a maximum III-as fokozaton. A vadászat végére a nadrág és a felső 50% töltöttségen állt. A zokni pont kibírta a 3 órát, akkor merülhetett le, amikor a kocsihoz értem. Azt viszont azért vegyük figyelembe, hogy egy sima, passzentos bakancs volt rajtam, tehát egy kicsit tágasabb csizmában, hótaposóban stb azért vélhetően nem kell a zoknit sem maxon járatni, így tovább bírná az is. Az aláöltözők pedig egy akksival véleményem szerint 5-6 órát bírhatnak ki, ha nem maxon járatjuk őket, egy plusz pótakksival pedig egész éjszaka lehet ücsörögni, akinek erre van ingerenciája. Őszintén szólva a közepes fokozat volt az, ami még nem égette a bőrömet, és kellő meleget biztosított. A max fokozat szerintem már pirított volna azokon a helyeken, ahol hozzáér a bőrhöz a fűtött rész. Az, hogy hol ér hozzá, leginkább attól függ, hogy milyen pozícióban ülünk, vagy állunk: görnyedve, hátradőlve, kiegyenesedve, meg persze a testfelépítéstől is. Én nem vagyok úgy kigyúrva, mint a mintafotókon a jóember, emiatt nem is feszült rajtam ennyire a szerkó.

Lássuk sorban az egyes termékeket

A fűthető felsőben a Heat Lucky a derekunkat, és a hátunk tetejét, lapockákat, vállakat, illetve elöl a mellkast tartja melegen. Ez nagyon ki van találva, a fene se gondolta volna, hogy ha az ember fázik, akkor ezeken a részeken fázik, vagy legalábbis ezek a kulcsfontosságú területek. Ha ezeket melegítjük, akkor elmúlik a hidegérzet. Ugyanez az okos pozícionálás igaz a nadrágra is. A felső akkumulátorát jobboldalt, nagyjából vesetájékon lehet egy zipzáras zsebbe elrejteni, itt lóg ki a párcentis csatlakozója is.

A vezérlőgombja a jobb karon kb. a karóránk magasságában helyezkedik el. Hosszú nyomásra bekapcsol max erőn, további nyomásra közepes, újabb nyomásra alacsony fokozatra vált, amit színes LED-fényekkel mutat. Ezen kívül egy négyszekciós töltöttség visszajelzés is van a gombon, tehát itt láthatjuk azt is, hogy hogyan áll az akkumulátor.

A fűthető póló vezérlőgombja. A képen 50% töltöttség látható (2 piros LED világít a négyből), illetve a fokozatok: piros a max, kék a közepes, zöld az alacsony fűtési fokozat

Vadászat közben elég csak a kabátujjon kicsit benyúlni, és el is érjük a vezérlőgombját a felsőnek. Sötétben sem lesz gond, ugyanis a LED-ek folyamatosan világítanak, amíg a fűtés be van kapcsolva, ugyanakkor van annyira mélyen belül, hogy a LED-fény nem szűrődik ki a kabáujj alól, nem fog zavarni vadászat közben.

A fűthető “cicanadrág” a térdeket és a csípőt fűti, kb a nadrágszíj vonalában. Persze ki hol hordja a nadrágszíjat…van aki az asszonyon a nadrággal együtt. 😀

A nadrág akkumulátora megegyezik a felső akksijával, és bár mindegyikhez jár hálózati töltő, de mindegyiknek dupla csatlakozója van, így egy töltővel egyszerre tudjuk tölteni a nadrág és a póló akksiját is. Ha meg veszünk pótakkut is, akkor két töltővel egyszerre négy akkumulátort lehet tölteni. A nadrágban szintén jobboldalon egy kis zippzáras zseb lett kialakítva, ide helyezzük az akksiját, a vezérlőgomb pedig a derékrésznél egy fülön lóg.

Ez egy okos megoldás, ugyanis ha felvesszük a vadásznadrágot a fűthető aláöltözet fölé, akkor a vezérlőgombot ki tudjuk bújtatni a derékszíj fölött, így a kabát alján benyúlva, felöltözve is könnyen elérhető. A működése ugyanaz, mint a felsőé, LED-ek, 3 fokozat. A fenti képen 50% töltöttség, és piros, max fokozat látható.

Az összes Heat Lucky fűthető ruházat mosható,

a leírás szerint 30-40 fokon mosógépben is akár. Annyi, hogy az akksit értelemszerűen ehhez el kell távolítani. Mondjuk a centrizéssel én speciel azért óvatosan bánnék (leginkább kihagynám), nehogy a bevarrt fűtőszálak a nyújtás, csavarodás miatt elszakadjanak. Talán érdemes is az első használat előtt kimosni ezeket a ruhákat, mert elég műanyag szaguk van a csomagból kivéve. Ez az első mosás után valószínűleg elmúlik.

A Heat Lucky aláöltözők kaphatók fekete és zöld színben.

A fűthető zokni egy térdzokni, nekem speciel felért a térdhajlatomig. Ez azért jó, mert a csizmában mászkálás talán nem húzza le a zoknit az ember bokájáig. Vastag anyagú és nyúlékony, így a méretből csak kétféle létezik, 36-40-es (S) és 41-46-os (L). Nekem 42-es lábam van, és a nagyobbikat próbáltam, de talán a kisebbik is jó lett volna. Nem volt nagy az L-es sem egyébként, 42-43-as lábbal nem fog mellélőni az, aki L-eset választ. 40-41-es lábbal viszont talán érdemes inkább az S-est venni. A zokni egyébként csak az ujjakat fűti, és azt is észrevétlenül. Már kint ültem a kisszéken, amikor bekapcsoltam, és az este folyamán egy pillanatig se éreztem azt, hogy effektíve meleget adna. Viszont fázni se fázott a lábam, pedig ebben a bakancsban 20 perc után csontig fagyott volna a lábujjam, ezt nagyon jól tudom. A zokni max fokozaton ment, de ha felveszem a bélelt hótaposómat, ami egy számmal nagyobb a méretemnél, abban valószínűleg elég lett volna 1-es, 2-es fokozaton üzemeltetni.

A tesztelt zokni egy-egy USB csatlakozású powerbankről üzemel, ami egy névjegykártya méretű akku kis ledekkel, ezek mutatják a töltöttséget és a kapcsolt fokozatokat is. Mivel ezeket a szokni szárába kell rejteni, így menet közben nem látunk rá. A Heat Lucky persze erre is gondolt, így adnak hozzá egy kis távirányítós kulcstartót, amin ki-be kapcsolhatjuk, és állíthatjuk a 3-féle fokozatot. Ez a távnyomi olyan jó minőségű, mint egy autókulcs, vagy egy kaputávirányító, szóval le a kalappal.

A Heat Lucky cuccokhoz ráadásul több alkatrészt külön is megvásárolhatunk. Ha pótakkut vennénk, vagy épp hosszabbító kábelt vennénk, mert a gyári akkuhely valami miatt nem jó helyre esik, máshová pozícionálnánk a telepet – ami a nadrágnál talán előfordulhat egyeseknek – akkor ezt megtehetjük a hosszabbító kábellel. Ha épp elhagytuk a távirányítót, akkor azt is tudjuk pótolni.

A Heat Lucky fűthető ruházatok (alsó, felső, mellény, zokni, kesztyű, kiegészítők) erre a linkre kattintva érhetők el a Leitz Hungáriánál.

A tesztelt termékek pedig az alábbiak:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...