Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Hoyt és a Bowtech is bemutatta a 2020-as vadászíjakat

A Hoyt a célszerszámok elve felé fordult, a Bowtech pedig a könnyű hangolhatóságra fekteti a hangsúlyt 2020-ban.

Hoyt

A Hoyt folytatta a karbon, és az alumínium szériát is, de immáron egyfajta gyűjtőcsoportokat hozott létre, és ebbe sorolja a modelleket: Alpha, Ultra és Turbo.

Az Alpha széria jelenti a rövid tengelytávú íjakat (29 1/2″), történetesen a legrövidebb csigás íjak ezek, amit a Hoyt valaha gyártott, és amiket kompakt méretük, és könnyebb tömegük miatt lesről, leskunyhóból való vadászatra ajánlanak, illetve fedett terepen, vagy nagyobb távolságokon történő cserkeléshez. Ide tartozik a szénszálból készült Hoyt RX-4 Alpha, és az alumínium Hoyt Axius Alpha. A két modell specifikációi egyformák, új ZTR csigák, kétféle modullal 25-31″ között állítóható húzáshossz, 29,5″ tengelytáv, 6 1/8″ aljzási magasság, 342 FPS, 30-80# között modulcserével állítható erő, a tömeg pedig 3,9 font a karbon, és 4,3 font az alu verzió esetében. Az árak durvák, az RX-4 Alpha 1700 dollár, az Axius Alpha 1200 dollár, tehát a karbon verzió itthon bőven 600ezer Ft fölött várható.

A következő “család” az Ultra, ez a széria a hosszabb tengelytávú (34″), magasabb aljzású (6 3/4″), megbocsájtóbb karakterű íjak tartoznak, amiket a Hoyt nagy nyílt terepen történő cserkeléshez, esetleg 3D versenyekhez ajánl, ahol nem ritkák a hosszú lövések. Mivel ezek az íjak megengedőbbek a használó hibáival szemben, így nagyobb távolságokon is pontos lövést tesznek lehetővé. A Hoyt RX-4 Ultra, és a Hoyt Axius Ultra képviseli ezt a családot. A fent említett adatokon túl itt 334 FPS sebességet, 4.1 ill. 4.6 font tömeget, 27-32″ húzáshosszt, és 30-80# húzóerőt kapunk. Áruk 1750 és 1250 dollár.

A harmadik széria a Turbo, a Hoyt sebességmaximalizáló, gyakorlott íjászoknak szánt íjait tartalmazza. A cég a 31″ tengelytávú, 5 7/8″ aljzási magasságú, 350 FPS IBO sebességet is elérni képes íjait a keményebb vadak elejtéséhez ajánlja elsősorban. A Turbo szériát a Hoyt RX-4 Turbo, és a Hoyt Helix Turbo modellek alkotják, tehát itt az alu változat továbbra is a Helix nevet viseli, nem pedig az új Axius képviseli a kategóriát. A húzáshossz modulcserével 26-28″ illetve 28-31″ között állítható, a húzóerő pedig annak ellenére, hogy ezek a leggyorsabb íjak, max 70# lehet. Tömegük 4 illetve 4.1 font, áruk pedig 1750 és 1250 dollár.

Bowtech

A Bowtech azt az utat követi 2020-ban, amit a minap bemutatott Elite is. A cél a hatékony csigahangolás házilag, íjprés, és más, szakszervizekre jellemző eszközök nélkül. Amíg az Elite a házi csigahangolást az osztott íjkarok mechanikán keresztül történő “billegtetésében” látta, addig a Bowtech a target íjaiban már bemutatkozott Deadlock technológiát hozta át a 2020-as vadászíjaiba, a Bowtech Revoltba és Revolt X-be. A Revolt váltja tehát a tavalyi csúcsmodellt, a Realmot. A Deadlock technológia lényege, hogy egy csavar segítségével a csigák horizontális pozícióját tudjuk álltani, ezzel pedig a centershotot, vagyis a íj, illetve a vessző röptének oldalirányú hangolását végezhetjük ahelyett, hogy a kifutót tili-toliznánk. A Deadlock módszerrel finomabban tudjuk mindezt végezni, mint a kifutóval, ráadásul befolyással van a csigák dőlésszögére is (cam lean), azáltal, hogy a csigákat kimozdítjuk a mértani középpontból (így nem csak a húr pozíciója változik, hanem a csigák csavarodnak is), szóval ez inkább kiegészíti a kifutós hangolást, mintsem helyettesíti. Ha elértük a szükséges hatást, a csigák pozícióját egy másik csavarral rögzíthetjük (innen ered a név: Deadlock), így jó eséllyel nem fog elállítódni folyamatos használat esetén sem.

A Bowtech Revolt 30″ tengelytávú, 7 1/4″ aljzási magasságú, 335 FPS sebességű, húzáshossza 26-31″ között állítható, 50, 60, 70# húzóerejű lehet, és 4.4 fontot nyom. A Revolt X 33″ tengelytávú, 6 1/2″ aljzású, 340 FPS sebességű, húzáshossza szintén 26-31″, 50-70# erejű és 4.5 font tömegű.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Idén februárban a patinás PSE-t, talán az utolsó magánkézben lévő márkát Pete Shepley alapító eladta egy befektetőcégnek. Izgatottan várta a...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót...