Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Az USA-ban iskolai oktatásba építik a vadásztanfolyamot

A matek és a természettudományok mellett az USA-ban a gyerekek vadászatot is tanulhatnak, melyről a Fox News számolt be a napokban.

Illinois államban J.B. Pritzker kormányzó aláírta, és ezzel azonnal hatályba helyezte azt a törvényt, amely lehetőséget ad az állambéli iskolák számára, hogy a diákok számára választható tantárgyként vezessék be a vadászati és fegyverbiztonsági ismereteket, melyet beilleszthetnek a tantervbe, vagy tanulhatják iskola után.

“A vadászat továbbra is rendkívül népszerű Illiois államban, így a diákok a vadászatról, mint sportról tanulhatnak a suliban. A vadászok pedig tisztelik a fegyvereket. Ha az embereknek egyébként külön tanfolyamot kell elvégezniük, hogy megszerezhessék a vadászengedélyt, akkor miért ne tehetnék meg ezt már az iskolában is?” – magyarázta Monica Bristow képviselő a Fox Newsnak, kiemelve azt, hogy az új jogszabály a demokrata vezetésű államban a republikánus képviselők részéről se ütközött akadályba. Sőt, az egyik republikánus képviselő azt nyilatkozta, hogy azok a gyerekek, akik a vadászati és fegyverbiztonsági oktatást már ilyen fiatal korban megkapják, nagyobb az esélyük rá, hogy később jobban tisztelik a fegyvert, és megfelelően használják azt életük során.

Bristow elmondása alapján a vadászati engedély megszerzésére nincs alsó korhatár, de azt tudni kell, hogy sem fegyverek, sem lőszerek nem kerülhetnek be az iskolákba. A vadászat iránt érdeklődő diákoknak maguknak kell lőtereket, lövészklubokat felkeresni a szabadidejükben. Az iskolai képzésben az alapvető vadászati és természeti ismereteken túl etikát, elsősegélyt, természetvédelmet és vadászíjászatot tanulnak a diákok.

Illinois egyébként nem az első állam, amely favorizálja a fiatal generáció vadászatra nevelését, Iowa államban két kerületben ugyanis már egy ideje testnevelés órán tanítanak vadász-bizontsági ismereteket a diákoknak. Ott sem kötelező, de eddig egyetlen szülő élt azzal a lehetőséggel, hogy a gyerekét visszatartsa az ilyen jellegű oktatástól. Ezeken az órákon a gyerekek fegyverekről, biztonságról és etikáról tanulnak ellenőrzött keretek között.

Illionois és Iowa államokon túl Dél-Dakotában tavaly december óta kínálnak négy középiskolában választható vadászati oktatást a diákoknak.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Egy székely úriember megalkotta kvázi az Instagram vadász-változatát. Egy nemzetközi vadász-közösségi média platformot, ahol már gyűlik a nép, és a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Benyújtották a törvénymódosítási javaslatot a 16 éven felüliek vadászatáról. Jövő héten szavaznak róla a Parlamentben.