Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: HAMS.online e-beíró és vadgazdálkodási szoftver

Olvasási idő: 10 perc Górcső alatt Magyarország legprofibb vadgazdálkodási szoftvere, mely nem csak az egyéni vadászok életét boldogítja és könnyíti meg, de a vadásztársaságét és a hatóságokét egyaránt. Ez saját meggyőződésem, nem marketingszöveg, nem a HAMS kért fel, hogy írjak cikket róluk. A meggyőződésem azon alapul, hogy látom milyen problémák merülnek fel az egyéni vadászok és a vadásztársasági vezetők életében, és azt is látom, hogy egy hasonló szoftver milyen nagy mértékben megoldást nyújt ezekre. Lássuk részleteiben, hogyan is működik egy ilyen szoftver!

A HAMS.online (ejtsd “hemsz”, Habitat Area Management System, vagyis élőhely-menedzselő rendszer) két alapítójával történt 80 perces podcast interjú után itt van maga a szoftver tesztje, ahogy ígértem. Az interjú meghallgatható az alábbi lejátszóval, a kivonata pedig itt olvasható.

A HAMS.online (a továbbiakban röviden csak HAMS) nem csak egy elektronikus beírókönyv, hanem egy komplex vadgazdálkodási szoftver. Mivel a hatályos magyar törvények szerint az e-beíró még nem válthatja ki a hagyományos, nyomtatott beírókönyvet, ezért a HAMS csak a sima beírókönyv mellett használható, és nem helyette. Ez elsőre macerásnak és értelmetlennek tűnhet, mégis nagyon sok vadászatra jogosult használja a HAMS-et már most is hazánkban. Talán nem véletlenül. (Hogy hogyan csinálják, azt most itt nem fejtegetném engedelmetekkel.)

A szoftver használata az első felhasználó számára ingyenes, így bárki kipróbálhatja. Regisztrálni a hams.online weboldalon érdemes (állítsuk magyarra a nyelvet!), ahogy a vadászterület létrehozása, a beállítások elvégzése is számítógépen célszerű. Ez elég nagy meló az elején, de aztán a későbbiekben a mobilos applikációt is lehet használni a mindennapi vadászéletben (amiből egyébként jelenleg készül az új verzió).

Az alábbi cikk podcast adásban, képekkel illusztrálva itt megtekinthető:

Létrehozás, beállítások

Térkép szerkesztése

A regisztrációt követően létre kell hozni a rendszerben a vadásztársaságot, vagyis megadni a nevét, kiválasztani az országot, majd a tájegységet. Ezután a HAMS nyitóoldalára kerülünk, amit minden alkalommal látni fogunk. Ez kétfajta lehet. Alaphangon a vadásztársaság kezelőfelületét fogjuk látni, itt lehet például beiratkozni is a későbbiekben. De átválthatunk a privát profilunkra is, ahol a saját vadászemlékeinket, statisztikánkat, stb láthatjuk.

Mivel mi most a regisztrációt követően egyben adminok is vagyunk, ezért a vadásztársaság profilja elég sok funkciót kínál fel. A sima tagok nem fognak ennyi mindent látni, csak azt amit a vezetőség (az admin) enged nekik.

Innentől a rendszer végigkalauzol a beállításokon, amit a vadászterület pontos kijelölésével kell kezdeni. Erre a célra egy remek térképszerkesztő alkalmazás áll rendelkezésre, ahol vagy Google Maps-alapú műholdas térképen húzhatjuk a vonalakat, helyezhetjük el a terület sarokpontjait (a szoftver pedig mutatja a kijelölt területet hektárban), vagy .kml formátumban feltölthetjük a térképet. A vadászterületünk hivatalos térképét KML formátumban Csányi Doktortól (OVA) lehet kikérni adatigénylés keretében, ehhez kapunk is segítséget a HAMS-ben.

Körzetek kialakítása

Ha megvannak a területünk külső határvonalai, létre kell hoznunk (megrajzolnunk) a biztonsági körzeteket, és ezek beállításait elvégeznünk. Ahol nincsenek körzetek, csak lesek, ott az egész területet kell egy körzetnek megjelölni. Ezt is rajzolhatjuk térképen, és a HAMS figyeli, hogy a körzetek összterülete megegyezik-e a VT teljes területével. Biztonsági körzet alaphangon lehet szabadon beírható, nem beírható, vagy egyénekhez rendelt körzet (pl. bérlők körzete), de egyéb fajta körzetet is létrehozhatunk manuálisan.

A beállításoknál meg kell szabni, hogy egy vadásznak hány körzetbe lehet egyidejűleg beiratkoznia (pl. cserkelés esetén), vagy azt, hogy lesvadászatnál egy körzetbe több vadász is beiratkozhat-e. Ha az egész terület egyetlen körzet, akkor ez utóbbi nyilván kötelező. A beiratkozott vadászok továbbá értesítést kapnak, ha a valaki utánuk iratkozott be. Ha nagyok a körzetek a területen, és szeretnénk a cserkeléseket szűkebb határokon belülre szorítani, akkor lehetőségünk van még tovább “parcellázni” (al-körzetet létrehozni, nevezzük ahogy akarjuk, ezek különböző szintű körzetek), és a beállítások közt megadni, hogy beiratkozni nem az egész körzetbe lehet, hanem azon belül egy “parcellába” csak. Ugyanitt adhatjuk meg, hogy a bérlők, csomagosok az összes biztonsági körzetet láthatják-e, vagy csak a nekik kijelölt területrészt.

Szabályok és eljárások beállítása

A főoldalra visszatérve érdemes már most elvégezni a vadászterület beállításait. Megadni az elérhetőségeket, illetve beállítani a beiratkozások, jelentések, krotáliák paramétereit. Hogy csak néhány példát mondjak:

  • vadászat előtt hány órával hamarabb lehet beiratkozni?
  • hány óra hosszúságú lehet egy beiratkozás?
  • múltbéli eseményt hány napra visszamenőleg lehet felvinni?
  • milyen típusú vadászatra lehet beiratkozni (les, cserkelés, barkácsolás, bokrászás, utánkeresés, pozícióhoz kötött vadászat – ti. kukoricatábla szélén kisszéken v. vízivad vadászat -, stb.)?
  • lehet-e előre lefoglalni egy körzetet vagy lest?
  • elejtés esetén mit kötelező megadni a jelentésben (adatok, méretek, fotó, krotáliaszám)?
  • ha nem volt elejtés, kötelező-e megfigyelési adatokat rögzíteni (pl. láttam egy 100-as rudlit)?

A krotáliákat előre fel lehet vinni, és az admin szétoszthatja a tagok között a rendszerben, így elejtéskor azok csak a rájuk kiszabott, és még fel nem használt krotáliát tudják kiválasztani.

De beállíthatjuk úgy is a HAMS-et, hogy elejtéskor a tagok saját kezűleg pötyögik be a felhasznált krotália számát, mint a hagyományos beíróban.

Lesek és egyéb létesítmények létrehozása

Nincs más hátra, mint felvinni a területen az összes lest, szórót…igény esetén az etetőket, sózókat, csapdákat, dagonyákat, gazdasági épületeket, parkolót, szokásos találkozási pontokat, vadászházat, vadkamerákat, stb. A legjobb módszer erre az, hogy a hivatásos vadász, vagy a tagok bejárják az egész területet, és minden lesről, minden létesítményről készítenek egy-egy mobilos fotót. Ha jól van beállítva a telefon, akkor a képhez tartozni fog GPS koordináta is, ezt a HAMS ki tudja nyerni a fényképből, így egyszerre lehet majd felvinni a létesítményeket a HAMS-be (pl egy kupac fotó feltöltésével az összes lest, aztán egy újabbal az összes szórót, és így tovább). A végeredmény az lesz, hogy a térképen minden les GPS-koordináta alapján a helyére kerül, és minden leshez fog tartozni egy fotó a HAMS-ben a könnyebb beazonosításhoz.

A létesítményekhez leírást és megjegyzést is lehet fűzni (pl. “két parcellát elválasztó bokorsoron fedett fém les” v. “mozog a második létrafok, tessenek vigyázni”).

Egyéb funkciók

A rendszerben nyilvántarthatjuk a társaság és akár a tagok gépjárműveit is, vagy a vadkamerákat (központit vagy akár sajátot is). Utóbbi esetében tud olyat a rendszer, hogy minden központilag használt vadkamerának kioszt egy egyedi emailcímet, majd a kamera erre küldi a fotókat. Ezeket a HAMS-ben a tagok megnézhetik, több napnyi fotóból egy gyorsított felvételű videót láthatnak. Van a rendszerben vadfelismerő algoritmus is, így le lehet szűrni a képeket mondjuk csak a disznókra, vagy csak a bakokra, stb.

Hasznosítási terv és pénzügyek

Fel kell vinnünk vadfajonként a becsült állománylétszámot, és a vadászati hatóság által kiszabott éves kvótát. Ezeket a tagok is láthatják, így mindenki tisztában lesz vele, hogy miből mennyit lehet még lőni, hol tartunk a hasznosításban. Ugyanígy az elhullásokat, gázolásokat is nyilvántarthatjuk. A rendszer nem csak a krotáliákat vezeti, de a trófeaazonosítókat, trófeabírálatokat is. Ebből az egész adatkupacból aztán könnyedén tudunk kinyerni hasznos statisztikákat a precíz döntéshozatalhoz, amikor már több éve használjuk a HAMS-et, illetve a különféle jelentéseket is generálhatunk a vadászati hatóság felé, pár kattintással kiexportálhatjuk, és egységes formában küldhetjük. Lődíjelszámolást is tud kezelni a rendszer.

A gazdaságisnak is könnyebb dolga lesz, ugyanis minden jellegű bevételt és kiadást fel tud vinni a HAMS-be, ami aztán statisztikai kimutatásban (cash-flow) lesz látható. Nem csak az ő számára, hanem úgy is beállíthatók a pénzügyek, hogy a tagok is rálátnak, így a taggyűléseken a gazdasági beszámoló kvázi okafogyottá válik. (Kivétel ez alól a vendégek és a bérlők.) De még a vadgazdálkodási beszámoló sem kell olyan részletes legyen a gyűlésen, mint korábban, hiszen mindenki láthatja a HAMS-ben, hogy miből mennyit lőttek, és hogyan állunk a kvótával. Az ugye megvan, amikor a taggyűlésen vadászmester egy svungra, papírról olvasva felsorolja az elejtéseket, vagy a kvótákat, és már kettő perc múlva sem tudja senki visszaidézni a számokat? Vagy januárban, amikor megy a telefonálgatás, hogy “van még bent suta?” Nnna….

Ezen kívül ha felvisszük a vadhúsfelvásárlási adatokat, elejtéskor, mérlegeléskor pedig a paramétereket, a rendszer a vadhúsból jövő pénzt automatikusan beírja a bevételek közé.

Ebből a sok adatból az évek alatt messzemenő következtetéseket tud levonni a vadgazda. Olyan szintű adatállomány és vizuálisan megjelenített statisztika lesz a kezében (pl. a trófeaminőség változása a selejtezések tükrében), amit a hagyományos beírókönyvből egy átlagos vadgazda képtelen kinyerni. Nem véletlen, hogy a legnagyobb állami erdőgazdaságok közül néhány már régen bevezette HAMS-et és az adatalapú döntéstámogatást.

Mindennapi használat

Ha készen van a terület, elvégeztünk minden beállítást, felvittünk minden létesítményt, krotáliát, a hasznosítási tervet, meghívtuk a tagokat, kiosztottuk a szerepeket, utána már jól használható az egyszerűsített HAMS telefonos app is a mindennapokban. Indulhatnak a beiratkozások, és mind a webes nyitóoldalon, mind az app főoldalán a terület foglaltságát láthatjuk. Utóbbiban rögtön térképes formában, jól áttekinthetően, a weben listaszerűen, de ott is tudunk térképes megjelenítést kérni.

A webes főoldalon találunk alap időjárási adatokat, holdfázist, és kérhetünk részletes széladatokat is térképen illusztrálva. Közel olyan jó, mint bármelyik dedikált szél-applikáció (merthogy épp a Windy szolgáltatja az adatokat)!

Beiratkozás, kiiratkozás menete

A beiratkozás egyszerű mint a faék, és akár már otthon, vagy a vadászterület felé menet is megejthetjük.

Megadjuk a vadászat módját (les, cserkelés, stb.), a körzetet/lest, a vadászat kezdetének időpontját, illetve a végének tervezett időpontját. Megadjuk, hogy van-e velünk vendég, vagy kísérő. A jóváhagyást követően a rendszer feltesz minket a műholdas térképre, amit mindenki lát. Az otthon ülők is, és azok is, akik épp ki akarnak menni.

Ez nem élő pozíció, csak egy statikus térkép, amin a les vagy a körzet van bejelölve a nevünk alatt. Szóval senki nincs becsippelve élő nyomkövetéshez, bár ha erre van igény mondjuk egy hajtóvadászaton (hogy mutassa a rendszer a hajtóvonal mozgását a standon állóknak), az is megoldható, ilyenkor a hajtásvezető élő pozíciója követhető lesz (jövőbeni tervezett funkció!). Ehhez persze nem árt folyamatos netkapcsolat a helyszínen.

Aki már kint van, mert előttünk írt be, az értesítést kap az érkezésünkről, ehhez mondjuk muszáj, hogy legyen neki a területen is a térereje, netkapcsolata. Ugyanígy mi is értesülünk az utánunk érkezőkről.

A vadászat végeztével kiiratkozunk, ezt is megtehetjük visszaérve a városba/faluba, ha a területen nincs térerő.

Ha elfelejtünk kiiratkozni, akkor a rendszer figyelmeztet, de nem csak minket, hanem a rendszer adminisztrátorát is. Utóbbi hasznos lehet akkor, ha valami baleset történt.

Kiiratkozáskor jelentést kell tenni, hogy mi történt a vadászaton. Jelenthetünk “Nem történt semmi”-t, vagy lövést, sebzést, hibázást, és egyéb eseményeket. Szabadszavas leírást is mellékelhetünk hozzá, ami utólag módosítható, és megadhatjuk, hogy a többi tag lássa-e a leírás szövegét, vagy csak az adminisztrátorral szeretnénk közölni. Csatolhatunk képet is a jelentéshez. Ha nem lőttünk semmit, de láttunk valami említésre méltót, rögzíthetünk megfigyeléseket (vadfaj, egyedszám, leírás, koordináták, képek). Ha olyan vadfaj elejtését akarjuk felvinni, aminek nincs idénye, figyelmeztet a rendszer.

Ha kiiratkoztunk, akkor az egyéni vadászatok listájában úgy fogunk szerepelni, hogy “Már bejött a területről”, a bejegyzésünk mellett pedig ott lesz, hogy mi történt.

Vendéghívás kétféleképpen

Beiratkozáskor megadhatunk vendégvadászt is, minden alkalommal beírva az adatait. Ha vannak visszajáró, rendszeres vendégeink, akkor érdemes őket meghívni a rendszerbe (ingyenes), ők korlátozott hozzáférést kapnak a társasághoz. Az adataik letárolásra kerülnek, így meghíváskor csak egy listából kell kiválasztani őket, ezen kívül láthatják a terület térképét.

Offline térkép, ha nincs térerő

Ha olyan helyen vadászunk, ahol nincs térerő, akkor a beiratkozást-kiiratkozást-jelentést nyilván előtte és utána végezzük, olyan helyen ahol van netkapcsolatunk. Az utánunk érkezőkről térerő híján nem fogunk értesülni, dehát ez a hagyományos beírónál eddig is így volt, hacsak ránk nem csörgött a kolléga. Amit viszont térerő híján sem kell elengednünk, az a terület térképe, létesítményeinek jelölései, ezt ugyanis a telefonos appon lementhetjük, és a netkapcsolat nélkül is láthatjuk.

Hírek és hírfolyam

A HAMS híreket, és hírfolyamot is kezel, ami egy üzenőfal és élménybeszámoló is egyben. Itt a vadásztársaság is megoszthat információkat, felhívásokat a tagokkal (pl. társadalmi munka, taggyűlés összehívása, vadkár figyelmeztetés stb), amit mindenki lát, aki belép a HAMS-be és emailt is kap róla pluszban. De a tagok is feltehetnek élményeket, terítékfotókat, amire a többiek reagálhatnak, gratulálhatnak, kérdezhetnek, stb. Ez igen népszerű funkció szokott lenni.

Szolgálati napló

A terület hivatásos vadásza a HAMS-ben szolgálati naplót vezethet. Az egyes bejegyzéseknek címet ad, beírja a tervezett tevékenységeket, az érintett körzetet, a szolgálat kezdetét és végét, leírást adhat hozzá és képeket csatolhat. A mai okostelefonok mindegyike érti már a magyar nyelvű diktálást, így semmi szükség nincs a pötyögésre, elég csak bemondani a közlendőt, és azt a telefon folyószöveggé alakítja.

Összegzés

Ha valaki elolvasta a fentieket, és meghallgatta a múltkori podcast adást, az képet kaphat róla, hogy az égvilágon semmilyen ellenérv nem áll meg az e-beíró és egy profi vadgazdálkodási szoftver mellett. Ekkora tudás, ilyen teljeskörű funkcionalitás, és a vadászat adminisztrációjának ilyen játszi könnyedségű használata, az adatalapú döntéstámogatás, a vadkamerafelvételekből fűzött time-lapse videóig bezárólag egyszerűen nevetségessé teszi az olyan ellenérveket, hogy “mi a beírónál szoktunk dumcsizni”, meg hogy “ha látja a polgár, hogy egyedül van kint, majd lopni fog”. Dumcsizni bárhol lehet, aki lopni akar, az enélkül is lopni fog. Ezek csak kifogások, a fent említettek viszont kőkemény érvek odáig terjedően, ami a podcastban elhangzott, hogy előbb-utóbb EU-s elvárás lesz az elektronikus adatszolgáltatás. Egyetlen súlyos érv maradt….

….beszéljünk az anyagiakról!

Mibű?

FRISSÍTÉS: a HAMS díjazása 2022 októberében jelentősen lecsökkent! A korábbi 72 eurós /fő/év díj 19.9 euróra mérséklődött, így már nem lehet kifogás az, hogy drága dolog az e-beíró!

A HAMS díja jelenleg 72 euró 19.9 euró vadászonként évente. Ez körülbelül 26.000 8.500 Ft, nagyságrendileg annyi, mint az évente kiváltandó vadászjegy ára. Ha a HAMS-et említem, sokszor az a válasz, hogy jó-jó csak drága. Ha úgy nézzük, hogy évente egy vadászjegy áráért ilyen komplex rendszert kapunk, abszolút nem az. Ennél sokkal többet elköltünk évente lőszerre, üzemanyagra, bérvadászatra, ruházatra, stb. Én úgy gondolom a legtöbb magyar vadászt nem vágná földhöz az évi 26.000 Ft (havi 2200 Ft) 8.500 Ft (havi kb. 700 Ft). De…

Ha úgy tekintünk erre, hogy a vadásztársaság finanszírozza minden tagjának az előfizetést, akkor 30-40 taggal felszorozva a 26.000 Ft-ot, már egymillió forint körüli összeget kapunk. Innen nézve ez már komoly költség, ami eddig nem jelentkezett. Egy 30-40 fős vadásztársaságnál ez éves szinten 250-350.000 Ft-os költség. Itt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy mennyi munkát, adminisztrációt, telefonköltséget, és legfőképpen üzemanyagot és időt megspórolunk egy ilyen rendszerrel. Meg aztán vannak azért itt kiskapuk is. Azokat a tagokat, akik sosem járnak ki vadászni, vagy maximum évente 1-2x, nem kell beregisztrálni a rendszerbe. Ha évente 1x kimegy, be lehet írni vendégnek. Ha szezonálisan jár, elég neki arra a 2-3 hónapra a havi előfizetés (öthavi héthavi díjjal vagyunk ugyanott, mint ha éveset vennénk).

Aztán, ha teszem azt a HAMS lenne a fő, vagy akár az egyetlen rendszer, amit mindenki használ az országban, megint más lenne a szituáció. Egyrészt sok helyen van olyan vadász, aki egyszerre több társaságnál is tag. Értelemszerűen ők maguknak veszik meg az előfizetést egyszer egy évben, és azt mindegyik társaságnál használhatják, a VT-knek meg egy emberrel kevesebbet kell fizetni. Másrészt van Magyarországon körülbelül 30.000 területes vadász…. ha a Kamara azt mondaná a HAMS-nek, hogy itt van 30.000+ garantált előfizető minden évben, a cég a 72 euró töredékéért tudná adni az egyes előfizetéseket. Nem kertelek, kimondom: én ha ott ülnék az asztalnál azt javasolnám, hogy a Vadászkamara alkudjon ki egy jó árat, és megosztva fizessék ők és a magyar területes vadásztársadalom az éves költséget. A Kamara hozzájárul maga is, hiszen a saját életét, az Agrárminisztériumét, az OVA-ét, a tájegységi fővadászokét is könnyíti a rendszer, és hozzájárulnak a vadásztársaságok is. Akár a költségek egy részét beépíthetik az éves vadászjegy díjába is, közös költségviselés címén, hiszen a területes tagság bárki számára egy elméleti lehetőség. Nem kifogás az, hogy én nem vagyok területes tag, minek fizessek 1-2ezer forinttal többet a vadászjegyért egy olyan szolgáltatás miatt, amit nem használok? Ha így nézzük, a vadgazdálkodási támogatások is az összes vadász pénzéből mennek a vadásztársaságoknak, nem csak azok fizetik, akik lőnek is.

Sok megoldás lehetséges, hogy egy ilyen rendszer anyagi vonzata ne fájjon, csak akarni kell.

A teszt már így is hosszúra sikerült, ennek ellenére nem teljeskörű bemutatás. A HAMS-ben találunk még vadászati lehetőségeket (hirdetéseket), álláslehetőségeket, pályázatokat, és megannyi egyéb funkciót és szolgáltatást. Ezek bemutatására terjedelmi okok miatt itt már nem volt mód.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...