Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

5+1 fontos kérdés a hangtompítókról

Olvasási idő: 2 perc Íme öt kérdés és öt rövid válasz, amit mindenképpen érdemes tudni és a legtöbben meg szokták kérdezni.

A hangtompítók mennyire némítják le a lövést?

Csak annyira, hogy ne okozzon hosszú távon halláskárosodást. Ez átlag 30dB, de a hangnyomás skála nem lineáris, ezért ez nem sokat mond az átlagembernek. Ám ha azt mondom, hogy a velőtrázó, tüzijáték robbanására emlékeztető, öblös golyólövésből basszushang nélküli karikásostor-hang lesz, ami jól hallható távolról is, de nem annyira zavaró (közelről pedig nem károsítja a fület), az fedi a valóságot nagyjából. A lövés így is többszáz méterről érzékelhető marad.

Szubszonikus lőszerrel csendesebb is lehet, de az vakvágány, nagyon lassú, általában teljes köpenyes, nehéz lőszerek, vadászatra alkalmatlanok. Más huzagemelkedés is kell nekik, szóval teljesen zsákutca.

Befolyásolja a lövést/pontosságot a hangtompító?

A pontosságon (szóráson) próbáink alapján nem változtat (elméletben egyébként javíthatja, mert elvezeti a gázokat a lövedék mögül), de mindenképpen újra be kell lőni a fegyvert, ha hangtompítót teszünk rá, mert változik a ballisztika, változik a fegyver egyensúlya. A lövedék sebességet módosíthatja, de elhanyagolható mértékben. Viszont a visszarúgást éppúgy csökkenti, mint egy kompenzátor. Mindenképpen szokni kell a használatát, de összességében javít a puska kezességén.

Használható-e a hangtompító több fegyveren, más kaliberrel, mint a megadott?

A hangtompítók kaliberhez kötöttek (helyesebben optimalizáltak), de lefelé kompatibilisek. Ám minél kisebb kaliberrel használjuk az ajánlotthoz képest, annál kevésbé fogja tompítani a hangot és a visszarúgást, tehát veszít a hatékonyságából. Egy “lépcsőfokkal” lefelé minimálisan csak, két “lépcsőfoknál” már jelentősebben. Lényegében tehát használható több fegyveren is akár, ha a legnagyobb kaliberűhöz vásároljuk a hangtompítót, de a sokoldalúságért cserébe ilyenkor kompromisszumot kell kötnünk a hatékonyságot illetően. Sőt, a hangtompítók olyannyira egy-egy kaliberhez optimalizáltak, hogy egyes gyártók azt is megadják, hogy az adott kaliberkínálaton belül melyekhez passzol leginkább az adott modell, annak ellenére, hogy más kaliberekhez is elérhető náluk.

Amit semmiképp ne tegyünk, hogy kisebb kaliberhez szánt hangtompítót teszünk nagyobb kaliberű puskára!

Tárolható-e a puska hangtompítóval szerelve a fegyverszekrényben?

Nem. Ha lövést adtunk le vele korábban, akkor pláne nem, mert a felgyűlt lőporgázok, maradék égéstermékek megeszik a csőtorkolatot. Lövés nélkül is javasolt tároláskor levenni a hangtompítót és állítva elhelyezni a puska mellett, megelőzendő, hogy az esetlegesen lecsapódó nedvesség, és a lőpormaradványok elegye hasonló károkat okozzon, mint fentebb említettem.

Mi a különbség a sokféle hangtompító típus között?

A hangtompítók hosszban, átmérőben és felépítésben is különböznek. Minél hosszabb, minél nagyobb átmérőjű és minél komplexebb felépítésű, annál hatékonyabb a hang csökkentése, de ezek általában csőhossz-méretnövekedéssel, esetlegesen kitakart céltávcsőképpel, adott esetben nehezebb tisztíthatósággal, súlytöbblettel, és persze magasabb árcetlivel járnak, szóval mindenki maga kell eldöntse felhasználás és pénztárca alapján, hogy hol köt kompromisszumot. Egyes modelleknél korlátozások is lehetnek (pl. magnummal nem használható).

+1: Minden lőszerrel használható a hangtompító?

Alapvetően igen, főleg ha normál csőhosszal rendelkezik a puskánk. Ha a hangtompítók használata miatt manapság mindinkább divatosabb, rövid (51-53cm) csőhosszal bír a fegyverünk, érdemes megfontolni az egyre több gyártó kínálatában elérhető ún. silencer lőszereket, melyek rövid csőhöz optimalizált, gyorsabb égésű lőport használnak, ami kevésbé terheli a hangtompítót. Egyébként többezer, ha nem több tízezer lövés egy hangtompító élettartama, nagyjából annyi, mint a puskacsőé.

Ha részletesebben is érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe a hangtompítókról szóló, ötrészes sorozatunkat:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A hangtompító legalizálásával felmerültek kételyek. "Na majd a szubszonikus lőszerekkel elindul a rabsickodás". Mutatom miért nem lesz így jó eséllyel.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...