Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Már véleményezhető az új VHR, megismerhetjük a részleteket

Olvasási idő: 3 perc Az Agrárminisztérium nyilvánosságra hozta a júniusban módosult vadászati törvény új végrehajtási rendeletét, amire hónapok óta vár a vadásztársadalom. Életbe még nem lépett, szeptember 29-ig várják a társadalmi visszajelzést a leírtakra. Íme a legtöbbünket érintő, leginkább várt módosítások.

Céltechnika és puskalámpa

Amint hatályba lép majd ez az új Vhr, az éjjellátó és hőkamerás céltechnikát a hivatásos vadászok az éjszaka vadászható vadfajok többsége esetén (vaddisznó, róka, mosómedve, nyestkutya) szabadon használhatják, de borz és aranysakál vadászatakor csak a vadászati hatóság engedélyével szabad nekik, amit a vadásztársaság kér meg számukra. Sportvadászok minden éjszaka vadászható vadfajra csak a vadászati hatóság engedélyével használhatnak céltechnikát, amit a vadásztársaság kér meg.

Ha jól értelmezem, akkor az éjszaka vadászható vadfajok esetén puskalámpát szabadon lehet majd használni, az eddig megszokott hatósági engedély már csak a borz és az aranysakál éjszakai vadászatához kell majd.

A borzot és az aranysakált EU-s élőhelyvédelmi direktívának való megfelelés miatt kénytelen a törvényalkotó külön kezelni.

Vonatkozó szövegrész:

„(4) Vaddisznó, borz, róka, aranysakál, nyestkutya és mosómedve éjszakai vadászatán a vadász köteles keresőtávcsövet, céltávcsövet, valamint lámpát használni. Vaddisznó, róka, nyestkutya, mosómedve, valamint a vadászati hatóság külön engedélyével a borz és az aranysakál éjszakai vadászatához célzást segítő mesterséges fényforrás is használható.
(6) Az állomány hatékony szabályozása érdekében vagy állategészségügyi indok fennállása esetén a (4) bekezdésben meghatározott vadfajok éjszakai vadászatához
a) a hivatásos vadász munkaköri feladatai ellátása során – a borz és az aranysakál elejtéséhez a vadászatra jogosult kérelmére a vadászati hatóság külön engedélyével –,  
b) a vadász a vadászatra jogosult kérelmére a vadászati hatóság külön engedélyével
elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló, éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközt is használhat. 

Elektronikus vadhívó

A rendelkezés egyértelmű, e-vadhívót rókahívásra lehet használni szabadon, hatósági engedéllyel pedig aranysakálhoz is. Az aranysakált EU-s élőhelyvédelmi direktívának való megfelelés miatt kénytelen a törvényalkotó külön kezelni.

Vonatkozó szövegrész

5) Az állomány hatékony szabályozása céljából elektronikus akusztikai eszköz használható
a) a róka, továbbá
b) a vadászati hatóság engedélyével az aranysakál
vadászatához.

Szarvasról kötelező fotó

Bekeményít az állam, mostantól a hatóság megszabhatja majd, hogy minden gím- és dámszarvas esetén az elejtést követően azonnal fényképet kell küldeni az állatról a hatóságnak.

Vonatkozó szövegrész:

6) Gímszarvas és dámszarvas esetében a vadászati hatóság előírhatja, hogy a vadászatra jogosult az (5) bekezdésben meghatározott kötelezettségét az elejtést követően haladéktalanul, elektronikus úton, fotódokumentáció megküldésével teljesítse.”

Hangtompító

A hivatásosok mellé immáron bekerült a “vadász” is a szövegezésbe. Ez a bekezdés november 1-től lép hatályba, ami összhangban van a fegyvertörvény módosításával. November 1-től tehát használható a hangtompító.

Vonatkozó szövegrész:

„(8) A hivatásos vadász munkaköri feladatai ellátása, valamint a vadász a vadászat során a vadászlőfegyverre szerelt, a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény szerinti hangtompítót is használhat.” 

Társasvadászaton bika

Az új rendelet(tervezet) szerint nagyvad társasvadászaton lőhető lesz az első agancsú gím- és dámbika. Kikerül a szövegezésből a terelő- vagy hajtóvadászat megkülönböztetés, törlik a kutyákra való megkötést is.

Vonatkozó szövegrész:

70. § (1) A Vtv. 70. § (1) bekezdés b) pontja szerinti társas vadászatnak minősül a nagyvad társas vadászata, az apróvad kereső-, illetve hajtóvadászata, ha a felsorolt vadászatokon három vagy több vadász vesz részt.
3) Nagyvad társas vadászatán lőhető

a) a vaddisznó,
b) a gímszarvas tehén, -ünő, -borjú,
c) a dámszarvas tehén, -ünő, -borjú,
d) az első agancsú gímszarvas és dámszarvas bika.
e) a muflonjuh, -jerke, -bárány,
f) az őzsuta és -gida,
g) a szikaszarvas tehén, -ünő, -borjú, továbbá
h) a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó kivételével az 1. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja szerinti apróvadfajok.

stb., nem másoltam be a teljes paragrafust –

Picit változik a beírókönyv

Az elektronikus beírókönyv használatának legalizálásáról nem találtam információt, ez még úgy tűnik várat magára. A papír alapú viszont kissé változni fog 2024 márciusától. A “név-körzet-időpontok” oldalt külön is alá kell majd írni, nem elég csak a túloldalon a sor végén. Az elejtés részletezésénél a “Faj – Ivar” rubrikákat felváltja egy “Vadféleség” nevű rubrika, ide kell beírni majd a fajt és az ivart, de a rendelet egy csillagozott megjegyzése arra utal, hogy szőrmés ragadozók elejtése esetén nem kell ivart beírni, csak a fajt. (Ivart csak nemesvadnál és fácánnál kérnek)

Változnak a vadászati idények

A Magyar Vadászlap Facebookon közzétett információi szerint “a dámünő június 1-től vadászható, míg a gím-spíszerek március 31-ig, az első agancsú dámbikák pedig április 30-ig lennének lőhetőek”.

Az új Vhr tervezete a következő linken érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/egyes-vadgazdalkodassal-osszefuggo-miniszteri-rendeletek-modositasa

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A hangtompító legalizálásával felmerültek kételyek. "Na majd a szubszonikus lőszerekkel elindul a rabsickodás". Mutatom miért nem lesz így jó eséllyel.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...