Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Molnus és Boly Bat BG310-M felhős vadkamera

Olvasási idő: 9 perc Régóta halogattam a legkisebb képküldős Boly tesztjét. Kár volt. Kiderült, hogy a piac legjobb ár/érték arányú képküldős vadkamerája, amihez nagyon sokat hozzátesz a Boly-féle Molnus felhőszolgáltatás ugrásszerű fejlődése, felokosítása.

Ha még akad aki nem tudja mit jelent a felhős vadkamera, annak röviden elmondom. Ez a legmodernebb képküldős szolgáltatás, ahol a készülék nem az email-fiókunkba küldi a képeket csatolmányként, hanem egy telefonos applikációba érkeznek, ahol egyben láthatjuk galériába rendezve, szűrhetjük, elmenthetjük, megoszthatjuk őket, továbbá teljeskörűen távvezérelhetjük a kamerát egy kezelőfelületen. Felhős vadkamerából kétféle létezik, a vásárolt SIM-kártyás, és az előfizetéses. Előbbibe mi vesszük a SIM-et valamelyik hazai szolgáltatónál (ez a Boly is ilyen), utóbbiban beépített, hálózatfüggetlen kártya van, és a vadkameragyártónak fizetjük a havi/éves előfizetést a szolgáltatásért (ilyen a Spypoint, a Vosker, illetve akad hasonló az UOVisionnél is például).

A vásárolt SIM-est ugyanolyan olcsón lehet működtetni, mint a hagyományos emailküldős kamerákat, hiszen egy küldött kép kb. 100Kb, tehát egy 500Mb-os, kb 1000 Ft-os feltöltőkártyával nagyságrendileg 5000 képet tud küldeni a készülék. Ez több hónapra elegendő még egy forgalmasabb szórón is.

Felhőszolgáltatásban a Boly a legprofibb jelenleg. Az alább bemutatott funkciók minden képküldős Boly kamerára vonatkoznak, nem csak a tesztben szereplő Boly Batra!

Egy nem túl régi fejlesztésnek köszönhetően a Boly rendszere jobb lett, mint az UOVision LinckEazija, de még a Spypoint rendszerénél is átgondoltabb, kiforrottabb. Ennek neve Molnus, listaszerűen az alábbi szolgáltatásokat kínálja, amiket most azért sorolok fel, mert a felhőszolgáltatást bírálók által kifogásolt dolgokra immáron teljeskörű megoldást nyújt:

  • Minden beérkezett fotó egy helyen, választható nagy- vagy bélyegképes galériában
  • Videó fogadása a galériában (Bolynál kompromisszumos)
  • Küldött képek mérete szabályozható (a legkisebb, adatkímélő 100Kb, de választható közepes felbontás, és eredeti méret is, az amit a kamera az SD-kártyán is tárol)
  • AI-alapú állatfelismerés és – kiemelés a fotókon (madár, ló, kutya, tarvad, macska, ember, vaddisznó, róka, borz, jávor, mókus, patkány, daru, medve, juh, marha, hiúz, nyúl, gépjármű, gímszarvas, dámszarvas, nyest, sakál/coyote, rénszarvas, nyestkutya, farkas, egyéb)
  • Kamera státusz kijelzése (töltöttség, térerő, memokártya kapacitás, hőmérséklet, utolsó aktivitás kijelzése)
  • Analitika, vadstatisztika: kameraaktivitás grafikonon ábrázolva (képküldések, akku, hőmérséklet, térerő), megfigyelt állatfajok eloszlása grafikus ábrán, megfigyelt állatok eloszlása napokra leosztva és napszak szerint
  • Kamera teljeskörű távvezérlése (késleltetéssel ingyen, SMS-vezérléssel azonnal kreditrendszerben):
    • fotó/videó/fotó+videó mód,
    • sorozatfotó,
    • felbontás és videohossz,
    • time-lapse,
    • érzékenység,
    • intervallum,
    • képküldés gyakorisága,
    • időlimit,
    • küldött képfelbontás,
    • SD-kártya újraírás,
    • SD-kártya formázás,
    • kamera neve,
    • SMS-vezérlés ki/bekapcsolása.
  • Ki-bekapcsolható push-üzenet értesítés új kép érkezéséről (stabil jelzések, mindig megjött!)
  • Internetről szinkronizált pontosidő a kamerán
  • Eladás esetén kamera törlésének lehetősége a Molnusból
  • Elvesztés esetén lopottként/elveszettként megjelölés a Molnusban
  • Kamera hozzáférésének és/vagy képeinek megosztása másokkal
  • Felhőben tárolt képek ürítése dátum szerint
  • Napi szintű képtörlés a felhőből, amennyiben szeretnénk tisztán tartani a galériánkat (beállítható, hogy hány napnál régebbi képeket töröljön, vagy egyáltalán ne töröljön, nincs sem időbeni, sem képszámbeli korlátozás a Bolynál!)

Mindez teljesen ingyen jár a kamerához a készülék megvásárlásával.

Közhiedelemmel ellentétben a Bolynál mindössze két funkció fizetős: az azonnali (valós idejű, SMS-alapú) vezérlés, és a kamera egynél több emberrel való megosztása. A készüléket tehát ingyenesen lehet állítgatni appon keresztül, de csak a következő képküldésnél lép életbe a változtatás.

Ha folyamatos mozgás van a készülék előtt, és úgy van beállítva, hogy pár másodpercenként vagy percenként küldjön képet, akkor ilyen rövid idő alatt átmegy az átállítási parancs. Ha kevésbé forgalmas helyre raktuk ki, és napok is eltelnek mire képet küld a kamera, akkor egy-egy átállítás fogadása is napokba telik SMS-vezérlés nélkül.

Ha azonnal, képküldést nem megvárva szeretnénk átállítani a készülék valamely paraméterét, az fizetős szolgáltatás (kreditrendszerben, egy átállítás/SMS 2 kredit). Az SMS-t nem mi küldjük a kamerának, hanem a Boly/Molnus saját szervere, ezért kell fizetni érte. Mi csak beállítjuk a Molnus appban, hogy a kamera mondjuk álljon át fotó üzemmódról videóra, majd ezt a parancsot a Molnus szerver SMS-ben küldi a kamerának.

Egyébként az SMS-vezérlés bekapcsolása is csak az első képküldést követően lesz aktív a készüléken. Értsd, ha eddig ki volt kapcsolva, és aktiváljuk, de a kamera mozgás híján még két napig nem küld képet, magyarán nem létesít kapcsolatot a felhővel, akkor két napig nem lesz bekapcsolva az SMS-vezérlés sem. Utána viszont már folyamatos adatkapcsolatot tart a készülék, hogy a szervertől érkező SMS-seket rögtön venni tudja. Ez a folyamatos adatkapcsolat viszont csúnyán eszi az akkut. Az UOVision ezt másképp oldja meg, ott nem SMS van, hanem mi állíthatjuk be, hogy képküldéstől függetlenül a kamera milyen gyakran csatlakozzon fel a felhőre lekérni az adatokat. Az egy fokkal ügyesebb megoldás, mert a folyamatos kapcsolaton túl beállíthatunk az UOVisionnél félórás, egyórás, többórás, vagy napi bejelentkezést is.

Ha a vadkamerát egy barátunkkal szeretnénk megosztani, hogy ő is lássa a képeket, vagy beállítástól függően ő is tudja vezérelni a kamerát, ingyen megtehetjük. Ha több emberrel szeretnénk megosztani (pl. vadásztársasági szinten), akkor felhasználónknét egyszeri 100 kredit az ára. Egy Boly vadkamera megvásárlásával 300 kreditet kapunk ajándékba, ha többre van szükség, a Molnus netes felületén lehet vásárolni, 100 kredit 5 euro.

A Boly kamera tud emailküldősként is funkcionálni, de ez más kezdeti beállítást igényel, saját, gyengített emailfiók kell hozzá, tehát a készülék vagy felhős, vagy emailküldős, a kettő egyszerre nem lehet. Szemben a felhős UOVisionökkel, amik tudna egyszerre felhőbe és emailben is képet küldeni, utóbbit ráadásul saját emailszerverről intézik, nem nekünk kell bajlódni vele.

Okos funkciók

Külön ki kell emeljem a mesterséges intelligencán alapulú állatfelismerést, ami engem teljesen lenyűgözött. Nem mondom, hogy tévedhetetlen, de az eddig látottakhoz képest (Spypoint) nagyon ügyes. Nálam 10-ből 8x tűpontosan felismerte a disznót, az őzet, a rókát, a borzot, nyulat és madarakat. Sokszor még úgy is, hogy a kép elmosódott volt, vagy az állatoknak csak egy része látszott. Embernél, gépjárműnél soha nem tévedett.

Hogy miért jó ez?

Észlelés és szűrés

Amikor reggel megnézzük az este érkezett képeket a galériában, bélyegkép méretben néha előfordul, hogy egy-egy fotót üresnek ítélünk meg. Ilyen szituban az AI hamarabb megtalálja a sötét háttérben megbúvó fekete disznót, mint mi. A galériában kapcsolhatunk olyan nézetet, ahol pirosan bekeretezve mutatja az állatokat a bélyegképeken. Bizisten sokszor ügyesebb volt, mint én magam! Az alábbi képen baloldalon ott van egy fotó, amin 8 disznó szerepel, abból én hirtelen ránézve a kis képekre csak 3-4-et vettem észre anno. A többit a sötét háttérben az algoritmus mutatta meg. Nyilván nagyobb méretben megnyitva már én is láttam őket, de lehet hogy simán átsiklottam volna fölötte, ha csak a sötétben megbúvó feketesereg lenne a képen.

A fenti sokdisznós kép. A baloldalon hátsójukat mutató disznókat, meg a jobboldali, faág mögöttit tuti nem vennénk észre magunktól, főleg kisképes nézetben nem. Ha csak ők lennének ezen a fotón, üresnek ítélnénk, és továbblapoznánk.

Természetesen leszűrhetjük a képeket állatfajok szerint. Ha éjszaka jött 100 kép a kameráról, nem kell végigbugázni az összes őzet, nyulat, borzot, csak leszűrjük azokra, amikor disznók voltak a szórón. HELYESBÍTÉS: állatfaj szerint nem lehet szűrni, csak olyan nézetet lehet kérni, hogy a galériában az üres képeket ne mutassa a rendszer, csak azokat lássuk, amin valamilyen állat van.

Ha egy állatot nem, vagy nem jól ismer fel, megadhatjuk neki mi van a képen. Ha ez valóban mesterséges intelligencia, akkor ebből bizonyára tanul is a rendszer, és egyre ügyesebb lesz, ahogy a világon minden felhasználó segít neki tanulni.

Statisztika

A History menüpontban olyan komoly statisztikát találunk a kamera és a vad aktivitásáról, amit azelőtt még soha nem láttunk. Egy egyéves működést követően képet kaphatunk a vadmozgásról, időbeni aktivitásról, a kamera előtt megforduló állatfajok megoszlásáról. Egyszerűen zseniális!!! Ugye látjuk a lenti grafikonon, hogy a disznók többnyire éjjel 1-3 között jönnek a szóróra/dagonyára? Rossebb a lábuk szárát! 😀 De egy alkalommal délben is felbukkantak.

Ennyiből felismerte a rókát…

…és ennyiből a disznót:

Egy elmosódott borz sem mindig akadály:

De néha a bemozdulás elbizonytalanítja…

…és néha számára ismeretlen fajt kever össze egy ismerttel, mondjuk disznónak nézi a hódot…végülis dundi, rövidorrú és fekete 🙂 Ez azért nem gyakori, de a hód kifogott az algoritmuson.

És akkor a készülékről…

Építés

A kamera nagyon pici és könnyű, szerethető darab, az építési minősége is abszolút rendben van. Mivel nem kinyitható a ház, ezért ez egy tömör, zárt, masszív készülék. Egyetlen hibája, hogy nincs rajta kábelzárnak kialakított hely, ezért én is sokszor inkább felraktam jó magasra, elérhetetlen helyre. Célszerű beszerezni hozzá valamilyen fába becsavarozható rögzítő konzolt.

A kompaktság és az olcsóság átka még a kevés gomb, a pici kijelző, és a végletekig leegyszerűsített menürendszer, ami a vadkamera első üzembe helyezését az átlagosnál picit nehezebbé teszi. A hogyanról készült külön cikk, és lesz róla videó is, mert nem egy agysebészet, de fejből nem fog menni még a rutinosaknak sem.

Akku

Nagy húzás a Bolytól, hogy ezek a kis kamerák nem tonnányi ceruzaelemmel működnek, hanem két darab 18650-es li-ion akkuval. Ha az “MFP” nevű szettben vesszük a készüléket, akkor kapunk hozzá a csomagban. Ezek egyszerű, túltöltésvédelem nélküli akkuk, szóval vigyázni kell rájuk, de a két 18650-essel nagyon sokáig elkocog a cucc. A cikk írásáig 104db 10 másodperces videót csinált, és 367db fotót a Boly Bat, és olykor -9° volt kint az erdőn éjszakánként, mégis jó állapotban van az akku, 3.9V-ról 3.8V-ra ment csak le nemrég, jelentsen ez bármit is.

Képminőség

A kis Boly Bat viszont egész korrekt képminőséget ad. Annak ellenére, hogy milyen pici vaku van raja, közel ugyanolyan erős, mint a nagyobb kameráké, jóllehet a Bolyra jellemző módon ez is a kép közepét világítja meg igazán, ellentétben mondjuk az UOVisionnel, ami a képkivágás egészét egyenletesen. A jó fényhasznosításnak valószínűleg az is az alapja, hogy a kamera elég hosszú záridőt használ, így a mozgó állatok könnyen elmosódnak. A mintaképeknél igyekeztem éles képeket kiválogatni, de azért bemozdult állatból jó sok van. A hivatalos vaku-hatótáv 15 méter, de szerintem több annál.

Az alábbi kép 11-12 méter távolságról készült (küldött kép, ezért ilyen kis felbontás), úgy hiszem ebben a vakuban több van, mint 15 méter.

LEGKISEBB MÉRETŰ FELHŐBE KÜLDÖTT KÉP, EZÉRT ILYEN GYENGE A FELBONTÁS. IGÉNY ESETÉN LEHET MAGASABB MINŐSÉGRE IS ÁLLÍTANI A KÜLDÖTT KÉPEKET!

A kamera 18 megapixel felbontást kínál, de ez interpolált, vagyis digitálisan nagyított. A szenzor natív felbontása 3 megapixel (mint a legtöbb konkurens kameráé), szóval ennél nagyobbra nincs sok értelme állítani a menüben, csak az SD-kártyát terheljük a nagyobb méretű fotókkal.

Az optika látószöge 57 fok, ez a Bolynál az átlag, de az UOVisionnél sincsenek sokkal szélesebb látószögű kamerák. Elméletileg lesz a Bolynak idővel 110 fokos, széleslátószögű kamerája is, de az Magyarországon még nem jelent meg.

A fotók jól láthatóan élesebbek és kontrasztosabbak, mint a videók. Az éjszakai képminőség közepesnek nevezhető, nyilván a 100.000 Ft+-os kamerák valamivel jobb képet adnak (bár nem mindegyik), de ezért az árért a kis Boly Bat kifejezetten jól helytállt (ne feledjük, hogy ebből a 70.000 Ft-os árból maga a csupasz kamera kb. 30.000 Ft-ot tesz ki – lásd Boly Fox, ami ugyanez a készülék csak képküldés nélkül -, szóval az árból a többi a képküldős “részt” teszi ki). A nappali képek még jobbak, élesebbek, az előtt tényleg le a kalappal.

Összegzés

Nem véletlenül nevezem a kis Boly Batot a legjobb ár/érték arányú kamerának. Ez az egyik legolcsóbb képküldős kamera a piacon, sőt konkrétan a legolcsóbb minőségi képküldős kamera, értsd, ami 4G-képes, jó összeszerelési és képminőségű, megbízható és magyar garanciával, magyar szervizháttérrel rendelkezik. A Bolyról az elmúlt 1-1,5 évben kiderült, hogy a Leitz Hungária által forgalmazott vadkamerák közül a legkisebb meghibásodással rendelkező márka (1,9% kb. 1000 eladott darabra vetítve).

Már maga a készülék is olyan teljesítményű ezen az áron, ami megsüvegelendő, és mindezek tetejében a sima emailküldésnél még modernebb, felhős működésű is. Ezt még tetézi a Boly azzal, hogy olyan színvonalú felhőszolgáltatást pakol a kamerái mögé, amilyet még nem látott a világ. Még ez a legkisebb, legolcsóbb modelljük is ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja a Molnus révén, amit a legdrágábbak. Ingyen, stabilan és komolyabb kötöttségek nélkül. Mindössze két hátrányát tudom felhozni, az az elsőre macerásabb beállítás, és a kábelzáras rögzítés hiánya.

Sajnos a gyenge forint, a dráguló szállítások, emelkedő infláció és hasonló nyalánkságok miatt az ára felment ennek a kamerának. Amikor megjelent, emlékeim szerint 59.000 Ft volt, mely akkoriban megdöbbentő ár volt egy teljes értékű, felhős kameráért. Ma kb. 71.000 Ft-ért lehet megvásárolni a Leitz Hungáriánál, de még így is a legolcsóbb felhős kamera a piacon.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...