Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Gyorsteszt: Boly Guard Fox BG310 vadkamera

Olvasási idő: 6 perc A Boly legkisebb, és egyben a piac egyik legkisebb és legolcsóbb vadkamerája volt kint a fákon egy pár napig. Nagytesztet szántam neki, de aztán ellopták, így csak egy gyors bemutatóra, első benyomásokra futja. A kisméretű és nagyon baráti árú kamera meglepően korrekt teljesítményt produkált.

Vágjunk is a közepébe! Az itt leírtak természetesen igazak a Boly Bat 4G-s, felhős kamerára is, a későbbiekben talán azzal is lesz majd teszt, de előbb még a 36MP-es Falcon bemutatója várható.

Akku

A Boly Fox vadkamera – talán egyedülálló módon – végre nem ceruzaelemekkel működik, hanem nagyteljesítményű 18650-es akkukkal. Én nem tudom mire vártak a gyártók eddig, de végre valaki meglépte! Sokkal kisebb helyet foglalnak, így a kamera is kisebb, és nincs is velük annyi macera. Sajnos azonban 29.900 Ft-ért akkut történetesen nem adnak kamerához, de ha van otthon egy pár 18650-es aksink, akkor nyert ügyünk van, de ha nincs, úgy további párezer forintért venni kell két darabot. Amit tudni kell erről a témáról, az a következő: a kicsivel drágább (a cikk írásakor 36.000 Ft-os) Boly Fox kamera szett ugyan tartalmaz két darab 18650-es akkut, töltőt, és egy microSD kártyát is, de ennek leírásában azt olvashatjátok, hogy “védelem nélküli akkumulátor” van a csomagban. Ez egy speckó 18650-es, ami pár milliméterrel kisebb, mint a standard, és butább is, mert nincs benne túltöltés-, vagy túlmerülés elleni védelem. Értsd ezeket nem lehet a végletekig kínozni, töltőn hagyni egy-két napig, stb. mert nem bírják.

Balra: standard 18650 akku, Jobbra: Boly-féle védelem nélküli 18650

Emiatt én annyira nem pártolnám a szett megvásárlását, ugyanis a Boly Fox szerencsére nem csak ezzel a fura akkuval működik, hanem a standard 18650-essel is, így javallott egy normális akku és töltő beszerzése. Bár ha jobban végiggondolom, hogy ezt elvileg csak sokhavonta egyszer kell töltőre rakni, úgy talán kibírható, mert egyébként jó árban van a szett. Mindenesetre a legjobb tudomásom szerint egyedül a Boly napelem-paneljei működnek kizárólag a Boly-féle “fura” akkuval, a kamerákba behelyezhető a sima 18650 is.

Kezelhetőség

A kamera fix házzal rendelkezik, nem szétnyitható. Egyetlen pici ajtó van az alján, ami az akkukat, és a memóriakártyát rejti. Ezen van egy kis lyuk, így apró lakattal zárhatjuk, ha akarjuk (nyilván nem tartozék). Szerencsére van a kamerában valamiféle beépített elem, így a beállításokat nem felejti el, amikor kinyitjuk az ajtót, maximum akkor, ha sokáig marad akku nélkül a szekrényben.

A front oldalon a szokásos érzékelők, infravetők és optikák mellett találjuk az aprócska LCD kijelzőt, és a vezérlőgombokat. A kijelző nagyon picike, élőképet nem mutat, így a kamerát nem tudjuk ennek segítségével pozícionálni. Csak a beállításokat végezhetjük el vele, és a korábban rögzített képeket nézhetjük vissza, de annyira kis méretben, hogy nagyjából csak azt fogjuk látni, hogy milyen állat volt a kamera előtt. Dátumot, időt, részleteket a képről nem lehet leolvasni, annyira aprók a karakterek, és a menü sem mutat ilyen adatot. Ha tehát a képeket ki akarjuk értékelni, érdemes két memóriakártyát használni, és cserélgetni őket (az egyiket mindig hazavinni megnézni). Sajnos az USB-s csatlakozás se működött nálam, amint összedugtam a telefont a kamerával, elsötétült a kijelző, mintha kikapcsolt volna a készülék, a telefon pedig nem ismerte fel külső eszközként. Mondjuk az iPhone ilyen szempontból különleges állatfaj, nincs kizárva, hogy laptoppal működik.

A beállítások elvégzése, és a kamera vezérlése a gombokkal nem egy leányálom elsőre, de egy idő után meg lehet szokni, tanulni a kezelését. Ám elsőre garantáltan nem fogjuk érteni. Nekem kellett 2-3 alkalom, mire leesett a tantusz, melyik gomb mit csinál, de ha pár napig nem foglalkoztam vele, újra elfelejtettem, és most, hogy ellopták a kamerát, és nincs előttem a cikkíráshoz, nem is tudom fejből megmondani, hogyan kell vezérelni. Az biztos, hogy a kamera menüzésében mind a négy gomb részt vesz, és szerencsére azért a kijelzőn a legtöbbször leolvasható, hogy melyik gombbal tudunk jóváhagyni egy beállítást, és melyikkel visszalépni. Ha jól emlékszem általában a Ki/Bekapcs gomb az OK gomb is egyben.

Ami viszont végtelenül egyszerű, az a kamera üzemkész állapotba hozása, ha már igény szerint egyszer beállítottuk. Felfogatjuk a fára, és gyakorlatilag annyi a dolgunk minden alkalommal, hogy a bekapcsoljuk egy hosszú gombnyomással, és úgy hagyjuk: pár másodperc múlva kiírja, hogy “Hunting mode”, elsötétül a kijelző, és aktiválódik a kamera. Ennyi.

Felfogatás

A Boy Foxhoz gyárilag egy zöld színű rögzítőhevedert kapunk, amin egy fekete, bebújtatós csat van (nem rugós), ennek ellenére könnyen és jól használható. Hogy a zöld színű pánt jobb választás-e, mint a fekete, vagy a szürke, azt fája válogatja, nekem a fekete szokott a legkevésbé feltűnőnek hatni, de azt meg általában egy fényes, messziről látható csattal szokták elrontani a gyártók. Ezen kívül a kamera hátulján 1/4″-es állványmenetet találunk, így fára szerelhető konzollal is rögzíteni lehet, ami észrevétlenség és lopásállóság szempontjából jobb ötlet (ennek ellenére a tesztkamerát így lopták el, vittek csavarhúzót). Kábelzáras rögzítésre sajnos nincsen lehetőség.

Képminőség

A kamera 57° látószögű, F/2.4 fényerejű objektívvel rendelkezik, és 3 megapixel felbontású CMOS szenzorral. Ezt a 3MP-t méretezi fel a Boly beállítástól függően minimum 5MP méretűre, maximum 18MP méretűre. Ezzel ugye a képminőség nem lesz feltétlenül jobb, csak a fotó megtekintési mérete (és fájlmérete) lesz nagyobb. A nappali és éjszakai képeket ráadásul nem is egyformán méretezi fel a kamera, 18MP csak a nappali kép lehet, az éjszakainál 14MP a maximális méret. Közepes felbontáson 12/10MP, minimum felbontáson 5/5MP a fotóméret.

A képek egyébként a kamera aprócska méretéhez, és olcsó árához képest zseniálisak, főleg a nappaliak. Ilyen áron ilyen képminőséget eddig nem tapasztalhattunk. Sajnos sokat nem tudok mutatni belőlük, mert a lopást megelőzően mindössze két nappali, és két éjszakai felvételt mentettem le. Az éjszakai fotók azért jóval életlenebbek, mint a nappaliak, és úgy látom ez a komplett Boly termékskálára igaz.

A videók is jók, de abból meg pláne nem tudok sajnos mintát mutatni. Egy fokkal életlenebbek, mint a fotók, de mivel mozgókép, ezért ott annyira nem zavaró. A kamera egyébként max. 720p, vagyis HD felbontást tud, a kisebbik felbontás a VGA.

Ami a kamera vakuját illeti, nagy öröm, hogy ezért az árért láthatatlan 940nm-es infrát kapunk, így a vadat egyáltalán nem zavarja a fénye. Bár fényvetőből kettő is került a kamerára, a kis méret, és a 940nm-es hullámhossz miatt nem egy világítótorony. Kb. 15m lehet a valós hatótávja.

Az első igazi konkurenciája az olcsó kínainak

Sajnos még mindig nagy népszerűségnek örvendenek itthon a wishes-aliexpresses-ebayes olcsó vadkamerák, amik jellemzően a Suntek cég termékei. Nem titok, nekem is van egy (na jó kettő, de csak egyet használok). Így aztán első kézből mondhatom, hogy azok bizony elég megbízhatatlanok, bár a sajátom is még működik, 1,5 éve, de már néha napvilágnál nem kapcsol át nappali módra, néha úgy virgonckodik a disznó a dörzsölőfánál, hogy a kamera csak a következő disznót veszi fel 1 óra múlva, ám a legnagyobb hibája a 780nm körüli infravető, ami úgy világít vörösen az éjszakában, hogy nincs az a vad, ami ne venné észre. Még ismerőstől is hallottam, hogy egy bekötőutat figyelő, olcsó kamerám fényét simán kiszúrta a kocsiból este a fán. Nagyon sok köztük az eleve hibás, vagy hamar meghibásodó darab, és vadkameraszervizestől tudom, hogy javíthatatlanok, a garancia meg ugye felejtős. Említsük meg azt is, hogy 2021. július 1-től az EU-n kívülről behozott termékek áfa-kötelesek lesznek, összegtől függetlenül, így ezen kamerák ára is meg fog ugrani. Annál meg már tényleg csak alig drágább a kis Boly, jobb képminőséggel, jobb akkuval, láthatatlan infrával és természetesen 1 éves magyar jótállással. Ezek után már tényleg semmi értelme megrendelni az olcsó gagyit a világ másik oldaláról.

Boly Fox BG310 vadkamera

18MP, 720p videó, 940nm infra, 18650 akku (nem tartozék)

29.990 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...