Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Boly Bat BG310-M(FP) vadkamera beüzemelése

Olvasási idő: 4 perc Jóideje lehet már kapni a piac legolcsóbb felhős, 4G vadkameráját, a kis, antennás Boly Batot. A sima verzióját teszteltem korábban, de ellopták a teszt ideje alatt, a képküldős verzióját meg csak kerülgettem, mint a forró kását, mert úgy voltam vele, biztos macerás beüzemelni az aprócska kijelzőn, és a korlátolt kezelőfelülettel. De túl vagyok rajta, ezért el is magyarázom a jövendő tulajoknak.

Először is tegyük helyre a kamera gombjait, funkcióikat tekintve:

A legfelső gombbal tudjuk a kamerát hosszú nyomással be- illetve kikapcsolni, a menüben bogarászva pedig OK gombként funkcionál. A második gomb hozza be a menüt, illetve kilép a menüből. A harmadik, felfelé nyíl gombbal tudunk a menüben lapozni, de ez csak egy irányba működik. Ha túllépünk a kívánt funkción, újra végig kell pörgetni a menüfunkciókat, ugyanis a lefelé nyíl gomb nem visszafelé lép, hanem az aktuális menüfunkciót tudjuk vele módosítani. (Tudom, halál logikátlan, de ez van.) Ha bármit megváltoztatunk a LE-gombbal a menüben, azt a legfelső POWER/OK gombbal jóvá kell hagyni!

Beüzemelés

Az alábbiakban a felhős rendszerű beüzemelést mutatom be. Ha rám hallgatsz kedves Olvasó, ezt használod, és az elavult, macerás, emailküldős működést hagyod a csudába. Annál már csak az MMS küldés az elavultabb, meg a Teletexten történő párkeresés. 😉

A beüzemeléshez kelleni fog egy számítógép, lehetőleg Windows rendszerű, és egy kártyaolvasó!

1. Mobilnetes SIM kártya beszerzése

Én a magam részéről a feltöltős Telekom kártyákat szeretem erre a célra, egy 500Mb-os kártya kb 5000 kép küldésére elegendő, és a Telekom nem zargat havonta a feltötésekkel úgy, mint mondjuk a Vodafone, ahol akkor is fogy a pénz a kártyáról, ha nem csinálunk semmit. Fontos, hogy a SIM kártyát először tegyük egy telefonba, és kapcsoljuk ki rajta a PIN kódot, mert a vadkamerák nem tudnak PIN-t kezelni!

2. IMEI szám és Control Code feljegyzése vagy QR kód behozása

Tegyük be a SIM-et és a micro-SD kártyát (max. 32GB!) a kamerába, majd kapcsoljuk be.

A MENÜ gombbal hívjuk be a menüt. Itt egyből az Auto config opció lesz látható, ha már itt vagyunk, győződjünk meg róla, hogy OFF-ra van állítva (ha nem, a LE gombbal állítsuk át, és az OK gombbal hagyjuk jóvá). A FEL gombbal tovább görgetve a menüben azt is ellenőrizhetjük egy sokadik menüpontban, hogy a Sent to: Molnus van-e beállítva. Ha új a kameránk, ezeknek valószínűleg nem kell nyúlni, de ha valaki babrált már vele korábban, akkor a fentiekről győződjünk meg és utána haladjunk tovább.

A) verzió: QR-kódos Molnus regisztráció

A FEL gombbal a menüben navigáljunk el a Register camera menüpontba, az OK gombbal lépjünk be. Látni fogunk egy szöveges értesítést. A LE gombot nyomva egy QR kódot fog mutatni a kijelző. Hagyjuk így. Ha eltűnik, később ugyanezzel a módszerrel tudjuk behozni.

B) verzió: IMEI és Control code-os regisztráció a Molnusba

A FEL gombbal navigáljunk el a Setup Version menüpontra. OK gombbal lépjünk be. A LE gombot nyomva lépkedjünk addig, míg a kamera mutatni fogja az IMEI számot és a Control Code-ot. Ezeket jegyezzük fel egy papírra a biztonság kedvéért. Az IMEI-t megtaláljuk a készülék hátulján is egy matricán, de a Control Code csak a menüből olvasható ki, szóval ha más nem ezt írjuk fel.

3. Regisztráljunk a Molnusba!

Töltsük le a telefonunkra a Molnus applikációt, és regisztráljunk be. Ha megvan, az Add new gombbal adjuk hozzá a kameránkat. Ezt megtehetjük úgy is, hogy rányomunk a Scan QR code gombra, és a vadkamerán behozzuk a fenti A) verzióban leírt QR kódot, és azt olvassuk be a telefon kamerájával. Lehet, hogy a telefon rákérdez, hogy a Molnus hozzáférhet-e a kameránkhoz, ezt engedélyezzük neki!

Ha ez valamiért nem megy, válasszuk a Manual registration opciót, adjunk valami nevet a kamerának (Camera name), válasszuk ki a modellt (BG310-M…ha MFP-t vettünk akkor is ezt válasszuk, az FP csak a Full Pack, vagyis teljes csomag rövidítése, akkuval, kiegészítőkkel), írjuk be B) verzióban leírt módszert szerint kapott IMEI számot és Control code-ot. Válasszuk ki Európát régiónak, és adjuk meg a kamerában lévő SIM-kártya telefonszámát Magyarország +36-os hívójelét kiválasztva.

Ezzel a kamera Molnusba regisztrálása készen van, de képet így még nem fog küldeni! Kapcsoljuk is ki a kamerát, mert később kelleni fog belőle a memóriakártya.

4. Töltsük le a BMC Config szoftvert

Látogassunk el számítógépen ide, a Boly Media support oldalára, és ott lejjebb görgetve a szoftverekhez, töltsük le és telepítsük a BMC CONFIG tool for Windows szoftvert. Mac-et használók kattintsanak ide. A szoftverben (vagy Mac-esek esetén a böngészőben megnyílt weboldalon), ki kell választani a vadkamera típusát (BG310-M), a következő lapon az országot, és rányomni a Check WAP/Internet Parmeters gombra.

Ott az Internet Setting rubrikában a GPRS adatoknál kell megadni az APN-t, Account nevet és Passwordöt (ld. lentebb), illetve írjunk be valamilyen emailcímet, és valamilyen jelszót. Mindegy mit, mert úgysem emailküldősként akarjuk használni a kamerát, hanem felhősként, így nincs jelentősége, de enélkül nem enged tovább a rendszer.

APN kódok:

  • Telekom
    • APN: wnw
    • ACCOUNT: wap
    • PASS: wap
  • Telenor (Yettel)
    • APN: online (hívókártya) / net (adatkártya)
    • ACCOUNT/PASS: üres
  • Vodafone
    • APN: internet.vodafone.net
    • ACCOUNT/PASS: üres

Nyomjunk az OK, aztán a SAVE gombra, és a szoftver/böngésző el fog menteni egy BG310-M.txt nevű fájlt. (A szoftvert használók a Save gomb fölött láthatják, hogy hová menti a progi: D-meghajtó, GSM mappa..legyen bármi is a D-meghajtó. A gyártó célja az lett volna, hogy a memóriakártyára mentse, de közel se biztos, hogy a memóriakártya lesz a D-meghajtó. Természetesen megadhatunk más útvonalat is.).

Ezt a fájlt másoljuk fel a vadkamera SD kártyáján lévő GSM mappába. Ne a gyökérkönyvtárba, hanem az SD-n kell legyen egy DCIM és egy GSM mappa, utóbbiba tegyük!

Ezzel készen is vagyunk, kapcsoljuk be a kamerát, hagyjuk bekapcsolva, kb 1 perc múlva aktiválódik, egy darabig még villog rajta a piros LED, és amikor kialszik, élesítve van a kamera. Ha mozgunk előtte, hamarosan csipognia kell a telefonunknak, hogy kép érkezett a Molnus applikációba.

Ott pedig láthatjuk a kamera státuszát, és a legutóbb küldött képet. A Settings gombra nyomva tudjuk távvezérelni a kamerát, az Image Gallery gombra nyomva pedig behívhatjuk a galériát az eddig küldött képekkel. Mindezekre már a kamera nagytesztjében fogunk kitérni.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Tesztek

Olvasási idő: 4 perc Nem kellett hosszú tesztelési időszak, hogy a világ talán legapróbb és legegyszerűbb vadkamerája megmutassa mit tud.

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Összeszedtem pár infót az Infiray céltávcsövekben használt szálkeresztekről, így a külön megvásárolható egyedi verzióról is (Custom Reticle).

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 3 perc Segítségével az emailküldős vadkamera egy applikációba küldi a képeket, ahol galériaszerűen érjük el őket. Akár több kamera képét is egy...