Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Boly Bat BG310-M(FP) vadkamera beüzemelése

Jóideje lehet már kapni a piac legolcsóbb felhős, 4G vadkameráját, a kis, antennás Boly Batot. A sima verzióját teszteltem korábban, de ellopták a teszt ideje alatt, a képküldős verzióját meg csak kerülgettem, mint a forró kását, mert úgy voltam vele, biztos macerás beüzemelni az aprócska kijelzőn, és a korlátolt kezelőfelülettel. De túl vagyok rajta, ezért el is magyarázom a jövendő tulajoknak.

Először is tegyük helyre a kamera gombjait, funkcióikat tekintve:

A legfelső gombbal tudjuk a kamerát hosszú nyomással be- illetve kikapcsolni, a menüben bogarászva pedig OK gombként funkcionál. A második gomb hozza be a menüt, illetve kilép a menüből. A harmadik, felfelé nyíl gombbal tudunk a menüben lapozni, de ez csak egy irányba működik. Ha túllépünk a kívánt funkción, újra végig kell pörgetni a menüfunkciókat, ugyanis a lefelé nyíl gomb nem visszafelé lép, hanem az aktuális menüfunkciót tudjuk vele módosítani. (Tudom, halál logikátlan, de ez van.) Ha bármit megváltoztatunk a LE-gombbal a menüben, azt a legfelső POWER/OK gombbal jóvá kell hagyni!

Beüzemelés

Az alábbiakban a felhős rendszerű beüzemelést mutatom be. Ha rám hallgatsz kedves Olvasó, ezt használod, és az elavult, macerás, emailküldős működést hagyod a csudába. Annál már csak az MMS küldés az elavultabb, meg a Teletexten történő párkeresés. 😉

A beüzemeléshez kelleni fog egy számítógép, lehetőleg Windows rendszerű, és egy kártyaolvasó!

1. Mobilnetes SIM kártya beszerzése

Én a magam részéről a feltöltős Telekom kártyákat szeretem erre a célra, egy 500Mb-os kártya kb 5000 kép küldésére elegendő, és a Telekom nem zargat havonta a feltötésekkel úgy, mint mondjuk a Vodafone, ahol akkor is fogy a pénz a kártyáról, ha nem csinálunk semmit. Fontos, hogy a SIM kártyát először tegyük egy telefonba, és kapcsoljuk ki rajta a PIN kódot, mert a vadkamerák nem tudnak PIN-t kezelni!

2. IMEI szám és Control Code feljegyzése

Tegyük be a SIM-et és a micro-SD kártyát (max. 32GB!) a kamerába, majd kapcsoljuk be.

A MENÜ gombbal hívjuk be a menüt. Itt egyből az Auto config opció lesz látható, győződjünk meg róla, hogy OFF-ra van állítva (ha nem, a LE gombbal állítsuk át, és az OK gombbal hagyjuk jóvá).

A FEL gombbal navigáljunk el a Setup Version menüpontra. OK gombbal lépjünk be. Látni fogunk egy QR kódot, várjuk meg míg eltűnik, majd a LE gombot nyomva lépkedjünk addig, míg a kamera mutatni fogja az IMEI számot és a Control Code-ot. Ezeket jegyezzük fel egy papírra a biztonság kedvéért. Az IMEI-t megtaláljuk a készülék hátulján is egy matricán, de a Control Code csak a menüből olvasható ki.

3. Regisztráljunk a Molnusba!

Töltsük le a telefonunkra a Molnus applikációt, és regisztráljunk be. Ha megvan, az Add new gombbal adjuk hozzá a kameránkat. Ezt megtehetjük úgy is, hogy rányomunk a Scan QR code gombra, és a vadkamerán újra behozzuk a 2. pontban leírt módon az előbb említett QR kódot, és azt olvassuk be a telefon kamerájával. Ha ez valamiért nem megy, válasszuk a Manual registration opciót, adjunk nevet a kamerának (Camera name), válasszuk ki a modellt (BG310-M…ha MFP-t vettünk akkor is ezt válasszuk, az FP csak a Full Pack, vagyis teljes csomag rövidítése, akkuval, kiegészítőkkel), írjuk be az IMEI számot és a Control code-ot, válasszuk ki Európát régiónak, és adjuk meg a kamerában lévő SIM-kártya telefonszámát Magyarország +36-os hívójelét kiválasztva.

Ezzel a kamera Molnusba regisztrálása készen van, de képet így még nem fog küldeni! Kapcsoljuk is ki a kamerát, mert később kelleni fog belőle a memóriakártya.

4. Töltsük le a BMC Config szoftvert

Látogassunk el számítógépen ide, a Boly Media support oldalára, és ott lejjebb görgetve a szoftverekhez, töltsük le és telepítsük a BMC CONFIG tool for Windows szoftvert. Mac-et használók kattintsanak ide. A szoftverben (vagy Mac-esek esetén a böngészőben megnyílt weboldalon), ki kell választani a vadkamera típusát (BG310-M), a következő lapon az országot, és rányomni a Check WAP/Internet Parmeters gombra.

Ott az Internet Setting rubrikában a GPRS adatoknál kell megadni az APN-t, Account nevet és Passwordöt (ld. lentebb), illetve írjunk be valamilyen emailcímet, és valamilyen jelszót. Mindegy mit, mert úgysem emailküldősként akarjuk használni a kamerát, hanem felhősként, így nincs jelentősége, de enélkül nem enged tovább a rendszer.

APN kódok:

 • Telekom
  • APN: wnw
  • ACCOUNT: wap
  • PASS: wap
 • Telenor (Yettel)
  • APN: online (hívókártya) / net (adatkártya)
  • ACCOUNT/PASS: üres
 • Vodafone
  • APN: internet.vodafone.net
  • ACCOUNT/PASS: üres

Nyomjunk az OK, aztán a SAVE gombra, és a szoftver/böngésző el fog menteni egy BG310-M.txt nevű fájlt. (A szoftvert használók a Save gomb fölött láthatják, hogy hová menti a progi: D-meghajtó, GSM mappa..legyen bármi is a D-meghajtó. A gyártó célja az lett volna, hogy a memóriakártyára mentse, de közel se biztos, hogy a memóriakártya lesz a D-meghajtó. Természetesen megadhatunk más útvonalat is.).

Ezt a fájlt másoljuk fel a vadkamera SD kártyáján lévő GSM mappába. Ne a gyökérkönyvtárba, hanem az SD-n kell legyen egy DCIM és egy GSM mappa, utóbbiba tegyük!

Ezzel készen is vagyunk, kapcsoljuk be a kamerát, hagyjuk bekapcsolva, kb 1 perc múlva aktiválódik, egy darabig még villog rajta a piros LED, és amikor kialszik, élesítve van a kamera. Ha mozgunk előtte, hamarosan csipognia kell a telefonunknak, hogy kép érkezett a Molnus applikációba.

Ott pedig láthatjuk a kamera státuszát, és a legutóbb küldött képet. A Settings gombra nyomva tudjuk távvezérelni a kamerát, az Image Gallery gombra nyomva pedig behívhatjuk a galériát az eddig küldött képekkel. Mindezekre már a kamera nagytesztjében fogunk kitérni.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Az új Boly 710-es képküldős vadkamera megszólalásig hasonlít a legolcsóbb BG310-M Batra, mégis árban az eddigi zászlóshajó, a Falcon fölé pozícionálta a gyártó. Mindamellett,...

Tudtad-e?

Ígéretünkhöz híven elkészültek a legnépszerűbb UOVision vadkamerák beállításáról szóló videók. 2022. május 31-től minden Gmailt használó emailküldős vadkamerát át kell állítani, mert a Google...

Tesztek

A korábbi kis Boly Bat kamera tesztjén azt írtam, hogy a legjobb ár/érték arányú vadkamera. Jelentem tévedtem...egy kicsit. Itt van ez a Brow Crow,...

Hírek

E hónap végétől a Google kötelezővé teszi a kétlépcsős azonosítást a Gmail szolgáltatásnál. Ez emailküldős vadkamerák százait érinti, hiszen rengetegen az ingyenes Gmailt használják...