Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Karibu, avagy rénszarvas?

Olvasási idő: < 1 perc Aki valamilyen szinten követi az amerikai vadászok tevékenységét, bizonyára találkozott már a karibu, vagy ahogy ők írják, “caribou” nevű szarvasfélével, és annak tundraszerű tájakon történő vadászatával. Mi a különbség az Észak-Európából ismert rénszarvas, és az amerikai kontinensen vadászott karibu között?

Tény, hogy a két szarvasféle emlegetésekor egy fajról, és azon belül alfajokról beszélünk. A faj a rénszarvas, latin nevén Rangifer tarandus, melynek összesen 14 alfaja ismert, vagy épp 9 alfaj különböző variációkkal. Ezekből két alfaj kihalt már, 7 alfajt pedig karibu néven emlegetnek. Attól függően hívják rénszarvasnak, vagy karibunak, hogy a világ mely tájékán él az alfaj.

Általánosságban a rénszarvas (melyet Európában tarándszarvasnak, vagy iramszarvasnak is hívnak) sakköri, havas tájakon érzi otthon magát, ehhez alkalmazkodott Észak-Európában és Ázsiában, míg a karibu Észak-Amerikában, ámde mérsékelt égövi tajgán és tundrán él. Mivel az európai rénszarvas alkalmazkodott a hideg időjáráshoz, ezért nem vándorol úgy, mint az amerikai karibu, melynek csapatai akár többezer kilométert is megtesznek minden évben a téli és nyári élőhelyeik között. Ez alól az erdei karibu kivétel, ami a tajgán él, és maximum párszáz kilométert vándorol.

Európában a rénszarvasok nagy többségét háziasították, szállításra használták, vagy a húsáért, tejéért stb. tartották. Emiatt ezek jellemzően kisebb termetűek, zömökebbek, mint az észak-amerikai karibuk, melyeket soha nem háziasítottak. Vad rénszarvasok ma már csak Grönlandon, Norvégiában és Oroszországban lelhetők fel.

Értelemszerűen az agancsfelrakás is eltér, a karibuk agancsa nagyobb, hajlítottabb, változatosabb, mint a rénszarvas agancs, és a szemágak akár kisebb lapáttá is fejlődhetnek.

És akkor álljon itt amolyan cseresznyeként a rénszarvastortán egy óriási erdei karibu vadászata íjjal, zseniális felvételekkel tálalva. Érdemes megnézni, ritkajó snittek! 🙂

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Manapság rendkívül népszerűek a képküldős vadkamerák, de nemrégiben megjelentek a felhős rendszerek is, ami egy sokkal modernebb megoldás. Lássuk miben...