Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Tavasszal indul a kötelező fotódokumentáció szarvas elejtése esetén

Olvasási idő: 2 perc Egyelőre tesztüzemben indul a szigorítás néhány megyében, melyre a tavalyi vadászati törvénymódosítás adott jogalapot.

A tavalyi törvénymódosításnál szinte mindenki az éjjellátó céltechnikára és a hangtompítóra figyelt. Esetleg az ifjúsági vadászatra. A Vadász Blog már akkor felhívta a figyelmet egy újonnan bekerült passzusra, mely szerint a vadászati hatóság immáron előírhatja gím- és dámszarvas elejtése esetén egy fotódokumentáció elkészítését, és annak azonnali továbbítását a hatóság számára, mintegy igazolandó a beírókönyvi adatokat, és a krotália felhasználását.

Nem is kellett erre sokáig várni, ugyanis – információim szerint – Somogy, Zala, és Vas megyékben 2024. március elejétől el is indul tesztüzemben a “szolgáltatás”, melyről az érintett vadászatra jogosultak kiértesítették. Egyelőre csak gímszarvas elejtése esetén kell dokumentációt készíteniük, mégpedig az alábbi módon.

A vadászati hatóság egy erre a célra készült telefonos applikációt fog biztosítani a vadászatra jogosultaknál kijelölt személyeknek. Hivatalosan “elektronikus elejtési jel igazoló rendszer” a neve, valójában ez a magyar fejlesztésű, itthon és nemzetközi szinten is már sokat bizonyított HAMS egy – egyelőre – lebutított verziója lesz. Az elejtést követően azonnal, de legkésőbb 7 napon belül kell a fotókat elkészíteni az applikáció segítségével és elküldeni a hatóságnak. A szükséges 3 fotó elkészítése között nem telhet el negyed óránál több idő, a fotózás ideje alatt pedig a vadat nem lehet nagymértékben elmozdítani. Az alábbi képeket kell feltölteni az elejtés időpontjával és a krotáliaszámmal együtt:

  1. Teljes alakú kép a vadról, lábakkal és krotáliával
  2. Teljes alakú kép a vadról, levágott hátsó lábakkal és krotáliával
  3. Közeli kép krotáliáról, lábak nélkül

A fényképeket a fent említett applikáció segítségével lehet csak készíteni és feltölteni, galériából meglévő képet nem lehet majd használni, így az időbélyegzővel való trükközés nem lehetséges.

Vadász Blog Social, avagy a Ti visszajelzéseitek

FRISSÍTÉS: jópár információt megtudtam még az ügyben jól értesült olvasóimtól, de nem tudom mennyire publikusak, nem szeretnék senkit kellemetlen helyzetbe hozni, ezért csak ennyit: A mostani fotódokumentációsdi a később érkező elektronikus beírókönyv, adatrögzítés és adatszolgáltatás előszele. Mind az ezen szabályozás, mind a tavalyi törvénymódosítás, mind pedig a várhatóan jövőre érkező e-beíró azt a célt szolgálja, hogy a hatalmasra duzzadt hazai gímszarvas-állományt az AM nyomására le tudják csökkenteni, az állomány- és kilövési adatokat ki tudják fehéríteni, miután a minisztériumnak végképp elege lett a folyamatos kamuzásból, szépítésből, kozmetikázásból, és nagyon nem akar szemet hunyni a mostanság sokat emlegetett 21 milliárdos vadkár felett sem. Ez már jóideje ki lett mondva az AM részéről, meg még ennél durvább dolgok is, csak a hazai érdekképviseleteink nemigen kommunikálják kifelé, hogy mekkora …-ban vagyunk már. Szóval vagy ez, vagy még az is benne van a pakliban, hogy vége a “mókának”. Búcsúzhatunk a vadászattól. Ami nyilván nem megy egyik napról a másikra, de ne felejtsük, a vad az államé, a vadászati jog a földtulajoké, mi csak “alvállalkozók” vagyunk. Ha nem jól végezzük a dolgunkat, és össze-vissza kamuzunk, akkor…. Na itt tartunk.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Egy portál lehozta a Magyar Közlönyben megjelent határozatot, mások meg bőszen osztogatják azzal a felütéssel, hogy változni fog a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 10 perc Zöldbe, barnába öltözünk, narancs láthatóságit veszünk fel, a lámpáknál, fényvetőknél meg arról vitatkozunk, hogy mit lát a vad, és mit...

Tudtad-e?

Olvasási idő: < 1 perc Érdekes videóba futottam bele a neten, ami egy szokatlan vadfeldolgozási módszert mutat be. A látottak alapján könnyebben, gyorsabban, tisztábban,...